Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ (Φ. 1840)

 Διθυράμβους από ΜΜΕ στην Σαουδική Αραβία για την συμμετοχή στον ΗΝΙΟΧΟ-23-Αισθητή παρουσία και στα νησιά μας

 



5Aposragma.grNewsroom 28.4.20230

Η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ που υλοποιείται κάθε χρόνο έχει καταστεί μία από τις καλύτερες αεροπορικές ασκήσεις του Κόσμου και σε αυτό οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στην Πολεμική μας Αεροπορία και τα στελέχη της

ΗΒασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αεροπορίας (RSAF) συμμετείχε στις ασκήσεις «Ηνίοχος-2023» με πολλές αδελφές και φιλικές χώρες, αναφέρει ΜΜΕ της χώρας αυτής.

Η RSAF χρησιμοποίησε μαχητικά της F-15SA στα σενάρια της αεροπορικής ασκήσεως Ηνίοχος-2023, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στην Ελλάδα.

Ο Σαουδάραβας Αντισμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Essam Bin Mohammed Khawaji, και επικεφαλής της μοίρς της  RSAF που συμμετείχε στην άσκηση, δήλωσε ότι “η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επαγγελματισμό στα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία να εκπροσωπηθούν πολύ καλά οι ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας".

Είπε περαιτέρω ότι "η άσκηση στοχεύει στην ανύψωση του επιπέδου πολεμικής ετοιμότητας της RSAF για την υποστήριξη της σχέσης μεταξύ των συμμετεχουσών αεροπορικών δυνάμεων”, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας".

Υπενθυμί8ζουμε ότι σχετικά πρόσφατα, 4 ελληνικά F-16 είχαν επιστρέψει από την Αεροπορική Βάση King Abdulaziz στην  Σαουδική Αραβία, αφού συμμετείχαν στην «Spears of Victory».

Η παρουσία των Σαουδαράβων μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες δίνει ακόμα μεγαλύτερος κύρος στην ελληνική αεροπορική άσκηση η οποία έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον  από πολλές αεροπορικές δυνάμεις της περιοχής μας.

Η άσκηση παρέχει στις συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις την ευκαιρία να εξασκηθούν στην προηγμένη ενοποίηση αέρα-εδάφους-θαλάσσης σε αυτό που η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκαλεί "ένα από τα μεγαλύτερα πεδία ασκήσεων στην Ευρώπη".

Όπως είχαμε αναφέρει το «ενδιαφέρον» είναι πως οι 8 από τις 10 περιοχές είναι σε σημεία και νησιά που είτε η Τουρκία θέλει αποστρατικοποιημένα είτε στον άξονα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Πιο συγκεκριμένα έχουν δεσμευτεί περιοχές στην Χίο, την Σάμο, την Κω, την Ρόδο και νοτίως του Καστελορίζου.

Το επισημαίνουμε αυτό γιατί στο πλαίσιο της άσκησης οι συμμετέχουσες χώρες, ήτοι ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Γαλλία, Ιταλία, Ιορδανία, Ισπανία, Σλοβενία και Κύπρος θα κληθούν να στείλουν τα μαχητικά τους στις περιοχές αυτές, στέλνοντας και αυτές με την σειρά τους μήνυμα στην Τουρκία για το άτοπο των θέσεών της.

Η Άσκηση «Ηνίοχος 2022» είναι τύπου ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων), που αφορά στη διεξαγωγή Διακλαδικών και Αεροπορικών Επιχειρήσεων και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών, στην διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό περιβάλλον καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρατηρούνται κατά την διάρκεια πραγματικών επιχειρήσεων.

Η πολυπλοκότητα της άσκησης ΙΝΙΟΧΟΣ και ο μεγάλος χώρος εκπαίδευσης επιτρέπουν στους Σαουδάραβες πιλότους, να εκπληρώσουν τις δύσκολες  απαιτήσεις εκπαίδευσης.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Αεροπορικές Δυνάμεις της χώρας αυτής με αεροσκάφη  F-15E Strike Eagles συμμετέχουν στο άκρως απαιτητικό πεδίου του Αιγαίου πελάγους.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια