Header Ads

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ (Φ. 1868)


Η Βάπτιση του Ιησού Χριστού


 

 

Μετά τη φυγή του Ιωσήφ και της Μαρίας με τον Ιησού Χριστό να είναι βρέφος στην Αίγυπτο και την μετέπειτα επιστροφή τους επέστρεψαν στην Ελληνιστική περιοχή της Γαλιλαίας. Όπως μας λέγει η Αγία Γραφή της Καινής Διαθήκης, ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Ναζαρέτ. Έτσι εκπληρώθηκε η προφητεία για τον Χριστό, που έλεγε πως θα ονομαστεί και ¨Ναζωραίος¨.

Εκείνη την εποχή εμφανίστηκε στην έρημο της Ιουδαίας ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Κήρυττε κι έλεγε: «Μετανοείτε, γιατί έφτασε η βασιλεία του Θεού». Για τον Ιωάννη είχε προφητέψει ο Προφήτης Ησαϊας:

«Μια φωνή βροντοφωνάζει στην έρημο.

Ετοιμάστε τον δρόμο για τον Κύριο.

Ισιώστε τα μονοπάτια για να περάσει».


Σ΄αυτόν τον άνθρωπο πήγαινε τότε πολύς κόσμος από τα Ιεροσόλυμα κι απ΄ όλη την Ιουδαία κι απ΄ όλη την περιοχή του Ιορδάνη ποταμού. ‘Έρχονταν και τους βάπτιζε στα νερά του Ιορδάνη, καθώς ομολογούσαν τις αμαρτίες τους, ενώ αυτός έλεγε:

«Εγώ σας βαπτίζω με νερό και το βάπτισμά μου είναι βάπτισμα μετάνοιας. Αυτός όμως που έρχεται ύστερα από μένα, είναι πιο ισχυρός από μένα και δεν είμαι άξιος ούτε τα υποδήματά του να κρατήσω. Αυτός θα σας βαπτίσει με Άγιον πνεύμα και φωτιά. Κρατάει στο χέρι του το λιχνιστήρι για να ξεκαθαρίσει στο αλώνι του το σιτάρι θα το συνάξει στην αποθήκη του μα το άχυρο θα το κατακάψει στη φωτιά που δεν σβήνει ποτέ».

Τότε έρχεται ο Ιησούς προς τον Ιωάννη για να βαπτιστεί απ΄αυτόν. Ο Ιωάννης όμως τον εμπόδιζε λέγοντάς του «Εγώ έχω ανάγκη να βαπτιστώ από σένα κι έρχεσαι εσύ σ΄ εμένα»; Ο Ιησούς όμως του αποκρίθηκε: «Ας τ΄ αφήσουμε τώρα αυτά, γιατί πρέπει να εκπληρώσουμε και οι δύο ό,τι προβλέπει το σχέδιο του Θεού».

Βαπτίστηκε λοιπόν ο Ιησούς και βγήκε από το νερό. Κι΄ αμέσως άνοιξαν γι’ αυτόν οι Ουρανοί και είδε το «Πνεύμα του Θεού σαν περιστέρι να κατεβαίνει και να έρχεται επάνω του. Ακούστηκε τότε μια φωνή απ΄ τα ουράνια που έλεγε: Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός. Αυτός είναι ο εκλεκτός μου…».

Πηγή: ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ - ΕΔΚ



Δεν υπάρχουν σχόλια