Header Ads

Χριστιανικές Σκέψεις 3 (Φ. 1857)

Οι Μακαρισμοί αντιλαλούν ακόμη στα αυτιά μου

     


Σε προηγούμενη έκδοση είχα υποσχεθεί αναφερόμενος στην έννοια της Αγάπης που δίδαξε ο Υιός του Θεού στην επί του όρους ομιλία, πως θα επανέλθω στην  μοναδική και μεγάλη διδασκαλία του Ιησού Χριστού. Οι Μακαρισμοί του Κυρίου βρίσκονται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (5,3-12) και αποτελούν τη διδασκαλία προς τους μαθητές του στην επί του όρους ομιλία. Χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Άγιος Χρυσόστομος πως οι μαθητές του κάθονταν γύρω από το Χριστό θέλοντας να ακούσουν κάτι το σπουδαίο και δεν έμεναν μόνο στα θαύματα που έβλεπαν όλοι. Ο Χριστός απευθύνεται στους μαθητές του, ωστόσο οι μακαρισμοί αφορούν όλους τους ανθρώπους, τους συγχρόνους του αλλά και τους μεταγενέστερους. 

1ος Μακαρισμός: ‘Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών.

     Στον πρώτο λοιπόν μακαρισμό ο Άγιος Χρυσόστομος λέγει πως με την φράση ‘πτωχοί τω πνεύματι’ εννοούνται εκείνοι που έχουν ταπεινοφροσύνη. ‘Πνεύμα’ δεν σημαίνει ‘ψυχή’ , αλλά ‘βούληση’. Πρέπει ο άνθρωπος να αισθάνεται ‘πτωχός τω πνεύματι’ και έτσι μακαρίζει αυτούς που ενσυνειδήτως είναι ταπεινόφρονες και υπακούουν στις εντολές του Θεού. Ο Χριστός είπε ‘πτωχοί’ και όχι ταπεινοί, συνεχίζει ο άγιος Χρυσόστομος, γιατί το πρώτο είναι εντονότερο και εννοεί όσους σέβονται τις εντολές.

    Τονίζει τη σημασία της ταπεινοφροσύνης επειδή η αλαζονεία την εποχή εκείνη, αλλά και διαχρονικά είναι η κορυφή των κακών (εδώ δίνει παράδειγμα την αλαζονεία των πρωτοπλάστων του Αδάμ και της Εύας), και βρήκε λοιπόν το αντίδοτο που είναι η ταπεινοφροσύνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ταπεινόφρονες θα αξιωθούν να καταταγούν στη Δευτέρα Παρουσία όπου θα κριθούν τα έργα και οι ημέρες των ανθρώπων οι ψυχές στην Ουράνια Βασιλεία, ως αθάνατες.

    Τα λόγια του Μακαριστού π. Νεκταρίου ηχούν ακόμη στα αυτιά μου. Πρέπει να μιμηθήτε τον Κύριον· να καλλιεργήσετε δηλαδή το φρόνημα της ταπεινοφροσύνης απέναντι των άλλων και της αγάπης προς τους άλλους, όπως  και ο Ιησούς Χριστός…       

Ε.Δ.Κ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια