Header Ads

Πολιτικό και παραπολιτικό περισκόπιο (Φ.1822)

Ο «Κορίνθιος» σχολιάζει
 και ενημερώνει 
χωρίς να λοιδωρεί

Ο «Κορίνθιος»
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΟ 
ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

 
«Η Αλβανία οδεύει προς την ΕΕ και πιστεύω ότι θέλει
- δε θέλει θα πρέπει να σεβαστεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», λέει ο Πύρρος Δήμας.
«Και μόνο που επισκέπτεται ο πρωθυπουργός της χώρας μας ένα μέρος σαν τη Χειμάρρα που το καθεστώς Χότζα φυλάκισε, σκότωσε, υποχρέωσε δια της βίας, αυτοί οι άνθρωποι ένιωσαν για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά γι’ αυτούς, τους προστατεύει, νοιάζεται γι’ αυτούς, το ίδιο ένιωσα κι εγώ. Εκεί είναι τα κόκαλα των γονιών μου, των παππούδων μου. Είμαι υπερήφανος που δεν έχασα αυτή την ιστορική στιγμή, ήμουν εκεί. Δεν θα την έχανα αυτή τη μέρα», είπε μεταξύ άλλων ο Πύρρος Δήμας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ για τα συναισθήματα που βίωσε κατά την επίσκεψή του στη Χειμάρρα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξήγησε ότι «είναι πολύ ιστορική μέρα για τους Χειμαρριώτες, για όλο τον ελληνισμό, δεν μιλάμε για κόμματα, για κομματικές σημαίες, μιλάμε για την Ελλάδα για ανθρώπους που έχουν κρατήσει την Ελλάδα μέσα τους, τη γλώσσα, τη θρησκεία…». Όταν τα λόγια αυτά βγαίνουν από το στόμα του Έλληνα Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, γιατί προέρχονται από έναν Βορειοηπειρώτη, που έγραψε ιστορία για την Αθλητική και Κοινωνική Ελλάδα!..

΄Ερευνα της Marc για το 1ο θέμα: Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 8,1 % συγκεντρώνοντας ποσοστό 33,4%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Άξια λόγου η υπεροχή Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα και η υποχώρηση 1,1% του ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας ΝΔ με 0,5% και το ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,6%. Η παράταξη του Νίκου Ανδρουλάκη συγκεντρώνει πλέον ποσοστό 10,5%, ήτοι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν και ανέλαβε την αρχηγία ο κ.Ανδρουλάκης.
Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και το ΜέΡΑ25, το οποίο, με το 3,1% που συγκεντρώνει περνά τον πήχη της Κ/Ε…


Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ανέφερε σε άρθρο του τις βασικές αρχές και αξίες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. «Η ελληνική εξωτερική πολιτική διέπεται από αρχές και αξίες, μεταξύ των οποίων η επιδίωξη συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας, η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, η προσήλωση στην ειρηνική επίλυση διαφορών. Η Τουρκία αποτελεί μείζονα πρόκληση για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση και δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, αντικείμενο συζήτησης.».

Απόσπασμα της τοποθέτησης Νότη Μηταράκη: Για βίντεο με τους λαθροδιακινητές:
«Υπάρχουν κ υ κ λ ώ μ α τα που βγάζουν χρήματα, είτε εγκ λημ α τι κές οργανώσεις, είτε ΜΚΟ. Έχουμε, ωστόσο, μειωμένες ροές την τελευταία τριετία από 92.000 άτομα που έμεναν σε 133 δομές πλέον ζουν 15.000 σε 33. Θυμάστε την Ειδομένη και την Μόρια. Από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία έχουν φύγει από τη χώρα πολλοί περισσότεροι μετανάστες από όσοι έχουν έρθει. Όσα κυκλώματα υπάρχουν παρακολουθούνται από την Αστυνομία. Νιώσαμε στα νησιά μας την μεταναστευτική κρίση.

Η παλιά δομή στο Βαθύ Σάμου, είναι πολύ πίσω στον Δήμο.

«Και του χρόνου, πολλές ευχές, Χρόνια Πολλά, καλές γιορτές με μία υπόσχεση, να συνεχίσουμε τον αγώνα για μία καλύτερη ζωή, για να ανθίσει το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών μας, να ανθίσει το χαμόγελο στα χείλη τα δικά σας, όπως χαμογελάτε σήμερα το πρωί, Παραμονή Χριστουγέννων. Για μια καλύτερη ζωή, για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό.

Αυτό που θα ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του λαού, της νεολαίας, του τόπου μας και βεβαίως θα αντιστοιχεί και τη σύγχρονη εποχή, τις σύγχρονες ανάγκες της εποχής μας», δήλωσε ο Δημ. Κουτσούμπας του ΚΚΕ…

 
Μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο της τετραετούς
θητείας της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Μιας Κυβέρνησης που βρήκε την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι στο μεταναστευτικό, με υποβαθμισμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, με ξεπουλημένη τη Μακεδονία στους Σλάβους, την οικονομία χωρίς βιώσιμο ταμείο με την εισαγόμενη καθ’ οδόν ακρίβεια να καλπάζει. Η αλλαγή σκυτάλης άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει το τοπίο δίνοντας πέραν της ασφάλειας κυβερνητικό πρόγραμμα, όραμα και ελπίδα. Εκεί που δίνει τα ρέστα της η Κυβέρνηση, είναι το Υπουργείο ανάπτυξης με κύριο μοχλό τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις, στις οποίες είναι μηχανοδηγός ο δικός μας, Υφυπουργός Χρίστος Δήμας. Μπράβο Χρίστο!. Είσαι χρήσιμος για τον τόπο σου και Χρόνια σου πολλά για την εορτή σου!...

 
Μου τηλεφώνησε Νεμεάτης και μου είπε:
«Διάβασα την εφημερίδα σας στο fonikor.gr, και συμφωνώ απόλυτα με αυτά που γράφεις στα παραπολιτικά του «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» για τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Πραγματικά αυτός ο Περιφερειάρχης δεν έχει προηγούμενο με τις ημέρες και τα έργα του.

Τον βλέπω τακτικά να έρχεται στην Κορινθία και πάντα είναι με γεμάτα τα χέρια του. Τα έργα της Περιφέρειας, που είδαμε επί των ημερών του στον Νομό μας, είχαμε πολλά χρόνια να τα δούμε… (Είπε πολλά ωραία λόγια). Να σου πω και αυτό.

Μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις τα παραπολιτικά σου, λέγοντας σχεδόν πάντα τον καλό σου λόγο…». Από εμένα, ουδέν σχόλιο…

Έχω διαπιστώσει ότι πολλοί αναγνώστες της εφημερίδας μας Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ , μου τηλεφωνούν ή μου λένε όταν συναντιόμαστε θέματα που έχουν διαβάσει στις σελίδες της και ειδικότερα στα παραπολιτικά του «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ», σαν να είναι γνώμη τους.

Αυτό μου αρέσει γιατί αποτελεί και δική μου άποψη η μετάδοση ιδιαίτερης ενημέρωσης για τον καθένα πολιτικό, αυτοδιοικητικό ή συμπολίτη μας που υπηρετεί τα κοινά του τόπου. Ο τελευταίος που μου μίλησε σχετικά ήταν φίλος από την Κόρινθο, ο οποίος συμφωνεί απόλυτα με αυτά που έγραψα για την Αντιπεριφερειάρχη Αθηνά Κόρκα και το εποικοδομητικό της έργο στο προηγούμενο φύλλο…

 
Στο προηγούμενο τεύχος της εφημερίδας
μας αναφέρθηκα στον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο των πόλεων και χωριών του Δήμου Κορινθίων, καταλήγοντας ότι: «Ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος παίρνει άριστα και σ΄ αυτόν τον τομέα…». Τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων πέρασα από την κεντρική πλατεία Παναγή Τσαλδάρη της Κορίνθου και βεβαιώθηκα για την εγκυρότητα των λεγομένων. Εκατοντάδες γονείς που συνόδευαν τα παιδιά τους, μικροί και μεγάλοι, ήταν συγκεντρωμένοι γύρω από το μικρό χωριό και χαίρονταν τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, την εμπειρία, τον παραμυθένιο χώρο!...Ο Δήμαρχος Νεμέας, Φρούσιος, Κωνσταντίνος θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος γενικά με τον τρόπο, που αντιμετωπίστηκε ο Δήμος από την πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία της Κορινθίας και της κεντρικής εξουσίας. Στο διάστημα της θητείας του πολλά δημοτικά έργα ολοκληρώθηκαν και άλλα χρηματοδοτήθηκαν για να αρχίσουν και να ολοκληρωθούν.

Κατά τη γνώμη μου σ’ αυτό συνετέλεσε και ο ίδιος ο Δήμαρχος με τους συνεργάτες του, αφού ετοίμασε τις μελέτες, οι οποίες εγκρίθηκαν χρηματοδοτούμενες από την Π.Ε. Κορινθίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου…

Αναβρασμός υπάρχει στην περιοχή του Δήμου Σικυωνίων, μου είπε φίλος από το Κιάτο, αναφερόμενος στον τρόπο που οι τοπικοί φιλόδοξοι Αυτοδιοικητικοί για τον Δήμο Σικυωνίων κεντροδεξιοί αντιμετωπίζουν τις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Από τότε, συνέχισε, που ο δήμος συγχωνεύτηκε με άλλους δήμους, ο σημερινός Δήμαρχος, Σπύρος Σταματόπουλος, χορεύει στο ταψί όλους αυτούς που δεν εννοούν να μονιάσουν και να πάρουν τον Δήμο στα χέρια τους.

΄Ολοι θέλουν την πρωτοκαθεδρία και μεταξύ τυφλών επικρατεί ο μονόφθαλμος. Η ΔΕΕΠ/ΔΕ Σικυωνίων να παίξει τον ρόλο της. Υπάρχουν άξιοι της παράταξής μας, είπε…

 
Οι φωτογραφίες
του Βασίλη Μπισμπίκη από το νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται η Δέσποινα Βανδή κάνουν τον γύρο των social media. Και όπως φαίνεται, τις είδε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν διαδικασία για να επιβληθεί πρόστιμο για μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου. Σε ανάρτηση στο Twitter, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κοινοποίησε φωτογραφία από το νυχτερινό μαγαζί που εμφανίζεται η Δέσποινα Βανδή, στην οποία εμφανίζεται ο Βασίλης Μπισμπίκης να κρατά τσιγάρο… 

 
«Οι επιδόσεις τον μήνα Οκτώβριο αποδεικνύουν de facto
ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έχει γίνει πραγματικότητα», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Στα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που καταδεικνύουν εντυπωσιακή αύξηση σε ταξιδιωτικά έσοδα και αφίξεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού. Όπως επεσήμανε ο κ. Κικίλιας - παρά τις πολλαπλές κρίσεις - τα έσοδα Οκτωβρίου από τον τουρισμό έφτασαν το 1,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα του 2019 κατά 3,3%, με τις εισπράξεις αυτές και τις αφίξεις να προέρχονται από σημαντικές αγορές στις οποίες φέτος έγιναν στρατηγικά ανοίγματα και συμφωνίες: +69,2% από τη Μεγάλη Βρετανία, +10.6% από τη Γερμανία και +6% από τη Γαλλία, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019. Σε εντυπωσιακά επίπεδα κινήθηκαν και οι αφίξεις με +12,3% από τις ΗΠΑ, +28,1% από τη Γαλλία, και +83,2% από τον Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτές οι επιδόσεις τον μήνα Οκτώβριο αποδεικνύουν de facto ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έχει γίνει πραγματικότητα, και σημαίνουν πολλαπλά έσοδα όχι μόνο για τα brandαρισμένα νησιά, αλλά και για τα λιγότερο δημοφιλή, για ηπειρωτικούς προορισμούς, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», είπε ο υπουργός, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

 
Ο υπουργός υποδομών και μεταφορών, Κώστας Καραμανλής
στη REAL NEWS: «Eμείς είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε: Έχουμε στόχο την αυτοδυναμία, πιστεύουμε ότι αυτό χρειάζεται ο τόπος και όλα δείχνουν ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι στόχο έχει; Πιστεύει ότι μπορεί να βγει πρώτος και αυτοδύναμος; Όχι. Θέλει να φτιάξει «προοδευτική διακυβέρνηση» με ποιους; Με τον Βαρουφάκη, ντρέπεται να το πει. Με τον Ανδρουλάκη, ο οποίος με τη σειρά του ντρέπεται επίσης να πει ξεκάθαρα ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και λέει μισόλογα.

Γιατί στο ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στο «σοσιαλ-Καμμένος». Αν το ομολογήσουν θα χάσουν τους περισσότερους ψηφοφόρους τους, που δεν θέλουν να ζήσουν δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα.»

Μου είπε φίλος από την Κόρινθο: Τι πιστεύεις για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων; Κερδίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που τις έχουν κάνει παντιέρα; Του απάντησα πως, αν με ρωτήσεις, αν παρακολουθούνται τα τηλέφωνα όλων των πολιτών της Γης, θα σου έλεγα ναι, αλλά όχι από τις κυβερνήσεις. Αυτό μόνο οι μη σκεπτόμενοι δεν το γνωρίζουν. Όσο για το παράνομο λογισμικό, κάποιοι άλλοι μπορεί να το έκαναν, για ένα σωρό αιτίες, όπως η εμπορία πληροφοριών, αλλά και αποσταθεροποίηση Κυβερνήσεων.

Ο Αλέξ. Τσίπρας και ο Ν. Ανδρουλάκης, δεν κερδίζουν τίποτα με την επιμονή τους γιατί ο Λαός έχει εμπιστοσύνη σ΄ αυτά που λέει ο Κ. Μητσοτάκης, όπως αυτό αποτυπώνεται στην κατάταξη του θέματος σε δημοσκοπήσεις των κυρίαρχων θεμάτων…

 
Εντυπωσιακή
ήταν η παρουσία και ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γεωργίου Γεωργαντά στο Κιάτο, που οργάνωσαν από κοινού η Διοικούσα Εκλογική Επιτροπή Περιφέρειας Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας και η ΔΕΕΠ/ Δημοτικής Επιτροπής Σικυωνίων. Ο Υπουργός βρέθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα. Οι παρόντες, αγρότες στην πλειοψηφία τους, διψούσαν κυριολεκτικά να ακούσουν τα κυβερνητικά σημερινά και μελλοντικά μέτρα, που τους απασχολούσαν. Και τα άκουσαν από έναν Υπουργό, ο οποίος επί δίωρο απαντούσε σε ερωτήσεις δίνοντας ελπίδα σε όλους!

 
Με ρώτησαν φίλοι από το Λουτράκι και την Κόρινθο,
αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής και στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ο Υφυπουργός Ενέργειας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς. Τους απάντησα σχεδόν με το ίδιο σκεπτικό χωρίς περιστροφές. Και γιατί να μην είναι; Δεν έχω κάποια διαφορετική πληροφόρηση επί του προκειμένου. Είμαι βέβαιος όμως ότι και να ήθελε να μη διεκδικήσει βουλευτική έδρα, ο Πρόεδρος του κόμματος θα τον επιστράτευε να δώσει το «παρών» και σ΄αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αφού έχει αποδώσει στο έργο του…

 
Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κορινθίας, Κώστας Κόλλιας,
ήταν παρών στην εκδήλωση του Κιάτου με ομιλητή τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά. Ως αγροτόπαιδο και Βουλευτής που έχει θητεύσει στα Αγροτικά θέματα είναι βέβαιο πως θα έδωσε χρήσιμες πληροφορίες στον αρμόδιο Υπουργό για θέματα, που απασχολούν την τοπική αγροτική κοινωνία της Κορινθίας. Αυτός ξέρει και είναι ενήμερος…

Άλλο κι αυτό. Μου είπε φίλος αναγνώστης της εφημερίδας γεμάτος έκπληξη: Αμάν ρε φίλε, ούτε φανατικός Συριζαίος να ήσουν. Τι έπαθες και εκθειάζεις στα παραπολιτικά σου τόσο απλόχερα τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, Γεώργιο Ψυχογιό, Σε κάθε έκδοση όλο και κάτι έχεις να πεις γι αυτόν που κάνει αγώνα κατά της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας που υπηρέτησες, ως κομματικό στέλεχος… Δεν τον άφησα μήπως και εκτραπεί με τη φόρα που είχε. Του είπα μερικά λόγια. Εκτιμώ τους τίμιους αγωνιστές όπου κι αν είναι…

Η Ειδική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, Μαριλένα Σούκουλη, όπως πληροφορούμαι θα είναι και στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές υποψήφια Βουλευτής. Πώς το έμαθα; Αυτός είναι δικό μου θέμα, χωρίς ανακοινώσιμη την πηγή, που είναι έγκυρη. Αλλά και γιατί να μην είναι; Πού και ποια γυναίκα μπορεί να την αντικαταστήσει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος με τόσους αγώνες και ψήφους στη φαρέτρα της; Υπομονή συστήνω στους φίλους της και… κοντός ψαλμός….

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, Γεώργιος Γκιώνης, γνωρίζει τα πάντα, όλα όσα αφορούν την Π ρ ω τ ο β ά θ μ ι α Αυτοδιοίκηση και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους δημότες η παρουσία του στα κοινά. Το γεγονός ότι τον ψηφίζουν ανελλιπώς στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις δείχνει πως η πλειοψηφία των δημοτών τον θέλει και εμπιστεύεται τη διαχείριση των κοινών του τόπου…

Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος, βρέθηκε μου είπε φίλος από το Ξυλόκαστρο, ως από μηχανής υποδειχθείς, στην κατάλληλη θέση. Η περιοχή μας, μετά τη συγχώνευση των δύο δήμων βρέθηκε μετέωρη, χωρίς την απαραίτητη Αυτοδιοικητική και βουλευτική στήριξη. Ολοι το είχαμε διαπιστώσει στην περιοχή, που είχε κάνει κοιλιά.

Σήμερα αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι γιατί είδαμε να προχωρούν κάποια δυσεπίλυτα δημοτικά έργα που αφορούσαν τις έδρες και των δύο πρώην Δήμων…

Αναρωτιέσαι, μου είπε, συνεργάτης του Δημάρχου Βέλου Βόχας, Αννίβα Παπακυριάκου, αν θα είναι πάλι υποψήφιος Δήμαρχος. Δεν ήξερες, δεν ρώταγες; Και γιατί να μη διεκδικήσει τον δήμο που είναι εύκολο τώρα να τον ξαναπάρει στα χέρια του και να ολοκληρώσει το έργο του; Ήδη το ψηφοδέλτιο είναι έτοιμο και κάτι μικρολεπτομέρειες απομένουν να συμπληρώσουν τα κενά. Έχεις καμία αμφιβολία; Με ρώτησε. Όχι του απάντησα…

 
Οι οπαδοί και κομματικοί φίλοι
της Κεντροδεξιάς παράταξης της Κορινθίας άρχισαν να συσπειρώνονται. Με την αναδιάταξη των κομματικών Οργανώσεων, τη δημιουργία της Διοικούσας Εκλογικής Επιτροπής Περιφέρειας Κορινθίας και των έξι Δημοτικών Εκλογικών Επιτροπών της Ν.Δ. ο κομματικός Μηχανισμός άρχισε να εργάζεται σε κομματικό επίπεδο. Αυτό φάνηκε και στην εκδήλωση του Κιάτου όπου οι Πρόεδροι ΔΕΕΠ και ΔΕΕ, Δημήτριος Σουφρίλας και Μιχάλης Σωτηρόπουλος δέχθηκαν τα συγχαρητήρια όλων!

Δεν υπάρχουν σχόλια