Header Ads

Περιφερειακά νέα (Φ.1825)

Ικανοποίηση και αισιοδοξία από την προσπάθεια του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για την επαναλειτουργία του τρένου
  


“Τα δείγματα γραφής που μας έδωσε μέχρι τώρα ο περιφερειάρχης κ. Νίκας μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε” επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου σε ανακοίνωσή του με αφορμή την συνάντηση που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε στο υπουργείο Υποδομών με στελέχη του εν λόγω υπουργείου και του ΟΣΕ σχετικά με την επαναλειτουργία του μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου στην Πελοπόννησο.

“Ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου αυτού κ. Γιάννη Ξιφαρά, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Σπυρίδωνα – Κλέαρχο Πατέρα, για την απόφασή τους να προωθήσουν την αναβίωση του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου” αναφέρει ο εν λόγω σύλλογος σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του, η οποία καταλήγει ως εξής:

“Ο σύλλογός μας δηλώνει ότι, με τις γνώσεις του και τις δυνατότητές του, θα στηρίξει αυτή την σπουδαία προσπάθεια, αξιοποίησης αυτής της μοναδικής ιστορικής υποδομής, όποτε και αν του ζητηθεί”.



Δράσεις για την τουριστική προβολή της από την Περιφέρεια Πελοποννήσου
  


Στην χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στην τουριστική προβολή της προτίθεται να προβεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο εφαρµογής του Περιφερειακού Προγράµµατος.

Οι εν λόγω δράσεις, με δικαιούχο την Διεύθυνση Τουρισμού, όπως καθορίστηκαν μετά από συσκέψεις υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, αφορούν:

Α) Εκθέσεις Τουρισμού και Προϊόντων (Φυσικές, Ψηφιακές ή Υβριδικές), µε προϋπολογισµό 300.000 ευρώ.

Οι εκθέσεις τουρισμού -μίγμα εκθέσεων γενικού και εναλλακτικού τουρισμού αλλά και εκθέσεων αγροδιατροφικού περιεχοµένου-, συνδράµουν στην προβολή, προώθηση και εμπορική διασύνδεση των πελοποννησιακών προϊόντων στο εξωτερικό µε τον προορισμό “Πελοπόννησος”.

Β) Διαφήμιση µε ψηφιακά και “παραδοσιακά” μέσα / παραγωγή περιεχομένου, µε προϋπολογισµό 280.000 ευρώ.

Σκοπός είναι η ενίσχυση της προβολής του προορισμού τόσο µέσα από τα ψηφιακά κανάλια προβολής όσο και µέσα από τα παραδοσιακά µέσα προβολής σε αγορές στόχευσης της Πελοποννήσου. Περιλαμβάνονται επίσης όλες οι ενέργειες για κάθε είδους περιεχόµενο που θα παραχθεί, όπως οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες, κείµενα και λοιπά επικοινωνιακά υλικά.

Γ) Εκδηλώσεις / Διοργανώσεις / Φεστιβάλ – Μελέτες – Ψηφιακά Κανάλια, µε προϋπολογισµό 440.000 ευρώ. Αφορούν – εκδηλώσεις, διοργανώσεις, φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων α) το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου “Peloponnese Food Stories” σε συνεργασία µε τοπικούς φορείς, β) το Διεθνές Συνέδριο Travel Bloggers και Online Content Creators TBEX στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, γ) διοργάνωση λοιπών εκδηλώσεων και αποστολών (FamTrips, RoadShows) – εκπόνηση μελετών – ενέργειες για την αναβάθµιση και διαχείριση των ψηφιακών καναλιών και υποδομών τουριστικής επικοινωνίας ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Διεύθυνσης Τουρισμού.



Τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή και η αναβίωση της σηροτροφίας στη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον υπουργό ΑΑΤ
  


Συνάντηση στην Αθήνα είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας την, Τρίτη 10 Ιανουαρίου, με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε το θέμα των ζημιών που προκλήθηκαν το τελευταίο αυτό διάστημα στην ελαιοπαραγωγή από γλοιοσπόριο.

Ακόμα, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την προοπτική αναβίωσης της σηροτροφίας στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει εκκινήσει μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΣΚΕΕ (Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων).

Ο περιφερειάρχης σημείωσε πως ο υπουργός διαβεβαίωσε για την στήριξη από την πλευρά του υπουργείου, το οποίο -όπως δήλωσε ο Γ. Γεωργαντάς- προτίθεται να μετάσχει σε όποιες συσκέψεις γίνουν στο εξής μεταξύ Περιφέρειας και ΣΚΕΕ.

“Οι προοπτικές είναι εξαιρετικές, οι επιδοτήσεις υψηλές και η ζήτηση για καλής ποιότητας μετάξι αυξάνεται” τόνισε ο Π. Νίκας.



Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το ν/σ “Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα”
  

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας εκπροσώπησε την ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας) στην μέσω τηλεδιάσκεψης συζήτηση -σήμερα Πέμπτη 12 Ιανουαρίουστην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο αφορά στην “Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα”.

Κατά την παρέμβασή του στην συνεδρίαση, υπό τον πρόεδρο της πιο πάνω Επιτροπής βουλευτή Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας τόνισε, μεταξύ άλλων ότι το πλαίσιο που καθορίζεται από το εν λόγω νομοσχέδιο “είναι απαραίτητο, ωστόσο απαιτείται τεράστιος όγκος δουλειάς και διαρκής προσπάθεια”, για να παρατηρήσει ότι “πρέπει να αλλάξει όλο το θεσμικό πλαίσιο, η δομή του κράτους, αλλά και οι νοοτροπίες, ώστε να πάμε σε μια διακυβέρνηση με προσδιορισμένες αρμοδιότητες”.

“Εύχομαι ειλικρινά να πετύχει, ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει γρήγορα” συνέχισε ο Π. Νίκας και σημείωσε στη συνέχεια:

“Δεν αμφισβητεί κανείς τις καλές προθέσεις όταν φτιάχνονται οι νόμοι. Κάτι τέτοιο έγινε με τον νόμο για την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ακολούθως με τον ‘Καλλικράτη’ και μετά με τον ‘Κλεισθένη’, καθώς στην πορεία οι νόμοι αυτοί ουσιαστικά δεν υλοποιήθηκαν -όχι μόνο δεν αποδόθηκαν πόροι και αρμοδιότητες, αλλά αντίθετα αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες. Ως συνέπεια προκύπτει να βρίσκεται η αυτοδιοίκηση σε δύσκολη θέση, παράλληλα δε υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σχετικά με την διαφάνεια, αλλά και την διαφθορά. Εχουμε αυτή τη στιγμή πέντε – έξι μηχανισμούς ελέγχου, προστίθεται τώρα ένας ακόμα και δεν ξέρω αν μπορούμε να κατορθώσουμε κάτι” τόνισε καταλήγοντας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εστιάζοντας εκ νέου στην ανάγκη να αλλάξουν -μεταξύ άλλων- και οι επικρατούσες νοοτροπίες.



Στην Διεθνή Εκθεση Fruit Logistica στο Βερολίνο θα μετάσχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου
  

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συμμετάσχει στην Διεθνή Εκθεση Fruit Logistica που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 8 με 10 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις παγκοσμίως.

Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι, μέσω της παρουσία της σε ευρέως αναγνωρισμένες εκθέσεις, να προβάλλει και να προωθήσει τα φρέσκα εμπορεύσιμα εδώδιμα προϊόντα και παράλληλα, να συμβάλλει στη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών για τους συμμετέχοντες, με την σύναψη εμπορικών συμφωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροδιατροφής και εξαγωγών και επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έκθεση μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, αποστέλλοντας συμπληρωμένη την σχετική αίτηση στο e-mail: tourismos@arcadia.gr, έως και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο αντίστοιχο Επιμελητήριο.

Ενημερώνει δε ότι θα καλύψει το 50% της συμμετοχής, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιβαρύνει τους εκθέτες.

Ο μέγιστος αριθμός των επιχειρήσεων, που θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέρχεται στις 10, δηλαδή 2 ανά Περιφερειακή Ενότητα και η επιλογή θα γίνει με χρονική σειρά προτεραιότητας, αλλά και με γνώμονα την ανάγκη εκπροσώπησης, κατά το δυνατό, περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Σημειώνεται ότι, το προβλεπόμενο κόστος συμμετοχής για ένα περίπτερο επιφάνειας 5 τετραγωνικών μέτρων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων και αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 2.500 με 2.800 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (μαζί με το κόστος εγγραφής) για τον κάθε εκθέτη.



Σε εκδηλώσεις στην Κορινθία ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας  
Στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Εργοληπτών – Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων νομού Κορινθίας παρέστη το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στο Βραχάτι, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης, χαιρετίζοντας εξέφρασε ικανοποίηση για την επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και τις προοπτικές που αυτή δημιουργεί για όλα τα συναφή αποτελέσματα.

Ακολούθως, ο Π. Νίκας παρέστη σε ανάλογη εκδήλωση του Χορευτικού και Λαογραφικού Συλλόγου Ασσου “Η Ρέα”, όπου μιλώντας έκανε αναφορά στην αξία του πολιτισμού, όπως και στη συνδρομή της Περιφέρειας προς τους συλλόγους που τον προάγουν, τονίζοντας ότι αποτελεί επιδίωξη η συνεργασία της με όλα τα πολιτιστικά σωματεία.

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρέστη στο Κιάτο, στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου νομού Κορινθίας “Η πίτα της Ηπειρώτισσας”.

Στον χαιρετισμό του, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην προσφορά της Ηπείρου στο έθνος, τόσο μέσω των πολλών ευεργετών, όσο και με ποικίλους άλλους τρόπους.



Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα εργολαβικό συμφωνητικό 1,4 εκ ευρώ για το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κορίνθου
  


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επισκέφθηκε νωρίς το απόγευμα σήμερα τον μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο, στα γραφεία της Μητρόπολης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας υπέγραψε το εργολαβικό συμφωνητικό ύψους 1.463.039,47 ευρώ για την αλλαγή χρήσης υπάρχοντος ισόγειου κτίσματος σε μοναδα φροντίδας ηλικιωμένων, με εργασίες που αφορούν ισόγεια προσθήκη κατ’ επέκταση, εσωτερικές διαρρυθμίσεις και αλλαγή όψεων στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κορίνθου “Το έργον του Αποστόλου Παύλου”.

Ο Π. Νίκας, στη συνάντησή του με τον μητροπολίτη Διονύσιο -παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Κορινθίας Χάρη Βυτινιώτη, ΠΕΠ/ ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσου Γκιολή και Αθλητισμού και Ενέργειας Γιώργου Οικονόμου, όπως και της εντεταλμένης για θέματα πολιτισμού περιφερειακής συμβούλου Αθηνάς Κόρκαεπισήμανε για μία ακόμα φορά το προνοιακό έργο της Εκκλησίας και την προσφορά της στο συγκεκριμένο επίπεδο, “σε ένα κράτος που υστερεί σημαντικά σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής και προνοιακών δομών” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στα γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας και υπέγραψε συμβάσεις άλλων μικρότερων έργων.



Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πρωτοβουλία Clean Hydrogen της Ευρωπαϊκής Ενωσης  
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πρωτοβουλία Clean Hydrogen της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της οποίας έχουν επιλεγεί 15 Περιφέρειες που θα λάβουν υποστήριξη στο πλαίσιο της τελευταίας πρωτοβουλίας Project Development Assistance (PDA).

Οι Περιφέρειες προέρχονται από συνολικά 10 διαφορετικές χώρες (χώρες συνοχής της Ε.Ε., ευρωπαϊκά νησιά και εξόχως απόκεντρες Περιφέρειες) και έχουν επιλεγεί μετά από διαδικασία υποβολής αιτήσεων και αξιολόγησης σε δύο στάδια.

Τα έργα που προτείνονται από τις Περιφέρειες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών υδρογόνου, από λεωφορεία υδρογόνου στις πόλεις μέχρι πορθμεία που συνδέουν τις νησιωτικές κοινότητες καθώς και βιομηχανικές εφαρμογές όπως η κατασκευή γυαλιού.

Οι επιλεγμένες περιοχές θα λαμβάνουν πλέον στοχευμένη υποστήριξη από ειδικούς συμβούλους υδρογόνου, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2023. Αυτό θα επιτρέψει σε αυτές τις περιοχές να αναπτύξουν περαιτέρω τα σχέδια έργων τους, προωθώντας έτσι την ανάπτυξη της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου και υδρογόνου στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν περιοριστεί μέχρι σήμερα.

Η πρωτοβουλία θα έχει επίσης ευρύτερο αντίκτυπο σε άλλες περιοχές πέρα από τις 15 επιλεγμένες, μέσω των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων “Δίκτυο Παρατηρητών” που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Οι υπόλοιπες 9 χώρες, Περιφέρειες των οποίων επελέγησαν να μετάσχουν στην εν λόγω πρωτοβουλία, είναι οι Γαλλία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.





“Στην Π.Ε. Κορινθίας οι προσπάθειες είναι κοινές” τονίστηκε κατά την “αλλαγή φρουράς” στην Περιφερειακή Ενότητα 
“Οι επιτυχίες είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συλλογικών προσπαθειών. Στόχος είναι να συνεχιστεί η εξέλιξη που έχει επιτευχθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας και να αξιοποιηθεί κάθε συνεισφορά. Οι προσπάθειες μας είναι κοινές. Η Κορινθία γίνεται πιο δυνατή”.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο νέος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χάρης Βυτινιώτης στην καθιερωμένη τελετή παράδοσης παραλαβής στην Π.Ε. Κορινθίας.

Απευθυνόμενος δε στην απερχόμενη χωρική αντιπεριφερειάρχη Αθηνά Κόρκα τόνισε την συνεχιζόμενη αγαστή συνεργασία που υπάρχει, την ευχαρίστησε και επισήμανε πως “όλοι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με το ίδιο πνεύμα ανιδιοτελούς προσφοράς για την Κορινθία” 

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

Ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χ. Βυτινιώτης, εξ άλλου, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, παρέστη στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων νομού Κορινθίας, του Χορευτικού και Λαογραφικού Συλλόγου Ασσου “Η Ρέα”, του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου νομού Κορινθίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρηνών.

Παρέστη επίσης στην ειδική επιστημονική παρουσίαση στο Καλογεροπούλειο Ιδρυμα, όπως και στις εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων στον Ασσο και ο Σύλλογος Ομάδα Εθελοντών Ραδιοερασιτεχνών Πελοποννήσου στην Κόρινθο.




Δεν υπάρχουν σχόλια