Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα (Φ.1824)

Ηχηρή απάντηση Ελλάδας σε Τουρκία: Προστατεύουμε την κυριαρχία μας
  

Νewsbomb Ξεκάθαρη, αταλάντευτη και απόλυτα σοβαρή η θέση της Αθήνας απέναντι στον τουρκικό παραλογισμό, τις απειλές και τις προκλήσεις επί του πεδίου.

InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διπλωματικές πηγές καταδίκασαν τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα – σε αντίθεση με την Τουρκία – δεν επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα, πλην όμως θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει «κόκκινο» τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο. Τόσο με το περιστατικό στο Φαρμακονήσι, όσο και με υπερπτήσεις και παραβιάσεις. Σε όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν νέες απειλές που εκτόξευσε ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η Άγκυρα απειλεί την Αθήνα λέγοντας πως όσο δεν ασχολείται με την Τουρκία δεν θα έχει πρόβλημα αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η πλευρά Ερντογάν βγάζει άναρθρες πολεμικές κραυγές, με την Αθήνα να τηρεί την ίδια σοβαρή και σταθερή στάση. Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων εξηγούν πως η Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ουδέποτε επιχείρησε, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα. Αντιθέτως, καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονιάς επιλύει τις εκκρεμότητες με τους γείτονες της, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μέσω τις αταλάντευτης εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

«Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είναι η σαφής απάντηση της Ελλάδας στον παραλογισμό, την επιθετική ρητορική, τις απειλές και τις ενέργειες που βάζουν φωτιά στο Αιγαίο από πλευράς της Τουρκίας.




Μπομπ Μενέντεζ: Να σταματήσει τους παράλογους εκφοβισμούς της Ελλάδας ο Ερντογάν
  


Ο Μπομπ Μενέντεζ προχώρησε σε μια ακόμα επικριτική δήλωση σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου σε βάρος της Ελλάδας. Στα άκρα τραβάει το σκοινί η Τουρκία. Οι καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις αλλά και το σκηνικό έντασης που δημιουργεί η Άγκυρα στο Αιγαίο, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Εκεί όπου ο Μπομπ Μενέντεζ εξακολουθεί να αποτελεί τον νο1 πολέμιο των πρακτικών του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο με νέα δήλωση εγκαλεί στην τάξη.

Μάλιστα, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, ήταν ότι ο Μενέντεζ δεν έκανε τη δήλωση απλά ως γερουσιαστής των Δημοκρατικών. Η νέα επικριτική τοποθέτηση για τη στάση του Ερντογάν, ειδικότερα για την αναφορά του στον πύραυλο Ταϊφούν και την απειλή του κατά της Ελλάδας, ήρθε από τον επίσημο λογαριασμό του Μενέντεζ ως προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Θεσμικά, λοιπόν, ως εκπρόσωπος της αμερικανικής Γερουσίας ο Μενέντεζ εγκαλεί στην τάξη τον Ερντογάν και τον καλεί εκ νέου να σταματήσει τους παράλογους εκφοβισμούς σε βάρος της Αθήνας. Μάλιστα, ο Αμερικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε ως απολύτως απαράδεκτη τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου. «Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά για τον ηγέτη μιας νατοϊκής χώρας. Αυτοί οι παράλογοι εκφοβισμοί πρέπει να σταματήσουν», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μενέντεζ.

Newsbomb 10.1.2024 Χρ. Γιαννουλης




Πρωτοχρονιάτικος καύσωνας στην Ευρώπη: Τι τον προκάλεσε - Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο πλανήτης
  


Ο πλανήτης εκπέμπει διαρκώς σήματα κινδύνου, δείχνοντας ότι οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο σημείο όπου δεν θα είναι αναστρέψιμη πλέον η κλιματική αλλαγή, με πιο πρόσφατο παράδειγμα της κατάστασης τις πρωτόγνωρα υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη την Πρωτοχρονιά.

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που προκαλεί έχουν αναγκάσει πολλές χώρες ανά τον κόσμο να κάνουν βήματα πίσω στην απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα, την Πρωτοχρονιά, στην Κεντρική Ευρώπη σημειώθηκαν οι πιο ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, σε αντίθεση μάλιστα με την μαζική ψυχρή εισβολή στις Ηνωμένες Πολιτείες, που επηρέασε ακόμα και την Φλόριντα.

Για το μεγάλο κόστος που προκαλεί αυτή η κατάσταση κάνει λόγο ο Χρήστος Ζερεφός, που είναι γενικός γραμματεύςτηςΑκαδημίαςΑθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή. Χώρες σε όλη την Ευρώπη έχουν βιώσει θερμοκρασίες ρεκόρ του Ιανουαρίου, λένε οι μετεωρολόγοι. Τουλάχιστον οκτώ ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν την πιο ζεστή μέρα του Ιανουαρίου ποτέ. Οι κλιματολόγοι κάνουν λόγο για ένα «ακραίο γεγονός» που δεν μοιάζει με τίποτα στην ευρωπαϊκή ιστορία. Χώρες όπως η Πολωνία, η Δανία, η Ολλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Λευκορωσία και η Τσεχική Δημοκρατία αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες ρεκόρ.

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η διάρκεια που ανεβάζει τους μέσους όρους παρά τα μεμονωμένα επεισόδια ψυχρών περιόδων ή θερμών περιόδων που έχουν συμβεί ξανά στο παρελθόν. Επίσης μας ανησυχεί ότι πλέον παγιώνεται μία κατάσταση, έχουμε πολλούς μήνες αυτές τις σημαντικές αποκλίσεις προς τα πάνω, υπάρχουν και κρύοι μήνες, όπως ο Μάρτιος του 2022 που ήταν από τους πολύ κρύους μήνες».

CNNNewsroom Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2023




Ο Πούτιν: Παρακολούθησε μόνος τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στο Κρεμλίνο
  

Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που ο Πούτιν γιορτάζει τα Χριστούγεννα στη Μόσχα(Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) ν Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε να παρακολουθήσει μόνος τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία σε καθεδρικό ναό του Κρεμλίνου αντί να βρεθεί κοντά σε άλλους πιστούς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το RIA Novosti, είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που ο Πούτιν γιορτάζει τα Χριστούγεννα στη Μόσχα. Η κρατική τηλεόραση έδειξε δύο στιγμιότυπα με τον Πούτιν στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου να παρακολουθεί τη μεταμεσονύκτια Θεία Λειτουργία. Σύμφωνα επίσης με το παλαιό ημερολόγιο, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου.

Η ρωσική τηλεόραση έδειξε για λίγο τον Βλαντίμιρ Πούτιν να παρακολουθεί μόνος τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στο Κρεμλίνο, φορώντας ένα λευκό πουλόβερ και μπλε μπουφάν, προτού συνδεθεί με τον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα. Πέρυσι, ο Πούτιν είχε παρακολουθήσει επίσης μόνος τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην κατοικία του στο Νόβο Ογκάριοβο, στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας. Τα Χριστούγεννα του 2021 είχε βρεθεί μαζί με άλλους πιστούς στη Θεία Λειτουργία στο Νόβγκοροντ.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πατριάρχης Κύριλλος απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη για 36ωρη εκεχειρία με αφορμή τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε Ρωσία και Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας διέταξε μονομερή εκεχειρία, την οποία απέρριψε η ουκρανική κυβέρνηση.

CNNNewsroom Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2023


Δεν υπάρχουν σχόλια