Header Ads

Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου» (Φ.1834)

 




















Μητσοτάκη ή Τσίπρας το διακύβευμα των εκλογών…

 Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, μετά την τραγωδία των Τεμπών, φέρνουν τα τρία πρώτα κόμματα εξουσίας αντιμέτωπα  με τη σκληρή πραγματικότητα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων αποδίδει την κακοδαιμονία της Ελλάδας μετά τη μεταπολίτευση της Ελλάδας της δεκαετίας του 1970 στους πολιτικούς και ειδικότερα στα κόμματα εξουσίας. Ορθά, λοιπόν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλείται τη σε βάθος ανεύρεση της αλήθειας για την πορεία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων. Η πορεία δια μέσου των δεκαετιών, του χρόνου εξουσίας και του έργου κάθε κυβέρνησης, άσχετα με τις σοβαρές κακοτοπιές που μπορεί να συνέβησαν στη συνέχεια Αποσταθεροποιήσεις Κυβερνήσεων από ξένα κέντρα εξουσίας, έχει τα αποτελέσματά της. Θετικά ή αρνητικά.

Από την ανάληψη της εξουσίας από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πεσμένη στο καναβάτσο ανυπόληπτη Ελλάδα, άρχισε να ξεφεύγει από τη μέγγενη της Τρόϊκα. Ανέβαινε χρόνο με τον χρόνο σε μία περίοπτη θέση στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τους Χρηματιστηριακούς κολοσσούς που την αναβάθμιζαν σταδιακά. Στο εσωτερικό μέτωπο οι πολίτες ένιωσαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια τη σιγουριά της ασφάλειας. Και τότε που όλα πήγαιναν με ούριο άνεμο μας κτύπησε η πανδημία του κορονοϊού και ο Τουρκικός αναθεωρητισμός.

Παρά τις δυσκολίες το δίδυμο Μητσοτάκης – Δένδιας δούλεψαν χωρίς αναπνοή την επιθετική επιστροφή στη γλώσσα της διπλωματίας. Οι σκεπτόμενοι, αλλά και οι απλοί  Έλληνες πολίτες είναι σε θέση να κατανοήσουν το νόημα των διμερών και Διεθνών Συμβάσεων με ΗΠΑ – Γαλλία – Ισραήλ – Αίγυπτο – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Κύπρο – Ιταλία και έπεται συνέχεια. Ποτέ δεν έπαιρναν τη θέση μας χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία και άλλες. Ακόμα και η αδηφάγος απρόβλεπτη Τουρκία αναδιπλώνεται χωρίς να εγκαταλείπει τους αντικειμενικούς σκοπούς έναντι της χώρας μας. Βρίσκεται ευτυχώς απέναντι σε μια ισχυρή Εθνική Κυβέρνηση.

Οι δημοσκοπήσεις, μετά τα Τέμπη, δείχνουν μια μετατόπιση περίπου 3% των οπαδών της Ν.Δ. προς τους αναποφάσιστους, άλλα και τα δύο υπόλοιπα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ανάλογες μειώσεις, ενώ ελάχιστα τροφοδοτούνται τα μικρότερα κόμματα. Δικαιολογημένα όλα αυτή τη στιγμή. Έχουμε τη βεβαιότητα πως οι αμφιταλαντευόμενοι θα δουν εύστοχες κινήσεις προς διόρθωση της παθογένειας πολλών ετών και ευρισκόμενοι προ του διλλήματος Μητσοτάκης ή Τσίπρας, θα ψηφίσουν Κεντροδεξιά παράταξη. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και σήμερα στο ερώτημα ποιος είναι από τους δύο καλύτερος Πρωθυπουργός.

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 


Η τρομολαγνεία  μεταφέρεται στη Βουλή;

 Αποτελεί κοινή διαπίστωση από πολλές πλευρές ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος, αρέσκεται να παίρνει πιασάρικες ειδήσεις που αγγίζουν το ανθρώπινο συναίσθημα και μάλιστα του πόνου, όπως αποτελεί η περίπτωση της τραγωδίας των Τεμπών. Πιάνουν ένα παρόμοιο θέμα και μπήγουν με τον τρόπο τους απάνθρωπα το μαχαίρι στο κόκκαλο θεατών, ακροατών και αναγνωστών. Δεν τους ενδιαφέρει ο πόνος, η ανασφάλεια που ενσπείρουν στο κοινό τους, αλλά η αναγνωσιμότητα, η επισκεψιμότητα και το σήριαλ που τραβάει μάκρος. Θα ήταν εντελώς άστοχο, αν η τρομολαγνεία άφηνε έξω από τον χορό τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς. Αυτούς δηλαδή που με τον Α ή Β τρόπο έχουν συμβάλει στην κακοδαιμονία που μας κτύπησε όλους κατακέφαλα.

Βασικά είχα σκεφτεί να μη συνεχίσω να ξύνω τις ανοιχτές πληγές πάνω στο εν λόγω θέμα, αλλά τα ίδια τα γεγονότα επιβάλλουν να πάρουμε θέση στην ενημέρωση των αναγνωστών μας. Είδαμε αμέσως μετά το μεγάλο ατύχημα έναν υπουργό συντετριμμένο να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και να παραιτείται. Ακολούθως ήλθε ο Πρωθυπουργός της χώρας και έκανε αποδεκτή την παραίτηση. Ο ίδιος Πρωθυπουργός απέδειξε με τις αποφάσεις και με τα λόγια του ότι επιθυμεί να αναδειχθεί όλη η αλήθεια για την τραγωδία που βρήκε την Ελλάδα. Επειδή ήταν γνωστή η προϊστορία των προβλημάτων του ΟΣΕ ο Πρωθυπουργός υπέδειξε να γίνει έρευνα σε βάθος εικοσαετίας, ώστε να αναδειχθούν οι παθογένειες του συστήματος και του φορέα των μεταφορών.

Τη Δευτέρα άρχισαν οι καταθέσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που θα εξετάσει την όλη υπόθεση και θα βγάλει το πόρισμά της. Ο υπουργός Επικρατείας με προσωρινές αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπως ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επανεκκινήσει  ο σιδηρόδρομος. Κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης της σύμβασης 717 για το σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, καθώς και για το αν ο σταθμός Λάρισας διαθέτει σύστημα τηλεδιοίκησης.

«Το 2016 χρονιά κατά την οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση της σύμβασης παραδόθηκαν μόνο οι 17 από τους 52 σταθμούς και από τους 17 σταθμούς αποδείχθηκε ότι οι μισοί είχαν κενά με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η κατασκευή τους εξ αρχής επί δικών μας ημερών» ανέφερε ο Υπουργός για να επισημάνει προς την αξιωματική αντιπολίτευση πως τα ποσοστά υλοποίησης ενός δημόσιου έργου επιβεβαιώνονται από τα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής και όχι από τις απορροφήσεις κονδυλίων. Για να δούμε τι θα δούμε στη συνέχεια για να κρίνουμε;        

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 


Απάντηση σε τυχόν σύρραξη Τουρκίας - Ελλάδας

Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί φίλοι , έχοντας υπόψη τους την προέλευσή μου από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αλλά και τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα με ρωτούν με ελάχιστες παραλλαγές, αν πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε, εν όψει εκλογών Ελλάδας και Τουρκίας, κάποιο «θερμό επεισόδιο» στο εγγύς μέλλον. Στην πλειοψηφία τους αναρωτιόνται γιατί αυτή η αλλαγή στάσης του Προέδρου  Ερντογάν και των συνεργατών του έναντι της Ελλάδας; Όλοι δε κλείνουν τη συζήτηση με το βασικό ερώτημα, αν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη, αν υπάρχει δόση ειλικρίνειας σ΄αυτή τη συμπεριφορά. Ομολογώ ότι οι ίδιες σκέψεις με έχουν απασχολήσει κι εμένα προσωπικά, αλλά έχω την απάντηση.

Η Τουρκία και ειδικά ο κ. Ερντογάν, ήταν σε πολύ δύσκολη θέση ακόμη και πριν την τραγωδία των σεισμών με τις καταστροφές και τις δεκάδες χιλιάδες των νεκρών. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό ήταν πολλά τα προβλήματα, Είναι τα ανοικτά μέτωπα με την Ελλάδα, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και αλλού με τις χειρότερες Αμερικανο – τουρκικές σχέσεις που μπορούσε να έχει και το ΝΑΤΟ στην πρώτη περίπτωση. Όσο για το εσωτερικό η ακρίβεια με την πτώση του ΑΕΠ περίπου στο 90%, η φρίκη του αποτελέσματος των σεισμών και το Κουρδικό είναι φραγμός.

Οι επικείμενες εκλογές, ενώ ήταν πριν ένα μήνα διαχειρίσιμες με σχεδιασμούς ακόμη και μεγάλης εκλογικής νοθείας του αποτελέσματος τώρα έχουν κάνει πιο δύσκολη την ελπίδα μιας νίκης. Με τη σύμπραξή των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης και τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα ήττας στο κυβερνών διπολικό κόμμα έχει χαθεί κάθε περίπτωση συμβατικών εκλογών να τις κερδίσει ο Ερντογάν. Λέγεται ότι θα ρίξει πολύ χρήμα – που το έχει σε δισεκατομμύρια τουρκικών λιρών – αλλά αυτό δεν αρκεί χωρίς η νοθεία και η εξαγορά να συνοδευθεί και από βία, πράγμα που σημαίνει διεθνή κατακραυγή και εσωτερικές αναταραχές.

Μετά από όλα αυτά που είπαμε θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν παύει να παραμένει ο κυριότερος αντίπαλος της Τουρκίας του Ερντογάν. Είναι ο μοναδικός που έχει καταφέρει να τον στριμώξει την Τουρκία, χάρη στην υψηλή απόδοση της Ελληνικής Κυβέρνησης, στα σκοινιά. Παρ όλα αυτά υπάρχει στη μέση το ένστικτο της ατομικής και οικογενειακής αυτοσυντήρηση του Προέδρου. Ενδεχόμενα να πάρει την όλη υπόθεση σαν ευκαιρία με τις δίδυμες εκλογές και να κάνει την πρώτη κίνηση. Τίποτα δεν αποκλείεται όταν έχουμε μπροστά μας έναν αλλοπρόσαλλο και έντρομο στην ουσία παίκτη της διπλοπροσωπίας. Η Αποτροπή θα σώσει την Ειρήνη;

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 

Δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει Ισραήλ;

Η μελέτη του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας που τις τελευταίες δεκαετίες οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση του πληθυσμού της χώρας με έφερε αντιμέτωπο με κάποιες σκέψεις. Κατά την έρευνά μου διαπίστωσα στις σελίδες της Ε.Σ.Υ. ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο. Ο Πληθυσμός της Πατρίδας μας αντί να αυξάνεται μειώνεται, παρά τις γεννήσεις από μεταγραφέντες λαθρομετανάστες στην Ελληνική υπηκοότητα. Μόνο στη δεκαετία 2010 – 2011 είχαμε μείωση 450.000 ατόμων, ενώ οι προβλέψεις για το 2021 – 2040 θα έχουμε μείωση 950.000 ατόμων. Η Περιφέρεια πήρε την κατιούσα τη δεκαετία του 2011 – 2020 και μόνο στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Κρήτης παρουσιάστηκε ισοζύγιο μεταξύ θανάτων και γεννήσεων.

Ψάχνοντας στη μνήμη μου να βρω από κάπου να πιαστώ μου ήλθαν στο νου μερικές εμπειρίες από μίαν επίσκεψη στη χώρα του Ισραήλ τη δεκαετία του ¨90¨ με αποστολή Κορίνθιων δημοσιογράφων και ξεναγό τον Ζαν Κοέν του CASINO Λουτρακίου. Μέχρι τότε, δεν σας το κρύβω, ήμουν διαποτισμένος αρνητικά για τη χώρα αυτή. Στην επιστροφή μου είχα αλλάξει γνώμη. Ζήλεψα αυτή τη μικρή χώρα των 3-4, αν ενθυμούμαι καλά, εκατομμυρίων κατοίκων, που είχε λύσει πολλά κοινωνικά προβλήματα με μια κρατική διοίκηση, η οποία αυστηρά τηρούσε τους Νόμους του κράτους, χωρίς διαφθορά, αλλά κοιτούσε να σταθεί στα πόδια το Ισραηλινό Έθνος.

Εκεί, όταν εντυπωσιάστηκα από την επίλυση σε άγονα εδάφη του προβλήματος άρδευσης και αγροτικής καλλιέργειας, ρώτησα τον κ. Κοέν, πού οφείλεται ο αγωγός που διασχίζει τη χώρα από το Νότο μέχρι το βορρά και μας εξήγησε ότι: Οι απανταχού Ισραηλίτες αποδίδουν στο Κράτος ένα ελάχιστο ποσοστό από τα ετήσια έσοδά τους. Μηδαμινό για κάθε οικογένεια, αλλά ικανοποιητικό σαν άθροισμα των απόδημων πολιτών της, οι οποίοι προθύμως ενισχύουν τη Μητρόπολη – Ισραήλ.

Σήμερα ο πληθυσμός του Ισραήλ έχει ξεπεράσει τα 9.000.000, επισήμως. Με την κοινωνική μέριμνα οι απόδημοι παλινοστούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως, ενώ οι Έλληνες μεταναστεύουν. Οι κοινωνικές αλλαγές στο Ισραήλ ενώ αρχικά με την ίδρυση του νέου κράτους το 1948 ο μ.ό. ζωής ήταν 64 έτη για τους άνδρες και 67 για τις γυναίκες, σήμερα φτάνει τα 80,7 και 84,2 αντίστοιχα. Το Ισραήλ κατέχει την 5η θέση στη μακροζωία ανά την υφήλιο.

Επικροτώ τις συμφωνίες της Ελληνικής Κυβέρνησης με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Μ. Ανατολήε και εκφράζω την απορία, βλέποντας την απροθυμία να εγγραφούν, υπό κάποιους όρους, να ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να μιμηθεί το Ισραήλ, βελτιώνοντας το Ελληνικό Κράτος;

 Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια