Header Ads

«Άγιος Γεώργιος ο Χιοπολίτης» /Φ.1796

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Θεατρική παράσταση από την εφηβική θεατρική σκηνή του Κέντρου Νεότητας του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας Κορίνθου



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Χθες, Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022, παρακολούθησα στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου τη θεατρική παράσταση «Άγιος Γεώργιος ο Χιοπολίτης» από την εφηβική θεατρική σκηνή του Κέντρου Νεότητας του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας Κορίνθου . Οι συντελεστές αποφάσισαν να δώσουν εκτάκτως και 3η παράσταση, προκειμένου να ικανοποιήσουν όλους όσοι δεν μπόρεσαν να βρουν θέση στις προγραμματισμένες παραστάσεις της Κυριακής, 12 Ιουνίου και της Δευτέρας, 13 Ιουνίου. Νιώθω τυχερή γι’αυτήν την απόφαση!
  

Δεν θα γράψω σήμερα για την ποιότητα της γραφής, του λόγου, του … σεναρίου. Ποιος, άλλωστε, θα μπορούσε να ασκήσει οποιαδήποτε κριτική για τη γραφή του μεγάλου Φώτη Κόντογλου, του μικρασιάτη συγγραφέα και αγιογράφου από το Αϊβαλί , ο οποίος κατέγραψε τον βίο του Αγίου (το συναξάρι συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Το Αϊβαλί η πατρίδα μου») και στον οποίο οφείλουμε την εξαιρετική πρωτότυπη θεατρική διασκευή της Μαριγώς Μπούρη !

Δεν θα γράψω ούτε για εντυπωσιακές ερμηνείες επαγγελματιών ηθοποιών, ούτε θα μιλήσω για τήρηση ή μη σκηνοθετικών κανόνων ή για ανακάλυψη «νέων» σκηνοθετικών ευρημάτων, γιατί ούτε οι ηθοποιοί, ούτε οι υπεύθυνοι σκηνοθεσίας του έργου είναι επαγγελματίες του χώρου, ούτε και ο στόχος των συντελεστών της παράστασης, όπως φάνηκε καθ’όλη τη διάρκεια αυτής, ήταν η ανάδειξη του ατομικού ταλέντου του καθενός, ο εντυπωσιασμός και τα εφέ …, ως είθισται στην εποχή μας.

Ποιος ήταν ο στόχος όμως;

Όποιος παρακολούθησε την παράσταση είμαι βεβαία ότι ένιωσε το μεράκι της οργανωτικής επιτροπής, το ομαδικό πνεύμα , την αξία της συνεργασίας, της συνεισφοράς και το κίνητρο της δημιουργίας της παράστασης που δεν είναι άλλο από την πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό με την οποία γαλουχούνται όλοι οι συμμετέχοντες στο Κέντρο Νεότητας του Ι.Ν. και από την ανάγκη για διατήρηση των ορθόδοξων ηθών και παραδόσεων, καθώς και της μνήμης της Ιστορίας μας.
  

Μία ομάδα 50 προσώπων όλων των ηλικιών,
δεμένη ύστερα από πολύμηνη δουλειά πάνω σε ένα «σενάριο» γεμάτο μηνύματα ζωής, ήθους, μαχητικότητας, πάλης ενάντια στην σκλαβιά παντός είδους, μηνύματα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΠΙΣΤΗΣ, ΕΛΠΙΔΑΣ! Πόση ανάγκη έχουμε όλοι από τη Δύναμη που δίνει ο ορθόδοξος χριστιανικός τρόπος ζωής!

Οι «μεγάλοι» επέλεξαν το έργο, επέλεξαν τη ζωή του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτη που γεννήθηκε στο χωριό Πιτυός της βόρειας Χίου και μαρτύρησε το 1807, σε ηλικία 22 ετών, στο Αϊβαλί, για να διδαχθούν οι ίδιοι από τον βίο και τις επιλογές του, αλλά και να διδάξουν τα παιδιά του Κέντρου Νεότητας ήθος, γενναιότητα, αλληλοβοήθεια, χαρά ζωής, θυσιαστική προσφορά, ανιδιοτέλεια, τρόπους αντιμετώπισης και αντίδρασης στην πιθανή προδοσία από τον εκάστοτε Εφιάλτη ή Ιούδα, σθένος ενάντια στην α-σθένεια της εποχής μας. Και η πολλή δουλειά, η καλή συνεργασία απέδωσε καρπούς!

Είναι γνωστό στην κοινωνία της Κορίνθου το έργο του Κέντρου Νεότητας του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου χρόνια τώρα. Είναι γνωστή και η προσφορά των υπεύθυνων σκηνοθεσίας του συγκεκριμένου έργου, της Ζωής Ρέλλου (νηπιαγωγού) και του Μάριου Γεωργιάδη (γυμνασιάρχη) ο οποίος εκτός από την επίβλεψη του έργου ενσάρκωσε μοναδικά επί σκηνής τον ρόλο του συγγραφέα-αγιογράφου Φώτη Κόντογλου. Σκηνοθετικά επέτυχαν να ισορροπήσουν ανάμεσα στον συγγραφέα, την υποκριτική, τη μουσική, τον χορό, την ενδυματολογία, τη σκηνογραφία, τα φώτα, τις βιντεοπροβολές, ενώ με τις παραδοσιακές φορεσιές από την Μικρασία - προσφορά της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου- έντυσαν τους ηθοποιούς αναδεικνύοντας τον πλούτο της ενδυματολογικής παράδοσής μας.

Ωστόσο θαυμαστή υπήρξε η συμμετοχή 50 μελών του Κέντρου Νεότητας στην παράσταση και μοναδικό το πάθος και η σεμνότητα με την οποία το κάθε μέλος απέδωσε τον ρόλο του κι ας με συγχωρήσουν όλοι που λόγω ελλείψεως χώρου δεν μπορώ να αναφερθώ ονομαστικά στον καθένα. Η επιτυχία τους διαγράφηκε στο πρόσωπο όλων, που έλαμπε από χαρά για το τέλος μίας όμορφης θεατρικής διαδρομής που έφερε πολλές «αποσκευές», αλλά και από το δυνατό χειροκρότημα των θεατών που «διψούν» για θεάματα με νόημα και όμορφο λόγο.
  

Η διδαχή και η καθοδήγηση του γέροντα-πνευματικού πατέρα των παιδιών του Κέντρου Νεότητας π.Νεκταρίου, ο οποίος αν και κοιμήθηκε συντροφεύει πάντα τα βήματά τους…, ήταν παρούσα καθ’όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας…

Το αφιέρωμα στον πολιούχο των Κυδωνιών, ο οποίος βασανίστηκε από τους Οθωμανούς κατακτητές με τις προσφιλείς για την εποχή τεχνικές τους και μαρτύρησε επί Τουρκοκρατίας στη Μικρασία, ήταν προγραμματισμένο να ανέβει επί σκηνής το 2020-21 ως αφιέρωμα στα 200 χρόνια από το 1821, λόγω δε της πανδημίας παρουσιάσθηκε φέτος χάρις στην υπομονή και στην επιμονή των υπευθύνων του Κέντρου Νεότητας. 

Τέτοιες προσπάθειες αξίζουν πραγματικά την συνδρομή του Δήμου Κορινθίων, του ΚΕΠΑΠ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίοι υπήρξαν αρωγοί του Κέντρου Νεότητας του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε αυτό το έργο.

Πρόκειται για μία θεατρική παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσουν οι μαθητές όλων των σχολείων της περιοχής μας κι ας το σκεφθούν οι αρμόδιοι φορείς την ερχόμενη σχολική χρονιά.


* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 


Δεν υπάρχουν σχόλια