Header Ads

Η Κόρινθος στον δρόμο για μία κοινωνία «συμπερίληψης»! (Φ. 1846)

«Χορεύουμε Όλοι Μαζί» 

Ευθύμειο Κέντρο και Δήμος Κορινθίων σε συνεργασία!




 Γράφει-Επιμελείται: Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου*

 Με μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση παρακολουθήσαμε την Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023 στις 7:30μ.μ. το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Παιδιών και Νέων «Χορεύουμε Όλοι Μαζί», το οποίο διοργανώθηκε από το Ευθύμειο Κέντρο και τον Δήμο Κορινθίων.


Η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, η κατανόηση των προβλημάτων της καθημερινότητάς τους, η συν-αντίληψη των αναγκών τους είναι απαραίτητα για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, για έναν κόσμο όπου όλα τα μέλη του έχουν ίσα δικαιώματα, εκτός από υποχρεώσεις, για μία σύγχρονη πόλη, όπου η προσβασιμότητα, η διευκόλυνση της κίνησης εντός αυτής και η συνύπαρξη όλων των πολιτών σε αρμονία και ασφάλεια είναι ένα από τα ζητούμενα.

Στο πλαίσιο αυτό η διοργάνωση του Φεστιβάλ «Χορεύουμε Όλοι Μαζί» είναι πολύ σημαντική!

Οι συνδιοργανωτές πέτυχαν να ενώσουν μέσα από τον χορό τα άτομα με αναπηρία με τα παιδιά από τα σχολεία και τους συλλόγους της ευρύτερης περιοχής! Το κέφι, ο ενθουσιασμός των παιδιών και η συγκίνηση κυριάρχησαν στην υπέροχη αυτή βραδιά που γέμισε με αγάπη την καρδιά όλων όσων παρευρέθηκαν στο φεστιβάλ.

Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς προστασίας ατόμων με αναπηρία, δημοτικά σχολεία και πολιτιστικοί σύλλογοι έγιναν «ΈΝΑ», μοιράστηκαν τη χαρά του χορού και της διασκέδασης, ενώ μέσα από την ψυχαγωγία και μάλιστα στον ανοιχτό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Κορίνθου «Θωμάς Θωμαϊδης» και του Φλοίσβου, δίπλα στη θάλασσα του Κορινθιακού Κόλπου με θέα τα Γεράνεια, βίωσαν έντονα το αίσθημα του «ανήκειν».

Όλες οι ομάδες παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από διάφορα διαμερίσματα της Ελλάδος καταχειροκροτούμενες από το κοινό που κατέκλυσε τον χώρο, αρχής γενομένης από τα παιδιά του Ευθύμειου Κέντρου Κορίνθου, ενώ ακολούθησαν παιδιά από τα ΜΕΑγάπη ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ Εφυραίος ΑΘΛΟΣ, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κορινθίας, την ΄Ενωση Κρητών Κορινθίας Ο Ψηλορείτης, τη Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου και 8ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου, τον Σύλλογο Γονέων 11ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών τμήματος Κορίνθου, το Πρόγραμμα Ψυχαγωγίας και Κοινωνικής Ενσωμάτωσης για παιδιά και νέους Α.Μ.Ε.Α. "Έξω Μαζί" του Δήμου Κορινθίων, το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρου Λεχαίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εξαμιλίων και το Σωματείο ΑμεΑ Κορινθίας.

Μαθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς έδωσαν επίσης όλοι οι εθελοντές, οι οποίοι αφιερώνουν τον χρόνο τους για να βρεθούν κοντά στα άτομα με αναπηρία και συνδράμουν όσο μπορούν στις διάφορες δράσεις.

«Ο Δήμος Κορινθίων στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής συμμετέχει, προωθεί & διοργανώνει, εκδηλώσεις και προγράμματα που ενώνουν, εντάσσουν και υποστηρίζουν το σύνολο των πολιτών, με θετική διάκριση απέναντι στα άτομα που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Βρίσκεται στο πλευρό κάθε πολίτη που προσωρινά ή πιο μόνιμα μπορεί να χρειαστεί βοήθεια και τον «ενώνει» δημιουργώντας ένα ισχυρό δίκτυο προστασίας και συμπερίληψης με όλους τους τοπικούς και εθνικούς φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, αλλά και μεμονωμένους ευαισθητοποιημένους πολίτες που αποτελούν το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο του Δήμου Κορινθίων, τους εθελοντές του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου. Στα πλαίσια αυτά δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει τον συνδιοργανωτή μιας τέτοιας εκδήλωσης μετά από την πρόταση της διοίκησης του Ευθύμειου Κέντρου Κορίνθου να υλοποιήσει την ιδέα της εξαιρετικής γυμνάστριας με ειδικότητα ΑμεΑ του Κέντρου Ιωάννας Σιώκου.», όπως δήλωσε στη Φωνή της Κορινθίας ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος που παρακολούθησε την εκδήλωση.

Παρών στο φεστιβάλ ήταν ο πρόεδρος του Ευθύμειου Κέντρου Κορίνθου Κώστας Μαγκλάσης, ο Πρόεδρος και η Γραμματέας της Π.ΟΜ.ΑμεΑ. Πελοποννήσου Νίκος Καραλής και Βασιλική Αράπογλου, οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη, του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Σπύρος Ζαχαριάς, οι οποίοι απηύθυναν ενθουσιώδη χαιρετισμό.

Το φεστιβάλ παρακολούθησε και ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Φερετζάνης, στον οποίο απευθυνθήκαμε λόγω της καθημερινής ενασχόλησής του για περισσότερο από τρία χρόνια σε κεντρικό επίπεδο με τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής ως επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου και δήλωσε στη ΦτΚ: «Η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ευθύμειο και ο Δήμος Κορινθίων ήταν για εμένα από τις πιο απολαυστικές στιγμές της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Για τον καθένα από εμάς οτιδήποτε σχετίζεται με τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζεται τουλάχιστον με ενδιαφέρον και συμπάθεια, πόσω μάλλον από εμένα που έχω υπηρετήσει  σε κεντρικό επίπεδο την υπόθεση της κοινωνικής πολιτικής. Θα είμαι για πάντα υπερήφανος που συμμετείχα, στην ιστορικά πρωτόγνωρη, κατά την γνώμη μου, προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του αναπηρικού κινήματος, όπως η προσπάθεια αυτή εξελίχθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, αναφέρω ως εμβληματικές τις πρωτοβουλίες μας για την υπηρεσία του προσωπικού βοηθού, το πρόγραμμα της πρώιμης παρέμβασης για παιδιά ηλικίας από 0 έως 6 ετών και το πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, όλες εμπνευσμένες από την ιδέα της συμπεριληπτικής κοινωνίας. Η Κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε πολιτικές που κάνουν πράξη την Ανεξάρτητη Διαβίωση, με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία των ΑμεΑ, τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις επιλογές τους. Πρέπει πάντα να χορεύουμε όλοι μαζί!».

Κρατώντας στη μνήμη μου όλες τις δηλώσεις των αρμοδίων, θα ευχηθώ να γίνουν σιγά σιγά πράξεις οι ευχές, όπως ήδη έχει ξεκινήσει ο Δήμος Κορινθίων και η Κυβέρνηση να κάνει πράξη την πολιτική και την θεωρία, να  γίνει ο δήμος μας και όλοι οι δήμοι της Κορινθίας προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία, φιλικοί στον συνάνθρωπο με κινητικά προβλήματα, να καλλιεργηθεί ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση, να εκπαιδευτούν οι πολίτες, μικροί και μεγάλοι, ώστε η κοινωνία μας να γίνει πραγματικά μία Κοινωνία «Συμπερίληψης»!

 

*Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου-Κελλάρη

Δικηγόρος

Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια

MSc Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων

Απ. Παύλου 40-Κόρινθος

Τηλ. 2741084568 & 6944964225

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια