Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων /Φ.1797

  

Νίκος Δένδιας: Ενημέρωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε για την προκλητικότητα της Τουρκίας
  


5Pentapostagma.grNewsroom Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά έχει κλιμακωθεί Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρενέβη νωρίτερα σήμερα Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ενημέρωσε διεξοδικά τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά έχει κλιμακωθεί σε ρητορικό επίπεδο και επί του πεδίου, ενώ υπογράμμισε τον συνεχιζόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζεται τόσο με συνεχείς απειλές, όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε όσους ήδη έχουν καταδικάσει τις εν λόγω ενέργειες και επισήμανε ότι είναι σκόπιμο όλα τα Κράτη Μέλη να τονίζουν την προσήλωση στην διατήρηση του απαραβίαστου των συνόρων και τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων πλησίον στρατηγικών σημείων, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ιδιαίτερα στον Έβρο, όπου παρατηρείται αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου στην χώρα μας.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπό το φως της πρόσφατης περιοδείας του στην περιοχή, καθώς και της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για την Συνεργασία στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη. Στην παρέμβαση του, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την ανάγκη όπως δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην περιοχή όσον αφορά την Ευρωπαϊκή τους προοπτική και υπό το φως της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας. Υπογράμμισε την ανάγκη για την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεισφέρει μέσω παροχής τεχνικής βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας ότι το σύνολο των συνομιλητών του εξέφρασε ανησυχία για την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και για την διείσδυση αναθεωρητικών δυνάμεων στην περιοχή. Για τους λόγους αυτούς, η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική.




Πώς προετοιμάζονται ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας για τις εκλογές του... Σεπτεμβρίου
  


Γιάννης Συμεωνίδης - CNN Greece 20.6.2022 Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σίγουρος, όπως άλλωστε έχει γράψει εδώ και καιρό το CNN Greece, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο προκειμένου αυτές να διεξαχθούν εντός του ΣεπτεμβρίουΓι’ αυτό και ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες να έχουν επιστρέψει μέχρι τότε από τις θερινές τους διακοπές. Είναι ενδεικτικό ότι σε συζητήσεις που είχε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ την προηγούμενη εβδομάδα ακόμα κι επιχειρηματίες διέβλεψαν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι ξανά πρωθυπουργός. Κάποιοι, μάλιστα, έφεραν μπροστά σενάρια μεγάλου συνασπισμού, τα οποία όμως απόκλεισε κατηγορηματικώς ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως οι δύο πόλοι του πολιτικού μας συστήματος πρέπει να κάνουν κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά σε καμία περίπτωση μεταξύ τους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εκτιμά πως η αλλαγή της ρητορικής τόσο του πρωθυπουργού όσο και στενών του συνεργατών, όπως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επιβεβαιώνουν την εκτίμησή του για πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο. Είναι φανερό κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μία σειρά από παράγοντες πιέζουν προς αυτή την εξέλιξη, με πρωταρχικό τη διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια λόγω της σαρωτικής ακρίβειας.Είναι χαρακτηριστικό πως το σύνολο των ποιοτικών στοιχείων που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις δείχνουν δυσαρέσκεια ως προς την κυβερνητική πολιτική που ξεπερνά ακόμα και το 70%. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί κοροϊδία, για παράδειγμα, το επιχείρημα πως η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΕΦΚ γιατί θα ευνοηθούν οι πλούσιοι.

Όπως κι αν έχει, αυτήν την εβδομάδα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για την προεκλογική προετοιμασία και στόχο μέχρι τα τέλη Ιουλίου να έχει ανακοινωθεί το 80% των ψηφοδελτίων, που θα χαρακτηρίζονται από αμφίπλευρη διεύρυνση με πρόσωπα με εγνωσμένη κοινωνική γείωση κι από ανανέωση και θα εμπλουτιστούν και με επιστήμονες ειδικούς στους τομείς τους που μπορούν να συνδράμουν σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.




Ποια ονόματα ακούγονται για τις λίστες ΠΑΣΟΚ
  


Επιτελεία στο φόντο βολιδοσκοπήσεων και ζυμώσεων ανά την επικράτεια, καθώς και δημοσκοπήσεων, οι οποίες τρέχουν και σε τοπικό επίπεδο. Σε έναν έτσι κι αλλιώς προεκλογικό χρόνο και παρά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απαντά πλέον – με τα δικά του λόγια – «μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», η εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο και συγκεκριμένα για εκλογικό αιφνιδιασμό το προσεχές φθινόπωρο. Στο ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ, όπου το βάρος έχει πέσει στα μεγάλα αστικά κέντρα, ειδικά εκεί που τα ποσοστά πρέπει να ενισχυθούν, στοίχημα είναι η συμμετοχή της γενιάς των σαραντάρηδων, ενώ το ψηφοδέλτιο Επικρατείας χειρίζεται προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τα δύο (μέχρι τώρα) πρόσωπα της διεύρυνσης, ο Κώστας Χρυσόγονος, πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και η Κωνσταντίνα Αδάμου, πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25, προετοιμάζονται για τις λίστες της Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος ακούγεται για την Α’ Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Χάρη Καστανίδη, τον Αντώνη Σαουλίδη, την Πέννυ Δαλαμπούρα και τον Κυριάκο Κυριάκο, ενώ η δεύτερη για τη Β’ Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Γιώργο Αρβανιτίδη και τον διευθυντή της ΚΟ, Θανάση Γλαβίνα. Ενα πρόσωπο που αναμένεται να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο της Ανατολικής Αττικής, στην οποία θα είναι υποψήφιοι ο τέως γραμματέας, Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Γιάννης Σμέρος, είναι ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος. Για τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας συζητάει η Μιλένα Αποστολάκη, ώστε να συμπληρώσει τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Παναγιώτη Βλάχο και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο. Για την ίδια περιφέρεια ακουγόταν η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να «μετακομίσει» τελικά στη Δυτική Αττική, μαζί με τον Δημήτρη Παπαγιάνναρο.

Στον Νότιο Τομέα, η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στην Τόνια Αντωνίου, τον Παύλο Χρηστίδη, τον Στέφανο Ξεκαλάκη και την Αναστασία Σιμητροπούλου, ενώ στον Δυτικό Τομέα ανάμεσα στη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Μιχάλη Καρχιμάκη, ενώ υποψήφιος συζητά να είναι και ο Θανάσης Κατερινόπουλος. Στην Α’ Αθήνας εκτός από τον Κώστα Σκανδαλίδη, το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει τον Παύλο Γερουλάνο, τη Ζέφη Δημαδάμα και τα μέλη του ΠΣ, Ρωξάνη Μπέη και Δημήτρη Οικονόμου. Στην Α΄ Πειραιά συζητιέται το όνομα του Παναγιώτη Φασούλα και στη Β΄ του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Γιώργου Τράπαλη. Στην Κρήτη το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Ηράκλειο, με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, τον Φραγκίσκο Παρασύρη και τον Φραγκίσκο Λαμπρινό.




Δημ.Κουτσούμπας: «Ασπιρίνες» τα μέτρα για την ακρίβεια Πιθανές οι εκλογές το Φθινόπωρο
  


5Pentapostagma.gr Newsroom Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022 Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε παράλληλα τον κίνδυνο να γενικευτεί ο πόλεμος στην ΟυκρανίαΙΝΤΙΜΕ «Ασπιρίνες» χαρακτήρισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, ενώ αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επεσήμανε τον κίνδυνο να γενικευτεί. Συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούμπας σε σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ1 εξέφρασε την εκτίμηση ότι το όλο σκηνικό στην Ουκρανία «θα οδηγήσει σε ένα παρατεταμένο πόλεμο με τον κίνδυνο κλιμάκωσης και γενίκευσης του έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας να είναι επί θύραις». Σημείωσε ότι «ιδιαίτερα οι ΗΠΑ ωθούν τον Ζελένσκι σε κλιμάκωση γιατί θεωρούν ότι έτσι αδυνατίζει η Ρωσία και ομοίως αδυνατίζει οικονομικά η ΕΕ». Ο Δ. Κουτσούμπας είπε οτι «μόνο στο ανθρωπιστικό ζήτημα έπρεπε να είμαστε αρωγοί και όχι να στέλνουμε όπλα». Είπε ότι η Ελλάδα «πρέπει να βγει από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας» καθώς «είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων της πλειοψηφίας».




Βελόπουλος κατά κυβέρνησης: «Ορίστε τώρα ελληνική ΑΟΖ πριν μας προλάβει η Τουρκία»
  


Πέμπτη, 16 Ιουν 2022 Έντονη κριτική στη κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί απέναντι στην προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας, άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κάνοντας λόγο για «αλλοπρόσαλλες δηλώσεις υπουργών» και για «πολιτική υποχώρησης» έναντι των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.ν«Με κράτος φασίστα, σφαγέα και τρομοκράτη δεν κάνεις διάλογο.

Πρέπει να προλάβετε την Τουρκία. Ορίστε τώρα ελληνική ΑΟΖ πριν μας προλάβει η Τουρκία, πριν καταθέσει ξαφνικά στον ΟΗΕ συντεταγμένες. Πριν προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και μετά εμείς θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος, στην παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της κύρωσης Συμφωνίας για την ίδρυση γραφείου υποστήριξης στην Αθήνα, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η σωστή πλευρά της ιστορίας, είναι λάθος αντίληψη. Και αυτό απεδείχθη από το ουκρανικό.

Γιατί όταν στην ίδια πλευρά είναι και η Τουρκία, τότε αυτή είναι η λάθος πλευρά για τη χώρα μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης .

Στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας ότι αυτό που ανησυχεί τον κ. Βελόπουλο είναι ότι από την επιτυχημένη εξωτερική πολιτικής τής κυβέρνησης «δεν θα έχει το κόμμα του χώρο στο πολιτικό σκηνικό. «Η Ελλάδα, όσο και αν δεν το θέλετε απέδειξε ότι αντέχει.

Η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, σύνεση και ωριμότητα συνεχίζει μια δυνατή εξωτερική πολιτική ενισχύοντας τις συμμαχίες της και παρακολουθώντας όλα τα δεδομένα. Απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις απαντά με περηφάνια και ψυχραιμία. Και αυτό που ανησυχεί τον κ. Βελόπουλο είναι ότι με αυτή την επιτυχία της κυβέρνησης δεν θα έχει το κόμμα του χώρο στο πολιτικό σκηνικό. Γιατί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε την ισχύ της χώρας μας, μετατρέποντας την ισχυρότατη απέναντι στα τερτίπια του κ. Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.



Προ των πυλών το 5ο μνημόνιο 
Πώς θα το αποφύγουμε
    


Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

«Το 5ο μνημόνιο είναι προ των πυλών και η επόμενη κυβέρνηση που θα αναλάβει θα κληθεί να το διαχειριστεί», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25. Όπως σημειώνει, «Ακόμα μεγαλύτερα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα ζητάει η Κομισιόν μέχρι το 2060 Στην λογική των πρωτογενών πλεονασμάτων επιστρέφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας για τα επόμενα 37 χρόνια, μέσο πρωτογενές πλεόνασμα για τη χώρα μας της τάξης του 2,6% του ΑΕΠ!».

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «Στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους για την 14η αξιολόγηση, για την οποία πανηγύριζε αυτές τις μέρες η Μητσοτάκης Α.Ε., η Κομισιόν αναθεωρεί τις (ήδη εξωπραγματικές) προηγούμενες προβλέψεις που είχαν συμφωνηθεί μετά το τέλος του 3ου μνημονίου για πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ μέχρι και το 2060, ανεβάζοντας τον στόχο αυτόν σε επίτευξη μέσου πλεονάσματος 2,6% του ΑΕΠ από το 2023 έως και το 2060.

Η Κομισιόν εκτιμάει ότι θα χρειαστούν όλο και υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει από το 2023 σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το οποίο θα αυξάνεται συνεχώς μέχρι και το 2026. Συγκεκριμένα, θα διπλασιαστεί στο 2,7% του ΑΕΠ το 2024 και θα φτάσει στο 3,4% του ΑΕΠ το 2025 και στο 3,7% του ΑΕΠ το 2026!», προσθέτει.

«Είναι, λοιπόν, καθημερινά όλο και πιο σαφές πως το 5ο μνημόνιο είναι προ των πυλών και η επόμενη Κυβέρνηση που θα αναλάβει θα κληθεί να το διαχειριστεί. Για αυτό χρειάζεται η Ρήξη που προκρίνει το ΜέΡΑ25, για να ανατρέψουμε αυτή την πορεία σε μια νέα δεκαετία -ή και περισσότερο- ακόμα μεγαλύτερης φτωχοποίησης μιας κοινωνίας και οικονομίας που δεν έχουν πια κανένα περιθώριο», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25».



Δεν υπάρχουν σχόλια