Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων (Φ.1815)

  

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ 
Σε ποια «οικόπεδα» θα γίνουν οι έρευνες της ExxonMobil στην Κρήτη
  


CNNNewsroom Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 
Στόχος είναι η ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023ΑΠΕΝέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, δημιουργούν οι σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες από την ExxonMobil στα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Τα «οικόπεδα» καλύπτουν μια θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η κοινοπραξία ExxonMobil - ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023.

Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ «πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και ταυτόχρονα για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων».

Την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές («Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης»). Την προσφυγή είχαν καταθέσει το Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

Μητσοτάκης: «Ίσως αιφνιδιάσοουμε εμείς αυτή τη φορά» «Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας τις έρευνες για φυσικό αέριο, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες Δευτέρα (7/11) στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. «Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil», τόνισε ο πρωθυπουργός.




Τσίπρας στις ΟΣΥ: Στην απεργία η κοινωνία δείχνει πως αντιστέκεται στην ακρίβεια και την εξαθλίωση
  


Πηγή: Γιάννης Συμεωνίδης - CNN Greece Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 
Στη διαβεβαίωση ότι η «λεηλασία του Δημοσίου» από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα σταματήσει προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ) στου Ρέντη και τις συζητήσεις που είχε με τους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε πως στην αυριανή (Τετάρτη) απεργία η κοινωνία δείχνει πως αντιστέκεται στην ακρίβεια και την εξαθλίωση.

«Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ εδώ στου Ρέντη και να συνομιλήσω με εργαζόμενους που ετοιμάζονται για την αυριανή μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, για να δώσουν το παρών. Αύριο, 9 του Νοέμβρη η ελληνική κοινωνία δείχνει ότι έχει σφυγμό και αντιστέκεται απέναντι στην ακρίβεια, απέναντι στην εξαθλίωση, την αισχροκέρδεια, στη μείωση του εισοδήματος, με αίτημα έναν μισθό αξιοπρέπειας.

Δηλαδή αυξήσεις στους μισθούς και κατάργηση των αντεργατικών νόμων Μητσοτάκη- Χατζηδάκη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ταυτοχρόνως, είχε την ευκαιρία να κουβεντιάσει για την ανάγκη ενός συστήματος ισχυρών δημόσιων συγκοινωνιών στην υπηρεσία του πολίτη, που σημαίνει και στήριξη της υλικοτεχνικής υποδομής και στήριξη των εργαζομένων:

«Ο διαγωνισμός που αφήσαμε προίκα στην κυβέρνηση της ΝΔ ήταν 750 λεωφορεία και τον κατάργησε. Εδώ και τρία χρόνια δεν έχει μπει ούτε ρόδα στα ΜΜΜ. Είναι αναγκαίο, συνεπώς, να στηριχθούν οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες με σύγχρονα λεωφορεία, για να έχει ο πολίτης αξιόπιστες συγκοινωνίες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του.




Ανδρουλάκης: Άβουλη η κυβέρνηση στη συνεχή μείωση εισοδημάτων
  


CNNNewsroom Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 
Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε τον πληθωρισμό κερδών και υπερκερδών που ευνοούν οι κυβερνητικές επιλογές σε μια σειρά από τομείς όπως είναι για παράδειγμα η ενέργεια, την ώρα που η αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των πολιτών συρρικνώνεται δραματικά.

«Οι εργαζόμενοι περνούν πάρα πολύ δύσκολα σε αυτές τις ακραίες συνθήκες πληθωρισμού και δυστυχώς η κυβέρνηση μέσα από την αβουλία της, επιτρέπει συνεχώς να μειώνονται τα εισοδήματά τους και η αγοραστική τους δύναμη. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα. Οι εργαζόμενοι με μηνιαίο εισόδημα μέχρι τα 750 ευρώ έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και οι εργαζόμενοι με μηνιαίο εισόδημα ως τα 1.100 ευρώ περίπου το 14%.

Ακριβώς την ίδια στιγμή στον τομέα την ενέργειας έχουμε πολιτικές οι οποίες δημιουργούν υπερπληθωρισμό κερδών για τους λίγους και μιλάω για τους παραγωγούς, για τις εταιρείες που κάνουν προμήθεια. Ήδη βλέπουμε το δίμηνο Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου ενώ η τιμή ήταν 420 και 230 ευρώ/κιλοβατώρα αντίστοιχα, να πωλούν 800 και 600 ευρώ/κιλοβατώρα.

Σε πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που έχουν αγοράσει» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης βάζοντας και την διάσταση του χάσματος μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού, που επίσης λειτουργεί σε βάρος του εισοδήματος των νοικοκυριών.

«Είμαστε πρώτοι στην ευρωζώνη στη σχέση που αφορά στο επιτόκιο καταθέσεων και στο μέσο όρο του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί για να έχουμε μία δίκαιη πολιτική μείωσης της έκτασης των ανισοτήτων και μεγαλύτερης προστασίας των μεσαίων στρωμάτων και των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Και γι’ αυτό σας κάλεσα σήμερα να συζητήσουμε, να μου πείτε και τις αγωνίες σας και να δούμε ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα πάρουμε ώστε επιτέλους να πιεστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ν΄ αλλάξει αυτήν την πολιτική, που είναι αδιέξοδη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής




Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πρέπει να παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου
  


news24708 Νοεμβρίου 2022 
Επιζήμια για το εθνικό συμφέρον χαρακτηρίζει την παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης το ΜέΡΑ 25 και κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «υποκριτικό ενδιαφέρον».

«Το ΜέΡΑ25 αντιπαλεύει την ιδιωτικοποίηση, το ξεπούλημα και την εκποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, όπως και όλων των λιμανιών και στρατηγικών υποδομών της χώρας, για λόγους οικονομικού, δημόσιου και εθνικού, συμφέροντος», υπογραμμίζει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Ο κ. Μητσοτάκης όψιμα ανακάλυψε το εθνικό συμφέρον στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, επειδή όμως απλώς υπάρχουν αντιμαχίες μεταξύ των μετόχων της Μητσοτάκης ΑΕ», σημειώνει, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση, ωστόσο, θεωρεί δεδομένο ότι είναι καλή η εκχώρηση του λιμανιού στον αμερικανικό στρατό και απλά την «προβληματίζει» αν θα παραχωρεί το λιμάνι στο νατοϊκό ορμητήριο ιδιωτικά ή «δημόσια»».




Ανακοινώσεις Γραφείου τύπου
  


***Με εντολή της κυβέρνησης όλοι οι Οργανισμοί του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα στις Αστικές Συγκοινωνίες, στο Σιδηρόδρομο και στις Αεροπορικές Μεταφορές προσέφυγαν στα δικαστήρια για να βγάλουν παράνομη την απεργία των εργαζομένων που έχει προκηρυχθεί εδώ και περίπου δύο μήνες.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην αυριανή απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα θα είναι η αποφασιστική απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία και στην προσπάθεια ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων.

***Οι γενικές αναφορές του -ελληνικής καταγωγής- πρέσβη των ΗΠΑ σε «διαφορές που πρέπει να επιλυθούν» και κυρίως η επισήμανση ότι «Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν σεβαστούς συμμάχους των ΗΠΑ και σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ», παραπέμπουν στη γνωστή στάση «Πόντιου Πιλάτου» και στην πάγια τακτική των ΗΠΑ που σπρώχνει σε επικίνδυνες διευθετήσεις χάριν της ΝΑΤΟϊκής συνοχής.

***Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Εργαζόμενοι στα λιμάνια ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και ώρα 14.00 στο Ευρωκοινοβούλιο (αίθουσα ASP1G1). Εισηγητής θα είναι ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης. Θα ακολουθήσουν 7/11/2022 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ 

***Για την αναγγελία ερευνών ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Η παράδοση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ενεργειακούς κολοσσούς, τύπου ExxonMobil, αφ’ ενός στερεί απ’ τον ελληνικό λαό τον πολύτιμο ορυκτό πλούτο της χώρας, αφ’ ετέρου δεν εγγυάται σε καμιά περίπτωση τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι ενεργειακοί όμιλοι θα αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα για τα δικά τους κέρδη και όχι για τις λαϊκές ανάγκες, ενώ την ίδια στιγμή συμμετέχουν στους οξύτατους ανταγωνισμούς και τα παζάρια για τις πηγές και τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτοί οι ανταγωνισμοί αποτελούν και τον μεγάλο κίνδυνο για τους λαούς της περιοχής. Γι’ αυτούς τους λόγους και το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τις συμβάσεις παραχώρησης υδρογονανθράκων που δρομολόγησαν, ψήφισαν και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚινΑλ.




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ
  


ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΙΣΟΒΙΑ ΣΕ ΒΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΒΙΑΣΤΕΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 
Η είδηση ότι ο Αλβανός βιαστής που αποπειράθηκε να βιάσει και χτύπησε βάναυσα μία νεαρή κοπέλα είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της ΝΔ περί «αυστηροποίησης των ποινών».

Μόνον η Ελληνική Λύση τολμά και προτείνει ξεκάθαρα την ποινή της (πραγματικής) ισόβιας κάθειρξης χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης και τον χημικό ευνουχισμό για βιαστές και παιδοβιαστές. Με μισόλογα και «πολιτικάντικες» σκοπιμότητες δεν αντιμετωπίζεται το στυγνό έγκλημα. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο την ανομία και την ανασφάλεια.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 
Οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια των δανείων, αφήνοντας όμως τα αντίστοιχα επιτόκια των καταθέσεων σε μηδενικά επίπεδα.

Ήδη στο κόστος δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει ενσωματωθεί η διπλή αύξηση που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ, αλλά οι καταθέτες βλέπουν τις αποταμιεύσεις τους να απαξιώνονται λόγω πληθωρισμού.

Έχουμε πλέον μία εξόφθαλμη κερδοσκοπία από την πλευρά των τραπεζών εις βάρος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την κυβέρνηση απλώς να «παρακολουθεί». Η ΝΔ αντί να υπηρετεί τον Ελληνικό λαό, «εξυπηρετεί» τα καρτέλ «εκλεκτών» και ισχυρών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ






Δεν υπάρχουν σχόλια