Header Ads

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ (Φ. 1871)

 

Οι Χριστιανικές Εκκλησίες έχουν Κοινή καταγωγή

Τις διδασκαλίες του Ιησού Χριστού

 

 


 

Αφορμή παίρνω από ερώτηση που μου έκανε φίλος σχετικά με την δύναμη της Χριστιανικής Θρησκείας έναντι άλλων θρησκειών. Του απάντησα, χωρίς να είμαι στην Πίστη Αιρετικός, αλλά Ορθόδοξος Χριστιανός ότι:

Χριστιανική Θρησκεία δεν είναι μόνο ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός. Στο γενικότερο πλαίσιο ο Χριστιανισμός με την πάροδο του Χρόνου αποτελείται από Εκκλησίες με κοινή καταγωγή, αλλά με διαφορετική πορεία. Σήμερα Χριστιανές είναι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, Ορθόδοξη διασπορά και Ορθόδοξα κέντρα, η Καθολική Εκκλησία από τον Μεσαίωνα στη Β΄ Βατικανή Σύνοδο, οι Εκκλησία Προτεσταντικές Ομολογίες και η Αγγλικανική Εκκλησία.

Η διάδοση των θέσεων και των ιδεών της Μεταρρύθμισης οδήγησε σε μια περίοδο έντονων και αιματηρών συγκρούσεων. Στη Γαλλία συνέβησαν θρησκευτικοί πόλεμοι (1562-1598). Αποκορύφωμά τους θεωρείται η σφαγή στο Παρίσι δύο χιλιάδων Γάλλων καλβινιστών προτεσταντών (Ουγενότων), τη “Νύκτα (της εορτής) του Αγίου Βαρθολομαίου (24 Αυγούστου 1572). Η ειρήνη αποκαταστάθηκε τελικά με το Έδικτο (Διάταγμα) της Νάντης (1598), το οποίο αναγνώριζε μεταξύ άλλων το δικαίωμα της ελευθερίας συνείδησης ατομικά και το δικαίωμα των προτεσταντών να ασκούν ελεύθερα τη λατρεία τους κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Στην Κεντρική Ευρώπη συνέβη ο Τριακονταετής Πόλεμος (1618-1648), όπου ξεκίνησε ως θρησκευτικός πόλεμος ανάμεσα σε καθολικά και προτεσταντικά κράτη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά βαθμηδόν εξελίχθηκε σε γενικευμένη πολιτικο-στρατιωτική διαμάχη όλων των δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων. Το τέλος τους επήλθε με την Συνθήκη της Βεστφαλίας (1648).

Μέσα σε αυτά τα χρόνια γίνεται προσπάθεια να ενωθούν όλες αυτές οι διαφορετικές Χριστιανές Εκκλησίες σε μία και αδιαίρετη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όλη είμαστε Χριστιανοί και δεν είμαστε λίγοι… 

Ε.Δ.Κ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια