Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ (Φ. 1862)

 ΕΞΕΔΗΜΗΣΕ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΝ Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ  π. ΝΗΦΩΝ ΘΩΜΑΔΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ


Αγγέλλεται μετά λύπης ότι σήμερα Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, εξεδήμησε εις Κύριον, πλήρης ημερών, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Νήφων (κατά κόσμον Αντώνιος) Θωμαδάκης, αδελφός της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου και κτήτωρ του Ιερού Ησυχαστηρίου «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» Μαψού Κορινθίας.

Ο π. Νήφων υπήρξε από τους πρωτοπόρους στην φιλανθρωπία και δη στην διακονία των ορφανών, εφαρμόζοντας, στο Ιεραποστολικό και Φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος «ΒΗΘΛΕΕΜ», την μέθοδο των «οικογενειών», με αποτέλεσμα την ανατροφή πολλών παιδιών, που σήμερα κατέχουν αξιόλογες θέσεις στην κοινωνία μας!

Η εξόδιος Ακολουθία του θα ψαλλεί αύριο Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023, στις 15:30 στο Καθολικό του Ησυχαστηρίου «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ».

Ας είναι η μνήμη του αιωνία!

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΓΑΜΟΣ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ» ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ


 

Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέσθηκε χθες Κυριακή, 1η Οκτωβρίου 2023, στον Ι. Ναό «Γενεσίου της Θεοτόκου «Παναγία Γιάτρισσα» στο Λουτράκι προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου. Τους Αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Βέσιτς, εκ του Πατριαρχείου Σερβίας που διακονεί στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, ο Εφημέριος του ως άνω Ι. Ναού π. Νικόλαος Βασιλόπουλος και οι Διάκονοι π. Μιχαήλ Πόποβιτς, π. Ραφαήλ Ζελιχόφσκι, εκ της Ι. Μητροπόλεως Γουμενίσσης και ο Αρχιδιάκονος της Ι. Μητροπόλεως μας π. Δαμασκηνός Γεννηματάς.

Τον Θείο λόγο κήρυξε, κατά την διάρκεια του Κοινωνικού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος ανασύροντας μνήμες, σε σχέση και με «βάση» τον Ι. Ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας, από την παιδική του ηλικία έως και σήμερα, καθώς ο Ι. Ναός βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το πατρικό του σπίτι. Ακολούθως ερμήνευσε την Αποστολική και Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για την ευλογία να προστεί της Θ. Λειτουργίας αλλά και να τελέσει στην συνέχεια τον γάμο του ανιψιού του Ιωάννη Μαυρογόνατου με την Μιλένα Όστογιτς.

Προ της απολύσεως της Θ. Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας, αφού καλωσόρισε θερμά τον Σεβασμιώτατο κ. Δημήτριο για την ευλογητή παρουσία του αλλά και για τον μεστό θεολογικό λόγο του, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του αγίου Γουμενίσσης με την «Παναγία την Γιάτρισσα». Εξαιτίας δε αυτής της σχέσεως του δώρισε ένα Γνήσιο Αντίγραφο της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Γιάτρισσας προκειμένου να την τοποθετήσει στην ακριτική Ι. Μητρόπολή του και να την έχει πάντα μαζί του, ώστε η Γιάτρισσα Παναγία να θεραπεύει κάθε ψυχική και σωματική ανάγκη του Ποιμνίου του. Παράλληλα, ο Ποιμενάρχης μας κάλεσε τον φίλο και αδελφό του να έρχεται τακτικά στην πόλη του Λουτρακίου και να αισθάνεται ως να βρίσκεται στο σπίτι του και στην Ι. Μητρόπολή του!

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε από τους αγίους Αρχιερείς Γουμενίσσης κ. Δημήτριο, Δράμας κ. Δωρόθεο, Κορίνθου κ. Διονύσιο και τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, ο Γάμος του ανιψιού του Σεβ. Γουμενίσσης κ. Ιωάννη Μαυρογόνατου του Εμμανουήλ και της Παναγιώτας με την εκ Σερβίας κ. Μιλένα Όστογιτς του Στάνιτσα και της Σνέζανα.

Στο κήρυγμα του ο θείος των νεονύμφων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος ευχήθηκε εκ μέρους και των υπολοίπων Αρχιερέων να ζήσουν ευλογημένοι κάτω από την σκέπη του Θεού και της Παναγίας της «Γιάτρισσας» με αγάπη, ομόνοια και αλληλοκατανόηση!

Την ίδια ημέρα και προ του Ι. Μυστηρίου του Γάμου στην Ι. Μονή Οσίου Παταπίου Λουτρακίου λειτούργησε και κήρυξε επίκαιρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος πλαισιούμενος από τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη και τον Διάκονο του π. Γεώργιο Κουνουπάκη.

 

 

           ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια