Header Ads

Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου» (Φ.1852)

 


 

 


Η ανανέωση άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

 

 Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ  αποδεικνύεται κάθε μέρα καλύτερος σύμμαχος και  φιλέλληνας. Το έχει αποδείξει με τις ενέργειές του στην Ελληνοτουρκική κρίση όπου παίρνει συνέχεια  τη θέση του Διεθνούς Δικαίου που υποστηρίζει η Ελληνική πλευρά. Όπως αναφέρει το  NEWSBOMB εισήγαγε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, που θα επεκτείνει τον απαιτούμενο χρόνο για την ανανέωση του εμπάργκο της πώλησης όπλων στη  Κυπριακή Δημοκρατία.
Έκανε ανακοίνωσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο, αλλά και  την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων από την πλευρά της Κύπρου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας εξήγησε πως πρόκειται για ένα λογικό βήμα που θα επιτρέψει ένα  πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της συνεργασίας μεταξύ της  Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας στον τομέα της ασφάλειας.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο πρόεδρος είχε αναθέσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πιστοποιεί κάθε χρόνο ότι η Κύπρος συνεχίζει να εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις, που περιλαμβάνονται στο East Med Act προκειμένου να ανανεωθεί η άρση του εμπάργκο. Εάν η  τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ υιοθετηθεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, αυτό  πρακτικά θα σημαίνει ότι η άρση του εμπάργκο θα ανανεώνεται σε τριετή βάση. Η Κύπρος μπορεί  πλέον να ενισχύσει το οπλοστάσιό της έναντι της Τουρκίας που διαρκώς καταπατάει το διεθνές δίκαιο  και επεκτείνεται στο ουδέτερο έδαφος της Μεγαλονήσου, όπως πρόσφατα με την καταπάτηση της Αμμοχώστου και τη δημιουργία Αερολιμένα.
«Ήμουν περήφανος που είδα τον δικομματικό νόμο μου για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο να ψηφίζεται πριν από μερικά χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο για την παροχή αμυντικών συστημάτων ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου. Καθώς η Κύπρος έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να λάβει τέτοια αμυντικά συστήματα, αυτή η τροπολογία θα επιτρέψει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που τελικά θα βελτιώσει τον συντονισμό ασφαλείας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας και ελπίζουμε, άλλων περιφερειακών συμμάχων και εταίρων στο μέλλον», σημείωσε ο γερουσιαστής Μενέντεζ. Είναι  εύκολο να καταλάβει ακόμη και ο πιο απλός στις γνώσεις πολίτης τι σημαίνει για την Κύπρο η άρση  τυ εμπάργκο . Απαγορευόταν στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και σε πολλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης  να πωλούν πολεμικό υλικό όπλα και εξοπλισμό, πολεμικά αεροσκάφη και πλοία. Την ιστορική  απόφαση για την Κύπρο και γενικά τον Ελληνισμό για πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων  που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987 προχώρησε το 2022 η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Πρόεδρο κ. ΜπάΪντεν.Η Ελλάδα και η Κύπρος προσβλέπει στις υποστηρικτικές δίκαιες θέσεις του Γερουσιαστή Ρ.Μενέντεζ οι οποίες αναμένεται να παίξουν ρόλο και στο πάγιο αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση του Τουρκικού Πολεμικού Αεροπορικού στόλου. Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δεν πείθουν τον κ, Μενέντεζ και  την Ελληνική πλευρά πως μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στις μελλοντικές του ορέξεις περί  «Γαλάζιας Πατρίδας» και το διπλό παιχνίδι μεταξύ ΗΠΑ και ΜΟΣΧΑΣ…

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»



Αδιόρθωτη ακόμη στα δύσκολα η Αντιπολίτευση…

 

Διάβασα τις δηλώσεις Αρχηγών της μειοψηφίας της Βουλής και διαπίστωσα πως δεν πρόκειται ν΄  αλλάξουν επ ΄ουδενί τακτική, τουλάχιστον στις πυρκαγιές που κατακαίουν τον Πλανήτη μας. Πάρτε  μια ιδέα: «Η κυβέρνηση δεν είχε προετοιμαστεί ούτε σε επίπεδο πρόληψης, ούτε σε επίπεδο  σχεδιασμού» αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου, μπροστά σε τέτοιο χαλασμό. ΣΥΡΙΖΑ για Ρόδο: «Οι  μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους «Αυτή είναι η ώρα της μεγάλης μάχης  για την ασφάλεια των ανθρώπων και την πυρόσβεση», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ,  χωρίς να ντραπεί όταν μπροστά του έχει την εκατόμβη στο Μάτι Αττικής με 102 νεκρούς.
Ανδρουλάκης για πυρκαγιές: «Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν. Το κράτος οφείλει  να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Επί έξι ημέρες στη Ρόδο συντελείται μία ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν», τονίζει, σε  δήλωσή του, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αντί να πει μπράβο στην Κυβέρνηση, που πήρε αποφάσεις απομάκρυνσης πολιτών και έσωσε ζωές από την πρωτοφανή  λαίλαπα της φωτιάς, που δεν υπάρχει προηγούμενο.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ληφθούν άμεσα μέτρα. Είχε επικοινωνία  με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας  ροκειμένου  να ενημερωθεί για τη φωτιά στη Ρόδο, που κατακαίει ό,τι βρει στο πέρασμά της. Ο μοναδικός που  ενήργησε σοβαρά και υπεύθυνα. Του βγάζω το καπέλο. ¨Όσο για τους άλλους κινήθηκαν κι αυτοί μικρόψυχα την ώρα που γινόταν η επιχείρηση απομάκρυνσης 19.000 ατόμων για να διασφαλιστεί η  ανθρώπινη ζωή τους.
Για τον εξουθενωτικό αριθμό πυρκαγιών που αντιμετωπίζουν από την περασμένη Δευτέρα αλλά και  για τον ρόλο του ανθρώπινου χεριού στην καταστροφή μίλησε ο Κώστας Τσίγκας, Πρόεδρος της  Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής αφήνοντας υπόνοιες για εμπρησμούς ή αμέλεια σε αρκετές περιπτώσεις. Από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε μια σειρά πυρκαγιών περίπου 60 – 70  καθημερινά, δηλαδή 420 για όλη αυτή την εβδομάδα. Από αυτές πέντε με έξι πυρκαγιές πήραν διαστάσεις», είπε σχετικά μιλώντας στην ΕΡΤ. Ακόμη και τον ανωτέρω αμφισβήτησαν μερικοί, ενώ θα  έπρεπε να τον συγχαρούν για την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των άλλων φορέων. Έτσι δεν είναι;


Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»



Βρισκόμαστε σε φάση «Αποστασίας»;


     Κάθε φορά που αναζητώ θέματα για την αρθρογραφία του «Κορίνθιου» κινούμαι από παρορμητικές σκέψεις που ανάγονται στην Παιδεία των νεανικών μου χρόνων και στις εσωτερικές μου παρορμήσεις. Πιστεύω ακράδαντα στην ύπαρξη του «καλού και του  κακού» στον Πλανήτη μας, στις αόρατες δυνάμεις του «Έκπτωτου» και τις Θεϊκές Αγγελικές Δυνάμεις» που δίνουν καθημερινά τη μάχη μεταξύ τους. Κάνοντας αυτές τις σκέψεις μου ξανάρχονται ένα ένα κάποια κατάλοιπα από την φοίτησή μου στα τρία πρώτα γυμνασιακά χρόνια στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου τη δεκαετία του «40» και αναρωτιέμαι.

     Τι φταίει που η ζωή μας έχει γίνει δύσκολη; Μήπως ρέπουμε και γινόμαστε, εμείς, το ανθρώπινο γένος, το διωγμένο από τον Παράδεισο του Μεγαλοδύναμου Θεού, υποχείριοι της έννοιας του κακού; Και τότε δίνεται αβίαστα η απάντηση πως κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, αφού από το πρωί μέχρι το βράδυ, γίνεται πλύση εγκεφάλου από τα σκουπίδια που τροφοδοτούν την ανθρωπότητα οι «κεραίες» του Πατρός Παϊσίου. Όλοι οι Αγιορείτες μας προειδοποιούν και μιλούν για πονηρούς καιρούς, Εφιάλτες, δοσίλογους, δύο Ευρώπες και χωρίς να παίρνουν ευθέως θέση, εκ του νοήματος φαίνεται να δίνουν για προβληματισμό την έννοια της «Ανάγκης επιστροφής στον ορθό δρόμο του Θεού.

     Οι καιροί είναι πραγματικά πονηροί, αλλά εμείς οι Έλληνες, με πείρα και πάθη αιώνων, πρέπει να έχουμε πάντα ανοιχτά, άγρυπνα τα μάτια της ψυχής στο «Φως της Αλήθειας», αυτό που δώσαμε κάποτε στην ανθρωπότητα.  Πέρα από ρητορείες και ιδεολογήματα δημόσιας κατανάλωσης, η Ελληνική φιλοσοφία αναζητούσε πρωτίστως την αλήθεια κι αυτός ο πόθος διέπλαθε ελεύθερους ανθρώπους. Ανθρώπους που μπορούσαν να αγωνισθούν, να υπομείνουν, να αγαπήσουν, να πεθάνουν και να αναστηθούν.  Στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας αρνήθηκαν τον άρτο της εξάρτησης και του εξευτελισμού, και προτίμησαν το ψωμί του ιδρώτα τους. Δεν υπάκουσαν στον φόβο, γιατί είχαν λόγο για την αιωνιότητα, λόγο που δεν τον χωρούσαν οι εχθροί τους—Πέρσες, Άβαροι, Οθωμανοί, Ιταλο-γερμανικός άξονας. Δεν φοβήθηκαν ούτε τους κάθε λογής Εφιάλτες και δοσίλογους που ξεφύτρωναν ανάμεσά τους.

     «Στώμεν καλώς», είπε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, στους έτοιμους για αποστασία από τον λόγο του Θεού Άγγελους. Στην ώρα της σιωπής και της προσευχής, ας ακονίσουμε τον νου και την καρδιά μας. Ας ανασύρουμε τα μηνύματα του παρελθόντος, τις σημερινές μας ευθύνες και τις πραγματικές μας δυνάμεις. Έτσι θα απαντήσουμε γόνιμα στην πρόκληση και στην πονηρία των καιρών μας… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»


 

Η παροχολογία κρίνεται στις εκλογές

 

Συνηθίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είτε αυτή είναι βουλευτική, είτε Αυτοδιοικητική, να γίνεται πλειοδοσία από τους υποψήφιους χωρίς κανένα φραγμό σοβαρότητα και σύνεση. Οι ψηφοφόροι των Δήμων της Κορινθίας είδαν τους τελευταίους μήνες των βουλευτικών εκλογών τους υποψήφιους Βουλευτές όλων των κομμάτων, ακόμα και αυτών που δεν είχαν ελάχιστη ελπίδα συμμετοχής στην νέα Βουλή, να επισκέπτονται την περιοχή τους και να υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια». Αυτού του είδους οι τακτικές δεν αποτελούν πρωτοφανές γεγονός. Ανάγεται από παλαιότερες εποχές για τις οποίες δεν μπορεί να είμαστε υπερήφανοι.

Όλως παραδόξως όμως, τα παραπάνω γεγονότα δεν έχουν όλα θετική συνέχεια και ολοκλήρωση, αφού τον λόγο τον έχει η νέα Κυβέρνηση αφήνοντας τους υπόλοιπους, πλέον, να αποδεικνύονται «Τζάμπα Μάγκες». Εδώ όμως θα παραμείνουμε στην περίπτωση του κόμματος νίκης στις εκλογές του 2023, την Νέα Δημοκρατία για να πούμε ότι: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχική του πολιτική πορεία, κατά την πολιτική του πρακτική, ακολουθεί έναν άλλο δρόμο. Καταβάλλει προσπάθεια να είναι συνεπής προς το εξαγγελθέν στους ψηφοφόρους Πρόγραμμα μετεκλογικών ενεργειών. Το απέδειξε στην πρώτη θητεία του 2019 – 2023 και το αναμένουμε και στην τρέχουσα τοιαύτη. Ευχή όλων να μη μας διαψεύσει. Να παραμείνει πιστός και εγγυητής των υποσχέσεών του.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε σε περισσότερες απόψεις πάνω στις Βουλευτικές εκλογές, αλλά θα προτιμήσουμε να μπούμε  ΟΙ ψηφοφόροι στις επόμενες, που είναι οι Δημοτικές εκλογές. Στην περίπτωση αυτή ισχύουν σχεδόν οι ίδιες πιο πάνω απόψεις. Αναφερόμαστε στη λέξη σχεδόν γιατί οπωσδήποτε υπάρχουν αισθητές διαφορές. Εδώ έχουμε κάποιους Δήμαρχους εν ενεργεία και άλλους πολλούς που εποφθαλμιούν τη θέση των πρώτων. Οι Δήμαρχοι, άσχετα αν υπηρετούν τον θεσμό πολλά ή τέσσερα χρόνια έχουν να επιδείξουν το έργο τους και την τυχόν αξιοπιστία τους. Οι Υπόλοιποι, ελεύθεροι όντες από  θέματα καθημερινότητας, αλωνίζουν τις πόλεις και τα χωριά και υπόσχονται ανέξοδα τα πάντα, κάνοντας εύκολη κριτική.

     Και στους μεν και στους δε ένα έχουμε να πούμε. Ούτε οι Δήμαρχοι έχουν δικαίωμα να μηδενίζουν το έργο των προκατόχων τους, αλλά ούτε και οι διεκδικητές της θέσης επιτρέπεται να μηδενίζουν το έργο των εν ενεργεία. Οι ψηφοφόροι είναι σε θέση να κρίνουν το χειροπιαστό έργο των πρώτων και την αξιοπιστία όλων… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»






Δεν υπάρχουν σχόλια