Header Ads

Δημοτικά νέα (Φ.1819)

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ


Εγκαινιάστηκε το ΚΕΠ Υγείας δήμου Κορινθίων – Από σήμερα στην υπηρεσία των πολιτών της Κορίνθου
  


Β.Νανόπουλος: Στόχος μας ήταν και παραμένει να είμαστε χρήσιμοι για τους συμπολίτες μας


Παρουσία πολιτών, αρχών, εκπροσώπων φορέων υγείας ,στελεχών κοινωνικής πρόνοιας , εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης η νέα δομή υγείας του δήμου Κορινθίων, το ΚΕΠ Υγείας. Ο Δήμος Κορινθίων ως μέλος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, σχεδίασε, στελέχωσε και υλοποίησε την νέα δομή με στόχο την φροντίδα, την ανακούφιση και την υποστήριξη των δημοτών. «Είμαστε εδώ για να φροντίσουμε τους δημότες που έχουν ανάγκη με μια ακόμα δομή. Η πανδημία γνωρίζουμε όλοι, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, ένα από αυτά είναι πως επιδεινώνει ο ιός ασθένειες που μέχρι πρότινος δεν ήταν επικίνδυνες για τη ζωή των πολιτών. Οι πολίτες ως εκ τούτου, έχουν ανάγκη απο περισσότερη ενημέρωση και υποστήριξη.

Σαν δήμος ανταποκρινόμαστε σε αυτήν την ανάγκη δημιουργώντας το ΚΕΠ Υγείας στο κέντρο της πόλης. Το ΚΕΠ συνεργάζεται με ειδικούς γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα τηρώντας τα πρωτόκολλα εχεμύθειας και βοηθώντας του πολίτες να προλάβουν προβλήματα υγείας, το μήνυμα μας παραμένει πως η πρόληψη σώσει ζωές. Συγχαίρω για την εξαιρετική δουλειά τον Αντιδήμαρχο Σπύρο Ζαχαριά και όλα τα στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου γι αυτήν την νέα δομή που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Στόχος μας ήταν και παραμένει να είμαστε χρήσιμοι για τους συμπολίτες μας» ανέφερε ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος στο καλωσόρισμά του.

Το ΚΕΠ του δήμου Κορινθίων στεγάζεται στο ισόγειο του τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών στην Πυλαρινού 67 και βασικός του στόχος είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Πανελλαδικά λειτουργούν 150 δομές «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ» με περισσότερες από 1,400,000 πράξεις ωφέλειάς για τους πολίτες, και 300,000 εξετάσεις Προσυμπτωματικού ελέγχου.

«Προτεραιότητα μας είναι οι δημότες. Να εξυπηρετούμε και να καλυτερεύουμε την καθημερινότητα τους κι αυτήν την φιλοσοφία της δημοτικής μας αρχής έρχεται να υπηρετήσει η δημιουργία του ΚΕΠ Υγείας. Σας ευχαριστούμε όλους που είστε σήμερα εδώ, είναι τιμή μας» σημείωσε στην ομιλία του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπύρος Ζαχαριάς.

Η συντονίστρια του δικτύου κ.Αμαλία Σούκουλη σε αδρές γραμμές περιέγραψε τις υπηρεσίες του ΚΕΠ Υγείας , σημείωσε την αξία της πρόληψης και κάλεσε τους πολίτες να επωφεληθούν είτε επισκεπτόμενοι το χώρο του ΚΕΠ είτε διαδικτυακά την ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί και δίνει την δυνατότητα στον κάθε πολίτη να δημιουργήσει το δικό του προφίλ υγείας υπακούοντας σε όλους τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Υγιών Πόλεων κ.Γιώργος Πατούλης, χαιρέτισε την νέα δομή της Κορίνθου σημειώνοντας τον ρόλο των ΚΕΠ στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας. «Σήμερα το δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας, αποτελείται από 150 δήμους μέλη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, ενώ βούλησή μας είναι όχι μόνο οι Δήμοι του ΕΔΔΥΠΠΥ αλλά όλοι οι Δήμοι της χώρας να αποκτήσουν το δικό τους ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από ασθένειες πριν εκδηλώσουν την νόσο. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές» ανέφερε στον χαιρετισμό που αναγνώσθηκε στην διάρκεια της εκδήλωσης αφού δεν κατέστη δυνατό να παραστεί όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, εκπροσωπήθηκε ωστόσο από στελέχη της κεντρικής δομής , τις κυρίες Αραμπατζή Μαρία, ,Μαριάνθη Χατζηκωνσταντίνου, Φωτεινή Χατζηκωνσταντίνου και Γιώτη Μαρία.

Συγχαρητήρια για την έναρξη λειτουργίας της νέας δομή έδωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία προ των εγκαινίων στον Δήμαρχο Κορινθίων ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ.Χρίστος Δήμας. Χαιρετισμό απέστειλε και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς «Δυστυχώς, δεν κατάφερα να βρίσκομαι κοντά σας σήμερα, καθ’ ότι έχω την τιμή της εκπροσώπησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε έτερη εκδήλωση που λαμβάνει χώρα την ίδια ώρα. Θέλω, όμως, να συγχαρώ τον Δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο και τον Δήμο Κορινθίων για την ένταξή του στο δίκτυο αυτό υγείας που αριθμεί πάνω από 150 Δήμους της Ελλάδας. Με την δημιουργία ΚΕΠ Υγείας στο κέντρο της πόλης της Κορίνθου, θα μπορεί ο Δήμος Κορινθίων να προσφέρει στους δημότες του τη δυνατότητα να προλάβουν νοσήματα προτού να χρειαστεί η ιατρική αντιμετώπισή τους σε επίπεδο θεραπείας. Αυτή είναι άλλωστε και η μεγάλη αξία της πρόληψης και είμαι αισιόδοξος ότι ως δημοτική δομή θα συμβάλλει, ώστε όλοι μαζί να προλάβουμε ασθένειες και να διασφαλίσουμε μια καλύτερη δημόσια υγεία για τους συμπολίτες μας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την αμέριστη στήριξη και βοήθεια στη νέα δομή εξέφρασε για τον Ιατρικό Σύλλογο Κορινθίας ο Γραμματέας κ.Θεόδωρος Σεργεντάνης, άλλωστε όπως ανέφερε ο δήμαρχος η συνεργασία είναι ήδη, από την έναρξη της πανδημίας, συνεχής και αγαστή.

Την Περιφέρεια εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ.Αναστάσιος Γκιολής τονίζοντας ως γιατρός πως «η πανδημία δημιούργησε πολλά θέματα για όλους μας, τις συνέπειες της τις βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητα και στα σπίτια μας, η νέα δομή είμαι σίγουρος θα συμβάλει στην ενημέρωση και στην υποστήριξη των πολιτών, θερμά συγχαρητήρια σε όλους.

Τις ευχές του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου μετέφερε ο πατήρ Παναγιώτης Μαυραγάνης πραγματοποιώντας και τον αγιασμό της νέας δομής.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν, μεταξύ άλλων, και τους ευχαριστούμε θερμά, η ειδική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Μαριλένα Σούκουλη, ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού διευθυντή Κορινθίας, διοικητής ΑΤ Κορίνθου Γιώργος Λιμνιάτης, οι Πρόεδροι του ΚΕΠΑΠ και του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής κ.κ Κουτσογκίλας και Ταγαράς, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Ραντίτσα, Πούρος, Παπαιωάννου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Λουζιώτης, ο γιατρός κ.Χρήστος Σεργεντάνης , οι σύμβουλοι του Δημάρχου κ.κ Σακελλαράκης και Καραμαλίκη, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Κορινθίων Νεκτάριος Σπηλιόπουλος, η προϊσταμένη Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Κορινθίων Αναστασία Σπυροπούλου, η γενική διευθύντρια του δήμου Χρυσούλα Ξύδη, στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου Κορινθίων και δομών υγείας της Κορινθίας.

Το ΚΕΠ Υγείας λειτουργεί καθημερινά στο κτίριο της οδού Πυλαρινού 67 στο ισόγειο. Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν και ηλεκτρονικά δημιουργώντας παράλληλα το δικό τους προφίλ υγείας στο site Του ΚΕΠ Υγείας δήμου Κορινθίων, εδώ: 
https://www.korinthos.gr/%ce%ba%ce%b5%cf%80-%cf%8 5%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%82-2/





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ 7η 
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΟΛΟΜΟΥ
  


Ο Σολομός στερείται παντελώς δημοτικού κτιρίου στέγασης των υπηρεσιών και πραγματοποίησης εκδηλώσεων του Δήμου, του ΚΕΠΑΠ, των συλλόγων του χωριού.

Πρότασή μας είναι η κατασκευή Πνευματικού Κέντρου σε χώρο που θα αγοραστεί σε κεντρικό σημείο του Σολομού. Το κτίριο, που θα κατασκευαστεί μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων, θα στεγάσει το Τοπικό Συμβούλιο Σολομού, τον πολιτισμό, την Κοινωνική πολιτική (ΚΑΠΗ) και τους τοπικούς συλλόγους.

Για το σκοπό αυτό:

-Αγοράζουμε ιδιωτική έκταση 1 στρέμματος εντός του οικιστικού ιστού του χωριού.

-Προκηρύσσουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για την μελέτη.

-Προκηρύσσουμε ανοικτό διαγωνισμό στη συνέχεια για την κατασκευή του έργου.

-Στο διώροφο Πνευματικό Κέντρο θα στεγαστούν το Τοπικό Συμβούλιο, το ΚΑΠΗ, οι τοπικοί πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, ενώ θα υπάρχει μεγάλη αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων (θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις χορού, χορωδίες, κ.ά.).

-Δημιουργείται υπαίθριος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και μικρός χώρος πρασίνου.

(ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ) 
Αγορά του ακινήτου (Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, Πίστωση, Έγκριση, Συμβόλαιο). (6 μήνες).

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων (Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, Προκήρυξη, Δημοσίευση, έγκριση του αποτελέσματος, Σύμβαση με το μελετητικό γραφείο, Παράδοση προμελέτης (σύνολο 6 μήνες) 
Ολοκλήρωση της μελέτης από την Υπηρεσία του Δήμου (2 μήνες) 
Έκδοση οικοδομικής άδειας (2 μήνες) 
Έγκριση πίστωσης 800.000 € προϋπολογισμού μελέτης εκτέλεσης του έργου και καθορισμός χρόνου εκτέλεσης και απορρόφησης πίστωσης (2 μήνες) 
Εκτίμηση πραγματικού κόστους μετά την έκπτωση 600.000 € (δηλαδή περίπου 300.000 € κάθε έτος) από πόρους του Δήμου.

Δημοπράτηση του έργου (Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής καθορισμού όρων, Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, Κατακύρωση αποτελέσματος, Προσυμβατικός έλεγχος από Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου (6 μήνες) Προθεσμία εκτέλεσης του έργου 2 χρόνια 
Παράδοση έργου προς χρήση 3,5 περίπου χρόνια.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ 
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 27/11/2022




ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ

ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ…
  


Επειδή κάποιοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τη Δημοτική Κίνηση ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ και μόνο (γιατί άραγε;), κάνοντας τα στραβά μάτια για τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και για τη στάση άλλων παρατάξεων, είμαι υποχρεωμένος για την αποκατάσταση της αλήθειας να επανέλθω στο θέμα της «Αναβάθμισης του Οδοφωτισμού».

Η Δημοτική Αρχή είχε αναθέσει απευθείας («Υπηρεσίες Συμβούλου Υποστήριξης Δήμου») μελέτη ύψους 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, η οποία παραδόθηκε στο Δήμο στις 9/12/2020 και πρότεινε την αντικατάσταση των σωμάτων οδοφωτισμού με LED.

Η μόνη ψηφοφορία που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο (28/12/2020) αφορούσε τη διερεύνηση της πιστοληπτικής δυνατότητας του Δήμου για δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με το ποσό των 4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ και των όρων πιθανού δανείου και όχι για λήψη δανείου.

Επειδή κάποιοι έχουν ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ υπάρχει σχετική ανάρτησή μας στις 5/1/2021.

Με απόφαση του Δ.Σ. συγκροτήθηκε επιτροπή στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος και όλοι οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων με αντικείμενο να εξετάσει πιθανές λύσεις και να εισηγηθεί πρόταση προς το Δ.Σ..

Ο Δήμαρχος στην συνέχεια μετέβαλε τις επιλογές του από λαμπτήρες LED, που πρότεινε ο Ακριβοπληρωμένος Σύμβουλος, σε τεχνολογίας Μαγνητικής Επαγωγής καθώς και για τον τρόπο εκτέλεσης και χρηματοδότησης του έργου, που ΑΠΟ 4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΓΙΝΕ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.

Η εξουσιοδοτημένη από το Δ.Σ. επιτροπή με ευθύνη του Δημάρχου δεν συνεδρίασε για όλο αυτό το διάστημα.

Για τις νέες επιλογές της Δημοτικής Αρχής αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή στην οποία την πλειοψηφία έχει η δημαρχιακή παράταξη.

Κατόπιν αυτών στο Δ.Σ. ήρθε το θέμα ως «Τροποποίηση Προϋπολογισμού»(!) με αποπληρωμή της δαπάνης που «ΘΑ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΤΗ ΑΠΟ 2024 ΕΩΣ 2030».

Την πρόταση αυτή ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ στο Δ.Σ. (9/11/2022).

Δεν επιλέξαμε τον εύκολο τρόπο της ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ που ευνοεί τις αποφάσεις του Δημάρχου, αλλά ΠΑΡΑΜΕΙΝΑΜΕ στη συζήτηση και ΠΗΡΑΜΕ ΘΕΣΗ.

Αυτά για την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, και ως ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε όσους με επιλεκτική μνήμη επανέρχονται με αναφορές σε ημερομηνίες, λεπτά και δευτερόλεπτα εξυπηρετώντας ουσιαστικά τη Δημοτική Αρχή και τις εκάστοτε και συνεχώς μετατοπιζόμενες παραταξιακές προτιμήσεις τους...ώσπου να στραφούν και εναντίον τους (αναζητώντας νέα αυτοδιοικητική στέγη).

Το μόνο που μένει σταθερό είναι η ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΗ ΕΧΘΡΑ τους ενάντια σε κάθε ανεξάρτητη έκφραση γνώμης, την οποία δεν ανέχονται και κριτικάρουν.

Αλήθεια, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ;

Θα ήταν πάντως ενδιαφέρον να είχαν το θάρρος να εκτεθούν ως υποψήφιοι και να κριθούν από τους δημότες, αντί να αυτοϊκανοποιούνται εκτοξεύοντας βέλη εξ αποστάσεως εναντίον εκλεγμένων και με την ασφάλεια, που θεωρούν ότι τους παρέχει το πληκτρολόγιο, εκφράζοντας τις «δήθεν» βαθυστόχαστες σκέψεις τους.




ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ



Η σταφίδα, το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας και ο ιστορικός ρόλος των ΑΣΟ στο Κιάτο
  


Με δύο εκδηλώσεις σε Κιάτο και Κρυονέρι το ΝΠΔΔ “Μηκώνη” και ο Δήµος Σικυωνίων αναδεικνύουν την σταφίδα ως Στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς Την σταφίδα, ως Στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς µε όσα αυτό συνεπάγεται επιχειρεί να αναδείξει µέσα από δύο εκδηλώσεις σε Κρυονέρι και Κιάτο το ΝΠΔΔ “Μηκώνη” και ο δήµος Σικυωνίων. Οι δράσεις, που τελούν υπό την αιγίδα και χρηµατοδοτούνται από την Διεύθυνση Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού δεν περιορίζονται µόνο σε µια στείρα ιστορική αναφορά του σπουδαίου προϊόντος της κορινθιακής γης, αλλά επεκτείνονται σε πολλούς τοµείς στενά συνδεδεµένους µε την κοινωνία και την οικονοµία της περιοχής: Στην αναζήτηση καινοτόµων πρακτικών ορθής γεωργίας, στο µείζον και επίκαιρο ζήτηµα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, στον ιστορικό ρόλο των αποθηκών ΑΣΟ στο Κιάτο και στην νέα πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα που αποδίδουν στην πόλη µε την αποκατάστασή τους, καθώς και στην προσέγγιση της σταφίδας ως προϊόντος υψηλής διατροφικής αξίας αλλά και εξεζητημένου γαστριμαργικού συστατικού.

Οι δράσεις ανάδειξης θα πραγµατοποιηθούν σε τρεις φάσεις: Την Παρασκευή 9 Δεκεµβρίου, ώρα 18:00, στο Πολυκέντρο του Κρυονερίου θα πραγµατοποιηθεί εκδήλωση µε θέµα «Το παρόν και το µέλλον της Αµπελοκαλλιέργειας» και οµιλητές τους:

Χαράλαµπο Κασίµη, οµότ. Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών και πρ. Γεν. Γραµµατέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Διονύσιο Γραµµατικό, Προϊστάµενο του Τµήµατος Αµπέλου και Οίνου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την Κυριακή 11 Δεκεµβρίου, ώρα 11:00 π.μ., στον 1ο όροφο της Δηµοτικής Βιβλιοθήκης Σικυωνίων θα πραγµατοποιηθεί εκδήλωση µε θέµα «Η κορινθιακή σταφίδα και ο ιστορικός ρόλος των αποθηκών ΑΣΟ στο Κιάτο». Στην εκδήλωση θα γίνει εκτενής αναφορά στα ιστορικά κτήρια που βρίσκονται δυτικά του δηµαρχείου Σικυωνίων, στην παραλία Κιάτου και κατασκευάστηκαν αρχικά στα τέλη του 19ου αιώνα για την αποθήκευση και µεταποίηση της σταφίδας. Οµιλήτρια στο πρώτο µέρος της εκδήλωσης θα είναι η κυρία Ελένη Μπενέκη, προϊσταµένη Ιστορικού Αρχείου Πολιτιστικού Ιδρύµατος Οµίλου Πειραιώς, η οποία θα αναφερθεί στα ιστορικά στοιχεία καλλιέργειας και µεταποίησης της σταφίδας στην ευρύτερη περιοχή του δήµου Σικυωνίων.

Στο δεύτερο µέρος της εκδήλωσης ο Κωνσταντίνος Συριάνος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Γεωπόνος Επιστήµης Τροφίµων & Διατροφής του Ανθρώπου BSc, θα µιλήσει για την υψηλή διατροφική αξία της κορινθιακής σταφίδας και την ενσωµάτωσή της στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες. Η εκδήλωση θα κλείσει µε την απόλαυση αλµυρών και γλυκών εδεσµάτων που περιέχουν σταφίδα και η παρασκευή των οποίων θα γίνει επιτόπου µε την επιµέλεια γνωστού σεφ. Τέλος, οι δράσεις ανάδειξης της κορινθιακής σταφίδας θα ολοκληρωθούν στα σχολεία του δήµου όπου θα γίνουν επισκέψεις, οµιλίες για την αξία του προϊόντος και δωρεές σε µαθητές και εκπαιδευτικούς του «καλαθιού της κορινθιακής σταφίδας» το οποίο έχει επιµεληθεί το ΝΠΔΔ “Μηκώνη” του δήµου Σικυωνίων.

Λίγα λόγια για τις αποθήκες ΑΣΟ Οι µεγάλες σταφιδαποθήκες του Αυτόνοµου Σταφιδικού Οργανισµού (Α.Σ.Ο.) στο Κιάτο αποτελούν διατηρητέα κτήρια που κατασκευάστηκαν σε δύο φάσεις στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας αποξηραµένης µαύρης σταφίδας του Ηλία Φραντζή εγκαινιάστηκε το 1890. Πρόκειται για το κτίριο που γειτνιάζει µε το σηµερινό Δηµαρχείο, µε το χαµηλό του µέρος να αποτελεί το εργοστάσιο και το ψηλότερο, που είχε µέτωπο προς τη θάλασσα, τις αποθήκες (σηµερινή Δηµοτική Βιβλιοθήκη). Το 1932 ο σταφιδέµπορος Βασίλης Φραντζής επέκτεινε και ανασκεύασε τα κτήρια διαµορφώνοντας πέντε µεγάλα πέτρινα κτίσµατα, τα οποία στην συνέχεια αγοράστηκαν από τον Αυτόνοµο Σταφιδικό Οργανισµό.

Κηρύχθηκαν ως διατηρητέα κτήρια το 1995 και µετά την κατάργηση του ΑΣΟ το 1997 περιήλθαν στο τότε υπουργείο Γεωργίας. Από το 2001 αποτελούν ιδιοκτησία του Δήµου Σικυωνίων. Σήµερα είναι στο τελικό στάδιο εργασίες αποκατάστασής τους, έργο το οποίο έχει χρηµατοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 20142020 και αφορά σε παρεµβάσεις αναβάθµισης, εκσυγχρονισµού και µετατροπής των διατηρητέων κτιρίων σε χώρους πολιτισµού, τεχνών και γραµµάτων (Μουσείο, Θέατρο, Συνεδριακός Χώρος, Κινηµατογράφος κ.ά.). Με το πέρας των εργασιών και την απόδοσή του σε χρήση, το σύνολο των νέων πολιτιστικών χώρων θα λάβει το όνομα του αείμνηστου Έλληνα συνθέτη Γιάννη Σπανού.




Έτοιμος και με πλήρες σχέδιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου σεισμού
  


Με αφορμή δημοσιεύματα και αναφορές σεισμολόγων για το ρήγμα των Αλκυονίδων και την αυξημένη πιθανότητα που έχει να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ εντός της επόμενης πενταετίας, ο δήμος Σικυωνίων συνιστά αρχικά ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση. Με δεδομένο ότι ζούμε σε μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, ούτε ο εφησυχασμός, αλλά ούτε και ο πανικός είναι καλοί σύμβουλοι.

Ο δήμος Σικυωνίων έχει ήδη εκπονήσει πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης σεισμικού συμβάντος, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ, το οποίο έχει επικαιροποιηθεί και ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, πρόσφατα. Επίσης φρόντισε έγκαιρα και εξασφάλισε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τον προσεισμικό έλεγχο σχολείων και δημοτικών κτηρίων, που έχει ολοκληρωθεί. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μάλιστα, έχουν προγραμματιστεί ασκήσεις σεισμού και ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους μαθητές αλλά και γενικότερα τους κατοίκους του δήμου και στις τρεις δημοτικές ενότητες (Σικυωνίων, Στυμφαλίας και Φενεού).

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κατοίκων και επισκεπτών του δήμου μας, δημοσιοποιούμε τα σημεία συγκέντρωσης σε περίπτωση σεισμικού συμβάντος και παρακαλούμε τους δημότες να κάνουν έλεγχο των οικοδομών τους και της στατικότητας των κτηρίων, καθώς και επιμελή έλεγχο της εσωτερικής διαρρύθμισης της οικίας τους σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΠ (https://www.oasp.gr/inform/ general_population).

Οι σεισμοί είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αφού ζούμε σ’ αυτό τον όμορφο, ευλογημένο και σεισμογενή τόπο. Ευτυχώς, με την βοήθεια της επιστήμης και οδηγούς την σύνεση, την ψυχραιμία και τον ορθό σχεδιασμό είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, χωρίς σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητα και την ζωή μας.

Σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος οι πολίτες θα συγκεντρωθούν στους παραπάνω χώρους στους οποίους θα βρίσκονται οι υπεύθυνοι του Δήμου Σικυωνίων (υπάλληλοι ή οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων) που θα φροντίσουν για την παροχή των απαραίτητων πόρων μέχρι την αποκλιμάκωση του φαινομένου 

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΑΝΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ: 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια