Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ (Φ. 1846)

 

«ΙΖ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2023»

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

“ΠΑΥΛΟΥ «ΣΦΡΑΓΙΣ», Η ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ”

ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, 12 Ιουνίου 2023, το απόγευμα, στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, η παρου­σίαση της δευτέρας εκδόσεως του βιβλίου “Παύλου «σφραγίς», Η Κορίνθου Εκκλησία στον Χρόνο”, το οποίο εξέδωσε η Ι. Μητρόπολή μας επαυξημένο και συμπληρω­μένο με δαπάνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

 


 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Πανοσ. Αρχιμ. π. Αχίλ­λειος Τσούτσουρας, Κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως μας, ο Διοικητής της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου και Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Κορίνθου, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Υπασπιστής του κ. Ανδρέας Τόλος, η εκπρόσωπος του Λιμενικού Υποπλοίαρχος κ. Θεοδώρα Ζούμπου, ο Ανθυπασπι­στής της κ. Παναγιώτης Παναγό­πουλος, ο κ. Γεώργιος Πετρίτσης, Νομαρχιακός Σύμβουλος, οι κ. Απόστολος Παπαφωτίου και κ. Χρήστος Δροσόπουλος, μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και πλήθος κόσμου.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας και Ηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρ­χιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, ο οποίος αρχικά συνέδεσε το πα­ρελθόν της λαμπρής παρουσίας της Τοπικής μας Εκκλησίας με το παρόν και την προσπάθεια του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυ­σίου να συνεχίσει το έργο του Απο­στόλου Παύλου και στην συνέχεια προλόγισε τους ομιλητές.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Χρή­στος Καραγιάννης, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανε­πιστημίου Αθηνών, ο επιμελητής τόσο της πρώτης όσο και της δεύ­τερης εκδόσεως του βιβλίου, που αναφέρθηκε στην ιστορία της Κο­ρίνθου, στον Απόστολο Παύλο και στην σχέση του με την Κόρινθο, στην παραμονή του σε αυτή, στην ιστορία της Τοπικής μας Εκκλησί­ας, στην Αποστολική Διαδοχή και στα Εκκλησιαστικά Μνημεία της Ι. Μητροπόλεως μας.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Πέτρος Θωμαΐδης, Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας και μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και την εκκλησιαστική ζωή της Ι. Μη­τροπόλεως μας και κυρίως στους προσωπικούς αγώνες και στην άο­κνη προσφορά του Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου που κυριολεκτι­κά αναστύλωσε τόσο πνευματικά όσο και υλικά την Ι. Μητρόπολη μας ανακαινίζοντας ψυχές Κληρι­κών, πιστών ως και ιστορικά κτή­ρια, ταυτίζοντάς τον με τον αοίδιμο προκάτοχό του, τον από Κορίνθου Αρχιεπίσκοπο, Αντιβασιλέα και Πρωθυπουργό κυρό Δαμασκηνό Παπανδρέου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβα­σμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος εμφανώς συ­γκινημένος έκανε μια αναδρομή στα πρώτα και δύσκολα χρόνια της καταστάσεως του ως Επισκό­που στην Αποστολική Ι. Μητρό­πολη μας διευκρινίζοντας πως ό,τι γίνεται στον χώρο της Εκκλησίας γίνεται πάντοτε εν Αγίω Πνεύμα­τι και ας το αμφισβητούν κάποιοι. Επεσήμανε ότι με πολλές δυσκο­λίες εργάστηκε και με την χάρη του Θεού συνετέλεσε, ώστε η «σφρα­γίδα» του Αποστόλου Παύλου να μην σβήσει από την Κορινθία. Η «επιστράτευση» στελεχών εκκίνη­σε με τον άγιο Κεγχρεών κ. Αγά­πιο, τον πρώτο του συνεργάτη, ο οποίος ολοπρόθυμα στάθηκε σαν κερί αναμμένο και συνεχίστηκε με τον κ. Καραγιάννη ο οποίος με την πρώτη έκδοση του παρουσιαζόμε­νου βιβλίου, άνοιξε ορίζοντες από το παρελθόν δημιουργώντας ένα γόνιμο παρόν, που με την σειρά του εγγυάται το μέλλον και μας δίνει φτερά για όσο καιρό ο Θεός μας επιτρέψει να συνεχίσουμε.

Με το παρόν βιβλίο, συνέχισε ο Ποιμενάρχης μας, μπορεί κά­ποιος από τους επισκέπτες μας να γνωρίσει τα σεβάσματα και την ιστορία της Τοπικής μας Εκκλησί­ας προκειμένου να τα επισκεφτεί, να λάβει την χάρη και την ευλογία και να γνωρίσει την Παύλειο του Χριστού Εκκλησία. Ολοκληρώνο­ντας, ευχαρίστησε τους ομιλητές που παρουσίασαν το βιβλίο, τους συνεργάτες του στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας για το έργο που έχει επιτελεστεί και περιγρά­φεται εντός του Βιβλίου, τους συ­ντελεστές των έργων αυτών στα Ιδρύματα, στην ΘΕΟΠΡΟΣΦΟ­ΡΑ, στα Συσσίτια των Ι. Ναών και φυσικά τους χρηματοδότες των έργων μας, όπως την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Περιφε­ρειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα που εξ ολοκλήρου εξέδωσε το παρόν βιβλίο αλλά και το βιβλίο του μα­καριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου (Φούντα) με τίτλο: «ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ».

Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας για την πρότυπη συνεργασία με την Ι. Μητρόπολή μας, καθώς και με τον λόγο τους και με την παρου­σία τους και με την εν γένει στή­ριξη τους και τον σεβασμό προς την Εκκλησία μας συνετέλεσαν να επιτευχθεί η ειρήνευση, η ομόνοια και η αγάπη και πλέον να ετοιμαζό­μαστε να εορτάσουμε τα «ΙΖ’ ΚΟ­ΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2023» με τον τρόπο που μόνο οι Κορίνθιοι γνω­ρίζουμε με Συνοδικές, λατρευτικές, καλλιτεχνικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις προς τιμή του Πολιού­χου μας Απ. Παύλου!

Στο τέλος της εκδηλώσεως προ­σφέρθηκε σε όλους τους παριστα­μένους από ένα αντίτυπο για μελέ­τη και προκοπή στην ζωή και την Πίστη τους.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

  
 
 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ & ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 
 
 
Χθες Κυριακή των Αγίων Πάντων, 11 Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δι­ονύσιος, τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Καθεδρι­κό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η Κυριακή των Αγίων Πάντων είναι αφιε­ρωμένη σε όλους τους Αγίους και με αυτή την εορτή κλείνει ουσιαστικά η περίοδος του Πε­ντηκοσταρίου. Η Εκκλησία βαδίζει τον δρόμο της προκειμένου να βοηθήσει τον άνθρωπο να εγκολπωθεί το Ευαγγέλιο του Χριστού και δια του Ευαγγελίου να αποκτήσει τις προϋποθέ­σεις της αιώνιας ζωής, δηλαδή, της Σωτηρίας. Οι Άγιοι παρότι ήταν άνθρωποι που έζησαν σε διάφορες εποχές, διαφορετικής ηλικίας, φύλου, γνώσεων, παιδείας, κοινωνικής στάθμης, εμπει­ριών, χειρώνακτες ή επιστήμονες, άρχοντες ή αρχόμενοι, κ.τ.ό. ανέπτυξαν ποικιλότροπα τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και αποτελούν πρότυπα για όλους εμάς, καθώς με την Πίστη Τους «κατηγωνίσαντο βασιλείας, εἰργάσαντο δικαιοσύνην, ἐπέτυχον ἐπαγγελιῶν, ἔφραξαν στόματα λεόντωνἔσβεσαν δύναμιν πυρός, ἔφυ­γον στόματα μαχαίρας, ἐνεδυναμώθησαν ἀπὸ ἀσθενείας, ἐγενήθησαν ἰσχυροὶ ἐν πολέμῳ, πα­ρεμβολὰς ἔκλιναν ἀλλοτρίωνἔλαβον γυναῖκες ἐξ ἀναστάσεως τούς νεκροὺς αὐτῶν· ἄλλοι δὲ ἐτυμπανίσθησαν, οὐ προσδεξάμενοι τὴν ἀπολύ­τρωσιν, ἵνα κρείττονος ἀναστάσεως τύχωσιν·…» (Εβρ. ια΄, 33-35). Όλα αυτά τα υπέμειναν για να τύχουν της σωτηρίας και της αναστάσεως.

Οι Απόστολοι, απευθυνόμενοι προς τους Πι­στούς, συνήθιζαν να τους ονομάζουν «αγίους» και αυτή η συνήθεια για 2.000 χρόνια παρα­μένει στην Εκκλησία μας. Ακούμε και σήμερα να προσφωνούν εκκλησιαστικά πρόσωπα ως «άγιο Επίσκοπο», «άγιο πάτερ», «άγιο επίτρο­πο» όχι γιατί είναι όντως άγιοι αλλά γιατί ουσι­αστικά εύχονται να ομοιάσουν στους Αγίους και δια της μετανοίας και της συμμετοχής τους στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας να εξαγιασθούν. Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του ανακοινώνοντας στους πιστούς ότι στην εορτή του Απόστολου Παύλου θα τιμήσει την από Νο­μαρχιακών Συμβούλων, επιχειρηματία κ. Άννα Κοντονή, τον Νομικό Σύμβουλο της Ι. Μητρο­πόλεως μας κ. Πέτρο Θωμαΐδη, την Διευθύντρια της Εφορίας Κορίνθου κ. Κωνσταντίνα Σαρελά­κου και τους Ιεροψάλτες του Καθεδρικού Ι. Ναού κ. Αναστάσιο Γκιούλη και κ. Ιωάννη Λιούντρη για τις ξεχωριστές ο καθένας προσφορές τους στο έργο της Ι. Μητροπόλεως μας.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας τέλεσε τα Ι. Μνημόσυνα των μακαριστών Νικο­λάου Κοντονή, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του κ. Άννα Κοντονή και την οικογένειά τους υπη­ρέτησαν την πατρίδα και στήριξαν εμπράκτως και επανειλημμένως το έργο της Τοπικής μας Εκκλησίας και της Ευπραξίας Κωστίνη. Μετά το πέρας των Μνημοσύνων έλαβε χώρα η επίσημη Δοξολογία υπέρ των Απόστρατων Αστυνομικών και η Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λου­τρακίου κ. Μάρθα Μυστακίδου εκφώνησε την ημερήσια διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Λαζάρου Μαυρό­πουλου. Στην Θ. Λειτουργία και στην Δοξολο­γία παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Χαρίλαος Βυτινιώτης, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, η κ. Μαρία – Ελένη Σούκουλη, πολιτευτής, ο κ. Νικόλαος Σταυρέλης, Δημοτικός Σύμβουλος, ο Διοικητής της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου και Ανώτα­τος Διοικητής Φρουράς Κορίνθου, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Αστυνομικός Διοικητής Κορινθίας, Ταξίαρχος, κ. Χαράλαμπος Τετράδης, ο Λιμενάρχης Κορίνθου κ. Παναγιώτης Κοντός, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Κορινθίας, Πύραρχος κ. Αλέξανδρος Μαυραγά­νης και ο Πρόεδρος των Αποστράτων Αστυνομι­κών κ. Βασίλειος Καραγκούνης.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια