Header Ads

«Νήες Ποντοπόροι» της Δρ. Δήμητρας Καμαρινού! (Φ.1825)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Σε «Ομηρικά ταξίδια και θαλασσινά τραγούδια» ταξίδεψε τους επισκέπτες του το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα.

  


Σε «Ομηρικά ταξίδια και θαλασσινά τραγούδια» ταξίδεψε τους επισκέπτες του το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023, το πρωί!

Κίνητρο και αφορμή η έκδοση ενός σημαντικού βιβλίου, ενός επιστημονικού, αλλά και λογοτεχνικού πονήματος άρτιας αισθητικής της Δρ. Δήμητρας Καμαρινού με τίτλο «Νήες Ποντοπόροι-Ομηρικά Πλοία, Δεινοί Πλόες και Ναυτική Αρχαιολογία», από τις Εκδόσεις Πεδίο (Αθήνα 2022).



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*
Όσοι παρευρεθήκαμε είχαμε την σπάνια ευκαιρία να ακούσουμε μία γεμάτη πάθος και αφοσίωση για το αντικείμενό της αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης, τη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών, Δήμητρα (Ντέμη) Καμαρινού, η οποία με μοναδική παραστατικότητα και ευγλωττία αφηγήθηκε τη διαδρομή της επιστημονικής της έρευνας έως την έκδοση της πρώτης ολοκληρωμένης συνθετικής μελέτης υπό τον τίτλο «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ. Θαλασσοπόρα πλοία 15ου-7ου αι.π.Χ. στο πλαίσιο της ναυπηγικής τεχνολογίας της Μεσογείου», που τιμήθηκε με το βραβείο Γεωργίου Οικονόμου της Ακαδημίας Αθηνών στην Αρχαιολογία.
  
Αυτό ήταν και το έναυσμα
για την περαιτέρω συγγραφή ενός πιο κατανοητού για το ευρύτερο κοινό πονήματος που ταξιδεύει τον αναγνώστη στα μυκηναϊκά χρόνια μέσα από τα ομηρικά έπη και το θαλάσσιο ταξίδι του Οδυσσέα και γνωρίζει τα αίτια των ταξιδιών κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, την αναζήτηση χαλκού και κασσίτερου, τον τρόπο ζωής στη θάλασσα, τη διαπολιτισμική Μεσόγειο της εποχής, τις σχέσεις των συνοδοιπόρων, τις εμπορικές και πολιτισμικές ανταλλαγές (λάδι, έλαια,…), τους γραφιάδες του ανακτόρου που κατέγραφαν τα αποτελέσματα των συναλλαγών, τα ήθη και έθιμα, τη διατροφή εν πλω, τα αντικείμενα που έφερναν στα σπίτια τους οι ναυτικοί από τα ταξίδια τους κ.α..
  
Πολύτιμες και οι φωτογραφίες από τα εκθέματα των ναυτικών αντικειμένων, αντικειμένων από ναυάγια, σκεύη, εργαλεία, κλπ, που βρίσκονται στα μουσεία της Κορινθίας, καθώς και οι χάρτες, που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο.

Η συγγραφέας δεν παρέλειψε να αναφερθεί με συγκίνηση και θαυμασμό σε όλους τους συνεργάτες της, που πλαισίωσαν τη διεπιστημονική ομάδα του έργου, την «Ομάδα του Ξυλοκάστρου», όπως έχει μείνει γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους, αναγνωρίζοντας ιδιαίτερα τη συμβολή του ανθρώπου που την ενέπνευσε αρχικά, του Σπύρου Μπισιώτη, μηχανικού του Ε.Μ.Π. και μαθηματικού, ο οποίος ήθελε να ναυπηγήσει ένα μυκηναϊκό πλοίο. Αυτό το όραμα οδήγησε τη συγγραφέα στην πολυετή έρευνα, που κατέληξε στο υπέροχο βιβλίο της.
  

Το βιβλίο προλόγισε η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Γιώτα Κασσίμη, με ενθουσιασμό τόσο για την αρτιότητα, την επιστημονική αξία αυτού και την αξιοποίηση στο έπακρο των ιστορικών πηγών, όσο και για τη λογοτεχνική του αξία ως κείμενο, την επιτυχία του να επικοινωνεί σκέψεις στον αναγνώστη με άμεσο και καταληπτό τρόπο, ενώ, όπως τόνισε, η συγγραφέας μοιράζεται την αγάπη της για το αντικείμενό της, τα ταξίδια, το ταξίδι του νου και της καρδιάς.

«Ο Οδυσσέας παραμονεύει στις σελίδες αυτού του βιβλίου!»

Σε κριτική παρουσίαση του βιβλίου προέβη και ο Ιωάννης Σόλαρης, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της Περιφ/κής Δ/νσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στη σημασία του βιβλίου στην εκπαίδευση και στη συμβολή του στον τρόπο διδασκαλίας και ιστορικής διερεύνησης, στη μύηση των μαθητών στην ναυτική αρχαιολογία, αλλά και στην παρακίνηση να κατασκευάσουν οι ίδιοι οι μαθητές μία μυκηναϊκή σχεδία και να γίνουν εξερευνητές στο ταξίδι της γνώσης της ιστορίας μας, αλλά και της γλώσσας μας.

Εξίσου σημαντική η παρουσίαση του Δ. Αγγελόπουλου ως εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου, αλλά και η συμβολή του κ. Γκοβότσου, Μηχανικού Ε.Μ.Π., ως υπεύθυνου για το τεχνικό μέρος του project.

Η παρουσίαση του βιβλίου διανθίσθηκε μοναδικά με αφηγήσεις αποσπασμάτων από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής-Πολιτισμού-Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Ελίνα Μενούνου, αρωγό της επιστημονικής ομάδας, και από την Νάνσυ Τσαντήλα, υπό τον βελούδινο ήχο της λύρας του Δ. Νόσση.

Η συγγραφέας ευχαρίστησε θερμά το πλήθος κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση, αλλά και προσωπικά τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ελίνα Μενούνου για την ευγενική υποστήριξη της έκδοσης αυτού του σημαντικού για τη Ναυτική μας Ιστορία έργου, την Σοφία Δασκαλοπούλου που είχε την ιδέα και συνέδραμε στη διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης, ιδίως δε την Πρόεδρο του Ιδρύματος, Μαρία Χρισταρά, για την εξαιρετική υλοποίηση και το εν γένει έργο της.

Η Μαρία Χρισταρά, μάλιστα, στην εναρκτήρια παρουσίαση της εκδήλωσης και των ομιλητών δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία του πολιτισμού στη ζωή μας και την ανάγκη ενίσχυσης αυτού στον τόπο μας με την ανάδειξη κατά τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ανθρώπων που προάγουν τον πολιτισμό …

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα Έκθεση εργαλείων μυκηναϊκής ναυπηγικής, αρχαιοελληνικών εγχόρδων και μοντέλων αρχαίων πλοίων της Έλενας Μαραγκουδάκη, του Δ. Νόσση και του Τ. Φόρτη, ενώ η εκδήλωση έκλεισε συνοδεία μουσικής από την Μ.Μιχαλάκα (βιολί-τραγούδι), τον Γ.Ταυλά (κιθάρα) και τον Στ.Χατζηαναγνώστου (φλάουτο-ενορχήστρωση), με αρχαιοελληνικά εδέσματα «Project Πειραματικής Αρχαιολογίας” που διοργάνωσαν σε μπουφέ οι κ.κ. Σοφία Θεοδωροπούλου, Ines Kaffee, Γιωργία Κακίτση, Μ. Χρισταρά και Σ. Δασκαλοπούλου. Στην κονσόλα του ήχου ο Πάρης Διονυσόπουλος!

Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν γι’αυτήν την άρτια από κάθε άποψη εκδήλωση με την παρότρυνση στους αναγνώστες της Φωνής να διαβάσουν αυτό το μοναδικό βιβλίο!

* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 




Δεν υπάρχουν σχόλια