Header Ads

Μητροπολιτικά νέα (Φ.1814)

ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΕΙΣ ΔΙΑΚΟΝΟΝ ΤΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΟΥΚΗ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.
   

Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου Εξαμιλίων, λειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, την Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2022, τελώντας, εν μέσω πολυπληθούς εκκλησιάσματος, την εις Διάκονον Χειροτονία του απασχολούμενου στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Ιωάννου Ρούκη, Θεολόγου, εγγάμου, καταγομένου από την Ξυλοκέριζα Κορινθίας.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας και πριν την Χειροτονία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος επεξήγησε στους συμμετέχοντες πιστούς τις βαθμίδες της Ιερωσύνης και όλα όσα λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια των Χειροθεσιών και της Χειροτονίας αιτιολογώντας τα λόγια του Αποστόλου Παύλου ότι στην Εκκλησία όλα γίνονται με κοσμιότητα, ευπρέπεια και τάξη σύμφωνα με το Άγιο Ευαγγέλιο και την Ιερά Παράδοση. Μάλιστα, λαμβάνοντας αφορμή από την πρόσφατη επίσκεψη 140 Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντών προσκυνητών από την Αυστρία, προκειμένου να βρεθούν στα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου», επεσήμανε την αξία της Ιεράς Παραδόσεως, που απορρίπτουν οι Προτεστάντες αλλά που στην δισχιλιετή πορεία της Εκκλησίας μας αυτή κατέχει σημαντική θέση ίση με την Αγία Γραφή. Στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία μας οι Ιερείς πράττουν εξ ονόματος του Αγίου Πνεύματος και η σπουδαιότητα της γραπτής και προφορικής Ιεράς Παραδόσεως αποτελεί άγκυρα βεβαία προς την σωτηρία και ελπίδα συνάντησης με τον Θεό και δημιουργό μας. Ό,τι γίνεται εντός της Εκκλησίας είναι και αποτελεί εγγύηση χάριτος και ευλογίας, καθώς μπορεί ο κόσμος γύρω μας ν’ αλλάζει και η προπαγάνδα, οι αλλαγές των νόμων, η στρατευμένη αθεΐα και θεομπαιξία να «προελαύνουν», ωστόσο η Εκκλησία μας παραμένει αενάως σταθερή, αφού ισχύουν διαχρονικά τα λόγια του Κυρίου μας «πύλαι ᾅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς» (Ματθ. Ιστ΄, 18), λόγο που δεν εδίστασε ν΄ αναφέρει μετά παρρησίας και στους Αυστριακούς προσκυνητές των βημάτων του Αποστόλου Παύλου, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μας ευχόμενος στον νέο Διάκονο να ομοιάσει στον Άγιο Δημήτριο, που παρά το γεγονός ότι έφερε τον βαθμό του Επάρχου της Θετταλίας, κατηχούσε τους νέους στην Αληθινή Πίστη του Χριστού, ανακοίνωσε και την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2022, στον πανηγυρίζοντα Προσκυνηματικό Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων Αρχαίας Κορίνθου.




ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ Α’ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.
  

Την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022, η Εκκλησία μας εόρτασε την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Χριστοδούλου του εν Πάτμο, ημέρα κατά την οποία εόρταζε τα ονομαστήριά του ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, μετά του Διακόνου του π. Δαμασκηνού Γεννηματά και με την κυριαρχική άδεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β’ μετέβη στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών και ετέλεσε ευγνωμόνως Τρισάγιον επί του τάφου του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου, του Παρασκευαΐδου, πνευματικού του πατρός.

Είθε ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή του μακαριστού «εν τη χώρα των ζώντων και εν τη γη των πραέων». Ας είναι η μνήμη του αιώνια!


Δεν υπάρχουν σχόλια