Header Ads

¨ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ¨ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ (Φ. 1869)

 Η ήπια στάση Ερντογάν, ήταν αναμενόμενη , αφού για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια η Τουρκία είναι τόσο απομονωμένη-αποξενωμένη από τη Δύση σε διπλωματικό επίπεδο, με φωνές από τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο ακόμη και για εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και την Γερμανία, να της γυρίζει την πλάτη στα Eurofighter… Ελεύθεροι οι Τούρκοι στα νησιά μας; Θα χαίρεται η ψυχή του αείμνηστου Οζάλ χάρη στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε ποια μέτρα έχουμε ανάγκη και υπερτερούμε;

Πριν από λίγο περατώθηκε, σύμφωνα με το πάντα πληροφορημένο 5Apostagma.gr Newsroom, η κοινή συνέντευξη τύπου Μητσοτάκη-Ερτνογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυριότερη είδηση την υπογραφή "Διακήρυξης φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας", καθώς και την υπογραφή συμφωνιών σε θέματα "χαμηλής πολιτικής", οι οποίες αναμενόταν.

Επισημάνσεις Μητσοτάκη

Από τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού κρατάμε τα εξής:

-Υπογράφηκε "Διακήρυξης φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας", κάτι που έκαναν Βενιζέλος και Ινονού το 1930, τονίζοντας ότι ως γείτονες οφείλουμε να έχουμε αυτές τις σχέσεις.

-Συζητήθηκαν θέματα Διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Γάζα και η κατάσταση ασφαλείας στον Καύκασο.

-Έγινε υπεθύμιση των τεταμένων σχέσεων Ελλάδας -Τουρκίας τα προηγούμενα χρόνια αλλά και της σημαντικής βελτίωσης των τελευταίων μηνών.

-Ειπώθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες, τις οποίες διατυππωνουμε αναζητώντας την επίλυσή τους, χωρίς να προσφεύγουμε στη δημιουργία εντάσεων και κρίσεων μεταξύ των δύο χωρών.

-Αναφέρθηκαν οι τομείς όπου υπογράφησαν συμφωνίες σε ζητήματα ηλεκτρικής ενέργειας-εμπορίου-παιδείας-τουρισμού-αγροτικής ανάπτυξης, ανάπτυξης, πολιτισμοί και σε άλλους τομείς, όπως της συνεργασίας των λιμενικών σωμάτων για την παράνομη μετανάστευσηΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα επίσκεψης Τούρκων πολιτών σε 10 νησιά μας στο Αιγαίο για 7 ημέρες τον χρόνο, επισημαίνοντας ότι τα νησιά μας αποτελούν γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, όπως και οι μειονότητες.

- Συμφωνήθηκε να δοθεί περαιτέρω ώθηση στον πολιτικό διάλογο, την θετική ατζέντα και την επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

-Εκφράστηκε η διαφωνία μας στο Κυπριακό, για το οποίο ως Ελλάδα επιθυμούμε επίλυση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ(Ένα κράτος στη βάση Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας).

-Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να πάμε σε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ στο Αιγαίο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.

-Την Άνοιξη ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Άγκυρα.

Οι αναφορές του Ερντογάν

Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε:

-Στην "Διακήρυξης φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας" που υπογράφηκε, τονίζοντας ότι συμφωνήθηκε να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, να υπάρξει θετική ώθηση και να πραγματοποιούνται συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής εφεξής τουλάχιστον μια (1) φορά το έτος.

-Στην επέκταση του μεταξύ μας εμπορίου στα 10 δισ $ από 5 που είναι τώρα.

-Στην δημιουργία δεύτερης γέφυρας Ύπσαλα-Κήπων στον Έβρο.

-Στην ανταλλαγή απόψεων για Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, όπου οι ΥΠΕΞ θα μιλήσουν μεταξύ τους διεξοδικότερα, με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο.

-Στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το κλείσιμο του Λαυρίου.

-Έκανε ευθεία αναφορά στην Τουρκική μειονότητα , όπως την αποκάλεσε της Θράκης , ενώ για το Κυπριακό είπε πως αυτό θα πρέπει να επιλυθεί με βάση την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο νησί (δύο κράτη)

-Άσκησε κριτική στην στόχευση αμάχων με χιλιάδες θύματα στη Γάζα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει σιωπη σε εγκλήματα πολέμου.

- Τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με την Τουρκία σε ρόλο εγγυήτριας δύναμης

-Ανέφερε το Αιγαίο ως θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας και πως δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην δύναται να επιλυθεί.

-Προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό μας στην Τουρκία.

 

 
Ο Μητσοτάκης δευτερολόγησε για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης-Η στάση Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργόα απάντησε στο θέμα της "Τουρκικής μεινότητας " που αποκάλεσε ο Ερντογάν ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης είναι μουσουλμανική, διαβεβαιώνοντας ότι αυτοί απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, με τον Ερντογάν να μην δευτερολογεί, οπότε και έληξε η συνέντευξη τύπου με τους δύο ηγέτες και τους λοιπούς παρευρισκόμενους να χειροκροτούν.

Τι άλλαξε τη στάση Ερντογάν προς την Ελλάδα;

Ο Τούρκος Πρόεδρος απέφυγε "καυτά θέματα "διεκδικήσεων σε βάρος μας για τα οποία ήταν λαλίστατος στο παρελθόν, πηγαίνοντας βήμα-βήμα τις κινήσεις του με την χώρα μας.

Αυτό ήταν αναμενόμενο , αφού για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια η Τουρκία είναι τόσο απομονωμένη-αποξενωμένη από τη Δύση σε διπλωματικό επίεπεδο, με φωνές από τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο ακόμη και για εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και την Γερμανία σημαντικό της σύμμαχο διαχρονικά, να της γυρίζει την πλάτη στα Eurofighter.

Έτσι ο Ερντογάν έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, έχοντας κενά τα ταμεία της χώρας του και μειονεκτώντας αεροπορικά έναντι της Ελλάδας λόγω RAFALE.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που σήμερα και για το επόμενο χρονικό διάστημα ο λύκος Ερντογάν θα είναι αρνάκι, μέχρις ότου να νιώσει ότι έχει επανακάμψει διπλωματικά και στρατιωτικά, οπότε θα επανέλθει δριμύτερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια