Header Ads

Δημοτικά νέα (Φ.1825)

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ


Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 
Β.Νανόπουλος: «Στοχεύσαμε, διεκδικήσαμε, πετύχαμε!
    

Την σύνδεση της με το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου εγκαινίασε η Κόρινθος σήμερα Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από την εταιρία Hengas Hen Gaz που έχει αναλάβει το έργο στο σημείο σύνδεσης, στην περιοχή του Πεδίου Βολής, παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου, των υφυπουργών κ.κ Χρήστου Δήμα και Νίκου Ταγαρά, εκπροσώπων της ΔΕΣΦΑ, τοπικών αρχών και αντιδημάρχων.

«Για το δήμο Κορινθίων και για μένα προσωπικά είναι μια ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή ημέρα . Δικαιώνεται η επιλογή μας 2 χρόνια πριν να προχωρήσουμε με την hen gas , μια ιδιωτική εταιρία, και να συνδέσουμε την πόλη της Κορίνθου με το φυσικό αέριο. Όταν η Κόρινθος εξαιρέθηκε του σχεδιασμού αποφασίσαμε ως δημοτική αρχή να ακολουθήσουμε έναν διαφορετικό δρόμο. Με συγκεκριμένο σχέδιο, επαφές και δυναμική διεκδίκηση καταφέραμε να πετύχουμε την σύνδεση της Κορίνθου με το δίκτυο φυσικού αερίου παρέχοντας στους πολίτες την δυνατότητα της επιλογής. Πολλοί αμφέβαλαν αν θα μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Είμαι χαρούμενος που κάνουμε σήμερα τα εγκαίνια του δίνοντας την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος της ενέργειας τους περίπου 40%, αλλά και στα δημοτικά κτίρια η μελέτη για την σύνδεση των οποίων έχει ολοκληρωθεί, οι πρώτες συνδέσεις θα γίνουν στα δημοτικά κτίρια.

Είχα τη χαρά στο γραφείο μου, στο δημαρχείο, να συναντηθούν με την εταιρία οι πρώτες μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να συνδεθούν με το δίκτυο ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές. Πίσω μου, σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και θα λειτουργήσει το επιχειρηματικό πάρκο, και εκεί οι νέες επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το έργο που σήμερα εγκαινιάζεται, καταλαβαίνετε, εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του δήμου Κορινθίων για την βελτίωση των υποδομών, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την οικονομική ανάπτυξη. Η πρόθεση της εταιρίας είναι να έχουν συνδεθεί και τα δημοτικά κτίρια και οι μεγάλες επιχειρήσεις εντός του 2023 και πιστεύω θα υλοποιηθεί.

Θα εργαστούμε όλοι γι αυτό, ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του, η εταιρία την οποίαν εμπιστεύομαι πως θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση και οι υπουργοί μας πως θα παρέχουν την στήριξη που χρειάζεται ώστε το καλοκαίρι να πετύχουμε βελτίωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος με τις πρώτες συνδέσεις.

Ευχαριστώ όσους συνέβαλαν για την επιτυχία αυτού του έργου!» ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος και κατέληξε λέγοντας:

«Οι ενέργειές μας, σ ένα οικονομικό περιβάλλον που διαρκώς αυξάνει τις απαιτήσεις του, ευεργετούν τους πολίτες κι αυτό αφορά όχι μόνο το δίκτυο φυσικού αερίου αλλά και άλλους τομείς της καθημερινότητας όπως τον δημοτικό φωτισμό η αναβάθμιση του οποίου προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες αλλά και οικονομία.

Η σύνδεση της Κορίνθου με το δίκτυο φυσικού αερίου είναι το πρώτο από τα πολλά και μεγάλα έργα που θα δουν οι Κορίνθιοι να υλοποιούνται μέσα στο 2023!

Γιατί ως δημοτική αρχή μιλούμε την γλώσσα των έργων! Για να μπορούμε, σήμερα, αύριο και κάθε μέρα να κοιτάζουμε τους δημότες στα μάτια γνωρίζοντας πως έχουμε επιτελέσει απέναντι τους, το καθήκον μας!» Η σύνδεση αποτελεί επιτυχία της δημοτικής αρχής αφού πριν από δυο χρόνια ήταν εκείνη που ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε η πόλη, μέσα από την συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες και παρόχους να μην εξαιρεθεί του σχεδιασμού και να διαθέσει στους πολίτες την επιλογή της χρήσης φυσικού αερίου.

Σε ένα περιβάλλον ενεργειακής κρίσης που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης η επίτευξη της σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου αποτελεί την απόδειξη της προνοητικότητας της παρούσας δημοτικής αρχής η οποία αποκωδικοποιώντας τα γεγονότα και τις εξελίξεις δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις και τις υποδομές που ανακουφίζουν , διευκολύνουν και δίνουν επιλογές στους πολίτες.

Η σύνδεση των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων εντάχθηκε σε επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και σύντομα η εταιρία θα δέχεται αιτήσεις σύνδεσης. Επιπλέον εκπονείται μελέτη, χωρίς κόστος για το δήμο Κορινθίων, για σύνδεση φυσικού αερίου σε δημοτικά κτίρια, επίσης χωρίς κόστος.

Επιτυγχάνεται σημαντική μείωση κόστους ενέργειας και φιλικό για το περιβάλλον αποτέλεσμα.




Β.Νανόπουλος: Οι δεσμεύσεις μας υλοποιούνται!
Ξεκίνησε η ανάπλαση στον παλαιό σταθμό του ΟΣΕ

  


Στο έργο της ανάπλασης του παλαιού σταθμού του ΟΣΕ στην Κόρινθο που ξεκίνησε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023, βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Πούρο. Εμφανώς ικανοποιημένος ο δήμαρχος έκανε λόγο για «δεσμεύσεις που υλοποιούνται», περιγράφοντας, αφορμή και της μακέτας η οποία τοποθετήθηκε στο σημείο ώστε όλοι να γνωρίζουν τι ακριβώς θα παραδοθεί, τον χώρο που, με το πέρας των εργασιών, αποδίδεται σε Κορίνθιους και επισκέπτες. «Κάθε μας δέσμευση γίνεται πράξη! Ένα ακόμα έργο ξεκίνησε, ένα ακόμα έργο σε λίγους μήνες παραδίδεται στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και που καθημερινά βλέπουν να τιμούμε την εμπιστοσύνη τους αυτή. Ο χώρος που εδώ διαμορφώνεται, όλοι μπορούν να δουν την μακέτα υλοποίησης που τοποθετήθηκε σήμερα, θα είναι χώρος ασφαλής, περιβαλλοντικά και αισθητικά αναβαθμισμένος, χώρος ξεκούρασης, περιπάτου και δραστηριοτήτων, όπως αρμόζει στην πρωτεύουσα Κόρινθο και στην είσοδο της. Προτεραιότητα μου, το έχω εξ αρχής πει, είναι η Κόρινθος να στραφεί στη θάλασσα και εργάζομαι, όπως και οι συνεργάτες μου, για το στόχο αυτό» δήλωσε ο Βασίλης Νανόπουλος.

Το έργο ανάπλασης αφορά έκταση περίπου 16.000,00 τ.μ, έχει προυπολογισμό 1.335.000€ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Μουσείο Τραίνου με τρία βαγόνια και μία ατμάμαξα του 1895 
Παιδική Χαρά με δάπεδο ασφαλείας και σύγχρονο εξοπλισμό 
Χώρους εκγύμνασης ενηλίκων 
Μικρό κυκλοφοριακό πάρκο και ποδηλατόδρομους για μικρές ηλικίες 
Χώρους ξεκούρασης και περιπάτου με σκίαστρα και παγκάκια 
Υπαίθριο εκθεσιακό χώρο για συλλόγους, φορείς, ιδιώτες κλπ.
Ποδηλατόδρομους που ενώνουν την περιοχή του ΟΣΕ με το παραλιακό μέτωπο 
Κυλικείο με αύλειο χώρο 

Η ενίσχυση του πρασίνου είναι ένα από τα σημαντικά σημεία του έργου όπως και η αντικατάσταση του φωτισμού με σύγχρονα σώματα led. Η ανάπλαση του παλαιού σταθμού του ΟΣΕ συνδέεται άρρηκτα με το έργο ανάπλασης και ενοποίησης του παραλιακού μετώπου Κορίνθου και Λουτρακίου, έργο ύψους 12 εκ ευρώ που βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης μετά την δημοσίευση του σε ΦΕΚ (Β 7126/2022) και περιλαμβάνει έναν νέο, σύγχρονο και λειτουργικό πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο μήκους 6 χλμ διπλής κατεύθυνσης, χώρους πρασίνου, ξεκούρασης και δραστηριοτήτων.

«Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και το γνωρίζετε. Με επιμονή, δουλειά και τις κατάλληλες ενέργειες καταφέραμε να φτάσουμε στην υλοποίηση του έργου που οι Κορίνθιοι, δεν χρειάζεται εγώ να σας το πω, το περιμένουν πλέον της δεκαετίας, σας θυμίζω πως η παραχώρηση από την ΓΑΙΑ ΟΣΕ στον δήμο των 25 στρεμμάτων, περιλαμβανομένου και του σταθμού έγινε τον Ιανουάριο του 2012, 11 ολόκληρα χρόνια πριν. Σήμερα, η δημοτική μας αρχή, μέσα σε μόλις 3 χρόνια θητείας, 2 εκ των οποίων με πανδημία, υλοποιεί το έργο ακριβώς γιατί εστιάζει στο αποτέλεσμα και όχι στις υποσχέσεις» κατέληξε ο Δήμαρχος Κορινθίων.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι σφιχτό, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Πούρος έκανε λόγο για παράδοση εντός του έτους και έδωσε και τις λεπτομέρειες της ανάπλασης. « Σε λίγους μήνες εδώ θα χτυπά η καρδιά της πόλης.

Με το έργο ανάπλασης συνδέουμε την Κόρινθο με την ιστορική περιοχή του Συνοικισμού της Ιωνίας και την περιοχή της Αγίας Άννας. Μιλάμε για έναν χώρο 16 στρεμμάτων που μελετήθηκε εξ ολοκλήρου από την ΤΥ του δήμου και είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι γι αυτό. πέρασε από διάφορες δυσκολίες τις οποίες ο δήμαρχος με προσωπικές παρεμβάσεις και πιέσεις κατάφερε να ξεπεράσει για να πετύχουμε να εκδοθούν όλες οι προβλεπόμενες και νόμιμες άδειες. Οι εργασίες ξεκίνησαν, γίνεται χωματουργική διαμόρφωση, θα ακολουθήσουν οι αγωγοί ομβρίων και η τελική διαμόρφωση. Το έργο της ανάπλασης περιλαμβάνει μουσείο τραίνου, χώρους για μικρούς και μεγάλους ασφαλείς και αισθητικά αναβαθμισμένους, αναψυκτήριο, εκθεσιακό χώρο για τους συλλόγους, παιδική χαρά ασφαλέστατη για τα παιδιά καθώς και όργανα γυμναστικής για τους μεγαλύτερους, παγκάκια ξεκούρασης, ποδηλατόδρομους με φυσική συνέχεια την περιοχή του Αγίου Νικολάου.»





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ 11η
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  


Στα πλαίσια της Κοινωνικής πολιτικής του Δήμου δέσμευσή μας είναι η κατασκευή νέου σύγχρονου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Αρχαία Κόρινθο. Βρεφονηπιακός Σταθμός Αρχαίας Κορίνθου Κατασκευή ισογείου κτιρίου με υπόγειο σε δημοτικό ακίνητο δωρεάς Βασιλείου Πανταζή στη θέση «Κιαμήλ Μπέη» εμβαδού 1.056,50 τ.μ.. Το ισόγειο θα είναι εμβαδού 400 τ.μ. και θα περιλαμβάνει αίθουσα ύπνου βρεφών, χώρο αλλαγής-λουτρό βρεφών, χώρο παρασκευής γάλακτος, αίθουσα απασχόλησης βρεφών, χώρο προσωπικού, χώρο διεύθυνσης, τραπεζαρία, κουζίνα, χώρους w.c. νηπίων, προσωπικού και ΑΜΕΑ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρο φύλαξης παιχνιδιών.

Το υπόγειο θα είναι εμβαδού 400 τ.μ. και θα περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους. Το προαύλιο θα διαμορφωθεί με φύτευση δένδρων και γκαζόν, τοποθέτηση παγκακιών.Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.000.000 € 

(ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ) 
Ολοκλήρωση διαδικασιών μετατροπής του όρου της δωρεάς , με δικαστική απόφαση (η διαδικασία είναι σε εξέλιξη). 
Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων και ιδεών (6 μήνες) 
Έγκριση της αναγκαίας πίστωσης από την εκπονηθείσα μελέτη του έργου και καθορισμός χρόνου εκτέλεσης και απορρόφησης πίστωσης (1 μήνας) 
Δημοπράτηση του έργου (Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής καθορισμού όρων, Προκήρυξη διαγωνισμού, Κατακύρωση αποτελέσματος, Προσυμβατικός έλεγχος από Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου (6 μήνες) 
Προθεσμία εκτέλεσης του έργου 2 χρόνια 
Παράδοση έργου προς χρήση 3 περίπου χρόνια από την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ 
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 15/01/2023



ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ


Ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου της Ανάπλασης του ενιαίου παραλιακού μετώπου Κορίνθου – Λουτρακίου
    


Ξεκινούν οι ενέργειες για τη δημοπράτηση του έργου της “Ανάπλασης του ενιαίου Παραλιακού μετώπου μεταξύ Κορίνθου και Λουτρακίου, ύστερα από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ (Β 7136/2022) της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την οποία ορίζονται οι Αναθέτουσες Αρχές και οι αναγκαίες διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος «Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα».

Το έργο προϋπολογισμού 12.000.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με Κύριους του Έργου τον Δήμο Κορινθίων και τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και Αναθέτουσα Αρχή τον Αναπτυξιακό Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ ΑΕ».

Πρόκειται για ένα μεγάλο και εμβληματικό έργο το οποίο στοχεύει στη σύνδεση του παράκτιου μετώπου της Κορίνθου και του Λουτρακίου, με όρους βιώσιμης κινητικότητας, μέσω ενός συνεκτικού δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων. η ανάπλαση θα γίνει με σύγχρονο σχεδιασμό, υλικά και τρόπους εφαρμογής, προκειμένου να οργανωθούν οι υπαίθριοι χώροι και χώροι πρασίνου με όρους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και να διασφαλίζεται η πλήρης και ασφαλής πρόσβαση και των ΑμεΑ.

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Γιωργος Γκιωνης, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που με υπογραφή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, μιλούμε πλέον για τη δημοπράτηση του σπουδαίου για το Λουτράκι και την Κόρινθο έργου της ανάπλασης και ενοποίησης του παραλιακού μετώπου. Τον ευχαριστούμε θερμά και είμαστε έτοιμοι σε συνεργασία με το Δήμο Κορινθίων για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες ενέργειες. Η υλοποίηση του έργου θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της παραλιακής ζώνης και θα αναδείξει το Λουτράκι σε τουριστικό πόλο έλξης για τους δημότες και τους επισκέπτες».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς-Nikos Tagaras, δήλωσε: «Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράψαμε ανοίγει πλέον ο δρόμος για να ξεκινήσει η δημοπράτηση του εμβληματικού έργου της ανάπλασης του ενιαίου παραλιακού μετώπου μεταξύ Κορίνθου και Λουτρακίου. Πρόκειται για ένα έργο που με την υλοποίησή του θα βελτιώσει καθοριστικά τόσο το περιβάλλον όσο και την όψη των δύο πόλεων. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 12.000.000 € οφείλει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.»


Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης βραχοπτώσεων στην περιοχή Καταρράκτες Λουτρακίου
  


Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες στο σημείο «Καταρράκτες Λουτρακίου» που αφορούν στην εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση βραχοπτώσεων για την άρση επικινδυνότητας του οδικού δικτύου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων» που είχε πληγεί από τις έντονες βροχοπτώσεις του Μαρτίου 2017 και του Σεπτεμβρίου 2018, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000,00€. Οι εργασίες αποκατάστασης περιλαμβάνουν την απομάκρυνση μεμονωμένων επικρεμάμενων ογκόλιθων και κατασκευή φράχτη ανάσχεσης καταπτώσεων κατάλληλου ύψους και απορρόφησης ενέργειας και επένδυσης με πλήρως αγκυρούμενο πλέγμα. Με την ολοκλήρωσή τους, δημιουργείται ένα ασφαλές οδικό δίκτυο, επαναφέρεται η προγενέστερη της κατολίσθησης, ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, και επιτυγχάνεται η επαναλειτουργία του καταστήματος ως πόλος έλξης. Ο Δήμαρχος Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης δήλωσε: «Πρόκειται για ένα απαραίτητο έργο που συμβάλει στην ασφάλεια του οδικού δικτύου της περιοχής και θέτει τις βάσεις για την επαναλειτουργία του καταστήματος στους Καταρράκτες. Συνεχίζουμε με παρεμβάσεις και έργα που εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα, ενισχύουν την οδική ασφάλεια και βελτιώνουν την καθημερινότητα των συνδημοτών μας».




ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ


ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
  


Σύσκεψη μεταξύ αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, στο Δημαρχείο Ξυλοκάστρου, στην οποία μετείχε ο Δήμαρχος κ. Βλάσιος Τσιώτος και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας. Στη σύσκεψη αναζητήθηκαν τρόποι υποστήριξης της οικογένειας της εργαζόμενης στον Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, η οποία έχασε τη ζωή της εν ώρα υπηρεσίας, με τον Περιφερειάρχη να τηρεί τη σχετική δέσμευση που είχε κάνει προς την οικογένεια της θανούσης πριν λίγες μέρες, όταν παρέστη στην νεκρώσιμη ακολουθία.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι της οικογένειας της άτυχης εργαζόμενης, αποφασίστηκε να στηριχθεί η συγκεκριμένη οικογένεια και ειδικότερα τα πέντε ορφανά παιδιά, τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά. «Σήμερα είμαστε εδώ, τόνισε ο Περιφερειάρχης, για να αθροίσουμε δυνάμεις ώστε να υποστηρίξουμε την οικογένεια, κυρίως τα ανήλικα παιδιά. Ο Δήμος, η κοινωνία του Ξυλοκάστρου, αλλά και η Περιφέρεια. Η Αυτοδιοίκηση είναι παρούσα σε αυτό το τραγικό γεγονός και δεν στέκομαι στο γραφειοκρατικό μέρος, στέκομαι στην ουσία της τραγωδίας, στην απώλεια ενός ανθρώπου». Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι σε 20 μέρες θα επισκεφθεί εκ νέου το Ξυλόκαστρο για να διαπιστώσει την εξέλιξη εφαρμογής των αποφάσεων που πάρθηκαν.

Επίσης αποφασίστηκε, με αφορμή το γεγονός των δεκάδων ατυχημάτων με θύματα εργάτες καθαριότητας των Δήμων, να ζητηθεί η λήψη μέτρων προστασίας, ενώ η Περιφέρεια από την πλευρά της θα προωθήσει τη λήψη απόφασης, να μην τοποθετούνται κάδοι απορριμμάτων στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, παράλληλα θα ενισχύσει με εμφατικό τρόπο την σήμανση κάθετη και οριζόντια καθ’ όλο το μήκος της παλαιάς Εθνικής Οδού από Κόρινθο ως το Δερβένι. Παρόντες στο Δημαρχείο Ξυλοκάστρου, ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Κορινθίας κ. Χάρης Βυτινιώτης, ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Τάσος Γκιολής, Αθλητισμού και Ενέργειας κ. Γιώργος Οικονόμου, η εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αθηνά Κόρκα, οι Αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλής των προνοιακών δομών της Περιφέρειας, τόσο της έδρας, όσο και της Π.Ε. Κορινθίας, η Διευθύντρια εσωτερικής λειτουργίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς επίσης στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.





ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΩΝ
  


Οι απαντήσεις που λάβαμε από τη Δημοτική Αρχή στα ερωτήματα που θέσαμε για τα εκτελούμενα έργα «Ανάπλασης Περιοχής Αριστοναυτών» ήταν απογοητευτικές.

Μεταξύ άλλων απάντησαν ότι:

▪ «Δεν έχουν καταμετρηθεί πόσες θέσεις στάθμευσης προϋπήρχαν και πόσες θα απομείνουν»!

Κατά τα άλλα όλα γίνονται βάσει μελέτης!

Ότι μειώνονται οι θέσεις είναι φανερό σε όλους. Η δημιουργία χώρου στάθμευσης νότια του πάρκου που σκέπτονται δεν είναι λύση για τους κατοίκους της Αριστοναυτών!

▪ «Δεν υπάρχουν κλίσεις για την απορροή των ομβρίων υδάτων»!

Δηλαδή η Αριστοναυτών θα συνεχίσει να πλημμυρίζει! Αφού γίνεται έργο είναι ευκαιρία να τοποθετηθούν αγωγοί και φρεάτια και να δοθούν οι κατάλληλες κλίσεις, για να μην έχουμε επανάληψη όσων συνέβησαν με τον «Ζορμπά».

▪«Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται να εκτελεστούν υπόγεια έργα τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος κλπ.»!

Κανένας συντονισμός ώστε να μην έχουμε το γνωστό «ράβε-ξήλωνε».

▪ «Θα γίνει δενδροφύτευση»!

Χωρίς να οριστούν ούτε τα σημεία ούτε η ποσότητα των δένδρων! Η Δημοτική Αρχή γενικά δεν έχει προτίμηση στις δενδροφυτεύσεις αλλά στην εξαφάνιση των δένδρων (π.χ. ανάπλαση πεζοδρομίων οδού Κ. Τσαλδάρη) και στις κορμοτομήσεις ευκαλύπτων.

▪ «Την επιλογή των συγκεκριμένων φωτιστικών στηλών την έκανε η Τεχνική Υπηρεσία»!

Με ποια κριτήρια άραγε;

Η Δημοτική Αρχή δεν έχει άποψη;

▪ «Δεν γνωρίζουμε για δουλείες διόδου στην Αριστοναυτών ούτε για καθέτους που οδηγούν στην παραλία και δεν περιλήφθηκαν στην ανάπλαση»!

Οι κάτοικοι της Αριστοναυτών (και όχι μόνο) όμως γνωρίζουν!

▪ «Ελπίζουμε ότι το έργο θα τελειώσει στην ώρα του (11-32023) αλλά εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες»! Είναι υποχρέωση της Δημοτικής αρχής να απαιτήσει την ολοκλήρωση των έργων στον προβλεπόμενο από τη σύμβαση χρόνο, ώστε να μην παραταθεί η όχληση και η ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής και των διερχομένων πεζών και εποχουμένων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Όπως σχολίασε κάτοικος της περιοχής από τους παρισταμένους στη συνεδρίαση του Δ.Σ.:

«φαίνεται ότι το έργο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε»!!!

ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ… 
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ




ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ


Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Σικυωνίων:
Ταγαράς και Σταματόπουλος παρουσίασαν το αναπτυξιακό εργαλείο που τίθεται σε εφαρμογή

  


H παρουσίαση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Σικυωνίων ως μοχλού ανάπτυξης της περιοχής και η καθοριστικής σημασίας σπουδαιότητα του έργου, ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κιάτου, το πρωί της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου 2023.

Στην κατάμεστη αίθουσα, οι παρευρισκόμενοι πολίτες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση για το έργο και τα πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη που μπορούν να αντληθούν από αυτό. Την εισήγηση για το έργο έκανε ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Νίκος Ταγαράς, ενώ σύντομες τοποθετήσεις έκαναν ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός και εκπρόσωποι της μελετήτριας εταιρείας που εξήγησαν όσο καλύτερα μπορούσαν τις παραμέτρους και τις προεκτάσεις του έργου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του και αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στην μεγάλη σπουδαιότητα του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, στο οποίο όπως εξήγησε στηρίζεται όλη η αναπτυξιακή πολιτική του δήμου. Επιπλέον, έκανε σύντομη αναφορά στην αγαστή συνεργασία με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, αλλά και στο σύνολο των έργων ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιούνται στον δήμο Σικυωνίων, ως απόρροια αυτής της συνεργασίας.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων μίλησε για τα μεγάλα έργα της αγροτικής οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία πάνω από 20 αγροτικές κοινότητες του δήμου επωφελούνται από την ολοκλήρωσή τους, αλλά και για τις χρηματοδοτήσεις σημαντικών έργων όπως τα εξωτερικά υδραγωγεία Φενεού και η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού και η επεξεργασία των λυμάτων για την διάθεση του νερού για αρδευτικούς σκοπούς. Ακόμη αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο των δικτύων άρδευσης που θα καλύπτουν 6.000 στρέμματα σε όλη την περιοχή των κοινοτήτων Κιάτου, Μουλκίου και Βασιλικού. Στο έργο της διαχείριση βιοαποβλήτων. Στην υδροδότηση της Κοινότητας Διμηνιού, έργο το οποίο ολοκληρώθηκε σε χρονικό διάστημα λιγότερο των έξι μηνών και φέρει την υπογραφή του Νίκου Ταγαρά.

Αλλά και στο έργο της κατασκευής της γέφυρας στο Μεσινό, το οποίο όπως ανέφερε είχε βαλτώσει, αλλά το πρόβλημα ξεπεράστηκε με την βοήθεια του υφυπουργού και το έργο συμβασιοποιήθηκε.

Σε όλα τα παραπάνω έργα, όπως σημείωσε ο Σπύρος Σταματόπουλος η συμβολή του Νίκου Ταγαρά ήταν καθοριστική.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα έργα που έχουν υποβληθεί προς ένταξη για χρηματοδότηση και αφορούν σε:

Άλλες εννέα προτάσεις για αρδευτικά δίκτυα που θα καλύψουν πάνω από 15 αγροτικές κοινότητες του δήμου και στις τρεις δημοτικές ενότητες, συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τρία υδατοφράγματα στις δημοτικές ενότητες του δήμου Σικυωνίων, τα οποία θα θεραπεύσουν σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη νερού και το πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργειών με το οποίο έχουν ήδη έρθει αντιμέτωποι οι αγρότες της περιοχής.

Ο Νίκος Ταγαράς στην εισήγησή του αναφέρθηκε διεξοδικά στην μεγάλη σημασία του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ως εργαλείου ανάπτυξης της κάθε περιοχής, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι «υποχρέωσή μας να λύνουμε προβλήματα στον τόπο μας» και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σικυωνίων για την άριστη και δημιουργική συνεργασία που έχουν. Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο στην πραγματικότητα βάζει τάξη στον χώρο, όχι μόνο στην πόλη αλλά και στα χωριά με σκοπό να είναι γνωστό σε όλους, ποιες εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν και σε ποια θέση, διευκολύνοντας έτσι την ισόρροπη και πράσινη ανάπτυξη του τόπου.

Στην διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν αρκετοί εκ των παριστάμενων, που έθεσαν ερωτήματα στα οποία εν συντομία απάντησε ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ Νίκος Ταγαράς στο τέλος της εκδήλωσης, παραπέμποντας επιπλέον στην διαβούλευση που θα γίνει με την τοπική κοινωνία και τους φορείς κατά την διάρκεια εκπόνησης της μελέτης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Χάρης Βυτινιώτης, Γιώργος Οικονόμου και Αναστάσιος Γκιολής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Τάκης Λουζιώτης, ο δημοτικός σύμβουλος Ξυλοκάστρου Σπύρος Καραβάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου Τάκης Κολοβίνος καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων καθώς και πλήθος κόσμου.

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του δημάρχου Σικυωνίων, Σπύρου Σταματόπουλου, στο παρακάτω λινκ:

Και την εισήγηση του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Νίκου Ταγαρά, στον ακόλουθο σύνδεσμο: 


Δεν υπάρχουν σχόλια