Header Ads

Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΜΑΣ (Φ. 1872)

 *Σε κορύφωση βρισκόταν η κίνηση της αγοράς κατά τις τρεις τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα καθώς τα καταστήματα παρέμειναν ανοικτά και την Κυριακή. Οι επιχειρηματίες είχαν την ελπίδα πως θα δουν αυξημένους τζίρους στα καταστήματά τους, καθώς παραδοσιακά ο Δεκέμβριος λόγω των Χριστουγέννων είναι ο καλύτερος μήνας για την αγορά και η «κορωνίδα» της ετήσιας κατανάλωσης. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης «η προσδοκία τους εμπορικού κόσμου είναι να κινηθεί η φετινή εορταστική περίοδος καλύτερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2022, και ευχή όλων είναι ο τζίρος φέτος να ξεπεράσει τα περυσινά 3,83 δις και να κινηθεί πάνω από τα 4 δις ευρώ». Ο ίδιος σημειώνει ότι, είναι σαφές, πως η αγορά «ζεστάθηκε» με το «δώρο» των Χριστουγέννων, αλλά και με το επιπρόσθετο βοήθημα που η κυβέρνηση έδωσε στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες…


 

 
 
*Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να εξαπολύει νέες απειλές το Σάββατο, βάλλοντας ακόμα και κατά αραβικών χωρών. Η Τεχεράνη, ούτε λίγο ούτε πολύ, προειδοποιεί ότι θα αποκλείσει τη ναυσιπλοΐα μέχρι το Σουέζ και το Γιβραλτάρ. Μετά την είδηση για το τάνκερ που δέχτηκε επίθεση από drone δυτικά της Ινδίας, και φέρεται να είναι ισραηλινών συμφερόντων, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τις αραβικές χώρες να αποχωρήσουν από τη διεθνή δύναμη («Φρουρός Ευημερίας») που έχει συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση των απειλών των Χούθι της Αφρικανικής χώρας τα Υεμένης…

*Όπως στο Παλαιστινιακό ζήτημα η λύση για να σταματήσει οριστικά η αιματοχυσία με το Ισραήλ είναι η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, έτσι και στο Κουρδικό ζήτημα η λύση δεν είναι στρατιωτική, όπως επιχειρεί εδώ και 40 χρόνια ανεπιτυχώς η Τουρκία, αλλά η δημιουργία Κουρδικού κράτους. Αιματοβαμένο είναι το τέλος του 2023 για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΜ των γειτόνων Τούρκοι στρατιώτες "μαρτύρησαν" στο Βόρειο Ιράκ. Βαρύς ο φόρος αίματος για τις Τουρκικές Ε.Δ. με Έξι (6) νεκρούς και ένα (1) τραυματία από επίθεση του Κουρδικού ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ. Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ αναφέρεται ότι ένας (1) ακόμη στρατιώτης τραυματίστηκε από την επίθεση που πραγματοποίησαν μέλη της οργάνωσης του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ στις αεροπορικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά των κατευθύνσεων διαφυγής των δραστών εξουδετερώθηκαν επτά (7) από αυτούς.
 

 
*Έντι Ζεμενίδης: Tο Ελληνοαμερικανικό λόμπι διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση στην αγορά των μαχητικών F35.0Η πολύμηνη καθυστέρηση των ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, προκάλεσε την αντίδραση των ομογενών. Την ώρα που το σκληρό παζάρι Άγκυρας – Ουάσινγκτον συνεχίζεται το Ελληνοαμερικανικό λόμπι με επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση στην αγορά των μαχητικών F35. Μιλώντας στο OPEN, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Εντι Ζεμενίδης χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την καθυστέρηση και τονίζει ότι πρέπει να μπει τέλος στη δυνατότητα της Άγκυρας να κρατά σε ομηρία την Ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία. «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα προς την Τουρκία, ότι ό,τι και να κάνει, οι σχέσεις Αθήνας-Ουάσινγκτον είναι ανεξάρτητες και δεν μπορεί να τις κρατά όμηρο», επισημαίνει ο Έντι Ζεμενίδης.

 

 
*Είναι γνωστό ότι στην παρούσα φάση τρία είναι τα ενεργειακά project τα οποία "τρέχουν" με επίκεντρο ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο, του East Med , του Euro-Asia Interconnector και του Euro-Africa Interconnector. Έτσι αφού περασε από "σαράντα κύματα" ο East-Med, έγινε γνωστό ότι η δοκιμή αγοράς του αγωγού, του έργου μεταφοράς φυσικού αερίου από κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια