Header Ads

Ομιλία Γιώργου Ψυχογιού (Φ. 1850)

Σημεία από την τοποθέτηση του Βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, από το Βήμα της Βουλής επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης

 


-          Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους πολίτες της Κορινθίας που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κι εμένα προσωπικά, στέλνοντας με για άλλη μια φορά στη Βουλή και αναθέτοντάς μου την ύψιστη ευθύνη να τους εκπροσωπήσω, αλλά και να αγωνιστώ για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.
-          Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα για τη μεγάλη πορεία στο κόμμα μας όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που τον είχα γραμματέα στη Νεολαία του Συνασπισμού 20 χρόνια πριν, μέχρι την πρωθυπουργία του και την κυβέρνησή μας το 2015.
-          Δώσαμε μεγάλες μάχες, καταφέραμε να πετύχουμε πολύ σημαντικές νίκες προς όφελος των πολλών αλλά και της χώρας. Υπήρξαν και ήττες και λάθη τα οποία καλούμαστε όλοι τώρα συλλογικά να διορθώσουμε και να ξανααποκτήσουμε την επαφή μας με τα κοινωνικά στρώματα, τις ομάδες και τα κινήματα που μας στήριζαν πάντα και τους οποίους πάντα είχαμε στο μυαλό μας όταν διαπραγματευόμασταν. Για να ορθοποδήσει και να ευημερήσει το σύνολο της κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.
-          Θα συνεχίσουμε με ένα πλαίσιο προτάσεων και μέτρων που προβάλλαμε και στην προεκλογική περίοδο σε κάθε κρίσιμο τομέα της καθημερινότητας.
-          Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις τριετίες που αμέσως μόλις αναλάβατε αφήσατε και πάλι στον πάγο, αλλά και για ένα ενισχυμένο σώμα επιθεώρησης εργασίας ώστε να μη βλέπουμε σερβιτόρους κολυμβητές, να έχουμε αριθμό ρεκόρ στα εργατικά ατυχήματα,αλλά και για μια μείωση της ανεργίας, η οποία να είναι ποιοτική, να έχει σχέσεις εργασίας ισχυρές και συνθήκες εργασίας αξιοπρεπείς, όχι ατομικές συμβάσεις,αλλά και για την επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης.
-          Για την θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης που εσείς καταργήσατε και την απόδοση των αναδρομικών στους συνταξιούχους.
-          Για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 € και με ένα νέο σχέδιο δικαστικής και εξωδικαστικής προστασίας. Για ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία με 120 δόσεις πραγματικές και όχι αυτές που νομοθετήσατε και αφήνει εκτός τους 8 στους 10.
-          Για την  προστασία από τις διακοπές ρεύματος για τους πιο ευάλωτους, αλλά και σε αυτούς που έχουν αποδεδειγμένα αδυναμία πληρωμής.
-          Ο Πρωθυπουργός σε περίπου 75 λεπτά ομιλίας αφιέρωσε περίπου 20 δευτερόλεπτα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και ο αρμόδιος υπουργός δεν είπε λέξη ούτε για το κόστος παραγωγής που τους πνίγει, ούτε για τις εξευτελιστικές τιμές κρίσιμων προϊόντων όπως η σταφίδα και τα λεμόνια στην Κορινθία. Όπως δεν είπε λέξη για το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις σοβαρές ζημιές του περονόσπορου και της καρπόδεσης.
-          Δεν ακούστηκε κουβέντα ούτε για τον ανασχεδιασμό της νέας ΚΑΠ προς όφελος των πιο ευάλωτων και ασθενέστερων αγροτών και κτηνοτρόφων.
-          Ελάχιστα και ανεπαρκή για την άρδευση και τα προβλήματα με το νερό, για μεγάλα έργα υποδομής, όπως το φράγμα του Ασωπού στην Κορινθία, λέξη για τους εργάτες γης, υπάρχει μεγάλη έλλειψη με δική σας ευθύνη, αλλά και για τις λαϊκές αγορές που εκχωρούνται και αυτές στις εταιρείες.
-          Στην Υγεία η βασική μας πρόταση είναι 15.000 προσλήψεις, όχι αντικαταστάσεις, στο ΕΣΥ, η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
-          Την προηγούμενη Περίοδο φέραμε στη Βουλή τα πολύ μεγάλα ελλείμματα σε προσωπικό υποδομές σε όλες τις βαθμίδες, από το Νοσοκομείο μέχρι τις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας και το ΕΚΑΒ, θα συνεχίσουμε και τώρα μεταφέροντας τα αιτήματα των συλλογικών οργάνων, των γιατρών και των εργαζομένων, οι οποίοι κάνουν υπερβάσεις και με αυταπάρνηση κρατούν το σύστημα όρθιο. Με υποδομές να καταρρέουν, εκτός Ταμείου Ανάκαμψης, με τα Κέντρα Υγείας Λουτρακίου, Νεμέας και άλλων περιοχών, που είχαν ενταχθεί σε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα να αναζητούν εργαλείο στήριξης. Αλλά και για να δοθούν κίνητρα σε νέους επιστήμονες και γιατρούς, ώστε να υπηρετήσουν το σύστημα υγείας.
-          Θα παλέψουμε για την αναγκαία ελάφρυνση στους μικρομεσαίους επαγγελματίες, μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τους επιτρέψει να αντέξουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων.
-          Θα δώσουμε μάχη για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών και νοικοκυριών είναι η2ηχαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη και η ακρίβεια καλπάζει.
-          Στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές θα διεκδικήσουμε την ολοκλήρωση έργων που παραδώσαμε έτοιμα όπως ο προαστιακός Λουτρακίου, που ακόμα εκκρεμεί, ο προαστιακός σιδηρόδρομος συνολικά με ενίσχυση στα δρομολόγια, το προσωπικό, τον εξοπλισμό, τα συστήματα ασφαλείας, κα.
-          Θα αντισταθούμε στις ανεμογεννήτριες στα καμένα των Γερανείων,στη μικρή Ζήρεια και σε περιοχές Naturaπου δρομολογεί η κυβέρνηση, βαφτίζοντάς τις ανάπτυξη.
-          Υπάρχει άλλος δρόμος και αυτόν πρέπει να υπηρετήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, ισχυρό κράτος δικαίου, κανόνες στην αγορά που θα ισχύουν για όλους και στήριξη των επαγγελματιών και των πιο ευάλωτων για να μην επιδίδονται διαρκώς σ έναν αγώνα επιβίωσης.
-          Αλλά και με μια κοινωνία συμπεριληπτική, χωρίς φωνές μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, πατριαρχίας και ξενοφοβίας σε όλους τους τομείς και στο προσφυγικό μεταναστευτικό που ήταν ο τομέας μου.
-          Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η πολιτική μπορεί να επιστρέψει, βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια,αφήνοντας αποθεματικό, κρατώντας την κοινωνία όρθια, αλλά και φέρνοντας πολλά προοδευτικά νομοσχέδια τα οποία ευθυγράμμισαν τη χώρα με τις πιο σύγχρονες πρακτικές και αυτό αναγνωρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους.
-          Δεν θα επιτρέψουμε να κάνετε την κοινωνική πλειοψηφία αόρατη, διότι όλοι ξέρουν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι βάζουν πάνω από τα κέρδη και τις ζημιές τις ανθρώπινες ζωές. Και αυτό θα κάνουμε και το επόμενο διάστημα με τον πιο δυναμικό τρόπο. Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ.

 

Μπορείτε να δείτε την τοποθέτηση στο σύνδεσμο: https://youtu.be/0OsRMh1aaeE

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια