Header Ads

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ (Φ. 1870)

 Ο Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας της Πόλης κινδυνεύει…

 


 

Μία είδηση την οποία αναφέραμε κι εμείς σε προηγούμενο τεύχος είναι αυτή που μας επιβάλλει να μη συνεχίσουμε στην ενότητα των διδασκαλιών του Ιησού Χριστού, στην οποία όμως θα επανέλθουμε. Στα πλαίσια της Στατικής Κατάστασης, που βρίσκεται ο Ι. Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, επιλέξαμε την παρέμβαση του Πολιτικού της Ν.Δ. Μάξιμου Χαρακόπουλου για την παρούσα στήλη:

Ο Γενικός Γραμματέας της ¨Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή άρθρο τούρκου ιστορικού στην εφημερίδα Χουριέτ, προέβη στην εξής παρέμβαση με δηλώσεις του στο περιοδικό «Σωτήρ»:

« Η έκκληση που απευθύνει ο Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί, για κλείσιμο της Αγίας Σοφίας και άμεση έργων αποκατάστασης του Ναού, διότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με κατάρρευση, περιγράφει μια πραγματική κατάσταση. Η αθρόα καθημερινή εισροή επισκεπτών σε αυτό το κόσμημα της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής των 1.500 ετών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αντοχές αυτού του κτιρίου, φέρνουν πιο κοντά την ολοκληρωτική καταστροφή του. Δυστυχώς όμως η Τουρκική Ηγεσία εμμονικά προσκολλημένη στην επιλογή της για εργαλειοποίηση της θρησκείας, εξακολουθεί να επιμένει στην απαράδεκτη απόφασή της να λειτουργεί η Αγία Σοφία, ως μουσουλμανικό τέμενος, αδιαφορώντας για τις αρνητικές συνέπειες.

Οι δηλώσεις του τούρκου ειδήμονα θα πρέπει να συνεγείρουν τη διεθνή κοινότητα, ώστε επιτέλους να πιέσει αποφασιστικά την Άγκυρα για να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας της Αγίας Σοφίας, πριν να είναι πολύν αργά, Η οποιαδήποτε ολιγωρία μπορεί να είναι μοιραία και η ευθύνη απέναντι στην ιστορία θα βαρύνει όλους μας».

Απορούν Έλληνες πολίτες με την κυβερνητική αντιμετώπιση του θέματος εξ απαλών ονύχων, λες και αδιαφορεί για την τύχη ενός Ιστορικού Θρησκευτικού Ιδρύματος, που στο όνομά του έχουν γαλουχηθεί γενεές Ελλήνων Πιστών στην Ορθοδοξία μας. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, ως καθ ύλην αρμόδιο θα έπρεπε ήδη να είχε κάνει σημαία του τη « διάσωση της Αγιάς Σοφιάς». Την επαναφορά του ιστορικού Ιερού Ναού στην πρότερη κατάσταση, που αποτελεί διαχρονική ελπίδα του ανθρώπινου γένους, κυρίως όμως των Ελλήνων…

Ε.Δ.Κ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια