Header Ads

Σήμερα, κατοχυρώνει το Σύνταγμα την ελευθερία του λόγου; (Φ.1819)

  

Του Παναγιώτη Καπνιστή *


Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος, καθένας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου, τους στοχασμούς του, τηρώντας τους νόμους του κράτους και κατά την παρ. 2 του ίδιου άρθρου, ο τύπος είναι ελεύθερος.

Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο «απαγορεύεται».

Επίσης, κατά το άρθρο παρ. 10 της Ε.Σ.Δ.Α. κυρωθέν με τον Ν.63/1974, παν πρόσωπο έχει δικαίωμα εις την ελευθερίαν εκφ ρ ά σ ε -ως και περιλαμβάνει την ελευθερίαν γνώμης ως και την ελευθερίαν λήψεως ή μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών, άνευ επεμβάσεως των Δημοσίων Αρχών και ασχέτως συνόρων.

Ως εκ τούτου, κατοχυρώνεται το θεμελιώδες (για τη δημοκρατική κοινωνία) δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και διάδοσης των στοχασμών και δια του Τύπου (ελευθεροτυπία).

Κατά τις διατάξεις αυτές, ο Τύπος, ως θεσμός, είναι ελεύθερος για να μπορεί να επιτελεί τη δημόσια αποστολή του. Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύεται η λογοκρισία και κάθε άλλη επέμβαση της πολιτείας.

Η δε πολιτεία λαμβάνει τα κατά περίπτωση πρόσφορα μέτρα για τη διευκόλυνση και την προαγωγή της αποστολής του Τύπου. Δεν λειτουργεί ως Ιερά Εξέταση και ως αστυνομία σκέψεως, αλλά το κράτος σέβεται τη λαϊκή εντολή, εκδηλώνοντας αγάπη, έντιμη και ειλικρινή δράση προς τον πολίτη, απέχοντας από πράξεις και παραλείψεις θεσμικής βίας, σε διαφορετική άποψη ενός εκάστου, προς το δημόσιο συμφέρον (Ερμηνεία Νόμων, δικηγόρος Χαράλ. Κατσιβαρδάς).

Η πολυφωνική πληροφόρηση είναι ίδιον υγειούς δημοκρατίας. Αντίθετα, η καθεστωτική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα καθιστά δυσδιάκριτη την αλήθεια και επιβάλλει ετσιθελικά τη βούλησή της, παραδείγματος χάριν δημιουργία «χοτσποτ», χωρητικότητας χιλιάδων λαθροεισβολέων, ήτοι περισσότερων ατόμων ακόμη και του πληθυσμού των γηγενών Ελλήνων εκάστου νησιού.

Οι δε φιλοξενούμενοι, όταν εξέρχονται, λεηλατούν τους κατοίκους του νησιού, κλέβοντας κότες, αυγά, αίγες, χοίρους τομάτες, αγγουράκια, σταφύλια, αμύγδαλα κ.λπ., βεβηλώνοντας χριστιανικές εκκλησίες, καταπατώντας τις εικόνες, αφοδεύοντας εντός του ναού κ.λπ., κ.λπ.

Οι δε κυβερνώντες ενεργούν ακόμη χειρότερα, αδυνατίζοντας την άμυνα των νήσων, αφαιρώντας άρματα μάχης και οπλικά συστήματα (αυτά που φοβούνται οι Τούρκοι) και φωνάζουν για «αποστρατικοποίηση», και εμείς τους κάνουμε το χατίρι, στέλνοντάς τα στην Ουκρανία, σε μια χώρα ναζιστοκρατούμενη, που δεν είναι ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή κανονική αποστρατικοποίηση, μην βρουν καμία αντίσταση, αν θελήσουν οι Τούρκοι κάποια απόβαση, και αν συνδυαστεί με τους λαθροεισβολείς, και ενδεχομένως μέσα σ’ αυτούς εκπαιδευμένους στρατιώτες επίγειων καταστροφών, ενέργειας ρεύματος, επικοινωνιών, ύδατος κ.λπ., και όλους αυτούς τους τρέφουμε, τους περιποιούμεθα και τους περιθάλπουμε εμείς, το Δούρειο Ίππο εντός των τειχών.

Και θέλω να μου πείτε αυτό το σκηνικό των μεγάλων νησιών μας πώς ονομάζεται; Ευπιστία; Αφέλεια; Επιπολαιότης; = Ο απηχών, ακρίτως, ξένας γνώμας, π.χ. των Γερμανών.

Εντολή δώστε εσείς τ’ άρματα μάχης και τα οπλικά συστήματα και εμείς θα σας τα αντικαταστήσουμε.

Και γιατί δεν απαντήσαμε: Αφού εσείς είστε δίπλα στην Ουκρανία, στείλτε τα εσείς για λογαριασμό μας, ώστε τα νησιά δεν θα μείνουν χωρίς υποστήριξη αρμάτων μάχης και οπλικών συστημάτων.

Και παραλάβαμε αυτά τα οποία μας έστειλαν, ρητά να μην πάνε στα νησιά και επιπλέον είναι πολύ κατώτερα των αποσταλέντων, δηλαδή μικρότερο βεληνεκές και τα βλήματα μικρότερα σε όγκο και βάρος και περισσότερο συνιστώνται για ασκήσεις λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας αμύνης ή αντεπιθέσεων.

Επομένως πού καταλήγουμε; Οι ενέργειες αυτές της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται: ως άνοια, ως αφροσύνη, ως τύφλωση ή σαν προδοσία, κάνοντας εχθρό μας τη Ρωσία, ένα από τα 5 βασικά μόνιμα μέλη στον ΟΗΕ, που πάντα μας υποστήριζε;

Και παρ’ όλες τις εσωτερικές μας κατακραυγές του κόσμου, αυτοί συνεχίζουν να στέλνουν όπλα, χωρίς καμμιά ωφέλεια για τη χώρα μας, απτόητοι!!!

Θα σας παραθέσω ακόμη ένα πρόσφατο περιστατικό και τα συμπεράσματα δικά σας:

Την 28η Νοεμβρίου (ημέρα Δευτέρα) 2022, σε μια συνοικία της Κοζάνης, κοντά στον Άγιο Νικόλαο (δεν γράφω διεύθυνση για ευνόητους λόγους Μ.Ι.Τ.

Τουρκίας) ανηρτήθη βίντεο (ο με το ψευδώνυμο Ινδιάνος Ευπατρίδης), στο οποίο βιντεοσκοπούνται μερικές πινακίδες με Ουκρανικά νούμερα, από κάτι υπερ-τεράστιες νταλίκες (12) να φορτώνουν από στρατιωτικές αποθήκες πολεμικό υλικό, χειροβομβίδες, νάρκες, πυραυλικά συστήματα κ.λπ., για να συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αλήθεια, μας ρώτησε κανείς; Πέρασαν να εγκριθούν και να ψηφισθούν από το Κοινοβούλιο οι συνεχιζόμενες αποστολές όπλων; Έγινε κάποιο δημοψήφισμα να εκφρασθεί ο λαός; Αντί η κυβέρνηση να σκύψει και να ασχοληθεί με τα τρέχοντα θέματα που ταλανίζουν τη χώρα, με την ακρίβεια, την ενέργεια, τι κάνουν; Δεν ακούνε, δεν αισθάνονται, δεν νιώθουν, δεν αντιλαμβάνονται την πείνα, τη μη ζέστη, το τουρτούρισμα απ’ το κρύο των παιδιών και των ηλικιωμένων, έκθετοι στα κρυολογήματα και στις αρρώστιες με διαλυμένο το σύστημα υγείας; Οι Έλληνες φτωχοποιημένοι που κινδυνεύουν οι περισσότεροι με πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας, αυτό το ανάλγητο κράτος, αυτή η κατ’ επίφαση Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ενεργούσα ως ολοκληρωτικό καθεστώς, συμπεριφέρεται στους Έλληνες ως ευνουχισμένη αγέλη, που δεν έχει λόγο στα κοινά και διώκεται ποινικά για τη διαφορετική άποψη από την αστυνομία σκέψεως, αν δεν συμφωνεί με την επιβαλλόμενη κρατική γνώμη.

Η δε Εκκλησία, το καταφύγιο της ταλαιπωρημένης και κουρασμένης ψυχής για τον επιούσιο και τα προς το ζην, η παρηγοριά και η ελπίδα κάθε πικραμένου να βρίσκει ανοιχτή την πόρτα ως καταφύγιο και θαλπωρή στην αγκάλη της, καλείται, μετά την αφωνία της και την απόφασή της να γίνουν οι εκκλησίες κέντρα εμβολιασμού και αιμοδοσίας, καλείται να κάνει συλλείτουργο ενταφιασμού της ελευθερίας του λόγου, συμφωνώντας με τα πορίσματα της Ιεράς Εξέτασης του κρατισμού, να διώκεται η αγέλη, ως εγκληματίας κοινού ποινικού δικαίου.

Τι; Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος;

05/12/2022 
Παν. Καπνιστής 
Λογοτέχνης - Συγγραφέας




Δεν υπάρχουν σχόλια