Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα /Φ.1796

Δήμας Χρίστος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Βουλευτής Κορινθίας

Ο πρώτος πιλοτικός σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων υδρογόνου στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια εικόνα από το μέλλον
  


Newsroom 
Το υδρογόνο είναι ένα από τα ελάχιστα διαθέσιμα καύσιμα με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ. ηλιακής, αιολικής). Το καύσιμο αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στην ταχύτερη απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα και στην επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, μέσω της απανθρακοποίησης του τομέα των μεταφορών που ευθύνεται για σχεδόν το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» αναπτύσσει, ήδη, μία σειρά σημαντικών ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων σχετικά με τις τεχνολογίες υδρογόνου και την ευρεία εφαρμογή τους στις μεταφορές, τη βιομηχανία και τον ενεργειακό τομέα.

Πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα, στον χώρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων υδρογόνου, το πρώτο υδρογονάδικο, όπως χαρακτηριστικά το λένε οι άνθρωποι του χώρου, και αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής, αποθήκευσης και ανεφοδιασμού υδρογονοκίνητων οχημάτων στη χώρα.

«Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων υδρογόνου αποτελεί μια εικόνα από το μέλλον και ένα βήμα στην πορεία της πράσινης μετάβασης. Πρόκειται για ένα ακόμα αποτέλεσμα της πολύ σημαντικής ερευνητικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται στα ερευνητικά ιδρύματα της πατρίδας μας» δήλωσε στο ΑΠΕΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών στον Δημόκριτο και εκ των ιδρυτών της Cyrus, Θάνος Στούμπος, εξηγεί ότι οι ρυθμοί πρέπει να επιταχυνθούν και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να γίνει πιο φθηνό το υδρογόνο για να το αξιοποιήσουμε.

Αν η αγορά αρχίσει να αναπτύσσεται, το κόστος θα μειωθεί δραστικά».

Πάντως, πρόσφατα, στο Athens Energy Dialogues, ο Κωνσταντίνος Παπαλουκάς, ειδικός εμπειρογνώμων και συντονιστής της Επιτροπής, για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για το υδρογόνο σημείωσε ότι το σχέδιο δράσης αναμένεται σύντομα να βγει σε διαβούλευση.

Πως λειτουργεί ο σταθμός Ο σταθμός υδρογόνου ενσωματώνει πρωτοποριακή τεχνολογία συμπίεσης του καυσίμου που αναπτύχθηκε από τη CYRUS ΑΕ, μία εταιρεία spin-off του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Υπογραμμίζεται ότι η ανάπτυξη του έργου, που συγχρηματοδοτείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας - ΓΓΕΚ (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (H2TRANS, Τ1ΕΔΚ-05294), βασίζεται κυρίως σε ελληνική τεχνογνωσία.

Η υποδομή διαθέτει μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης νερού με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, τον καινοτόμο συμπιεστή υδρογόνου της εταιρείας CYRUS που το αποδίδει στα 200 bar, δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου σε υψηλή πίεση και σύστημα ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων με καύσιμο υδρογόνο.

Οι συμπιεστές υδρογόνου της εταιρίας CYRUS λειτουργούν εντελώς αυτόνομα με ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελ και παροχή νερού βρύσης. Έχουν δημιουργηθεί με την χρήση της τεχνολογίας μεταλλοϋδριδίων, παράγοντας μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και πολύ χαμηλά επίπεδα ήχου. Αυτό επιτρέπει την εγκατάσταση σταθμών και σε αστικά περιβάλλοντα, κάτι που ως τώρα ήταν εξαιρετικά δύσκολο λόγω των εκπομπών θορύβου των συμβατικών, μηχανικών συμπιεστών.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο REPowerEU της ΕΕ που ανακοινώθηκε πρόσφατα θέτει ως στόχο την παραγωγή περισσότερων από 10 εκατ.

τόνων «πράσινου» υδρογόνου και αντίστοιχων ποσοτήτων ως το 2030, με το υδρογόνο να καθίσταται σημαντικό συστατικό του ενεργειακού μίγματος για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εφαρμογές του δεν περιορίζονται στις μεταφορές, αλλά περιλαμβάνουν τη βιομηχανία και γενικότερα τους τομείς όπου δεν μπορεί να δώσει λύσεις η χρήση μπαταρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔήμας: Ανοικτό κάθε Κυριακή το Μουσείο Φενεού
  

«Από σήμερα, το Μουσείο Αρχαίας Φενεού ανοίγει και πάλι τις πύλες του για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του».

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και προσθέτει: «Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό, από αυτήν και για κάθε Κυριακή, από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 15:30 το μεσημέρι.

Αξίζει να το επισκεφτείτε!

Υπενθυμίζεται πως το Μουσείο Αρχαίας Φενεού ήταν κλειστό για αρκετά χρόνια και ξανάνοιξε τις πύλες του πέρσι το καλοκαίρι».

Από σήμερα το Μουσείο Αρχαίας #Φενεού ανοίγει και πάλι τις πύλες του για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του! Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από αυτήν και για κάθε Κυριακή από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 15:30 το μεσημέρι. Αξίζει να το επισκεφτείτε!

Newsroom Κυ 05/06/2022, 14:44Ξεκινά στην Κορινθία η λειτουργία της πιο σύγχρονης μονάδας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη
  


Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει στην Κορινθία η λειτουργία της πιο σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tikun Europe κ. Νίκος Μπέης πραγματοποίησε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνάντηση εργασίας με τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα.

Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει περίπου τα 40 εκατ.€ και θα δημιουργηθούν σε πρώτη φάση πάνω από 120 νέες θέσεις εργασίας, πολλές εξ’αυτών στην έρευνα και καινοτομία.

Το εργοστάσιο της TIKUN Europe βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 56.000 τ.μ. λίγο έξω από την Κόρινθο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κυρά Βρύσης. Η παραγωγική εγκατάσταση είναι πλήρως καθετοποιημένη, διαθέτοντας τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Ο χώρος διαθέτει τρεις διακριτές μονάδες: τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα πρωτογενούς επεξεργασίας και τη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Χρίστος Δήμας: Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες αιχμής μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις θάλασσες μας
  


NewsRoom «Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες αιχμής, την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις θάλασσες μας».

Αυτό σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Λιμένων Ελλάδος με τίτλο:

«Λιμάνια με το βλέμμα στο μέλλον: Προκλήσεις και Προοπτικές», στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων 2022.

Ο υφυπουργός, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει ότι μίλησε για την νέα εποχή στον κλάδο της ναυτιλίας και την απήχηση που έχει στην ελληνική κοινωνία, την ιστορία και οικονομία και πιο συγκεκριμένα είπε: «Τα Posidonia 2022 αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του κλάδου της ναυτιλίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες αιχμής, την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις θάλασσες μας και το περιβάλλον γενικότερα που να έχει παράλληλα ισχυρότερο οικονομικό αποτύπωμα.

Η εξέλιξη του κλάδου της ναυτιλίας έχει διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο για τα logistics, την ασφάλεια σε πολλαπλά επίπεδα και φυσικά για την ενεργειακή μεταφορά (διακίνηση καυσίμων), διαφοροποίηση και αυτονομία. Η Ελλάδα έχοντας την τεχνογνωσία, την εμπειρία, την γεωγραφική θέση αλλά και διαθέτοντας τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως μπορεί να εκμεταλλευτεί την διεθνή συγκυρία και να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια