Header Ads

Μητροπολιτικά νέα /Φ.1796

«ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» 
ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» ΥΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ
  

Σύσκεψη για τα «ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022, στην Κροκίδειο Αίθουσα στην Κόρινθο.

Κατά την διάρκεια της συσκέψεως, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία και καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, παρουσία του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου, εκπροσώπων όλων των Πολιτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών και υπολοίπων Φορέων της πόλεως Κορίνθου, καθώς και Ιερέων και Ιεροψαλτών του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου, συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα πραγματοποιηθούν καλύτερα οι προγραμματισμένες Λειτουργικές και Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου μας και Αποστόλου των Εθνών Παύλου.

Ο Σεβασμιώτατος, πέραν των τεχνικών και λειτουργικών ζητημάτων, που αναλύθηκαν, εξέφρασε την έκδηλη προσμονή και την χαρά του, καθώς μετά από δύο σκληρά χρόνια «αποχής», λόγω των υγειονομικών μέτρων για την πανδημία, εφέτος μπορούμε επιτέλους να τιμήσουμε πάνδημα και λυτρωτικά τον Απόστολό μας με όλες τις καθιερωμένες πλέον λειτουργικές πανηγυρικές εκδηλώσεις. Επιπρόσθετα, τα συναισθήματα χαράς του πολλαπλασιάστηκαν με την επίσης μετά διετίας διεξαγωγή του Παγκορινθιακού προσκυνήματος στον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας και στα λοιπά Σεβάσματα της Ιεράς Νήσου Τήνου, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Ιουλίου 2022.

Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των Φορέων δίδοντας τους, ως ευλογία, το επανεκδοθέν, υπό της Ι. Μητροπόλεως μας, βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου με τίτλο «ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ».

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.




ΛΖ’ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ «ΙΣΤ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2022».
  

Με την παρουσία του Θεοφιλεστάτου Βοηθού Επισκόπου και Πρωτοσυγκέλλου αγίου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και όλων των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως μας πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2022, η 37η Ιερατική Σύναξη, στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, με την ευκαιρία των επερχομένων εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας Αποστόλου Παύλου «ΙΣΤ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022». Της Ιερατικής Συνάξεως προηγήθηκε προσευχή και στην συνέχεια ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Κοσμήτορας αυτής κ. Απόστολος Νικολαΐδης ομίλησε με θέμα: «Τα χαρίσματα και η ενότητα της Εκκλησίας κατά τον Απόστολο Παύλο».

Ο κ. Καθηγητής με την μέθοδο ερωταποκρίσεων αλλά και με τον λόγο του Αποστόλου Παύλου και του ερμηνευτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου κατέδειξε ότι, στην Εκκλησία όλοι διαθέτουν χαρίσματα ως μετέχοντες στο ίδιο Σώμα. Κανείς όμως δεν είναι ιδιοκτήτης, αφού όλα οφείλονται στο Άγιο Πνεύμα. Αυτό σημαίνει ότι, κανείς δεν χρησιμοποιεί αυτά για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους. Σε αυτό το πλαίσιο κανείς χαρισματούχος δεν αντιστρατεύεται το Άγιο Πνεύμα και την Εκκλησία καλλιεργώντας ομαδοποιήσεις και προτρέποντας τους πιστούς σε ανυπακοή. Το χάρισμα είναι ενοποιητικό και διόλου διασπαστικό. Στην περίπτωση αυτή καταντά «εωσφορικό». Γίνεται διασπαστικό όταν οικειοποιείται, εργαλειοποιείται, κακοποιείται και κυρίως όταν στρέφεται κατά της Εκκλησίας. Στην περίπτωση αυτή τελείται το έγκλημα που ονομάστηκε βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος, ενώ η πράξη έδειξε ότι η ενότητα της Εκκλησίας δεν κινδύνευσε ποτέ από τους αμαρτωλούς αλλά από τους χαρισματούχους. Ακολούθησαν ερωτήσεις εκ μέρους των Κληρικών στις οποίες εύστοχα απάντησε ο κ. Καθηγητής.

Στην συνέχεια ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας έλαβε τον λόγο και, αφού ευχαρίστησε τον Ελλογιμώτατο κ. Καθηγητή για την εισήγησή του, έδωσε πρακτικές οδηγίες για την καλύτερη πραγματοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων «ΙΣΤ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» αποδίδοντας έτσι την τιμή, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας στον «Πρώτο μετά τον Ένα» Απόστολο Παύλο, προστάτη, έφορο της Ιεράς Μητροπόλεως μας και πολιούχο της ιστορικής Κορίνθου. Επιπρόσθετα, διευκρίνισε και τον τρόπο διεξαγωγής του Παγκορινθιακού προσκυνήματος στον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας και στα λοιπά Σεβάσματα της Ιεράς Νήσου Τήνου, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Ιουλίου 2022. Επίσης, έδωσε Ποιμαντικές συμβουλές και διοικητικές διευκρινίσεις για τρέχοντα Εκκλησιαστικά σοβαρά θέματα, ευχόμενος όπως ο Χριστός, ως Κεφαλή της Εκκλησίας, να είναι το κέντρο, η ζωή και η ενότης όλων των μελών του Σώματός Του, ώστε να μη διαιρούνται αυτά αλλ᾿ ούτε και να σκορπίζονται, ζώντας με αλληλεγγύη και αμοιβαιότητα προς δόξαν Θεού και ψυχική τους σωτηρία!

Ακόμα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του επιμορφωτικού προγράμματος «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» που υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολή μας, ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσ. Αρχιμ. π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, τον συντονιστή εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως μας π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα, και αναφέρθηκε στον αείμνηστο π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Αρχιεπισκοπής και Γενικό Δ/ντη του Ι.Π.Ε., απένειμε τις Βεβαιώσεις Πιστοποίησης στους συμμετάσχοντες στο πρόγραμμα Κληρικούς και ανακοίνωσε νέο κύκλο επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το Μυστήριο της Εξομολογήσεως που θα λάβουν χώρα από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η 37η Ιερατική Σύναξη έληξε με ευχές του Σεβ. Ποιμενάρχου μας προς τους Κληρικούς, και την φήμη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου αγίου Κεγχρεών, που έψαλαν όλοι οι Κληρικοί μας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.




ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΜΕ ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
  


Με κάθε Εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε κι εφέτος η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας, η Κυριακή της Πεντηκοστής, στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου με την τέλεση πανηγυρικής δισαρχιερατικής Θ. Λειτουργίας από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, ο οποίος και προεξήρχε και τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου.

Ο Ποιμενάρχης μας ομιλώντας προς τους ευσεβείς πιστούς επεσήμανε την σπουδαιότητα της ημέρας για την ανθρωπότητα, καθώς ανέτειλε η όγδοη και ανέσπερη ημέρα, όπου η χάρις του Θεού πλεονάζει και γεμίζει τα σύμπαντα. Γι’ αυτόν τον λόγο ψάλλουμε, δοξολογώντας και προσκυνώντας, το «Εἴδομεν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ἐλάβομεν Πνεῦμα ἐπουράνιον, εὕρομεν πίστιν ἀληθῆ, ἀδιαίρετον Τριάδα προσκυνοῦντες, αὕτη γὰρ ἡμᾶς ἔσωσεν». Τα πρώτα χρόνια της Ορθοδοξίας, τα «παλαιά» το Πνεύμα το Άγιο «επηρέαζε» την ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι ζούσαν «ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες» (Β’ Κορ.στ΄,10) και εξ αυτής της επιρροής η ζωή τους μετατρεπόταν σε παράδεισο. Στις μέρες μας όχι μόνον απωλέσαμε το προνόμιο αυτό αλλά και πάψαμε να το αναζητούμε. Γι’ αυτό ο Σεβασμιώτατος, δεήθηκε προς τον Κύριο, «Το Πνεύμα Σου το Άγιον μη αντανέλης αφ’ ημών…», αλλά να μας οδηγεί εν γη ευθεία, να έλθει να σκηνώσει μέσα μας και να μας καθαρίσει από κάθε κηλίδα. Ολοκληρώνοντας, ανακοίνωσε στους πιστούς το πρόγραμμα των εορταστικών Εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου με τον τίτλο: «ΙΣΤ΄ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» προτρέποντάς τους να συμμετάσχουν σε αυτές αποδίδοντας τον δέοντα σεβασμό και την τιμή στον ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέστηκε, κατά την Εκκλησιαστική τάξη, ο Εσπερινός της Γονυκλισίας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια