Header Ads

Συνταγματάρχης Ντ. Μακγκρέγκορ στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ Μέρος Α' (Φ. 1851)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί στην κατάρρευση του ΝΑΤΟ - Ο Ερντογάν ενεργεί πάντα προς το συμφέρον της Τουρκίας & του Ισλάμ

  Μέρος Α'

 

Οι εκκαθαρίσεις Ρώσων αξιωματικών θα πρέπει να θεωρούνται ένδειξη υγείας και αποτελεσματικότητας και όχι αδυναμίας-Το αν η παράδοση των F-16 [στην Τουρκία] θα γίνει όπως έχει υποσχεθεί ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

 

Περίληψη της Συνέντευξης στον Δημοσιογράφο Ευάγγελο Δ. Κόκκινο, τον νεότερο,για το pentapostagma.gr   Α΄

 

 

  Ευάγγελος Δ. Κόκκινος, ο νεότερος

«Συνεχίζω να προβλέπω ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία στην Ουκρανία, υποστηριζόμενος από ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, θα οδηγήσει τελικά στην κατάρρευση του ΝΑΤΟ», λέει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πενταπόσταγμα, ο Αμερικανός Συνταγματάρχης ε.α. Ντάγκλας Μακγκρέγκορ (Douglas Macgregor Colonel (ret), US Army, PhD)*.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, τονίζει πως ανταλλαγές απόψεων βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Μόσχα παραμένουν αμετάβλητες. 

«Φυσικά, ένα νέο κυβερνητικό σώμα στο Κίεβο θα μπορούσε να αναδυθεί και να ζητήσει ειρηνευτικές συνομιλίες», προοικονομώντας πιθανή αλλαγή ηγεσίας στην Ουκρανία προτού υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη διαπραγμάτευση.

Αναφερόμενος στις εκκαθαρίσεις Ρώσων αξιωματικών από το ρωσικό στρατό, ο έμπειρος στην πολεμική πρακτική Συνταγματάρχης ε.α. Μακγκρέγκορ, εξηγεί πως «όταν συμβαίνουν αυτές οι ενέργειες, θα πρέπει να θεωρούνται ένδειξη υγείας και αποτελεσματικότητας και όχι αδυναμίας», αφού οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτές περιλαμβάνουν την εξάντληση, την αποδεδειγμένη ανικανότητα, τη μη υπακοή στις διαταγές ή απλώς την κακή τύχη.

Μιλώντας για το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την επέκταση της Συμμαχίας στις σκανδιναβικές χώρες, ο Συνταγματάρχης Μακγκρέγκορ ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι σαφές προς το παρόν αν το τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»καθώς ο Ερντογάν ενεργεί πάντα προς το συμφέρον του τουρκικού κράτους και του Ισλάμ.

Ως εκ τούτου, «το αν η παράδοση των F-16 [στην Τουρκία] θα γίνει όπως έχει υποσχεθεί δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί», προσθέτει ο ίδιος.

Επιπροσθέτως, με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή, ο Συνταγματάρχης Μακγκρέγκορ αναφέρει πως «η συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα (και η de facto συμμαχία με την Ινδία) υποδηλώνει ότι πριν δεσμευτεί σε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή πολιτικής, η Μόσχα θα συμβουλευτεί τον σύμμαχό της στο Πεκίνο», ωστόσο, «ο Πούτιν επιδιώκει σήμερα καλές σχέσεις με όλους τους βασικούς παράγοντες στην περιοχή».

Ερωτηθείς για το αν η Κύπρος θα μπορούσε να αιτηθεί ένταξη στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο διεύρυνσης της Συμμαχίας, ο ίδιος εκτιμά πως αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τις εντάσεις με την Τουρκία και πως «η στάση της Ουάσιγκτον ειδικότερα είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι καλύτερα με την Τουρκία μέσα παρά έξω από τη συμμαχία».

Τέλος, αναλύοντας το μεταπολεμικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Συνταγματάρχης Μακγκρέγκορ προεξοφλεί κατάρρευση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αφού το ΝΑΤΟ από αμυντικός παράγοντας έχει μετατραπεί σε «ένα εργαλείο για τα δυτικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια».

«Δεδομένης της πολύ μεγάλης πιθανότητας ότι ο πόλεμος αντιπροσώπων της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα στην Ουκρανία θα καταλήξει σε στρατιωτική ήττα για το Κίεβο και οικονομική καταστροφή της Ουκρανίας, αν το ΝΑΤΟ επιβιώσει ως συμμαχία θα αναγκαστεί να επιστρέψει σε αμυντική στάση ή να μετατραπεί σε μια αμιγώς ευρωπαϊκή συμμαχία με έμφαση στην περιφερειακή ασφάλεια», καταλήγει ο ίδιος.  ( Ολόκληρη η Συνέντευξη στο επόμενο φύλλο).

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια