Header Ads

Περιφερειακά νέα (Φ.1819)

Συνάντηση στην Τρίπολη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα - παρουσιάστηκε Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2030, προϋπολογισμού 5,25 δισεκατομμυρίων ευρώ
    


“Αγωνιζόμαστε να ξεπεράσουμε προβλήματα και εμπόδια σε μία Περιφέρεια η οποία χτυπήθηκε καίρια από την δεκάχρονη οικονομική κρίση και θεωρώ ότι σιγά – σιγά τα καταφέρνουμε, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους. Βήμα – βήμα, διορθώνουμε προβλήματα και είναι βέβαιο ότι με τη βοήθεια της κυβέρνησης, την δική σας βοήθεια και στήριξη ως πρωθυπουργός, η Πελοπόννησος μπορεί να προσδοκά σ’ ένα καλύτερο μέλλον”.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υποδεχόμενος το πρωί σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της έδρας της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το μεσημέρι -επικεφαλής μεγάλου κλιμακίου υπουργών- παρουσίασε στο Πνευματικό Κέντρο της αρκαδικής πρωτεύουσας το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2030, προϋπολογισμού 5,25 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 200 έργα και αρκετές πρόσθετες παρεμβάσεις.

Ο πρωθυπουργός -ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης, ενώ το βράδυ απόψε εκφώνησε ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο -, είχε στα γραφεία της Περιφέρειας κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που την απασχολούν και στα οποία έγιναν αναφορές από τον πρωθυπουργό στη συνέχεια, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Μεταξύ αυτών και το θέμα με τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει ότι “ο πυρήνας του Μαινάλου θα κηρυχθεί «απάτητος δρυμός»”.

ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 

Χαιρετίζοντας τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας -παρουσία του συνόλου των αντιπεριφερειαρχών, χωρικών και θεματικών, καθώς και των συμβούλων της περιφερειακής Αρχής- σημείωσε:

“Αγωνιζόμαστε να ξεπεράσουμε προβλήματα και εμπόδια σε μία Περιφέρεια η οποία χτυπήθηκε καίρια από την δεκάχρονη οικονομική κρίση και θεωρώ ότι σιγά – σιγά τα καταφέρνουμε, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους. Βήμα – βήμα διορθώνουμε προβλήματα και είναι βέβαιο ότι με τη βοήθεια της κυβέρνησης, την δική σας βοήθεια και στήριξη, η Πελοπόννησος μπορεί να προσδοκά σ’ ένα καλύτερο μέλλον” δήλωσε ο περιφερειάρχης και συνέχισε:

“Είμαστε, έμπρακτα, στο πλευρό σας, στον αγώνα που δίνετε για την επίλυση των προβλημάτων, είμαστε μπροστά στην προσπάθεια γα την καινοτομία και την μεταρρύθμιση -έχουμε συνείδηση ότι μόνο με μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα η πατρίδα μας θα ξεπεράσει εμπόδια και προβλήματα και θα πάει μπροστά.

Συγχαρητήρια για όσα έχετε επιτύχει, στην οικονομία, στην ισχυροποίηση της εθνικής μας άμυνας, στην βελτίωση της διεθνούς θέσης της χώρας μας”.

Απαντώντας στον Π. Νίκα, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά “στην σημαντική δουλειά που κάνετε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην άριστη συνεργασία που η Περιφέρεια έχει με την κεντρική κυβέρνηση”, για να επισημάνει στη συνέχεια:

“Είναι μια τέτοια συνεργασία, ώστε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σήμερα ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την ιστορική αυτή Περιφέρεια. Ενα σχέδιο στο οποίο αποκαλύπτεται η θεώρησή μας ως προς την ανάπτυξη της Πελοποννήσου -πράσινη αναπτυξιακή μετάβαση, καινοτομία, σύζευξη απαιτήσεων αγοράς και εργασίας” τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε καταλήγοντας:

“Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της Πελοποννήσου, καθώς σε αυτή συγκεντρώνονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλης της χώρας. Ηδη συντελούνται αλλαγές ημέρα με την ημέρα” σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος και στην επίσκεψή του νωρίτερα στην επένδυση μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας στην ΒΙΠΕ Τρίπολης. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους 18 επιχειρήσεων και από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες, ενώ επισκέφθηκε και αρκαδική εταιρεία ανακύκλωσης, είχε δε στη συνέχεια συνάντηση με τον δήμαρχο της Τρίπολης Κώστα Τζιούμη αλλά και επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αστέρα.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Π. ΝΙΚΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ακολούθησε στις 12 το μεσημέρι η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Προλογίζοντας τον πρωθυπουργό, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σημείωσε:

“Οπως σας είναι γνωστό, η Περιφέρειά µας πλήγηκε καίρια από τη 10χρονη οικονομική κρίση, µε αποτέλεσµα την πληθυσμιακή και οικονομική συρρίκνωση, παρά τα σπουδαία συγκριτικά της πλεονεκτήματα, στον διαχρονικό πολιτισμό, την παραγωγή προϊόντων μεσογειακής διατροφής και το περιβάλλον.

Ομως, αγωνιζόµαστε, κ. πρωθυπουργέ, συνεργαζόµενοι και ομονοούντες, μεταξύ µας και µαζί σας, να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήµατα, να βελτιώσουμε υποδομές και να αντιστρέψουµε την αρνητική κατάσταση -και µπορώ να σας βεβαιώσω ότι τα καταφέρνουµε.

Η θετική πορεία και εικόνα της πατρίδος µας σε πληθώρα κρίσιμων θεμάτων – από την εξωτερική πολιτική, τους εξοπλισμούς και την άμυνα, την οικονομία και τις επενδύσεις, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την αντιμετώπιση της ανεργίας-, απαιτεί όχι εφησυχασµό αλλά ένταση της προσπάθειας, στήριξη του αγώνα σας, µε τον λόγο και την πράξη, από όλους µας.

Οι μεταρρυθμίσεις παντού και συνεχώς, η σύγκρουση µε τα συμφέροντα της στασιµότητας, η καινοτομία, η εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, η στήριξη των αδύναµων συμπολιτών µας, η διαφάνεια, η πίστη στις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού, πρέπει να αποτελούν πυξίδα για όλους μας.

Στηρίζουµε αποφασιστικά τον αγώνα σας, κατανοούµε τις δυσκολίες και συμμµεριζόµαστε τις πικρίες από ανθρώπους και συμφέροντα κάθε µορφής.

Δεν είσαστε όμως µόνος σε αυτό τον αγώνα. Δίπλα σας είµαστε πολλοί. Ολοι εμείς που κατανοούµε πως οι μεταρρυθμίσεις, η καινοτομία, ο εκσυγχρονισμός αποτελούν τη μοναδική ελπίδα για την προκοπή του τόπου και τελικά υπέρτατη πατριωτική πράξη. Καλώς ήρθατε κ.

πρωθυπουργέ, στην Πελοπόννησο, οι κάτοικοι της οποίας έδωσαν -διαχρονικά- τα πάντα για την πατρίδα”.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 

“Κρίναμε σκόπιμο την ίδια φροντίδα που δείχνουμε για τα μεγάλα τουλάχιστον δύο αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, να τη δείξουμε σε κάθε Περιφέρεια της πατρίδας μας, διότι έτσι αντιλαμβάνομαι προσωπικά, αλλά και το επιτελείο μου, την έννοια της δίκαιης ανάπτυξης” τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του. Για να σημειώσει στη συνέχεια:

“Δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει ότι καμία Περιφέρεια της χώρας, καμία Περιφερειακή Ενότητα, δεν μένει πίσω και ότι ο πολίτης της πατρίδας μας, ασχέτως που ζει, έχει τις ίδιες ευκαιρίες να προκόψει στη ζωή του, αλλά και την ίδια πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε, όντως, στην πατρίδα μας να μην υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών” Οπως σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου “κινητοποιεί παραπάνω από 5 δισεκατομμύρια δημοσίων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων σε μια σειρά από δράσεις. Κάποιες έρχονται να διορθώσουν εκκρεμότητες από το παρελθόν, ελλείψεις που παρουσίασε διαχρονικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου και κάποιες -αρκετές θα έλεγα- είναι αναπτυξιακές δράσεις που μας φέρνουν σε επαφή με ένα μέλλον το οποίο είναι ήδη μπροστά μας και το οποίο πρέπει να αγκαλιάσουμε, είτε πρόκειται για την προστασία του περιβάλλοντος, την καινοτομία, την ψηφιακή μετάβαση. Διότι για εμάς η ανάπτυξη η οποία δρομολογείται, και η οποία πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας μας, δεν αρκεί να αποτυπώνεται σε έναν υψηλό δείκτη ανάπτυξης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτό που επιδιώκεται είναι “ανάπτυξη με περισσότερες θέσεις εργασίας, αύξηση μισθών, φιλική στο περιβάλλον, εναρμονισμένη στις ψηφιακές προκλήσεις”.

Αναφερόμενος ειδικότερα ο πρωθυπουργός στα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, σημείωσε:

“Τι σημαίνει τελικά αυτό το σχεδόν 6% ανάπτυξη που προβλέπεται φέτος για το οποίο δικαίως έχουμε το δικαίωμα να είμαστε υπερήφανοι; Είναι μια ανάπτυξη η οποία πρέπει να δημιουργεί πρώτα και πάνω από όλα νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Το ξέρουμε ότι είμαστε ακόμα σε μια χώρα που οι μισθοί είναι χαμηλοί, αλλά όσο πιο γρήγορα τρέχει η ανάπτυξη τόσο πιο έντονη θα είναι και η πίεση στους εργοδότες να αυξάνουν τους μισθούς.

Η ανάπτυξη πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα του αναπτυξιακού μας σχεδίου για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις μεγάλες ψηφιακές προκλήσεις. Πόσο σημαντικά, παραδείγματος χάρη, είναι τα προγράμματα τα οποία θα βγουν από το υπουργείο Ανάπτυξης και από το επόμενο ΕΣΠΑ για να μπορέσουμε να δώσουμε ψηφιακά εργαλεία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να εξακολουθούν να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές.

Και βέβαια -όπως είπα- η αύξηση πρέπει να είναι δίκαιη. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι περιοχές της χώρας αλλά και όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν μέρισμα σε αυτήν την ανάπτυξη”.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 

Οπως επισημάνθηκε στη σημερινή εκδήλωση στην Τρίπολη από τον πρωθυπουργό Κυρ.

Μητσοτάκη, “το Σχέδιο για την Πελοπόννησο του 2030 κινείται σε τέσσερις μεγάλους άξονες: την ανάπτυξη δικτύων και υποδομών, την εισροή επενδύσεων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τέλος την αναβάθμιση δομών και υπηρεσιών για τη στήριξη κάθε κατοίκου και την κάλυψη των αναγκών του.

Το χαρτοφυλάκιο των έργων περιλαμβάνει την κατασκευή νέων οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων, όπως ο άξονας Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου στο τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων όσον αφορά την ασφάλεια του οδικού δικτύου και η σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Κιάτο – Διακοφτό, η οποία αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου για τη διασύνδεση του Κιάτου με τη Ροδοδάφνη.

Προβλέπονται επίσης επενδύσεις για την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών, όπως η επέκταση του συστήματος 400kV προς τη Μεγαλόπολη ώστε να αυξηθεί δραστικά η δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικών φορτίων από και προς την Πελοπόννησο και η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Τρίπολη, ενώ ήδη έχουν ενεργοποιηθεί στοχευμένα προγράμματα της ΔΥΠΑ για την απασχόληση και καταρτίζονται δράσεις για την αποκατάσταση εδαφών και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης λιγνιτικών περιοχών.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης, ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή νέας πίστας για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, διεθνών προδιαγραφών, στον νυν χώρο της πίστας motocross στη Μεγαλόπολη. Εχουν παράλληλα δρομολογηθεί έργα για την αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών μνημείων αλλά και «διαδρομές» που είναι αφιερωμένες συνεκτικά στην ιστορία της Πελοποννήσου, με έμφαση σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Στο σκέλος της παιδείας, εκτελούνται παρεμβάσεις για την αναβάθμιση και την ανέγερση σχολικών μονάδων ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού στη Μεσσηνία και η ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Λακωνία. Για την υγεία, προβλέπεται η αναβάθμιση του εξοπλισμού κέντρων υγείας και νοσοκομείων, η προμήθεια ασθενοφόρων αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση πολλών δημόσιων δομών.

Σε ό,τι αφορά την τόνωση του πρωτογενούς τομέα, υλοποιείται η συνολική αντιμετώπιση των αρδευτικών ζητημάτων της Περιφέρειας, με την κατασκευή των φραγμάτων Μιναγιώτικου, Κελεφίνας, Ασωπού και Φιλιατρινού, καθώς και με την ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων στη λίμνη Τάκα.

Προβλέπεται επίσης η επίλυση χρόνιων προβλημάτων και κενών που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Στο χαρτοφυλάκιο του Σχεδίου έχουν ενσωματωθεί τρία Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) στις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας και δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Κορινθία και την Αργολίδα.

Στο Σχέδιο έχουν επίσης ενταχθεί σειρά αντιπλημμυρικών έργων, συνολικής αξίας 234 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η κατασκευή Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Τρίπολη”.


Δεν υπάρχουν σχόλια