Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων (Φ.1824)

  

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΗ 
Ο Υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης στέλνει ανοικτή πρόσκληση σε Ελλάδα-Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟZ
    


Πηγή: Pentapostagma.gr Newsroom 10.1.2023142 
Υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης προς Ελλάδα και Αίγυπτο: “ Ελάτε να οριοθετήσουμε ΑΟΖ στην Μεσόγειο

-Οι ΗΠΑ παρασκηνιακά άλλαξαν τα πάντα στην χώρα και πετούν εκτός την Άγκυρα που διαθέτει ακόμη δύο βάσεις στην χώρα 
Ο Μοχάμεντ Αούν, υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων aljazeera.net, είπε ότι υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες για εξεύρεση φιλικών λύσεων μεταξύ της χώρας του και ορισμένων άλλων χωρών όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Ο Αούν πρόσθεσε, σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera ζωντανά, το βράδυ του Σαββάτου, ότι ο κόσμος έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, είτε μέσω φιλικών λύσεων είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο Λίβυος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες που καταφεύγουν σε μονομερείς λύσεις αντί για διάλογο και συναίνεση, εξηγώντας ότι οι διεθνείς νόμοι έχουν περιορίσει τα χωρικά ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια από το πρώτο χερσαίο σημείο της ενδιαφερόμενης χώρας, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί για μέτρηση και διαχωρισμός της απόστασης μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δια θαλάσσης.

Ο αξιωματούχος της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποκάλυψε ότι η Λιβύη είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με χώρες που μοιράζονται θαλάσσια σύνορα για την επίλυση των διαφορών με φιλικό τρόπο.

Ο Αούν εξήγησε ότι η Libyan Oil Corporation κατάφερε να φτάσει την παραγωγή ενός δισεκατομμυρίου και 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κατά το έτος 2022. Ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα θα καταναλωθεί για εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες, ενώ η πλεονάζουσα παραγωγή θα πωληθεί στις ευρωπαϊκές αγορές , ιδίως στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο στη Λιβύη αυξήθηκαν στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης. Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έχει επίσης αυξηθεί στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά η χώρα προσβλέπει στην επιστροφή στα επίπεδα του 2010 όταν η παραγωγή ήταν 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο Λίβυος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι υπάρχει μια αναμενόμενη επιστροφή διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών για να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μετά την αποχώρησή τους το 2011 λόγω ανωτέρας βίας.

«Υπάρχουν περιοχές για εξερεύνηση νέων πετρελαιοπηγών και η κυβέρνηση της Λιβύης είναι υποχρεωμένη να επιταχύνει τις επενδύσεις σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα, δεδομένων των ευρωπαϊκών αναγκών και της συνέχισης του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία», είπε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε, «οι επιστημονικές έρευνες έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα της ανατολικής Λιβύης είναι ισοδύναμα με την ποσότητα των αναμενόμενων αποθεμάτων στη δυτική πλευρά».

Η Τουρκία βγαίνει έτσι εκτός κάδρου των εξελίξεων στην περιοχή, ενώ αυτό που αναμένουμε είναι η τύχη των δύο τουρκικών στρατιωτικών βάσεων σε Μισράτα και Αλ Βατίγια.




Η «μαύρη τρύπα» της κυβερνησιμότητας
  
In Δημήτρης Ν. Μανιάτης 10 Ιανουαρίου 2023 Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ που αναζητεί σχέδιο ενίσχυσης του κυβερνητικού του προφίλ Το ένα και το βασικό είναι η άσκηση δομικής αντιπολίτευσης.

Αυτό είναι το ένα ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σήμερα και, όπως φαίνεται, επιχειρεί να το κλιμακώνει σε όλα τα πεδία, απ’ την ενεργειακή κρίση μέχρι τις ελλείψεις στο φάρμακο ή τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το πεδίο της διαφθοράς. Για πολλούς όμως και εντός της Κουμουνδούρου το μείζον παράλληλα είναι το πόσο «κυβερνητικός» είναι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τις δημοσκοπικές του πτήσεις, αλλά με το τι κυβερνητικό πειστικό αφήγημα έχει και εκπέμπει.

Ολες οι μετρήσεις, για παράδειγμα, ακόμη και οι πιο φίλιες με την αξιωματική αντιπολίτευση, θέτουν ακόμη και τώρα ζήτημα αξιοπιστίας ή άλλου σοβαρού σχεδίου για τη χώρα. Υπάρχει τέτοιο; Αυτό δεν έχει απλώς να κάνει με τις κυβερνητικές ημέρες του 2015- 19 αλλά με το τι σχέδιο έχει σήμερα για την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια σκληρή ρητορική κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξάλλου, ακόμη και με αποδομητικούς όρους, δεν υποκαθιστά το πόσο ικανό είναι σήμερα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του να ξαναπιάσει το πηδάλιο της χώρας. Και σε αυτή την κατεύθυνση εντοπίζεται ένα κενό, αλλά και εγγράφονται οι περισσότερες των νωπών προσπαθειών του ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει ως κυβερνητική δύναμη.




ΠΑΣΟΚ για υποκλοπές: Η γνωμοδότηση Ντογιάκου εμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ
  


Σύνταξη ΙΝ 10 Ιανουαρίου 2023 «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαριά την ευθύνη για το πλήγμα στους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου» Έντονη είναι και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου τον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί ότι παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρει:

Με τη σημερινή του γνωμοδότηση ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της.Πρωτίστως, όμως, αποκαλύπτει την αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος, ως νομοθετικής παρέμβασης όχι υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας και της ενίσχυσης των θεσμών όπως διαφημίστηκε, αλλά υπέρ της συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και της εκ των υστέρων «νομιμοποίησης» των κυβερνητικών αυθαιρεσιών.

»Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαριά την ευθύνη για το πλήγμα στους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πόσο άριστος μιμητής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε.

»Υ. Γ. Όπως αποκαλύπτεται από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Μπαγκλαντές είχαν ενημερωθεί επισήμως για το ταξίδι «εκπαίδευσης» ανώτερων αξιωματούχων της ασιατικής χώρας στα συστήματα παρακολούθησης του Predator στην Αθήνα. Δεν ήταν στις προθέσεις μας να επισκιάσουμε το πανηγυρικό κλίμα για την ανάληψη καθηκόντων αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας από τον Γιάννη Σμυρλή, που ως γ. γ. του Υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να είχε ανοίξει την πόρτα της εξαγωγής του Predator σε ανελεύθερα καθεστώτα στην Αφρική, αλλά οφείλουμε να ρωτήσουμε: Η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε, ολοκληρώθηκε;



Στην Κούβα ο Γιάνης Βαρουφάκης – Θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους
  


Προσκεκλημένος της κουβανικής κυβέρνησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα επισκεφθεί την Κούβα από τις 25 έως τις 30 Ιανουαρίου εκπροσωπώντας το ΜέΡΑ25 και την Προοδευτική Διεθνή, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Όπως σημειώνεται, στην Αβάνα ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, τον υπουργό Οικονομικών, Μέισι Μπιλιάνος, και τον τ. Πρόεδρο, Ραούλ Κάστρο.«Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για τη διεθνή οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία, βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η πρωτοβουλία της Προοδευτικής Διεθνούς, που ξεκίνησε με τη Διακήρυξη της Αθήνας τον περασμένο Μάιο, για τη δημιουργία ενός Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 θα είναι κεντρικός ομιλητής στο 5ο Διεθνές Συνέδριο για την Παγκόσμια Εξισορρόπηση με θέμα «Οι Αιτίες και η Φύση του Νέου Ψυχρού Πολέμου». Κατά την επίσκεψή του στην Κούβα, ο κ. Βαρουφάκης θα συνοδεύεται από πολυμελές κλιμάκιο της Προοδευτικής Διεθνούς, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχει και ο τ. υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Αντρές Αράουζ.




Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
  


«Ουδέποτε ένα «κομματικό απόρρητο» δεν φυλάχθηκε με τόση προσοχή και αδιαφάνεια όσο τα περιουσιακά στοιχεία του κόμματος. Παρά τις προβλέψεις του Καταστατικού, που απαιτούν τη σχετική ενημέρωση της Κεντρικής Επιτροπής, παρά τις κατά καιρούς αιτήσεις μελών του Πολιτικού Γραφείου, η τριάδα των «μυημένων» (Χ. Φλωράκης, Ν. Καλούδης, Δ. Μαυρομμάτης) δεν αποκάλυψε τίποτα. Αγνοια έχει ακόμη και μια ειδική επιτροπή με αντικείμενο τη γενική παρακολούθηση των επιχειρήσεων ...;» «Οι οικονομικές δραστηριότητες του ΚΚΕ αναπτύχθηκαν με αυστηρότατα μυστικό τρόπο. Ουσιαστικά υπάρχουν τρεις τομείς, οι οποίοι χωρίζονται μεταξύ τους με στεγανά.

Ο πρώτος είναι η κτηματική περιουσία του ΚΚΕ στην Ελλάδα Ο δεύτερος είναι η νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητά του, μέσω διαφόρων προσώπων, που αναλαμβάνουν το ρόλο της «βιτρίνας».

Ο τρίτος είναι οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό με τη βοήθεια της SED (του ΚΚ Ανατολικής Γερμανίας), του ΚΚ Γαλλίας και του ΚΚ Πορτογαλίας.

Η κτηματική περιουσία του ΚΚΕ δεν περιλαμβάνει μόνο το τεράστιο οικόπεδο, όπου είναι κτισμένο το συγκρότημα των κτιρίων της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό (το Σπίτι του Λαού) και το διπλανό τυπογραφείο (ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ).

Οϋτε μόνο το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας -πίσω από το Πολυτεχνείο- όπου στεγάζεται η Κομματική Οργάνωση Αθήνας, για την ανακαίνιση του οποίου διετέθησαν ποσά της τάξεως των 100 εκατομμυρίων δρχ.

Περιλαμβάνει ακόμη, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, περισσότερα από 800 κτίρια και διαμερίσματα, διάσπαρτα σε διάφορες πόλεις, όπως επίσης και καλλιεργήσιμα κτήματα.». Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και άλλα πολλά…… Πηγή: 10.1.2023 Zougkla.gr




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Αρχαιρεσίες για την εκλογή Αντιπροέδρου από τους Συνέδρους του Κόμματος «Ελληνική Λύση - Κυριάκος Βελόπουλος»
 




ΔΕΥΤΕΡΑ 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Αρχαιρεσίες για την εκλογή Αντιπροέδρου από τους Συνέδρους του Κόμματος «Ελληνική Λύση- Κυριάκος Βελόπουλος» την 14η Ιανουαρίου 2023 κατά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου 
Με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και με βάση το Καταστατικό του Κόμματος, το οποίο θα επικυρωθεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα διεξαχθεί ψηφοφορία εκλογής για τη θέση του Αντιπροέδρου, όπως αυτή προβλέπεται από τις αρχές και τη δεοντολογία του Κόμματος.

Ενημερώνουμε τους Συνέδρους ότι όποιος έχει την πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα οφείλει το αργότερα μέχρι την Τετάρτη, 11-1-2023, να προσκομίσει στην αρμόδια Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, δήλωση υποψηφιότητας εγγράφως συνοδευόμενη από εβδομήντα (70) τουλάχιστον υπογραφές μελών- συνέδρων του Κόμματος ή το 51% των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στα πλαίσια της απρόσκοπτης λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ενημερώνει ότι, με βάση το Καταστατικό, η θέση του Αντιπροέδρου επέχει και θέση ασυμβίβαστου με τη βουλευτική ιδιότητα.

Αυτό αυτονόητα σημαίνει ότι όποιος κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου δε μπορεί να είναι και Βουλευτής ή Ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων γίνεται ηλεκτρονικά στο email: e pitropisinedriouellini kilisi@gmail.com 

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια