Header Ads

Πρωτοσέλιδο άρθρο του «Κορίνθιου» (Φ.1833)

 


 

Ο «Κορίνθιος» 

Ο τίτλος της «Επιτήδειας Τουρκίας» Α΄



 

 Ως πρώην Αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων, διακατέχομαι από την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, ο οποίος βρίσκεται πάντοτε υπό την επήρεια του «Συνδρόμου ανάλυσης γεγονότων, εκτίμησης και εξαγωγής συμπερασμάτων». Δεν αποδέχομαι το εύκολο, αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Διαβάζοντας και μελετώντας την αρθρογραφία διαφόρων γεωπολιτικών αναλυτών διαπιστώνω ότι έχει καθιερωθεί από μέρους τους ο όρος «Επιτήδεια Τουρκία», όταν αναφέρονται στις μεταλλάξεις αξιωματούχων της γείτονος. Αφιέρωσα πολύ χρόνο στο να ερευνήσω, να μελετήσω, να εκτιμήσω και να βγάλω κάποια συμπεράσματα, τα οποία επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας. Αυτός ο τίτλος δεν αποδίδεται τυχαία στην Τουρκία του Ερντογάν.

Αναζητώντας στη μνήμη μου τα αίτια έπεσα επάνω στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Τουρκίας, στις Αμερικανοτουρκικές και κατέληξα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Διαπίστωσα πως αντί οι σχέσεις μεταξύ Συμμάχων κρατών να βρίσκονται  σε καταστατική ισορροπία ή σε οικονομική ανταποδοτικότητα υπάρχουν προβλήματα. Στην πρώτη περίπτωση, ενώ το ΝΑΤΟ παίρνει αποφάσεις εμπάργκο έναντι της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σύμμαχος Τουρκία παριστάνει την ουδέτερη χώρα. Στη δεύτερη περίπτωση, ενώ όλοι οι Σύμμαχοι θεωρούν τις ΗΠΑ ως υπερδύναμη, έχουσα την πρωτοκαθεδρία, η Τουρκία σηκώνει το γάντι και κατηγορεί την Αμερική ότι μεροληπτεί σε βάρος της σε βαθμό ύβρεων και λασπολογίας. Στην τρίτη περίπτωση βλέπουμε την Τουρκία να τρυγάει τα εκατομμύρια με τη σέσουλα από την Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό, αλλά να την φορτώνει με εκατομμύρια λαθρομετανάστες.

Με απασχόλησε επίσης και το γεγονός ότι όλοι, μα όλοι οι παραπάνω φορείς, αναφερόμενοι στη διαφοροποίηση της Τουρκίας στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας, αλλά και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν λαμβάνουν τα μέτρα που επιβάλλουν οι καταστάσεις. Αντιμετωπίζουν την αχαλίνωτη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με ευχολόγια τύπου «Να τα βρείτε με την Ελλάδα» προφανώς για να κρατήσουν ενωμένο το ΝΑΤΟ στη ΝΑ πτέρυγά του. Ψάχνοντας ήλθαν στη μνήμη μου αλλεπάλληλα άρθρα του έγκυρου Γεωπολιτικού Αναλυτή, Σάββα Καλεντερίδη, που δημοσιεύθηκαν στη «δ», ο οποίος αποκάλυψε σημεία και τέρατα σχετικά με τις Αμερικανοτουρκικές διαφορές.

Οι διαφορές αυτές αγγίζουν τρεις περιπτώσεις. Η πρώτη αναφέρεται στην παράνομη εισαγωγή όπιου από την Τουρκία, που άρχισε να θερίζει τους Αμερικάνους κατά εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως από τη δεκαετία του 1960. Επίσημη Αμερικανική Έκθεση ανέφερε ότι το 80% του όπιου προήρχετο από την Τουρκία, η οποία απέρριψε δεκάδες εκατομμύρια ετησίως για να διακόψει την καλλιέργεια του ναρκωτικού. Η δεύτερη είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πριμοδοτεί τη δημιουργία Κουρδικού κράτους από τα Καντόνια των Κούρδων στις χώρες Ιράκ, Συρίας, Ιράν και Τουρκίας, ενώ η Τουρκία του Ερντογάν αντιτίθεται σ΄ αυτή την πρόθεση. Η τρίτη αφορά την περίπτωση αγοράς του αντιπυραυλικού S400 από τη Ρωσία.

Το ερώτημα που αναφύεται μεταξύ των πολιτών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ είναι γιατί αυτή η χαλαρή αντιμετώπιση και ανοχή έναντι της διπρόσωπης Τουρκίας; Αυτή την απάντηση θα σας την δώσουμε στο επόμενο τεύχος …

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια