Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ (Φ. 1835)

 Παραλαβή υλικού για την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου


Παραλήφθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την Τετάρτη 22 Μαρτίου 5 σκαπτικά πιστολέτα για τις ανάγκες των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας σε κάθε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες.

Τα εν λόγω εργαλεία διευκολύνουν ιδιαίτερα την διαδικασία για το στήσιμο σκηνών, σε περιπτώσεις που προκύπτουν έκτακτες ανάγκες οι οποίες επιβάλλουν την χρήση σκηνών.




Πίστωση από τους ΚΑΠ προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για εξόφληση δαπάνης μεταφοράς μαθητών της προηγούμενης σχολικής χρονιάς



Περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ διέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), για την εξόφληση της συνολικής της δαπάνης για τη μεταφορά μαθητών κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023.

Η εν λόγω πίστωση ανέρχεται, ειδικότερα, σε 6.130.000 ευρώ και η κατανομή της ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι, Αργολίδα 1.400.000 ευρώ, Αρκαδία 1.840.000 ευρώ, Κορινθία 1.420.000 ευρώ, Λακωνία 1.470.000 ευρώ, ενώ στην Μεσσηνία δεν θα αποδοθεί ποσό στην παρούσα κατανομή, λόγω ύπαρξης υψηλού διαθέσιμου ταμειακού υπολοίπου των πιστώσεων για δαπάνες μεταφοράς μαθητών.

Η κατανομή έγινε λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά στοιχεία που απεστάλησαν στην Διεύθυνση Οικονομικού, από κάθε Περιφερειακή Ενότητα και ειδικότερα τα ταμειακά διαθέσιμα των πιστώσεων για δαπάνες μεταφοράς μαθητών στις 31.12.2022, τις απλήρωτες υποχρεώσεις έως 31.12.2022 καθώς και τις υποχρεώσεις έως 31.03.2023.




Σε εξέλιξη εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την διαγράμμιση του οδικού δικτύου


Σε εξέλιξη βρίσκεται εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την διαγράμμιση στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σε σύσκεψη με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και τους προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών έδωσε οδηγίες να ξεκινήσουν οι καθαρισμοί στα πρανή του οδικού δικτύου στις 5 Π.Ε., τόσο αξιοποιώντας τα νέα υπερσύγχρονα τρακτέρ που πρόσφατα προμηθεύτηκε η Περιφέρεια, όσο και μέσω εργολαβιών




Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδράμει ουσιαστικά σε δράσεις για τα αμεα

 

 
Χαιρετισμό σε εκδήλωση για την συμμετοχή και το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία σε ίσες ευκαιρίες, που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης.

Μεταξύ άλλων, ο Χ. Βυτινιώτης τόνισε στον σεβασμό στην αναπηρία -“χαρακτηριστικό που οφείλει να γίνει αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας μας” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- για να επισημάνει στη συνέχεια πως “η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεισφέρει και συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να συμβάλει ουσιαστικά στο πολύτιμο έργο που προσφέρουν οι φορείς των αμεα στη χώρα μας”.

Η πιο πάνω εκδήλωση, με θέμα “Τα δικαιώματα και οι κοινωνικές παροχές για άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Ο ρόλος των τοπικών Αρχών, των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου” διοργανώθηκε από την ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) στην Κόρινθο, στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας 10 (Π.Ε.10) “Διεκδικούμε Μαζί” της πράξης “Αγησίλαος”, μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.





Διορθωτικές κινήσεις και επίλυση προβλημάτων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με βάση τις επισημάνσεις των επισκεπτών της στα infokiosks

 


 Στην κατεύθυνση της επίλυσης όσο το δυνατόν περισσότερων από τα προβλήματα που διαπίστωσαν οι επισκέπτες της κινείται ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με βάση τα στοιχεία που οι ίδιοι έδωσαν στο πλαίσιο της συλλογής πρωτογενών δεδομένων μέσω των ερωτηματολογίων που διατέθηκαν από τα περίπτερα τουριστικής πληροφόρησης (infokiosk) της Περιφέρειας.

Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι οι όποιες ενέργειες θα γίνουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των δήμων στους οποίους λειτουργούν τα infokiosk.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι όλα τα ζητήματα που επισημάνθηκαν από τους επισκέπτες παρουσιάστηκαν από την Περιφέρεια σε δημόσιες εκδηλώσεις που έγιναν -παρουσία και των κατά τόπους τουριστικών φορέων- στις Π.Ε. όπου λειτουργούν περίπτερα τουριστικής πληροφόρησης, δηλαδή στην Αργολίδα (Ναύπλιο), στην Κορινθία (Ισθμός Κορίνθου), στη Λακωνία (Σπάρτη) και στη Μεσσηνία (διεθνής αερολιμένας Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”), ενώ αναρτήθηκαν κάθε φορά και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.





Τρίτη μεταξύ των ελληνικών Περιφερειών σε εξαγωγές η Περιφέρεια Πελοποννήσου 

 

 



Στην τρίτη θέση μεταξύ των Περιφερειών της Ελλάδας ως προς τις εξαγωγές βρίσκεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου (με μερίδιο 13,5%), υπολειπόμενη της Αττικής (53,4%) και της Κεντρικής Μακεδονίας (15,7%).

Αυτό προκύπτει από μελέτη του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων) με αντικείμενο τις εξαγωγές ανά Περιφέρεια, από το 2017 μέχρι το 2021.

Το 84% των εξαγωγών της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι πετρελαιοειδή (της Moror Oil). Ακολουθούν τα τρόφιμα (9%) και τα ποτά-καπνός (3,6%). Οι κύριες χώρες πώλησης των πελοποννησιακών προϊόντων είναι η Τουρκία (20,6%), η Αίγυπτος (13,6%) και η Σαουδική Αραβία (13,6%).




Ενεργοποιούνται στην Ελλάδα οι δύο υπόλοιποι πυλώνες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης


Ξεκινά στην χώρα μας η ενεργοποίηση δύο ακόμα πυλώνων χρηματοδότησης του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής για μια καθαρή οικονομία ώς το 2050 η οποία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.

Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο που απέστειλε προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου -και τις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες της πατρίδας μας το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στην εν λόγω εγκύκλιο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι ήδη, από το τέλος του 2022 έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα η υλοποίηση του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), το οποίο αποτελεί τον πρώτο πυλώνα και χρηματοδοτείται από το Ταμείο ΔΑΜ με συνολικό προϋπολογισμό 1,63 δισ. ευρώ και το οποίο περιλαμβάνεται στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Η επικείμενη ενεργοποίηση των δύο υπόλοιπων πυλώνων -δηλαδή, του πυλώνα ΙΙ (ειδικό καθεστώς στο πλαίσιο του προγράμματος InvestEU) και του πυλώνα ΙΙΙ (δανειακή διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τον τον δημόσιο τομέα)- θα συντείνει, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο, “στην μεγιστοποίηση των προσπαθειών για την υποστήριξη των αναπτυξιακών αναγκών των περιοχών μετάβασης και για τον σκοπό αυτό, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υλοποιείται το έργο ‘Υποστήριξη της υλοποίησης της δίκαιης μετάβασης στην Ελλάδα’



Εκδήλωση στο 4ο ΓΕΛ Κορίνθου για τα “μάρμαρα” του Παρθενώνα


Ζήτημα με παγκόσμια διάσταση αποτελεί η επιστροφή στην Ελλάδα των “μαρμάρων” του Παρθενώνα, σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, χαιρετίζοντας σήμερα Τρίτη 28 Μαρτίου την αφιερωμένη στο εν λόγω θέμα μαθητική εκδήλωση του 4ου ΓΕΛ Κορίνθου, η οποία έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του σχολείου.

Παρουσία και της εντεταλμένης σε θέματα Πολιτισμού περιφερειακής συμβούλου Αθηνάς Κόρκα, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Κορινθίας και του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO καθώς και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

“Το ζήτημα της επανένωσης των ‘μαρμάρων’ του Παρθενώνα είναι ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα με παγκόσμιες πλέον διαστάσεις και το αποτέλεσμα που θα παραχθεί θα μπορεί να διαδοθεί στο ευρύ κοινό ως αποτύπωμα της γνώμης των μαθητών για παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις με απώτερο σκοπό την προετοιμασία τους για διοργάνωση ενός πανελλήνιου και διεθνούς μαθητικού διαγωνισμού το 2023 για την ‘επανένωση των μαρμάρων’ του Παρθενώνα” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας.



Η κα Αθηνά Κόρκα, Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συμμετείχε σε μια σειρά δράσεων σε έργα πολιτισμού


Σε μια σειρά δράσεων του τελευταίου δεκαημέρου, συμμετείχε η κα Αθηνά Κόρκα Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αυτοψία στα έργα Πολιτισμού ΕΣΠΑ 2014-2020 της Κορινθίας με την Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Κορινθίας κα Παναγιώτα Κασίμη

Ήτοι:

Στερέωση τμήματος Ιουστινιάνειου τείχους, προϋπολογισμού 320,000 ευρώ. Το έργο ολοκληρώθηκε εντός του μηνός Μαρτίου.

Αποκατάσταση και ανάδειξη λιμένα Κεγχρεών, προϋπολογισμού 720,000 ευρώ. Το έργο οδεύει προς ολοκλήρωση άμεσα.

Στερέωση και αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Χαλκείου, προϋπολογισμού 200,000 ευρώ, ολοκληρώνεται εντός του Μαρτίου.

Προστασία ανάδειξη Αρχαίου Διόλκου, προϋπολογισμού 3,100,000. Η εκτέλεσή του βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος.

Προστασία ανάδειξη Ενετικής Γέφυρα Άσσου, προϋπολογισμού 420,000. Έχει ολοκληρωθεί από τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Συμμετείχε στη λιτή εκδήλωση στο μνημείο της Γράνας Μαντινείας, στην Αρκαδία με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο, με την ολοκλήρωση του έργου «Εξωραϊσμός μνημείων Περιφέρειας Πελοποννήσου», προϋπολογισμού 190,000 ευρώ. Αφορά 27 μνημεία και εκτελέστηκε με Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ΔΙΚΕ Πελοπόννησο και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Παρνώνα Α.Ε., στην οποία ήταν Πρόεδρος Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής.

Εισηγήθηκε στο ΠΕ.ΣΥ. την Προγραμματική Σύμβαση «Προμελέτη ηλεκτροφωτισμού Ακροκορίνθου», προϋπολογισμού 37,000 ευρώ.

Συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 1821, στο Δήμο Σικυωνίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια