Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ (Φ. 1836)

Ξεκινά η διαδικασία για την δημοπράτηση του περιβαλλοντικού πάρκου εκατέρωθεν της ανενεργού μετρικής γραμμής Κόρινθος – Βέλο

 


 Ξεκινά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η διαδικασία δημοπράτησης για το με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ έργο διαμόρφωσης σε περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πάρκο τμήματος του χώρου εκατέρωθεν της ανενεργής μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο ώς το Βέλο
Οπως είναι γνωστό, ο πιο πάνω χώρος περιμετρικά της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής -σε μήκος περί τα 18 χιλιόμετρα- έχει παραχωρηθεί κατά χρήση από την ΓΑΙΑΟΣΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, θα γίνει με την διαδικασία μελέτη – κατασκευή και το τμήμα που θα διαμορφωθεί ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Κορίνθου.
“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιδιώκει να αναμορφώσει συνολικά και ουσιαστικά τον πιο πάνω χώρο, αναβαθμίζοντάς τον σε περιβαλλοντικό πάρκο” σημείωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Στόχος είναι η αναβάθμιση του χώρου πέριξ της καταργημένης μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής, από την Κόρινθο ως το Βέλο, με την μεταμόρφωσή του σε ένα δίκτυο πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και λοιπών δράσεων που θα διαμορφωθούν καταλλήλως με τα απαιτούμενα έργα υποδομής. 


Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας



Η διαδικασία για την καθιέρωση και προώθηση του νέου σήματος “Νεμέα Lions” ΠΟΠ αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, αντικείμενο της συνάντησης που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας είχε σήμερα Τετάρτη 29 Μαρτίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας Νίκο Βλάχο.
Ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε ότι εγκρίθηκε από τους αρμόδιους φορείς ο νέος φάκελος του ευρωπαϊκού συλλογικού σήματος ΠΟΠ Νεμέα, την προετοιμασία του οποίου είχε χρηματοδοτήσει με 24.000 ευρώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Πλέον, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, προγραμματίζεται από την Περιφέρεια δαπάνη 15.000 ευρώ για τη μελέτη η οποία θα αφορά στην διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί, προκειμένου να δίνεται στα παραγόμενα κρασιά το σήμα “Νεμέα Lions”.
Η τοποθέτηση του εν λόγω σήματος θα ξεκινήσει για τα κρασιά φετινής εσοδείας, που θα προέρχονται από συγκεκριμένα αμπέλια της Νεμέας


Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης

 

Στην έγκριση της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Μονεμβασίας και Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για το έργο συντήρησης και βελτίωσης του δρόμου Μονεμβασία – Αγιος Φωκάς προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ, προέβη το Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης που συνεδρίασε το πρωί σήμερα Πέμπτη 30 Μαρτίου, στην Τρίπολη, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.
Στην ίδια συνεδρίαση, εξ άλλου, το σώμα ενέκρινε μεταξύ άλλων την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειακού Ταμείου με αντικείμενο το προϋπολογισμού 1.638.761,40 ευρώ έργο κτηριολογικής και ηλεκτρομηχανολογικής αναβάθμισης του εν λόγω μουσείου.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΝΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΠ ΝΕΜΕΑΣ

Τέλος, εκτός ημερησίας διάταξης, το Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ενέκρινε δαπάνη 15.000 ευρώ για μελέτη η οποία θα αφορά στην διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί από τον Σύνδεσμο Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας προκειμένου να δίνεται στα παραγόμενα κρασιά το ευρωπαϊκό συλλογικό σήμα “Νεμέα Lions” ΠΟΠ, το οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε από τους αρμόδιους φορείς και την προετοιμασία του φακέλου για το οποίο είχε χρηματοδοτήσει με 24.000 ευρώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αντικείμενο της πιο πάνω μελέτης θα αποτελέσει η διαμόρφωση του αναγκαίου προτύπου βάσει του οποίου θα ελέγχεται η διαδικασία από την παραγωγή μέχρι και την τυποποίηση των κρασιών και το οποίο θα εγγυάται την ποιότητα του προϊόντος.


Συνδρομή της πολιτείας ζητούν οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών στην περιοχή του Δήμου
Βέλου – Βόχας


Τη συνδρομή της πολιτείας προς τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών στην περιοχή του Δήμου Βέλου – Βόχας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω κλιματικών, οικονομικών και άλλων συγκυριών, ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Βέλου-Βόχας με ανοιχτή επιστολή του. Οι παραγωγοί, μεταξύ άλλων, ζητούν να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης -“δεν είμαστε μπροστά σε μια κρίση, ούτε βλέπουμε μπροστά μας το σημείο μηδέν, αλλά το βιώνουμε ήδη και δεν υπάρχει πίστωση χρόνου” καταλήγει χαρακτηριστικά η επιστολή του εν λόγω συλλόγου.
 

 

Απόφαση ένταξης στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 της πράξης που αφορά στην πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης

 

Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 η πράξη “Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης στην Πελοπόννησο, κύκλος 2022 – 2023”.
Η συνολική δημόσια δαπάνη της πράξης ανέρχεται σε 18.441.905,02 ευρώ, εκ των οποίων τα 9.730.309 θα διατεθούν από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027, με συγχρηματοδότηση από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο). Πρόκειται για τον πρώτο από τους τρεις ετήσιους κύκλους της εν λόγω δράσης, αφορά στο τρέχον σχολικό έτος 2022 – 2023 και είναι μέγιστης διάρκειας 11 μηνών, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 έως την 31η Ιουλίου 2023.
Η πράξη αφορά στην οικονομική στήριξη οικογενειών μέσω της διάθεσης “αξίας τοποθέτησης” (voucher) οικογενειών για τη πρόσβαση βρεφών και νηπίων και παιδιών με αναπηρία σε δομές και υπηρεσίες σχολικής αγωγής και φροντίδας (Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας), καθώς και στην πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών πρακτικών και δραστηριοτήτων εκτός σχολικού ωραρίου.

Μέσω της πράξης αναμένεται να ωφεληθούν συνολικά 4.044 οικογένειες λήπτες voucher και συνολικά 5.135 παιδιά.
Δικαιούχος της Πράξης είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία, για την επιλογή των ωφελούμενων εκδίδει κάθε χρονιά πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, βάσει της οποίας καλούνται οι νόμιμοι εκπρόσωποι να υποβάλουν αίτηση.


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην SITF 2023 που θα γίνει τον Μάιο στη Σεούλ


Στην έκθεση SITF 2023 (Seoul International Travel Fair), που θα διεξαχθεί στην Σεούλ της Νότιας Κορέας από τις 4 ώς τις 7 Μαΐου, θα μετάσχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με μπουθ στο εθνικό περίπτερο του ΕΟΤ.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει προκειμένου να υλοποιηθούν οι ενέργειες και οι δράσεις που απαιτούνται για την προώθηση της καμπάνιας τουριστικής προβολής του προορισμού “Πελοπόννησος” καθώς η SITF 2023 είναι η μόνη διεθνής ολοκληρωμένη τουριστική έκθεση στην Κορέα που συμμετέχει άμεσα και χρηματοδοτείται από εγχώριους και ξένους αναγνωρισμένους τουριστικούς οργανισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια με ανακοίνωσή της καλεί φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και επιθυμούν να συμμετάσχουν μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους αποστέλλοντας έως και την Παρασκευή 7 Απριλίου συμπληρωμένη την επισυναπτόμενη αίτηση στο e mail: tourismos@arcadia.gr
Ο μέγιστος αριθμός των επιχειρήσεων φορέων που θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι 10.



Δεν υπάρχουν σχόλια