Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα (Φ.1825)

«Καταστροφικά αποτελέσματα»: Η ελίτ του Νταβός ανησυχεί για την παγκόσμια αστάθεια, την κρίση κόστους ζωής
  

Πηγή: Ορφέας Καστοριάδης5Apostagma.gr 16.1.2023 
«Θα χρειαστούμε ένα είδος νέου τύπου ηγεσίας που να είναι πολύ πιο ευέλικτο» 
Τι συμβαίνει όταν η μεσαία και η εργατική τάξη δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ψωμί; Τίποτα καλό. Γι’ αυτό η κρίση κόστους ζωής είναι το #1 πρόβλημα, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ - μια ετήσια δημοσκόπηση 1.200 επαγγελματιών της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών.\Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θα υπάρξει μικρή ανάπαυλα από «πληθωρισμό ενέργειας, κρίσεις τροφίμων και ασφάλειας» τα επόμενα χρόνια (ή μήνες;).

Βραχυπρόθεσμα, σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων λέει ότι οι ασταθείς οικονομίες και τα διάφορα «σοκ» είναι στα χαρτιά, ενώ το 20% περίπου των ερωτηθέντων λέει ότι φοβάται «καταστροφικά αποτελέσματα» μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg..

«Πολύ λίγοι ηγέτες στη σημερινή γενιά έχουν αντιμετωπίσει τέτοιου είδους παραδοσιακούς κινδύνους σχετικά με τα τρόφιμα και την ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα μάχονται τι έρχεται από την άποψη του χρέους, τι έρχεται από την άποψη του κλίματος», δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος μπορεί να εισέρχεται σε έναν «φαύλο κύκλο».

«Θα χρειαστούμε ένα είδος νέου τύπου ηγεσίας που να είναι πολύ πιο ευέλικτο», είπε στο Bloomberg Television.

Την επόμενη εβδομάδα θα σηματοδοτήσει το ετήσιο συνέδριο του WEF στο Νταβός της Ελβετίας, όπου η παγκόσμια ελίτ θα καθίσει γύρω και θα συζητήσει τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας της ζωής μας.

Η συγκέντρωση ξεκινά σε μια εποχή που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών σε πολλές προηγμένες οικονομίες, με τα επιτόκια πολύ πιο αυξημένα από ό,τι προέβλεπε κανείς πριν από 12 μήνες.

Η έκθεση καλεί για παγκόσμια συνεργασία και προειδοποιεί ότι εάν οι κυβερνήσεις χειριστούν σωστά την τρέχουσα κρίση «κινδυνεύουν να δημιουργήσουν κοινωνική στενοχώρια σε πρωτοφανές επίπεδο, καθώς οι επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και την οικονομική ανάπτυξη εξαφανίζονται, διαβρώνοντας περαιτέρω την κοινωνική συνοχή».

Οι αυξήσεις των στρατιωτικών δαπανών θα μπορούσαν να μειώσουν τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, αφήνοντας ορισμένες χώρες σε «αιώνια κατάσταση κρίσης» και να ανατρέψουν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας.

Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ο κίνδυνος «γεωοικονομικού πολέμου» στον οποίο οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί είναι πιθανό να αυξήσουν τις οικονομικές εντάσεις, επιδεινώνοντας τόσο τους βραχυπρόθεσμους όσο και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους.



Μελόνι: «Δεν με φοβίζουν επιλογές οι οποίες δεν θεωρούνται δημοφιλείς»
  


Πηγή: 5Apostagma.gr Newsroom 16.1.2023 
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, αναφέρθηκε σήμερα στις προτεραιότητες της κυβέρνησής της, επ’ ευκαιρία της παρουσίασης των υποψηφίων του κόμματός της για τις περιφερειακές εκλογές της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο. Η τοπική αυτή εκλογική αναμέτρηση, όπως και εκείνη του Λατίου (την περιφέρεια με πρωτεύουσα τη Ρώμη), θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Φεβρουαρίου.7 «Παίρνουμε μέρος σε μαραθώνιο, όχι σε κούρσα εκατό μέτρων, δεν με φοβίζουν μη δημοφιλείς επιλογές. Με ενδιαφέρουν τα στοιχεία για την οικονομία, την παραγωγικότητα και τη γεννητικότητα, έτσι όπως θα διαμορφωθούν μέσα στην επόμενη πενταετία», δήλωσε η Μελόνι.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης παραμένει προτεραιότητα, για την κυβερνητική συμμαχία της οποίας ηγείται. «Θα ξεκινήσουμε διάλογο με όλους, αλλά πρόκειται για στόχο τον οποίο θέλουμε να πετύχουμε», πρόσθεσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Με αναφορά στα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων, η Μελόνι υπογράμμισε ότι «το σρπεντ δεν ξεπερνά τις 182 μονάδες και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου τα πράγματα έχουν πάει πολύ καλά».

«Μας περιμένει μια περίπλοκη περίοδος, αλλά το όλο αυτό σκηνικό δεν πρέπει να μας στερήσει τη δυνατότητα να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία:

από τη διαχείριση της κρίσης πρέπει να καταφέρουμε να περάσουμε σε μια φάση μεγαλόπνοων σχεδίων, με το θάρρος που απαιτεί ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός», είπε η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας και πρωθυπουργός της χώρας. Η Τζόρτζια Μελόνι, τέλος, υπογράμμισε ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησής της είναι η οικονομική ανάπτυξη» και πως «πρόκειται να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς».



Κυπριακό: Επιδεινώθηκε το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών-Ανησυχία για Βαρώσια
 


Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο και έναντι των Ηνωμένων Εθνών έχει επιδεινωθεί, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεσή του για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο από τις 15 Ιουνίου 2022 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2022. Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο, κυκλοφόρησε την Παρ5ασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αριθμό S/2023/6.

«Ελλείψει εποικοδομητικών ή εναρμονισμένων μηνυμάτων από τους δύο ηγέτες που θα μπορούσαν να έχουν απήχηση και στις δύο κοινότητες, το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών και έναντι των Ηνωμένων Εθνών έχει επιδεινωθεί», σημειώνει ο κ. Γκουτέρες στην έκθεση που αναφέρεται στις δραστηριότητες υπό την ηγεσία του Αναπληρωτή Ειδικού Συμβούλου για την Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά ο ΟΗΕ με την ΟΥΝΦΙΚΙΠ που έχει αποστείλει στην Κύπρο δεν έχει καν τη δύναμη να προστατέψει τον Ελληνισμό της Μεγαλονήσου. Αντίθετα σε κάθε περίπτωση επεισοδίων μεταξύ των δύο κοινοτήτων εξ αιτίας των Τουρκοκυπρίων οι άνδρες της δύναμης του Οργανισμού παραμένουν απλοί θεατές καταγράφοντας τα γεγονότα, χωρίς αποτρεπτική παρέμβαση μεταξύ των δύο πλευρών. Επί 47 χρόνια από τον Ιούλιο του 1974 μέχρι σήμερα υπήρξαν αιματηρά επεισόδια της Τουρκικής δύναμης Κύπρου. Ακόμη και δολοφονίες, αλλά δεν τρέχει τίποτα για τον ΟΗΕ, ο οποίος δεν έχει τη δύναμη επιβολής κυρώσεων… Αφήνει π.χ. σήμερα την τουρκική πλευρά να ανοίγει την περίκλειστη υποτίθεται Αμμόχωστο, χωρίς να παρεμβαίνει δυναμικά με τη δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΙΠ. Είναι χαρτί άγραφτο….

Newsbomb 17.1.2023




Σε ΣΟΚ οι Τούρκοι! Αποκαλύφθηκαν όλα τα νέα συστήματα που θα αγοράσει ο ελληνικός στρατός!
    

Κοσμογονία λόγω των συνεχών απειλών των Τούρκων-Έρχεται νέο πακέτο εξοπλισμών για τον ελληνικό Στρατό Η χώρα θα υλοποιήσει ένα δεύτερο γύρο εξοπλισμών στο στρατό ξηράς και αναμένουμε την συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε μεγάλο ποσοστό.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα έχουμε ένα ακόμη σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος έχει ανάγκη σύγχρονων οπλικών συστημάτων για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές απειλές των Τούρκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά αυτές οι προμήθειες οπλικών συστημάτων κοστίζουν πανάκριβα, αλλά αποτελούν αναγκαίο κακό για τη δημιουργία κλίματος αποτροπής σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να κάνει την αρχή ενός ανεξέλεγκτου πολέμου μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών Ελλάδας και Τουρκίας, μελών του ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν πολλοί Έλληνες οι οποίοι μελετούν τις Προφητείες του Αγίου Πατρός Κοσμά και Οσίου Παϊσίου. Οι Προφητείες διαβλέπουν Ελληνοτουρκικό πόλεμο, οποίος θα εξελιχθεί σε Μεγάλο Πόλεμο κρατών, καταστροφή και διαμελισμό της Τουρκίας σε τρία κράτη, επικράτηση του Χριστιανισμού και παράδοση της Κωνσταντινούπολης στην Ελλάδα. Πολλά σημεία της εν λόγω προφητείας έχουν ήδη επιβεβαιωθεί επί των ημερών μας, Ο Θεός γνωρίζει το μέλλον της Ελληνοτουρκικής κρίσης…


Δεν υπάρχουν σχόλια