Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ (Φ. 1851)

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην εκδήλωση για την “έξυπνη εξεδίκευση” στην Κόρινθο, “΄δίνουμε βαρύτητα στην ενίσχυση της καινοτομίας”

 

Την βαρύτητα που δίνει η περιφερειακή Αρχή στην ενίσχυση της καινοτομίας ως “εργαλείο” για την περαιτέρω ανάπτυξη αλλά και την προώθηση της εξωστρέφειας της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η πιο πάνω επισήμανση του περιφερειάρχη έγινε το απόγευμα σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουλίου, στην Κόρινθο, κατά τον χαιρετισμό του στην πρώτη -από τις τρεις συνολικά- ενημερωτική εκδήλωση που για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της εκκίνησης της διαδικασίας “επιχειρηματικής ανακάλυψης”, αναφορικά με την καινοτομία και τα “εργαλεία” που διαθέτει το νέο ΠΕΠ 2021 – 2027.

 ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας γνωστοποίησε, στην παρέμβασή του, ότι από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 υπάρχουν περί τα 100 εκ ευρώ τουλάχιστον για καινοτόμες δράσεις, όπως και άλλες πιστώσεις από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι απολύτως απαραίτητη η συνεργασία της ΕΥΔΕΠ με τον ΕΦΕΠΑΕ, τα Πανεπιστήμια κ.α.

“Ως Περιφέρεια υστερούμε στην καινοτομία, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και Ελλάδας κι αυτό, όπως είναι ευνόητο, είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει καθώς η καινοτομία μάς δίνει δυνατότητες να έχουμε ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα” συνέχισε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι η αγροτοδιατροφή αποτελεί τον πρώτο τομέα που πρέπει να δοθεί βάση, αλλά θα πρέπει να γίνουν βήματα εξ ίσου και στους άλλους τομείς.

Οπως παρατήρησε δε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, “πέρα από τα αποκαλούμενα ‘πιλοτικά προγράμματα’ υπάρχουν ήδη οι δοκιμασμένες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό τις οποίες θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε”, για να σημειώσει ακολούθως ότι “καλό θα ήταν οι προτάσεις προς τους επιχειρηματίες -έτσι ώστε να πείθονται για τα βήματα που χρειάζεται να κάνουν- να γίνονται με απλά λόγια χωρίς γραφειοκρατική ορολογία”.

 ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο Π. Νίκας, παράλληλα, τόνισε την συνεχή στήριξη της Περιφέρειας προς τις επιχειρήσεις, τόσο κατά την διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης της πανδημίας, όσο και σήμερα στην τριπλή κρίση, ενέργειας, πληθωρισμού και ακρίβειας -“ως περιφερειακή Αρχή αποδείξαμε ότι είχαμε και την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα θέτοντας άμεσα σε εφαρμογή 10 επιχειρηματικές δράσεις προϋπολογισμού 105.000.000 ευρώ για την ενίσχυση 2.808 επιχειρήσεων σε διαφορους τομείς, ώστε να γίνονται ακόμα πιο ανταγωνιστικές, ακόμα πιο εξωστρεφείς, να δημιουργούν εισόδημα, νέες θέσεις εργασίας, να κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θέσαμε σε εφαρμογή εννέα επιχειρηματικές δράσεις”.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι έναν ακόμα στόχο της περιφερειακής Αρχής αποτέλεσε ο μετασχηματισμός της οικονομίας της Περιφέρειας και η καθιέρωση της καινοτομίας, ως του τρίτου βασικού αναπτυξιακού πυλώνα της τοπικής οικονομίας, μαζί με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό:

“Υλοποιούμε παρεμβάσεις ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των υποδομών έρευνας και καινοτομίας από δημόσιους ερευνητικούς φορείς, όπως τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα. Συνεχίζουμε και στις 5  Περιφερειακές Ενότητες τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης για εργαζόμενους και άνεργους συμπολίτες, για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις, που είναι απαραίτητες στη σύγχρονη αγορά εργασίας” τόνισε ο Π. Νίκας.

Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ  2021 – 2027, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι έχουν διασφαλιστεί από την περιφερειακή Αρχή 50 εκατομμύρια ευρώ για α) την ανάπτυξη και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας από ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς, β) την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών από επιχειρήσεις, γ) την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων και δυνατοτήτων για τις επιχειρήσεις, τους ερευνητικούς οργανισμούς και φυσικά για τους πολίτες και τους φορείς, δ) την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ε) τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τόσο με τη σημερινή, όσο και με τις υπόλοιπες δύο εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν -με συνδιοργάνωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ΕΥΔΕΠ και τα Επιμελητήρια- επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, α) η ενεργοποίηση – ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων, β) η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της περιόδου 2021 – 2027 για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και σταδιακά η ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και των επιχειρηματιών, γ) η παρουσίαση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027, που με την εθνική συμμετοχή μπορεί να φθάσει μέχρι και 75 εκ ευρώ, δ) η ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία “επιχειρηματικής ανακάλυψης” και πώς αυτή θα εξελιχθεί.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για την Περιφερειακή Εξειδίκευση της Εθνικής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον σύνδεσμο https://eydpelop2127.gr/basiki-selida/perifereiaki-exeidikeysi-ethnikis-stratigikis-exypnis-exeidikeysis-tis-perifereias

 

 

Υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας τη σύμβαση για την περιοχή εκατέρωθεν των εκβολών του Σύθα, στο Ξυλόκαστρο – υπογραφή και για την διώρυγα του Ανάβαλου στην Αργολίδα

 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε σήμερα Πέμπτη 13 Ιουλίου, στην Κόρινθο, τη σύμβαση με τον ανάδοχο του σημαντικού έργου διαμόρφωσης και ανάπλασης της περιοχής -ανατολικά και δυτικά- των εκβολών του ποταμού Σύθα, στο Ξυλόκαστρο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 870.000 ευρώ.

Εξ άλλου, νωρίτερα σήμερα ο περιφερειάρχης Π. Νίκας υπέγραψε τη σύμβαση για τον καθαρισμό της διώρυγας του Ανάβαλου, στην Αργολίδα.

Το εν λόγω έργο, με προϋπολογισμό 72.000 ευρώ, έχει προθεσμία ολοκλήρωσης 8 μηνών.

 

 

Προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον Δήμο Κορινθίων για το τουριστικό infokiosk στην Αρχαία Κόρινθο υπέγραψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας

 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε την Πέμπτη 13 Ιουλίου, προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Κορινθίων και ΑΟΤΑ “Μοριάς Α.Ε.” με αντικείμενο την οργάνωση και λειτουργία περιπτέρου τουριστικής πληροφόρησης (infokiosk) στην Αρχαία Κόρινθο.

Η εν λόγω υποδομή, εξοπλισμένη με σύγχρονα διαδραστικά συστήματα, θα στελεχωθεί από την Περιφέρεια και θα λειτουργήσει από κοινού με τα υπόλοιπα περίπτερα τουριστικής πληροφόρησης που αυτή διαθέτει σήμερα, στον Ισθμό, στο Ναύπλιο, στην Σπάρτη και στον διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.

 

 

Συνέντευξη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα

 

 

Την βούλησή του να αποχωρήσει στο τέλος της θητείας του, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό αποτελεί δική του απόφαση, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε συνέντευξη Τύπου προς τα μέσα ενημέρωσης της Περιφέρειας, το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου, στην Τρίπολη.

“Το να φύγω τώρα είναι δική μου απόφαση και της οικογένειάς μου. Οποτε εκτέθηκα με τίμησε ο λαός με την ψήφο του. Είμαι υπερήφανος και τυχερός για τις τόσες εκλογές και τις τόσες νίκες. Πικραίνεται αυτός που τον διώχνει ο λαός” σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Π. Νίκας. Επισήμανε δε ότι αφ’ ενός ποτέ δεν έκρυψε την ιδεολογική του αναφορά, στην οποία παραμένει πάντα πιστός, και αφ’ ετέρου ότι ανέκαθεν υπήρξε αυτοδιοικητικός, για να τονίσει στο σημείο αυτό την 30χρονη πορεία του στην αυτοδιοίκηση -ως αντινομάρχης Μεσσηνίας, δήμαρχος Καλαμάτας για 3 τετραετίες και εν τέλει περιφερειάρχης Πελοποννήσου. 

Οπως γνωστοποίησε σήμερα ο Π. Νίκας, ήδη σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν περίπου έναν χρόνο, είχε ο ίδιος ζητήσει να αλλάξει ο επικεφαλής του συνδυασμού. “Καταλαβαίνω ότι είναι αναγκαίες οι ισορροπίες για μείζονα ζητήματα” συνέχισε ο Π. Νίκας, αποκαλύπτοντας πάντως ότι από την πλευρά του -στην πιο πάνω συνάντηση-, είχε κάνει από τότε συγκεκριμένη πρόταση για την διάδοχη κατάσταση, μέσα από την παράταξη της τωρινής περιφερειακής Αρχής.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε σήμερα ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξής του είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τι θα πράξουν στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ωστόσο, όπως είπε, δεν θα ανεχθεί να χρησιμοποιηθεί η τωρινή ιδιότητά τους για προεκλογικούς σκοπούς, ενώ με έμφαση σημείωσε ότι η Περιφέρεια ως θεσμός θα παραμείνει αυστηρά ουδέτερη.

Ο περιφερειάρχης, στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δυσκολίες και προσκόμματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά την διάρκεια της θητείας του, ενώ με κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε το ενδεχόμενο ανεξάρτητου συνδυασμού υπ’ αυτόν -“δεν θέλω με το ζόρι προσφορά, δεν ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα μου” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας, για να καταλήξει με μια φράση του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή: 

“Είναι μικρό το κακό αν χάσουμε τις εκλογές, αλλά είναι μεγάλο αν χάσουμε τον αξιακό μας κώδικα”.

 

 

Επισημάνσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα σχετικά με το προσχέδιο της ΚΥΑ που αφορά στον προϋπολογισμό των Περιφερειών για το οικονομικό έτος 2024 

 

Στην διατύπωση παρατηρήσεων επί του προσχεδίου ΚΥΑ σχετικά με τον προϋπολογισμό των Περιφερειών για το οικονομικό έτος 2024 προβαίνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με επιστολή του προς την ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας).

Στην επιστολή του, ο περιφερειάρχης σημειώνει ότι “προκειμένου να καλυφθεί το κόστος που επιφέρει η άνοδος των τιμών στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών” κρίνεται αναγκαία η αύξηση των ποσών που θα αποδοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το έτος 2024, για την κάλυψη των δαπανών αφ’ ενός του προγράμματος δακοκτονίας και αφ’ ετέρου για την μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.

Παράλληλα επισημαίνεται και η ανάγκη να αυξηθούν οι πιστώσεις των ΚΑΠ για τις λειτουργικές και λοιπές γενικές δαπάνες, καθώς -όπως αναφέρει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας- “δεν ελήφθη υπ’ όψιν η γενική αύξηση των τιμών”.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια