Header Ads

Μητροπολιτικά νέα (Φ.1815)

Η Β’ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΕΝΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.
   

Την 3η Νοεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και κατ’ αυτή την ημέρα η Ιστορική ομώνυμος Ι. Μονή του Φενεού, τελεί την Β΄ Πανήγυρη της.

Το απόγευμα της Τετάρτης, 2 Νοεμβρίου 2022, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε από τους πατέρες της Ι. Μονής ο πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ την επομένη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς και τους πατέρες της Ι. Μονής, τέλεσε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία παρουσία πλήθους πιστών που κι εφέτος κατέκλυσε την Ι. Μονή για να τιμήσει τον εορτάζοντα Άγιο.

Τον Θείο λόγο, προτροπή του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, κήρυξε ο πρώην Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Νικολαΐδης, ο οποίος ομίλησε για τον Άγιο Γεώργιο και τα χαρακτηριστικά του καλού στρατιώτη, που τον χαρακτήριζαν και που δεν είναι άλλα από την αφιέρωσή Του στην Πατρίδα και την υπακοή Του στους ανωτέρους και στους λόγους του Ευαγγελίου. Κατ’ αναλογία κι εμείς, ως πιστοί Χριστιανοί, οφείλουμε να υπακούμε στις εντολές του Αρχιστρατήγου της Πίστεώς μας Ιησού Χριστού για ν’ αξιωθούμε της Ουρανίου Βασιλείας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην απόλυση της Θ. Λειτουργίας αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Καθηγητή για τους διδακτικούς του λόγους, αναφέρθηκε σύντομα στον Ιώβ, τον οποίο ονομάζουμε πολύαθλο, καθώς στην Εκκλησία μας υπάρχουν «αθλητές», οι οποίοι αγωνίζονται με πίστη στον Θεό, ξεπερνούν βάσανα, δοκιμασίες και θλίψεις, δοξάζοντας τ’ Όνομα Του «Εἴη τὸ ὄνομα Κυρίου εὐλογημένον ἀπὸ τοῦ νῦν, καὶ ἕως τοῦ αἰῶνος».

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στον βίο του Αθληφόρου Αγίου Γεωργίου, στην ανακομιδή των Ι. Λειψάνων του και στην μετακομιδή Του στην πόλη της Παλαιστίνης Λύδδα κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αγάπη που τρέφουν οι Μουσουλμάνοι για τον Άγιο Γεώργιο τόσο στην Λύδδα όσο και στην Κωνσταντινούπολη. Εμείς, ως Χριστιανοί, οφείλουμε να δοξάζουμε τον Θεό, «Ἐν ἑνὶ στόματι καὶ μιᾷ καρδίᾳ» γιατί μας έδωσε λαμπρά παραδείγματα να μιμούμεθα στην ζωή μας, όπως τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο!

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην επίσκεψη μαθητών και μαθητριών, εκ του Α΄ Γυμνασίου Κορίνθου, στην Ι. Μονή, όπου ξεναγήθηκαν στους ιστορικούς της χώρους συμπεριλαμβανομένου και του χώρου του Κρυφού Σχολείου, που διατηρούσε η Ι. Μονή κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, για τον οποίο και επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.




ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΜΝΗΜΗ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΝΩΠΟΥ ΚΥΡΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ (ΜΗΛΙΩΤΗ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ.
   


Το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, τελέσθηκε Θ. Λειτουργία στην οποία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας και Ηγούμενος της Ι. Μονής άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος. Στην συνέχεια ιερολογήθηκε Αρχιερατικό Ιερό Μνημόσυνο, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εννέα (9) ετών από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Επισκόπου Κανώπου (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κυρού Σπυρίδωνος (κατά κόσμον Ιωάννου Μηλιώτη), μεγάλου Ευεργέτου της Αποστολικής Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αφού μετά θάνατον και παρά την αρχική του επιθυμία να περιέλθει αυτή στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας προσωπικώς δια τας προς αυτόν υπηρεσίες του, τελικώς μετά από την επιμονή και την παράκλησή του Ποιμενάρχου μας άφησε άνευ όρων την ακίνητη περιουσία του στην Ι. Μητρόπολή μας, ώστε να ενισχύει και να υποστηρίζει το μεγάλο και σημαντικό φιλανθρωπικό έργο που αυτή επιτελεί και με έδρα την Αθήνα.

Στην σύντομη ομιλία του ο Ποιμενάρχης μας επεσήμανε ότι στην Εκκλησία μας έχουμε την ευκαιρία, μέσω των Ι. Μνημοσύνων, να θυμόμαστε τους κεκοιμημένους και το έργο που αυτοί άφησαν πίσω τους και, εάν ο Θεός κρίνει, να τους παρέχει άνεση και ανακούφιση στην δε τελική κρίση να τους δει με επιείκεια, να τους συγχωρήσει και να τους συγκαταριθμήσει κοντά Του. Τον μακαριστό όμως οφείλουμε, εκτός από το να τον εμπιστευθούμε στην Θεία μέριμνα, για το όλο Ιερατικό και Ιεραποστολικό έργο που επιτέλεσε στην μαύρη ήπειρο της Αφρικής και τους εκεί αδελφούς μας, ευγνωμόνως να τον μνημονεύουμε και εμείς γιατί η προσφορά του κρίνεται ανεκτίμητη και αποτελεί σημαντικό παράδειγμα φιλανθρωπίας και ανιδιοτελούς προσφοράς στην Ι. Μητρόπολή μας.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και του Ι. Μνημοσύνου τελέσθηκε επί του τάφου του αοιδίμου Επισκόπου κυρού Σπυρίδωνος, στο Κοιμητήριο της Ι. Μονής, νεκρώσιμο Τρισάγιο υπό των αγίων Αρχιερέων, διενεμήθησαν τα ορισμένα από την Εκκλησία κόλλυβα υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του και παρετέθη καφές, ως «συγχώριο».

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.




ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
   


Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέσθηκε την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Αθανασίου και του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο φιλοξενούμενος, νεοεκλεγείς υπό της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Ηλείας, ερμηνεύοντας το Αποστολικό και Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής και δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα λόγια του Αποστόλου Παύλου «ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός·» (Γαλ. β΄, 20). Επεσήμανε ότι μακριά από τον Θεό, όπως ήταν η αιμορροούσα γυναίκα και η θυγατέρα του Ιαείρου, ο άνθρωπος είναι έρμαιο του σωματικού και πνευματικού θανάτου, ενώ αντίθετα κοντά στον Χριστό, με πίστη και με ειλικρινή μετάνοια, γκρεμίζεται ο παλαιός άνθρωπος και ζει εντός μας ο Ιησούς Χριστός με την Χάρι Του να μας φωτίζει, να μας καθοδηγεί και να μας ευλογεί, ώστε να γίνουμε κι εμείς «σκεύη εκλογής».

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και συγκίνηση για την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Αθανασίου λόγω των ακατάλυτων πνευματικών δεσμών που τους συνδέουν για πεντήκοντα και πλέον έτη. Ακολούθως επεσήμανε την σπουδαιότητα του Επισκοπικού αξιώματος, που έχει σκοπό να διαποιμαίνει τιμίως, γνησίως και ευσυνειδήτως τον Λαό του Θεού. Στις μέρες μας έχουν εισχωρήσει παντού ψευδεπίσκοποι, που χρησιμοποιώντας εντέχνως το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνουν τον λόγο, ασκούν κριτική, εξυβρίζουν, υποτιμούν και συκοφαντούν παραμένοντας μάλιστα πολλές φορές ατιμώρητοι υπό την σιωπηρή ανοχή της Πολιτείας μας. Οφείλουμε επομένως οι Επίσκοποι να βρισκόμαστε σε ευλογητές για την Εκκλησία μας συγκυρίες και να ανταποδίδουμε την αγάπη, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον απομακρύνοντας τους ψευδεπισκόπους αλλά και όλους εκείνους που παρεμβαίνουν στο έργο της Εκκλησίας, κουνώντας και το δάκτυλο κατά το δοκούν και κατά τα δόλια συμφέροντα τους. Ωστόσο ως Επίσκοποι, καλούμαστε με αγάπη να συγχωρούμε ακόμη και αυτούς και πολλές φορές να κάνουμε ότι ούτε βλέπουμε ούτε ακούμε τις ανομίες τους προχωρώντας κατά τις Εντολές του Ευαγγελίου, των Ιερών Κανόνων και συμφώνως με τις συμβουλές των Γεροντάδων μας. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο Ηλείας να έχει υγεία πνευματική και σωματική και εις ανάμνηση της παραμονής του εδώ του προσέφερε ένα Αρχιερατικό μπαστούνι για να στηρίζεται επιτελώντας τα Αρχιερατικά του καθήκοντα, ενώ οι Ιερείς του Ι. Ναού του προσέφεραν μια Εικόνα του Αγίου Νικολάου.



ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΗΛΕΙΑΣ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΧΕΛΥΔΟΡΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  

Στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χελυδορέου Κορινθίας λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος και ετέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Ιεροψάλτου και οικογενειακού του φίλου Νικολάου Μπούζα.

Στο κήρυγμα του ο άγιος Ηλείας ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για την κυριαρχική του άδεια, αναφερόμενος και δι’ ολίγον στην κοινή τους πορεία στην διακονία της Εκκλησίας μας. Στην συνέχεια ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή και συγκεκριμένα το χωρίο: «Συγκαλεσάμενος δὲ τοὺς δώδεκα μαθητὰς αὐτοῦ ἔδωκεν αὐτοῖς δύναμιν καὶ ἐξουσίαν ἐπὶ πάντα τὰ δαιμόνια καὶ νόσους θεραπεύειν· καὶ ἀπέστειλεν αὐτοὺς κηρύσσειν τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καὶ ἰᾶσθαι τοὺς ἀσθενοῦντας» (Λουκ. θ΄, 1-2). Ο Κύριος μας δίδαξε την ύπαρξη μιας άλλης ζωής, της αιωνίου ζωής, στην Βασιλεία Του. Στον κόσμο αυτό είμαστε πάροικοι, ζούμε με την προοπτική της αιωνιότητας. Ως Χριστιανοί, προκειμένου να ενωθούμε μαζί Του και να κληρονομήσουμε την Βασιλεία Του, οφείλουμε να «γκρεμίσουμε» τον παλαιό εαυτό μας και να απομακρύνουμε κάθε τι που μολύνει και τραυματίζει την ψυχή μας. Η αναγνώριση των πτώσεων και των ελλείψεων μας είναι η θεραπεία, που θα μας οδηγήσει στον Παράδεισο, όπου θα βλέπουμε τον Θεό, όπως οι Άγιοι Μαθητές Του είδαν τον Χριστό στην Μεταμόρφωσή Του. Αυτή την Βασιλεία των Ουρανών κήρυτταν οι Άγιοι Απόστολοι, αυτή την Βασιλεία των Ουρανών κηρύττει η Εκκλησία μας αποκαλύπτοντας σ’ εμάς αυτές τις αλήθειες. Αυτές τις αλήθειες, ζώντας μέσα στην Εκκλησία του Θεού, διδάχθηκε και δίδασκε, μέσω της ψαλτικής του τέχνης και ο αείμνηστος Νικόλαος Μπούζας, που ευχόμαστε ο Κύριος να τον αναπαύσει κοντά Του και να παρηγορεί τους οικείους του.

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, ως Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου ευχαρίστησε τον νεοεκλεγέντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας για την ευλογητή παρουσία του στην Ι. Μητρόπολή μας και του ευχήθηκε με σεβασμό καλή και μακροημερεύουσα Ποιμαντορία!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια