Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ (Φ. 1837)



Ισραήλ: Ανακοίνωσε την πώληση Spike NLOS στην Ελλάδα –«Διασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή»

 

Πηγή: Newsbomb 11.4.2023
Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα τη συμφωνία με την Ελλάδα για την πώληση πυραύλων Spike NLOS, ένα «deal» που σύμφωνα με το Reuters αγγίζει τα 370 εκατ. ευρώ.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου, είχε δοθεί το «πράσινο φως» για την απόκτηση των πυραύλων Spike NLOS για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων, η διαδικασία προχώρησε και το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα τη Μεγάλη Δευτέρα (10/4), τη σύναψη συμφωνίας με την Ελλάδα για την παραχώρηση των εν λόγω οπλικών συστημάτων.
«Συμφωνία εξαγωγών άμυνας από κυβέρνηση σε κυβέρνηση υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των πυραύλων «Spike» της Rafael. Η συμφωνία έγινε από το SIBAT του IMoD και αποτιμάται σε περίπου 370 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας στην ανάρτησή του στο Twitter.


Δεσποτόπουλος: Τακτικός ελιγμός του Ερντογάν η αποκλιμάκωση των προκλήσεων – Δεν αλλάζει η πολιτική


Πηγή Newsbomb 12.4.2023
Οι γνώμες των Ελλήνων διεθνολόγων συγκλίνουν στο ότι θα πρέπει να κρατάμε «μικρό καλάθι» σε σχέση με την μείωση της τουρκικής προκλητικότητας. αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας συνοδεύτηκε και με την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, και με τη συζήτηση για μορατόριουμ στο Αιγαίο τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να είμαστε και τόσο αισιόδοξοι, καθώς η ουσιαστική πολιτική της Τουρκίας δεν αλλάζει.
Μιλώντας στο OPEN, ο Αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μας έχουν τρελάνει αυτές οι αντιφάσεις της Τουρκίας». Και εξηγεί: «Δεν ξέρουμε αν είναι συγκυριακά όλα αυτά ή ειλικρινής πρόθεση να τα βρούμε. Αυτό πρέπει η Τουρκία να το δείξει με πραγματικό σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». «Ας υπογράψει ένα σύμφωνο μη επίθεσης αν τα εννοεί αυτά που λέει. Πρόκειται για αναγκαστική αναδίπλωση λόγω των σεισμών. Ας κρατάμε μικρό καλάθι», καταλήγει.
Από την πλευρά του, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, επισημαίνει ότι με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο «οι Τούρκοι θέλουν να δείξουν την αμφισβήτηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα - κι αυτό γίνεται τον τελευταίο καιρό και με υπερπτήσεις, που αυτό είναι σημάδι αμφισβήτησης κυριαρχίας ολόκληρων νησιών».


Σοκ και δέος για την Άγκυρα-Αμερικανικά πολεμικά πλοία θα ελλιμενίζονται στην κυπριακή Βάση “ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ”


Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι δεν τηρεί τις ισορροπίες στην Κύπρο
Πηγή: 5Apostagma.gr Γιώργος Μοτσάκος 11.4.2023
“Γαλάζια Πατρίδα” γιοκ από τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο-Οφείλουμε και εμείς να τοποθετήσουμε παράκτιες συστοιχίες πυραύλων στα νησιά στο Αιγαίο για να ακυρώσουμε τα τουρκικά σχέδια μετά την καθέλκυση του Anadolu
Όλα αλλάζουν πλέον και στην Κύπρο για τις ΗΠΑ, καθώς η παρουσία του αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου USS San Juan στο λιμάνι της Λεμεσού, μόνο τυχαία δεν ήταν.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Rick Scott, μέλος της πανίσχυρης Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την παρουσία του στη Αθήνα ταξίδεψε πρόσφατα στην Κύπρο, όπου επιθεώρησε προσωπικό του Αμερικανικού Ναυτικού που αναβαθμίζει την Ναυτική Βάση “ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ” στο Μαρί. Οι Αμερικανοί συμβάλουν στην αναβάθμιση μιας βάσης στην Κύπρο, με δικά τους χρήματα, στην οποία θα ελλιμενίζονται αμερικανικά πολεμικά πλοία επιπέδου Αντιτορπιλικών Arleigh Burke με σύστημα πυραύλων AEGIS, πυρηνοκίνητα υποβρύχια, και γενικά από εκεί και κάτω πολλών τύπων πολεμικά.
Πρόκειται για μία σαφή απάντηση των ΗΠΑ, στα σχέδια του Ερντογάν, να δημιουργήσει μια αεροναυτική βάση κοντά στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, με παρουσία πολεμικών πλοίων, όπως του νεότευκτου Anadolou, υποβρυχίων και άλλων μονάδων επιφανείας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Επίσης σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, θα δούμε ανάλογη απάντηση των Αμερικανών, και στην παρουσία τουρκικών UAV BAYRAKTAR, στο παράνομο αεροδρόμιο του Τύμπου στα Κατεχόμενα, στην προσπάθεια της Τουρκίας να ελέγξει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία λοιπόν ενός Αμερικανού αξιωματούχου στην βάση στο Μαρί, δεν είναι τυχαία και αφορά στο ευρύτερο σχέδιο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, να συνδέσει την βάση στην Σούδα με αυτή στο Μαρί της Κύπρου, ελέγχοντας του πάντες και τα πάντα στην περιοχή αυτή.
Το σχέδιο των ΗΠΑ αφορά τη μετατροπή της Κύπρου στη μεγαλύτερη βάση τους με αποστολή τη Μέση Ανατολή Μάλιστα από το 2020, Τούρκος σύμβουλος είχε μιλήσει για επανασχεδιασμό του καθεστώτος της Κύπρου με την δημιουργία ενιαίους κράτους και παράλληλη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων. Ο Τούρκος σύμβουλος και Καθηγητής Δρ. Ata Atun είχε αναφέρει τους στόχους των ΗΠΑ για την Κύπρο, οι οποίοι προκαλούν συναγερμό στην Τουρκία:
Οι Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και θα πιεστούν για ένα σχέδιο «αναγκαστικής» ενοποίησης το οποίο θα γίνει αποδεκτό και θα υπογραφεί στο μέλλον. Θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο Κυπριακό κράτος που θα ανήκει ολοκληρωτικά στην ΕΕ αντί της σημερινής «Κυπριακής Δημοκρατίας».
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του ενιαίου Κυπριακού κράτους, η οποία καλύπτει μια τεράστια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δηλωθεί και θα καταχωρηθεί στον ΟΗΕ. Μέρος αυτής της αποδεκτής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα ανήκει άμεσα στην Ελλάδα και το νέο Κυπριακό Κράτος, και όλα έμμεσα στην ΕΕ. Η Τουρκία θα διακόψει κάθε είδους οικονομική και στρατιωτική παρέμβαση, και τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το νησί, όπως και τα ελληνικά. Η Ελλάδα και το νέο Κυπριακό κράτος θα έχουν μια μεγάλη πηγή πλούτου.
Τουρκία και κατεχόμενα δεν θα κυριαρχούν πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι τα σύνορα της περιβόητης Γαλάζιας Πατρίδας στην Ανατολική Μεσόγειο θα ακυρωθούν και θα αλλάξουν όλες οι συμμαχίες στην περιοχή.
Υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα της Κύπρου έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα, αφού οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν μεγαλόπνοα σχέδια για την δημιουργία μιας τεράστιας στρατιωτικής βάσης, τα οποία αναφέρουν αποχώρηση επίσης εποίκων.


Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι δεν τηρεί τις ισορροπίες στην Κύπρο


Πηγή iElladagr10/04/2023
Την αντίδρασή του για την παρουσία του επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ, USS San Juan σε λιμάνι της Κύπρου εκφράζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι δεν τηρεί τις ισορροπίες στο νησί.
«Υποστηρίζουμε σθεναρά τη δήλωση του υπεξ της τδβκ σχετικά με την αγκυροβόληση επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ σε ένα από τα λιμάνια της ε/κ διοίκησης της νοτίου Κύπρου» όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία «και τις εξοπλιστικές της δραστηριότητες» λέει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.
«Τα βήματα που κάνουν οι ΗΠΑ εις βάρος της τήρησης των ισορροπιών στο νησί της Κύπρου και της ενθάρρυνσης της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου να εξοπλιστεί, δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στη σταθερότητα της περιοχής, ούτε στη δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή επίλυση του Κυπριακού» προστίθεται.
«Καλούμε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτές τις πολιτικές και θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τδβκ κάτω από όλες τις συνθήκες και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της ευθύνης που της δίνει το καθεστώς του εγγυητή», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.


Άνοιξαν οι Ασκοί του Αιόλου-Αίτημα εισαγωγής της «μακεδονικής» γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Το θράσος των Σκοπιανών δεν έχει όρια... τι άλλο θα μας ζητήσουν; Το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων «545» στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από το αποκαλούμενο «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», ζητώντας με περίσσιο θράσος, να διδάσκεται στο ανώτατο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα η ανύπαρκτη «μακεδονική» γλώσσα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εστία».
Το αίτημα προς το παρόν απορρίφθηκε, αλλά οι εκπρόσωποι της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα θα επανέλθουν δριμύτατοι. Δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων της Φλώρινας που αναγνώρισαν αυτό το «Κέντρο» αλλά υπενθυμίζουμε ότι οι «κύριοι» αυτοί θα ζητήσουν σε λίγο και διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» ακόμα και σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το καταστατικό σκοποί του συλλόγου, είναι: α) Η διατήρηση και καλλιέργεια της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα. β) Η υποστήριξη της εισαγωγής της «μακεδονικής» γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ιδίως στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης
Διαβάζοντας κανείς τους στόχους και τις δράσεις που φιλοδοξεί να αναπτύξει το συγκεκριμένο σωματείο, όπως αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του, γίνεται αντιληπτή η προσπάθεια αναγνώρισης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, επαναφέροντας στην επιφάνεια πρόσωπα που παλαιότερα διατηρούσαν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις εθνικιστικές κυβερνήσεις στα Σκόπια. Το έκτρωμα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα μαυρίσει τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ…
Πηγή: 5Apostagma.gr 12.4.2023


Δεν υπάρχουν σχόλια