Header Ads

Μητροπολιτικά νέα /Φ.1808

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΔΟΚΙΜΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ.
  

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στην Σχολή Μηχανικού, στο Λουτράκι, η Τελετή Ονομασίας Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών Μηχανικού της 2022 Γ’ ΕΣΣΟ.

Της Τελετής προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Πέτρο Καγιούλη, τους Διακόνους του π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια, ενώ εκτός των συγγενών και των φίλων των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών παρέστησαν και ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γεώργιος Γκιώνης και ο Γ. Γραμματέας του Επιμελητηρίου Κορινθίας και Πρόεδρος της ΔΕΕΠ [ΝΟΔΕ] Κορινθίας της Ν.Δ κ. Δημήτριος Σουφρίλας.

Πριν την έναρξη της Τελετής ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Διοικητή της Σχολής Μηχανικού Ταξίαρχο, κ. Χαράλαμπο Ακρίβο κατά την διάρκεια της οποίας ετέθησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και της τρέχουσας επικαιρότητας.




ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΣΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΗ
  

Την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος ετέλεσε στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκείου την Εξόδιο Ακολουθία, ως εκ προσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, της αοιδίμου Βασιλικής Καρπούζη, μητρός του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου και πρώην Νομικού Συμβούλου της Ι. Μητροπόλεώς μας κ. Γρηγορίου Καρπούζη.

Στον επικήδειο του ο άγιος Κεγχρεών αναφέρθηκε στον θάνατο ως λυπηρό κατ’ άνθρωπον γεγονός, καθώς με την Ανάσταση του Κυρίου μας έπαψε να είναι τόσο φοβερός και τρομακτικός. Με την παρακοή των πρωτοπλάστων η ανθρωπότητα υπέστη το ολίσθημα της απομακρύνσεως απ’ τον Θεό με αποτέλεσμα τον θάνατο.

Όλοι οι άνθρωποι, δίκαιοι ή αμαρτωλοί, που έζησαν προ Χριστού, βρίσκονταν στην κατάσταση του Άδου, δηλαδή, στην αναμονή για την έλευση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Με την Ανάσταση του Χριστού ο θάνατος είναι πορεία από «λυπηρότερα εις τα θυμηδέστερα», πέρασμα από αυτή την ζωή στην άλλη, μια μετάβαση από την στρατευομένη στην θριαμβεύουσα Εκκλησία. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πλήρως το μυστήριο του θανάτου, γι’ αυτό δοξάζουμε τον Θεό γιατί μας έδωσε την δυνατότητα να γνωρίζουμε ότι δεν οδηγούμαστε στο άγνωστο αλλά οδεύουμε προς την θριαμβεύουσα Εκκλησία. Με αυτή την πίστη στην αιωνιότητα, στις επαγγελίες και στις υποσχέσεις που έδωσε ο Ιησούς Χριστός φεύγει κάθε Χριστιανός απ’ αυτή την ζωή, έχοντας εκπληρώσει το έργο του στους χρόνους που του έδωσε ο Θεός, ελπίζοντας να τύχει ψυχικής ανέσεως εκεί που θα βρεθεί.

Με αυτές τις σκέψεις προπέμπουμε σήμερα την αδελφή μας Βασιλική και ευχόμαστε τόσο εκ μέρους του σεπτού Ποιμενάρχου μας, που ανειλημμένες υποχρεώσεις τον εμπόδισαν να βρίσκεται σήμερα εδώ, όσο και πάντων ημών, να έχει καλή ανάπαυση, ο Θεός να της χαρίσει την Βασιλεία Του και να απολαμβάνει αιωνίως την μακαριότητα. Στα παιδιά και τους οικείους της ευχόμαστε να έχουν την ευχή της και να ζήσουν έτη πολλά με υγεία σωματική και ψυχική!

Ας είναι αιωνία η μνήμη της!

Στην Ι. Ακολουθία παραβρέθηκαν οι Υφυπουργοί κ. Νικόλαος Ταγαράς και κ. Χρίστος Δήμας, ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος και η πρώην Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Άννα Κοντονή.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.




ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ» (ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.
   

Αγιασμό, επί τη ενάρξει των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς 2022-2023, του «Εργαστηρίου Εκκλησιαστικών Τεχνών» της Ι. Μητροπόλεως μας, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022, στην Κροκίδειο Αίθουσα Εκδηλώσεων.

Το «Εργαστήρι Εκκλησιαστικών Τεχνών» βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Απ. Παύλου και Αδειμάντου, στην Κόρινθο, και στεγάζονται σε αυτό η αναγνωρισμένη από το Κράτος Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «ο Άγιος Λεωνίδης», τα Γραφεία του Συλλόγου Ιεροψαλτών του Νομού μας «ο Άγιος Κυριακός ο Υμνογράφος» και η Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας «ο Άγιος Λουκάς».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος στον χαιρετισμό του προς τους 110 σπουδαστές που θα φοιτήσουν στις Σχολές την επερχόμενη σεζόν τόνισε ότι με τις Εκκλησιαστικές Τέχνες της Βυζαντινής Μουσικής και της Βυζαντινής Αγιογραφίας εκφράζεται η πίστη μας και η ζωή της Εκκλησίας. Αναφερθείς στον 103ο Ψαλμό του Προφήτου Δαυίδ και συγκεκριμένα στους στίχους «ᾄσω τῷ Κυρίῳ ἐν τῇ ζωῇ μου, ψαλῶ τῷ Θεῷ μου ἕως ὑπάρχω, ἡδυνθείη αὐτῷ ἡ διαλογή μου…» τόνισε την ιδιαιτερότητα του έμμετρου λόγου των Εκκλησιαστικών Κειμένων που εντυπωσιάζει και εντυπώνεται στον ανθρώπινο νου του πιο εύκολα και πιο ευχάριστα. Επεσήμανε επίσης το λάθος, που εσκεμμένα κάνουν ορισμένοι υποστηρίζοντας, ότι τάχα η Εκκλησία «συνωμότησε» και συνέβαλε στην εξαφάνιση του μεγάλου λεκτικού πλούτου της αρχαίας Τραγωδίας. Αντιθέτως, η λατρεία της Εκκλησίας εδράζεται πάνω στα πρότυπα της αρχαίας Τραγωδίας, στην οποία η λύση του δράματος πραγματοποιείτο στο τέλος, με την παρουσία του «από μηχανής Θεού». Οι Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, εκφράζουν στοιχεία της Τραγωδίας, όχι «θεατρικώ τω τρόπῳ» αλλά «ουσιαστικώ», καθώς ο πιστός μετέχει και βιώνει, μέσα από αυτές, τη ζωή του Χριστού που είναι ο όντως Θεός. Η Τραγωδία στην Εκκλησία παύει να είναι τραγωδία και μετατρέπεται σε Έργο Σωτηρίας εκ μέρους του Θεού προς τον άνθρωπο.

Επιπρόσθετα, ο Ποιμενάρχης μας επεσήμανε τον σωστό τρόπο, με τον οποίο πρέπει να προσεύχεται και να ψάλλει ο πιστός, όχι «βοαῖς και φωναῖς ἀτάκτοις» αλλά με ευλάβεια και κατάνυξη. Η Εκκλησία μας με την Αρχιτεκτονική, την Εκκλησιαστική Μουσική, την Αγιογραφία, το Αγιογραφικό πρόγραμμα των Ιερών Ναών, που καθορίζει την θέση των Αγίων Εικόνων, κ.λ.π. κρατά το νου των ανθρώπων συγκροτημένο και απερίσπαστο κατά την διάρκεια της Θείας Λατρείας στον Θεό. Και αυτός τελικά είναι ο σκοπός των Σχολών αυτών, να μας μάθουν δηλαδή, να μετέχουμε σωστά στην Θεία Λατρεία. Γι’ αυτό και οι Αγιογράφοι και οι Ιεροψάλτες θεωρούνται «Θεού Συνεργοί».

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας θερμά το Διδακτικό Προσωπικό, τους Υπευθύνους των Σχολών, Πανοσ. Αρχιμ. π. Μακάριο Μπογιατζόγλου, Υπεύθυνο της Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας, Αιδεσ. Πρωτ/ ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, Υπεύθυνο της Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, κ. Αναστάσιο Γκιούλη, Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Σχολής, τους Καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Ιωάννη Λιούντρη, Λαμπαδάριο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου και τους συντελεστές μεταξύ των οποίων και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας κ. Βασίλειο Κουφογιάννη, οι οποίοι με πολλή αγάπη διακονούν ανιδιοτελώς τις Σχολές του «Εργαστηρίου Εκκλησιαστικών Τεχνών» της Ι. Μητροπόλεως μας, προκειμένου από την φοίτηση σε αυτές να αναδειχθούν πρόσωπα καταρτισμένα που θα στελεχώσουν τους Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας και θα προσφέρουν στην Τοπική και όχι μόνον Εκκλησία μας το λειτουργικό ήθος ανταποδίδοντας την γνώση που απέκτησαν και υποβοηθώντας τον Κλήρο και τον Λαό στον να λατρεύουν σωστά και ολοκάρδια τον Θεό.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια