Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων /Φ.1810

  

Μητσοτάκης στους Sunday Times: Θα πω στην Λιζ Τρας ότι τώρα είναι η ώρα για την επιστροφή των Γλυπτών
  


Πηγή: in.gr 2 Οκτωβρίου 2022, Αναφορικά με τον βασιλιά Κάρολο, με τον οποίο είπε ότι έχει μία «καλή προσωπική σχέση», ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών. Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα πρόκειται να θέσει στην ομόλογό του, Λιζ Τρας, όταν επισκεφθεί το Λονδίνο αργότερα μέσα στη χρονιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γράφουν οι Sunday Times που φιλοξενούν συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει πως η Βρετανία πλησιάζει στην απόφαση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Σε μια περίοδο που η Τρας θα κοιτάζει να χτίσει αξιοπιστία και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά από την κηδεία (της βασίλισσας) θα είναι μία φανταστική χειρονομία και αυτό είναι που θα της πω» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον βασιλιά Κάρολο, με τον οποίο είπε ότι έχει μία «καλή προσωπική σχέση», ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών, αν και αναμένει ότι θα μείνει ουδέτερος λόγω της ιδιότητάς του. Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στις συζητήσεις που είχαν οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας. «Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αιχμές κατά Τζόνσον 

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο, κατά το οποία ετέθη ξανά το αίτημα της επανένωσης με τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι «ο Μπόρις αλλάζει απόψεις». Πέρα από το κεντρικό θέμα των Γλυπτών, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, καταγγέλλοντας τη διασπορά παραπληροφόρησης από την Άγκυρα και επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».

Για τις υποκλοπές και την Οικονομία 

Αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα… Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει».

Σχολιάζοντας την – κατά τη βρετανική εφημερίδα – οικονομική «μεταμόρφωση» της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πρέπει ακόμα να είμαστε προσεκτικοί», φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την οικονομική κατάσταση στη Βρετανία. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ταρακουνηθεί ακολουθώντας λάθος πολιτική, φανταστείτε τι θα συμβεί στην Ελλάδα», σχολιάζει. «Aν χρειαστείτε εμπειρία συνδιαλλαγής με το ΔΝΤ, είμαστε εδώ να βοηθήσουμε», προσθέτει χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός.



Πολυτεχνειούπολη: Συνεχίζεται ο καυγάς κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ –«Μπαλάκι» ευθυνών για τις συμμορίες στις εστίες
  

Πηγή: in.gr 1 Οκτωβρίου 2022 Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τα υπουργεία Παιδείας και ΠΡΟΠΟ να απαντήσουν στις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα απαντήσουν Κεραμέως – Θεοδωρικάκος για το φιάσκο με την εστία που αφέθηκε στο έλεος του ΟΝΝΕΔίτη;».νΑπό την πλευρά τους, τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, με κοινή ανακοίνωση, απαντούν στην Κουμουνδούρου, κατηγορώντας την για άγνοια και υποκρισία. Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην δική του ανακοίνωση, έχουν περάσει πάνω από 24 ώρες από τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα «για τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχετικά με την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες – και από την κ. Κεραμέως και τον κ. Θεοδωρικάκο, ούτε φωνή ούτε ακρόαση». Και προσθέτει: «Επαναλαμβάνουμε λοιπόν:

Οι εστίες δεν υπάγονται στα πανεπιστήμια, δεν διέπονται από κανένα καθεστώς ασύλου, αλλά υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Άρα ουδεμία σχέση έχουν όσα συμβαίνουν με την συζήτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως επιχειρεί να εμφανίσει κυβέρνηση και φιλικά της ΜΜΕ. Η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι περιμένει «έστω και τώρα» μια απάντηση, ενώ υποστηρίζει πως «όσο κρύβονται και δεν απαντούν, τόσο θα επιβεβαιώνουν ότι και για την τραγική κατάσταση στις φοιτητικές εστίες η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΥΠΑΙΘ-ΠΡΟΠΟ: «Η εστία επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ορμητήριο εγκληματικότητας» «Το κόμμα που κυβέρνησε 4,5 χρόνια αγνοεί ακόμα και τα βασικά: Ότι οι εστίες, στις οποίες αναφέρεται η ανακοίνωσή του, ανήκουν στο Πανεπιστήμιο και όχι στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ούτε στο Υπουργείο Παιδείας», απαντούν με κοινή ανακοίνωση τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. Και προσθέτουν «οι, δε, αιτιάσεις τους για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν εκπλήσσουν κανέναν, δεδομένου ότι δεν είναι οικεία πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ ανάδοχος να επιλέγεται από 3 και πλέον διαφορετικές προσφορές, όταν απαιτείται μόνο μία, και οι ανάδοχοι να εκπληρώνουν κανονικά το έργο, όταν οι δικοί τους τα άφηναν εκκρεμή, με τη δική τους αδιαφορία και ανοχή.

»Αλλά ακόμη χειρότερα, εδώ το ίδιο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ τελούσε υπό κατάληψη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για σχεδόν 40 ημέρες!», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δύο υπουργεία. Όπως τονίζουν, μάλιστα, αναφορικά με τον Αλέξη Τσίπρα, «ο πρωθυπουργός των ‘αυταπατών’ επιχειρεί από χθες να απεκδυθεί ‘τα πιστεύω’ του στο ζήτημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων, με τρόπο άγαρμπο και υποκριτικό: »Γιατί ήταν εκείνος που εναντιώθηκε σφόδρα στην νομοθετική ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας για κατάργηση του Ασύλου, καταψηφίζοντάς την. »Γιατί, δεύτερον, ήταν οι βουλευτές του που πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις κατά των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Γιατί ήταν η ίδια η νεολαία του κόμματός του που έσπευσε να καταγγείλει την επιχείρηση της Αστυνομίας εντός των εστιών, λίγο πριν από την εξάρθρωση των συμμοριών».




Σταθερά απέναντι στον αναθεωρητισμό του Πούτιν
  


in.gr1 Οκτωβρίου 2022 «Η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας της Ουκρανίας»Την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία καταδικάζει «απερίφραστα» το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τονίζοντας την εναντίωσή του στον αναθεωρητισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν και φωτογραφίζοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία, κάνει λόγο για «θαυμαστών του (σ.σ. Πούτιν) στη γειτονιά μας». Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής: «Η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Την καταδικάζουμε απερίφραστα. Είμαστε σταθερά απέναντι στον αναθεωρητισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν και των θαυμαστών του στη γειτονιά μας».



Η ταξική πολιτική της Ε.Ε. και η αντιδημοκρατική επιβολή της ρίχνει λάδι στην φωτιά της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη
  


28 Σεπ, 2022― Χθες, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι «η Κεντρική Τράπεζα δεν θα χρησιμοποιήσει το νέο μέσο έκτακτης ανάγκης (TPI) για αγορές ομολόγων χωρών, οι οποίες κάνουν “λάθη πολιτικής”», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη νέα ιταλική Κυβέρνηση. Τα «λάθη πολιτικής» που αναγνωρίζει η Ε.Ε. δεν είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις και οι πνιγμοί προσφύγων, η ξενοφοβία και η θεσμική περιθωριοποίηση των πλέον αδυνάμων, γιατί αυτά τα επιβραβεύει η Ε.Ε. Βλέπε για παράδειγμα την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. πληρώνει τον Ερντογάν για να κάνει ακριβώς αυτά, με την σύμφωνη γνώμη των ελληνικών Κυβερνήσεων Τσίπρα-Μητσοτάκη που αποδέχονται αυτή την κατάπτυστη Κοινή Δήλωση, αναγνωρίζοντας την Τουρκία του Ερντογάν ως «ασφαλή τρίτη χώρα» και άρα ως χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για όλα αυτά που εμείς ως ΜέΡΑ25 καταγγέλλουμε το καθεστώς Ερντογάν.

Τα «λάθη πολιτικής» που αναγνωρίζει η Ε.Ε. έχουν να κάνουν με τις ταξικές επιταγές που επιβάλλει σε βάρος των λαών της Ευρώπης. Το ζήτημα είναι ότι η Μελόνι ασμένως θα τις υπηρετήσει, άλλωστε ο Φασισμός εφεδρεία του κεφαλαίου ήταν, είναι και θα είναι, όσο παραμένει ζωντανός. Αυτή ακριβώς η ταξική πολιτική της Ε.Ε. και η αντιδημοκρατική, εκβιαστική επιβολή της με την οποία συμφωνούν κιόλας, πέρα από τους νεοφιλελεύθερους ομοϊδεάτες του κ. Μητσοτάκη, και οι φερόμενες ως προοδευτικές δυνάμεις, από την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ ως την Ιταλία του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι που ρίχνει λάδι στην φωτιά της Ακροδεξιάς
  



«Ολέθρια κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με θύματα τους λαούς»
  


in.gr 30 Σεπτεμβρίου 2022, Το ΚΚΕ καταδικάζει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από την Ρωσία, αλλά και την εντεινόμενη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ «στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου». Την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από την Ρωσία σχολίασε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Όπως τονίζει, «η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στη Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουγκάνσκ και Ντονιέσκ από τη Ρωσία, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν, μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων σ’ αυτές τις περιοχές, ρίχνει κι άλλο ‘λάδι στη φωτιά’».

Μετά την προσάρτηση, σημειώνει το ΚΚΕ, κάθε επίθεση σε αυτά τα εδάφη θα θεωρείται επίθεση σε ρωσικό έδαφος και η ρωσική κυβέρνηση «απειλεί ακόμα και με χρήση πυρηνικών όπλων».

Και προσθέτει ότι οι εξελίξεις αυτές, καθώς και η ανακοίνωση της Ουκρανίας για αποχώρηση από ‘το στάτους του μη πυρηνικού κράτους’, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ «στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, οδηγούν σε ολέθρια κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με θύματα τους λαούς».

Στις συνθήκες αυτές, επισημαίνει ο Περισσός, η εμπλοκή της Ελλάδας στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και η χρησιμοποίηση των αμερικάνικων βάσεων στη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους και βάζει το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Τώρα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή πάλη, για να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.



ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
   


ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 Η σαρωτική νίκη της Τζώρτζια Μελόνι αποδεικνύει ότι η Κομισιόν, οι Βρυξέλλες, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταλάβει ότι οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται στο όριο της δυστυχίας, της ανέχειας και της πείνας, λόγω των αντιευρωπαϊκών και αντιλαϊκών πολιτικών. Οι «αυτοκτονικές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η αδυναμία της ΕΕ να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και να μετατρέπεται σε έρμαιο των αμερικανικών συμφερόντων, λειτουργεί διαλυτικά για το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι το ευρωπαϊκό συμφέρον υπερέχει οποιοδήποτε «άλλου», συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανικού.

Μπορεί οποιοσδήποτε από εμάς να διαφωνεί με δηλώσεις «ξεπλύματος» του φασισμού, ωστόσο στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι λαοί για το μέλλον τους. Εμείς μπορούμε να αξιολογήσουμε, να κρίνουμε και να επικρίνουμε δηλώσεις και θέσεις. Αυτό όμως αφορά εμάς. Οι Ιταλοί αποφάσισαν κυρίαρχα για το μέλλον τους.

Μένει να αποδειχθεί εάν η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας όντως ακολουθήσει φιλολαϊκή πολιτική ή εάν θα αποδειχθεί μία «βαλβίδα αποσυμπίεσης» του συστήματος προκειμένου να συνεχίσει να προωθείται η ατζέντα της πράσινης ανάπτυξης, του μεταναστευτικού, της φτωχοποίησης, της «υποχρεωτικότητας», της υποταγής της Ευρώπης στις ΗΠΑ.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 Σήμερα τιμούμε τους αγώνες και τον ηρωισμό των παλικαριών του κυπριακού ελληνισμού, ακόμα και τον αμούστακων παιδιών που έδωσαν τη ζωή τους μαχόμενοι ενάντια στην «αυτοκρατορία» και τους Τούρκους βαρβάρους.

Η επέτειος αυτή όμως δεν μπορεί να εορτάζεται, την ώρα που την γενοκτονία του κυπριακού ελληνισμού συνεχίζεται και ένα μεγάλο κομμάτι της Κύπρου μας βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Η Κύπρος θα είναι ανεξάρτητη μόνον όταν απελευθερωθεί και η τελευταία σπιθαμή κατεχόμενου εδάφους. Η Κύπρος θα είναι ελεύθερη μόνο όταν αποχωρήσει και ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης, με τον τελευταίο τούρκο έποικο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια