Header Ads

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΣΙΚΥΩΝΟΣ, ΖΕΜΕΝΟΥ, ΤΑΡΣΟΥ & ΠΟΛΥΦΕΓΓΟΥΣ (Φ. 1836)

 Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 


 Το απόγευμα της Παρασκευής, 31 Μαρτίου 2023, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Ι. Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου.

Τον Θείο λόγο κήρυξε, με την ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχου μας, ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεως μας και μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου κ. Πέτρος Θωμαΐδης, αναλύοντας την Ι. Ακολουθία των Χαιρετισμών, στην οποία υπάρχει έντονο το συναίσθημα του θαυμασμού, του δέους και της έκπληξης που προέρχονται από την ανθρώπινη αδυναμία να προσεγγίσει όλες τις αλήθειες που περιγράφονται στους Χαιρετισμούς. Ο άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό για να θαυμάζει τα μεγαλεία Του, να Τον δοξολογεί, να μετέχει στην ζωή Του και να γίνει κοινωνός της Θείας Φύσεως και όχι γιατί Εκείνος έχει την ανάγκη της ανθρώπινης ευγνωμοσύνης. Σ’ αυτές τις Ακολουθίες δεν ευχαριστούμε την Παναγία μόνο γιατί κάποτε έσωσε την Κωνσταντινούπολη αλλά γιατί με την ζωή και το παράδειγμά Της μας έδωσε ένα σκοπό ζωής, ένα νόημα και μία ουσία, γιατί μας γλίτωσε από την άνοια και την έλλειψη ενδιαφέροντος και μας έδωσε την αθανασία. Με τους Χαιρετισμούς ευχαριστούμε την Θεοτόκο μ’ όλες μας τις αισθήσεις και μ’ όλα μας τα συναισθήματα.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Θωμαΐδης, παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας να δεηθεί, ώστε αυτή η ευγνωμοσύνη μας να μην είναι επετειακή, να μην είναι μία ευλαβής συνήθεια, να μην μένει στα λόγια, αλλά να γίνεται ζωή που θα ευχαριστεί την Θεοτόκο για όλα όσα μας χάρισε.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την απόλυση της Ι. Ακολουθίας απευθυνόμενος στους πιστούς τους παρότρυνε να συμμετάσχουν στην καθιερωμένη από την Ι. Μητρόπολή μας πασχαλινή μουσικό-πνευματική Εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023 ώρα 18:30 με ομιλητή τον Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφ. Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο και θέμα: «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» και απόδοση ύμνων από την Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» και την Παιδική Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως μας «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ» επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα προετοιμαστούν καταλλήλως, ώστε να βιώσουν με τον καλύτερο τρόπο την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου μας.

           ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

ΣΤ΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Χθες Κυριακή, 2 Απριλίου 2023, τελέσθηκε ο ΣΤ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, παρουσία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και όλων των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου, με  ομιλητή τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Πέτρο Καγιούλη, Προϊστάμενο του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου και θέμα: «Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, διαχρονικό παράδειγμα μετανοίας».

Ο Αιδεσ. ομιλητής, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την τιμή που του επεφύλαξε να ομιλήσει στον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό, αναφέρθηκε στο βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας και στην «εφευρετικότητα» του Θεού να προσεγγίζει τους ανθρώπους και να τους οδηγεί στην μετάνοια. Στην συνέχεια επεσήμανε τον ορισμό της μετάνοιας σύμφωνα με τους πατέρες της Εκκλησίας και τον διαχωρισμό της από την μεταμέλεια. Τόνισε ότι η Οσία Μαρία είναι η προσωποποίηση της παραβολής του ασώτου υιού, αφού είναι το παιδί του Θεού, που έφυγε, έζησε στην ασωτία, όμως επέστρεψε με ειλικρινή μετάνοια και αγίασε. Ο Θεός μας περιμένει και θέλει όλοι να οδηγηθούμε στην σωτηρία, στον Παράδεισο και στην κατά χάρη θέωση. Ο π. Πέτρος Καγιούλης ολοκλήρωσε την ομιλία του παρακαλώντας τον Σεβασμιώτατο και τον Θεοφιλέστατο να δεηθούν με τις ακουσίθεες προσευχές τους, ώστε εφέτος να βάλουμε αρχή αληθινής μετάνοιας, να σηκωθούμε από τις πτώσεις μας και να πάμε κοντά σε Εκείνον που ανέβηκε στον Σταυρό για να μας καθαρίσει από την αμαρτία και να μας λυτρώσει από την φθορά και τον θάνατο.

Πριν την απόλυση ο σεπτός Ποιμενάρχης μας εξέφρασε την καλή ανησυχία για την πνευματική πρόοδο του Ποιμνίου του αλλά και για την κατάρτιση του ευαγούς Κλήρου της Ι. Μητροπόλεώς μας με σκοπό την σωτηρία, τόσο αυτών των ιδίων όσο και των Ενοριτών τους. Έκανε μια αναδρομή στην πνευματική οικοδομή που προσέφερε η ευκαιρία των Κατανυκτικών Εσπερινών της Μ. Τεσσαρακοστής και στην ωφέλεια που αποκόμισαν οι Κληρικοί ομιλητές με την ενασχόληση τους με το θέμα που ανέπτυξε ο καθένας αλλά και οι Πιστοί που συμμετείχαν σ’ αυτούς και επανέλαβε την προτροπή του προς τους παρισταμένους Πιστούς να συμμετάσχουν και στην Πασχαλινή Εκδήλωση της Ι. Μητροπόλεως μας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023 ώρα 18:30 με ομιλητή τον Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφ. Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο με θέμα: «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» και απόδοση ύμνων από την Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» και την Παιδική Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως μας «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ».

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


 ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ


Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023, στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου, μουσικο-πνευματική εκδήλωση με ομιλία από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ.Φιλόθεο, Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ».

Στην συνέχεια ακολούθησαν ύμνοι της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, οι οποίοι αποδόθηκαν με ευλάβεια από την Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ», υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου–χοράρχη Αναστασίου Γκιούλη, Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ι.Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου και την Παιδική Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως μας «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ», υπό την διεύθυνση της Χριστίνας-Παταπίας Μήτρου.

Ήταν μία σημαντική εκδήλωση της Ι. Μητροπόλεώς μας που συντέλεσε τα μέγιστα για την πνευματική μας προετοιμασία εν όψει των κοσμοσωτηρίων εορτών των Αγίων Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

 


ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ & ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ


Τον σεβάσμιο Γέροντα της Εκκλησίας, Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας & Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη, 4 Απριλίου 2023, στην Τρίπολη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ώστε να υποβάλει τα σέβη και να λάβει την ευχή του εν όψει του Αγίου Πάσχα. Οι δυο ιεράρχες συζήτησαν σε κλίμα εγκαρδιότητας θέματα εκκλησιαστικής επικαιρότητος καθώς και γενικού ενδιαφέροντος και αντάλλαξαν ευχές για «Καλή Ανάσταση»!

Στη συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας έγινε δεκτός από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα όπου συζήτησαν τα κεφαλαιώδη, για την εκκλησιαστική ζωή του τόπου μας και τις δραστηριότητες της Ι. Μητροπόλεως μας εν εξελίξει έργα, μετά την ένταξη και χρηματοδότησή τους από την Περιφέρεια,. Τα έργα αυτά αναμένεται να δώσουν πνοή και να προσφέρουν κοινωνικά όχι μόνο στην Κορινθία αλλά και στην Πελοπόννησο γενικότερα. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Περιφερειάρχη για το ενδιαφέρον του και εκείνος, όπως πάντοτε, διαβεβαίωσε ότι θέτει τον εαυτό του και τις υπηρεσίες του στην διάθεσή της Ιεράς Μητροπόλεως μας για το αξιοσημείωτο και σημαντικό έργο, που αυτή επιτελεί, ενώ αντάλλαξαν ευχές για το επερχόμενο Άγιο Πάσχα του Σωτήρος Χριστού και της Εκκλησίας μας!

 

 

           ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια