Header Ads

Εκδήλωση του Σωματείου Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες» (Φ.1834)

 

Η Γυναίκα και η Ποίηση, γένους θηλυκού,

είχαν την τιμητική τους

στην εκδήλωση του Σωματείου Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες»!

 

 

Γράφει-Επιμελείται η Εύη Κοκκίνου*

 

Μία όμορφη εκδήλωση υψηλής αισθητικής βιώσαμε τη Δευτέρα, 20 Μαϊου 2023, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαϊδης» από τις «Αλκυονίδες», την εξαιρετική ομάδα του Δ.Σ. και την πρόεδρο του Σωματείου, εκπαιδευτικό, Όλγα Κονομόδη-Θωμά!

Το Σωματείο Λόγου και Τέχνης Αλκυονίδες, εξελισσόμενο χρόνο με τον χρόνο θαυμαστά, δεν σταματά να αναδεικνύει τις ικανότητες και δεξιότητες των διακριτικών μελών του και να προβάλλει τα άξια τέκνα της κορινθιακής κοινωνίας που τιμούν τον τόπο μας!

Έτσι, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας και της ποίησης, τιμήθηκαν τρεις γυναίκες με σημαντική προσφορά στον χώρο τους.

Η Βασιλική Ευστρατιάδου, πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης, δεν μπορούσε να λείπει από τη βράβευση αυτή, αφού με το άσβεστο πάθος της και τον πολυετή αγώνα της έχει καταφέρει να διατηρήσει νωπή την ιερή μνήμη των προγόνων Μικρασιατών και των αλησμόνητων πατρίδων στους νεώτερους, ενώ παράλληλα έχει θέσει ως στόχο ζωής τη δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικών Κειμηλίων στην Κόρινθο, στόχος που άρχισε να υλοποιείται από τη δημοτική Αρχή με τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων.

Η δεύτερη τιμώμενη κυρία ήταν η Κορίνθια μέτζο σοπράνο Μαρισία Παπαλεξίου, η οποία κοσμεί με τη φωνή και την σκηνική παρουσία της την Εθνική Λυρική Σκηνή και όχι μόνον συμμετέχοντας σε σημαντικές παραγωγές του είδους κάθε χρόνο. Η Μαρισία συγκίνησε το κοινό με τις μουσικές επιλογές της από άριες, την έξοχη φωνή της και τον πάντα εύστοχο, εύγλωττο και γεμάτο μηνύματα ζωής λόγο της, ενώ στο σύντομο, αλλά συναρπαστικό πρόγραμμά της τη συνόδευσε στο πιάνο ο υπέροχος Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος.

Χαρακτηριστική του ήθους της καλλιτέχνιδος η αφιέρωση στην άτυχη Γαρυφαλλιά Ψαράκου, θύμα του άγριου εγκλήματος που διαπράχθηκε το καλοκαίρι του 2021 στη Φολέγανδρο, και στη μητέρα της της ιταλικής καντσονέτας «Non ti scordar di me» του Ernesto de Curtis, δηλαδή «Μην με Ξεχνάς», με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ξεχάσει ούτε τη Γαρυφαλλιά, ούτε τις άλλες γυναίκες που έχουν χάσει τη ζωή τους με αυτόν τον βίαιο τρόπο.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε και η πολύπαθη μητέρα της Γαρυφαλλιάς, Αλεξάνδρα Μάκου, όχι μόνον για τον τρόπο με τον οποίο «άντεξε», «υπέμεινε» και «αντιμετώπισε» τον φρικτό χαμό του παιδιού της, αλλά και για τον αγώνα στον οποίο η ίδια αποφάσισε να επιδοθεί διοχετεύοντας τον βουβό πόνο της και μετατρέποντάς τον σε ειρηνικό «όπλο» ενάντια στη βία κατά των Γυναικών. Γροθιά στο στομάχι ο λόγος της, που δεν ήταν, όπως θα αναμενόταν, εκδικητικός, αλλά συγκινητικά μαχητικός. Η τραγικότητα της δικής της ιστορίας δεν σκλήρυνε την καρδιά της, αλλά της έδωσε σκοπό ζωής να παλέψει για την εξάλειψη της βίας ενώνοντας τη φωνή της με άλλες μητέρες και πατέρες που έχασαν τα παιδιά τους τόσο άδικα…



Φωτογραφίες Κωνσταντίνου Γαλάνη

 

Μεγίστης αξίας η συμμετοχή στην εκδήλωση νεαρών μαθητριών, οι οποίες απήγγειλαν σπουδαία ποιήματα του Σεφέρη, Ελύτη και Κίπλινγκ, δίνοντας το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι νέοι μπορούν μέσω της επαφής με την ποίηση, την τέχνη, τη δημιουργία και την καλλιέργεια του πνεύματος να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο για τον κόσμο μας.

Ως κύριος ομιλητής ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης για μία ακόμη φορά μας κέρδισε με τις γνώσεις του και την ποιητική ευαισθησία του, ενώ, η βραδιά έκλεισε με μουσική και τραγούδι από την Μαριάννα Ζάχου και τον Γιάννη Παπαχριστοδούλου επουλωτικά, λυτρωτικά, αισιόδοξα...

Στην παρουσίαση της εκδήλωσης η Αγγελική Βλάσση στο ντεμπούτο της στο μικρόφωνο επιτέλεσε την αποστολή της με επιτυχία, ενώ η Πρόεδρος έκανε μία ιστορική αναδρομή στον ρόλο και στην αντιμετώπιση της γυναίκας ανά τους αιώνες, για να διαπιστώσουμε και πάλι ότι η ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ, αν και θα έπρεπε, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ και σίγουρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ…




Η κατάκτηση της ισότιμης θέσης της Γυναίκας θέλει αγώνα, όπως και η Ζωή!

Αυτά τα μηνύματα της εκδήλωσης των Αλκυονίδων: Γυναίκα, Ποίηση, Δημιουργία, Ζωή! Εναλλαγή χαράς και λύπης! Γέλιο, τραγούδι, χορός, δάκρυα, οδύνη και πάλι χαρά και πάλι τραγούδι!

Αυτή είναι η Ζωή! Τα έχει όλα γι' αυτούς που θέλουν να τη ζουν πραγματικά, να μην εγκαταλείπουν τον αγώνα και να την αλλά-ζουν συνεχώς προς το καλύτερο...με όποιες δοκιμασίες στο διάβα…

Και οι Αλκυονίδες μας το θύμισαν με μαεστρία περισσή!

Τις ευχαριστούμε!

* Η Εύη Κοκκίνου 

είναι Δικηγόρος 

Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 

Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 

 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 

Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

email: ekokklaw@otenet.gr 

www.evikokkinoulaw.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια