Header Ads

Δημοτικά νέα /Φ.1796

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ


«Για να περπατάμε με ασφάλεια» 
ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  

Υπεγράφη σήμερα και ξεκινά άμεσα η ανακατασκευή των πεζοδρομίων της Κορίνθου, ένα έργο μείζονος σημασίας για την ασφαλή κίνηση των πολιτών και βεβαίως την αισθητική αναβάθμιση της συνολικής εικόνας της πόλης.

Η σύμβαση έργου υπεγράφη του πρωί από τον Δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας «ΠΙΣΤΕΥΟΣ ΑΕ», παρουσία του αρμοδίου αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργου Πούρου.

Το έργο περιλαμβάνει:

αντικατάσταση παλαιών και εφθαρμένων πεζοδρομίων αντικατάσταση παλαιών και εφθαρμένων φωτιστικών πυλώνων προσθήκη νέων φωτιστικών όπου απαιτείται, μικρά τεχνικά έργα για την απορροή των ομβρίων υδάτων από τα πεζοδρόμια 

Τα σημεία παρέμβασης είναι:

1. Από Δέλτα Κορίνθου έως περιοχή Καπαγερίδη (πεζοδρόμια και ιστοί με φωτισμό) 

2. Από Εθνικής Ανεξαρτησίας έως Δέλτα Κορίνθου (πεζοδρόμια και ιστοί με φωτισμό, σε συνδυασμό με το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ) 

3. Διασταύρωση Ποσειδωνίας έως σ/μ Γαλαξίας (ιστοί με φωτισμό) 

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ 

Έργο: Ανάπλαση πεζοδρομίων πόλης Κορίνθου Μελέτη: 101/2021 

Π ρ ο ϋ π ο λ ο γ ι σ μ ό ς :1.270.000€ 
Χρηματοδότηση: ΣΑΤΑ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2, ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΔΗΜΟΥ 

Ανάρτηση διαγωνισμού:27/12/2021 

Ανακήρυξη αναδόχου:16/05/2022 (ΔΙΑΥΓΕΙΑ) 
Ανάδοχος: ΠΙΣΤΕΥΟΣ ΑΕ 
Έκπτωση: 40,83% 
Υπογραφή συμφωνητικού έργου: 08/06/2022




Συνεχίζεται το έργο κατασκευής του σχολικού συγκροτήματος Αρχαίας Κορίνθου
    

Ο Δήμος Κορινθίων είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την συνέχιση του έργου κατασκευής του σχολικού συγκροτήματος Αρχαίας Κορίνθου. Με απόφαση της η οικονομική επιτροπή του δήμου σε συνεδρίαση της την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, αποφάσισε την αποδοχή του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε με τον ανάδοχο και την επανέναρξη των εργασιών.

Το σχολικό συγκρότημα της Αρχαίας Κορίνθου είναι ένα έργο ιδιαιτέρως σημαντικό για την περιοχή. Οφείλαμε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν ώστε να ικανοποιήσουμε ένα αίτημα ετών για μαθητές, γονείς και δασκάλους.

Το έργο δεν χάνεται, το έργο συνεχίζεται. Το έργο σε λίγους μήνες αποδίδεται. Ένα σχολείο μοναδικό στην χώρα, ένα σχολείο – μουσείο που μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα πόλο έλξης επισκεπτών από την χώρα και το εξωτερικό.

Η απόφαση αποδοχής της διαπραγμάτευσης με τον ανάδοχο και συνέχισης του έργου ελήφθη από την οικονομική επιτροπή του δήμου Κορινθίων κατά πλειοψηφία. Υπερψήφισαν η παράταξη του Δημάρχου κ.Βασίλη Νανόπουλου και η παράταξη του κ.Αλέξανδρου Πνευματικού. Αρνητική ήταν η ψήφος της παράταξης του κ.Νίκου Σταυρέλη και του ανεξάρτητου συμβούλου κ.Χρήστου Κορδώση .



ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ


Πρόσβαση στη θάλασσα για όλους για 7η συνεχόμενη χρονιά
    


Στην παραλία της Νεράιδας Λουτρακίου τοποθετήθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η ολοκληρωμένη υποδομή πρόσβασης των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα, στη θάλασσα. Πρόκειται για τον μηχανισμό Seatrac, μια μη μόνιμη, ενεργειακά αυτόνομη εγκατάσταση που δίνει τη δυνατότητα σε συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα να απολαύσουν ασφαλή και αυτόνομη πρόσβαση στην θάλασσα. Η χρήση της εγκατάστασης είναι, όπως κάθε χρόνο, δωρεάν.

Ο μηχανισμός «Seatrac» αποτελείται από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό. Δίπλα σε αυτόν τοποθετήθηκαν εκ νέου, ειδικός διάδρομος, ντουζιέρα, τουαλέτα ΑμΕΑ και πραγματοποιήθηκε διαμόρφωση του χώρος πρόσβασης και οι θέσεις για ΑμΕΑ στο πάρκινγκ μπροστά από την παραλία. Είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς διαθέτει φωτοβολταϊκό πάνελ και δεν τροφοδοτείται από το τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Προς ενημέρωση των χρηστών του ειδικού μηχανισμού, σας γνωστοποιούμε ότι μπορείτε να παραλάβετε το ειδικό τηλεχειριστήριο λειτουργίας από το κοντινό κατάστημα (εστιατόριο «Νεράιδα»).



ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ


Ένταξη δέκα (10) διαδικασιών στις Θυρίδες των Δήμων
  


Σας ενημερώνουμε ότι από τις 17 Ιουνίου 2022 θα είναι διαθέσιμες στους πολίτες, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), δέκα (10) ηλεκτρονικές αιτήσεις (ψηφιακές υπηρεσίες) που αφορούν στην έκδοση πιστοποιητικών δημοτολογίου και αποσπασμάτων ληξιαρχικών πράξεων, τα οποία δεν μπορούν να εκδοθούν απευθείας ηλεκτρονικά από τους πολίτες. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να εκδοθούν ηλεκτρονικά από τους πολίτες αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων για ληξιαρχικά γεγονότα πριν το 2013. Οι εν λόγω ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται μέσω των Θυρίδων των ΚΕΠ, από 17/6/2022 θα παρέχονται και μέσω των Θυρίδων των Δήμων.

Συγκεκριμένα από το gov.gr θα δρομολογούνται προς τους Δήμους που έχουν ενεργοποιήσει Θυρίδες στο gov.gr:

Στη Θυρίδα Δημοτολογίου, αιτήσεις πολιτών για:

Έκδοση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης o Έκδοση πιστοποιητικού γέννησης o Έκδοση πιστοποιητικού ιθαγένειας o Έκδοση πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών o Έκδοση πιστοποιητικού εντοπιότητας o Έκδοση πιστοποιητικού εγγραφής στο Μητρώο Αρρένων Στη Θυρίδα Ληξιαρχείου, αιτήσεις πολιτών για:

Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γέννησης o Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γάμου o Έκδοση ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης o Έκδοση ληξιαρχικής πράξης θανάτου Στην απάντηση στον πολίτη για τα παραπάνω 10 πιστοποιητικά / ληξιαρχικές πράξεις, δεν απαιτείται να υπογράφεται ιδιόχειρα το έγγραφο ή να φέρει την στρογγυλή σφραγίδα του Φορέα δεδομένου ότι με την ανάρτηση στη Θυρίδα αποκτά τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας εγγράφων του gov.gr (Μοναδικό αριθμό επαλήθευσης, QR Code, Προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα). Τα έγγραφα αυτά γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από όλους τους Φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, βάσει των διατάξεων των άρθρων 13 & 14 του Νόμου 4727/2020, ήτοι Ως ηλεκτρονικά έγγραφα διακινούμενα με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), χωρίς να απαιτείται ηλεκτρονική υπογραφή ή άλλη ηλεκτρονική σφραγίδα και με ισχύ πρωτότυπου εγγράφου.

Ως έντυπα έγγραφα, εφόσον εκτυπωθούν από τη διαδικτυακή εφαρμογή της ΕΨΠ, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσης και με ισχύ αντιγράφου.

Μέχρι σήμερα μια ηλεκτρονική αίτηση που εμπίπτει στις ανωτέρω 10 ψηφιακές υπηρεσίες, δρομολογείται από το ΚΕΠ που επιλέγει ο πολίτης στον αρμόδιο Δήμο, με χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Συνοπτικά, για τη διεκπεραίωση της αίτησης απαιτούνται οι ακόλουθες ενέργειες:

επικοινωνία του υπαλλήλου του ΚΕΠ με τον αρμόδιο Δήμο μέσω email ή άλλο τρόπο έκδοση του πιστοποιητικού από τον Δήμο μέσω του Μητρώου Πολιτών ή την σύνταξη νέου εγγράφου ή την φωτοτυπία υφιστάμενης ληξιαρχικής πράξης επικοινωνία του υπαλλήλου με τον πολίτη μέσω τηλεφώνου ή email σε τυχόν ανάγκη για διευκρινήσεις υπογραφή από τους αρμόδιους υπαλλήλους σάρωση του εγγράφου αποστολή του στο ΚΕΠ με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) ανάρτηση της απάντησης στη Θυρίδα του πολίτη στο gov.gr Τόσο οι υπάλληλοι των Δήμων, όσο και αυτοί των ΚΕΠ επιβαρύνονται με πολλά βήματα που στοιχίζουν σε κόστος και χρόνο. Επίσης, ο πολίτης λαμβάνει την απάντηση αφού ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω βήματα.

Σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, στο πλαίσιο δράσεων για το Παρατηρητήριο για την Γραφειοκρατία:

Με τη νέα διαδικασία προκύπτει πολύ μεγάλη μείωση στον χρόνο στον οποίο λαμβάνει το τελικό του έγγραφο ο πολίτης, της τάξης του 96%.

Αντίστοιχα και για τον δημοτικό υπάλληλο, η μείωση στον χρόνο διεκπεραίωσης είναι δραστική, της τάξης του 94%.

Μειώνεται το κόστος διεκπεραίωσης για κάθε πιστοποιητικό κατά 5,45 €. Ο υπολογισμός έχει γίνει για το παράδειγμα του αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης και περιλαμβάνει τόσο κόστη που αντιστοιχούν στον χρόνο εργασίας του δημοτικού υπαλλήλου, όσο και σε κόστη αναλώσιμων (εκτυπώσεις, χαρτί κ.ά).

Με βάση τη νέα διαδικασία του δημοτικού υπαλλήλου μέσα από τη Θυρίδα του Δήμου δεν χρειάζονται πλέον οι παρακάτω ενέργειες:

αποθήκευση / εκτύπωση της αίτησης από το email του ΚΕΠ αποστολή της αίτησης για πρωτοκόλληση, είτε ηλεκτρονικά μέσω ΣΗΔΕ, είτε με φυσικό τρόπο εκτύπωση του εγγράφου από το Μητρώο Πολιτών αποστολή του εγγράφου στον προϊστάμενο (ή τον Δήμαρχο) για να λάβει φυσική ή ηλεκτρονική υπογραφή σάρωση του εγγράφου σε περίπτωση που έχει λάβει φυσική υπογραφή και άρα είναι σε έγχαρτη μορφή αποστολή του εγγράφου με email στο ΚΕΠ φυσική αρχειοθέτηση αίτησης 
Από τις 17 Ιουνίου 2022 έως και 30 Ιουνίου 2022, ο πολίτης θα έχει την επιλογή να στείλει την αίτηση του στην Θυρίδα του Δήμου ή στην Θυρίδα των ΚΕΠ του ίδιου Δήμου.

Από 1η Ιουλίου 2022, για όσους Δήμους έχουν ενεργοποιήσει Θυρίδες, ο πολίτης θα έχει την επιλογή να δρομολογήσει την αίτησή του μόνο στο Δήμο, καταργώντας έτσι τα ενδιάμεσα βήματα του ΚΕΠ.

Με τον τρόπο αυτό, η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη για τους Δήμους, δεδομένου ότι το περιβάλλον των Θυρίδων θα τους βοηθά να ολοκληρώσουν την διαδικασία πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Τέλος, οι Δήμοι.




ΗΜΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
  


Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου με μια εκδήλωση που είχε ως κύριο στόχο να φέρει πιο κοντά τα παιδιά με το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο, τη φυσική άσκηση και την επαφή με το περιβάλλον.

Η εκδήλωση προσέφερε πολλές εκπλήξεις σε μικρούς και μεγάλους με την Πίστα Δεξιοτεχνίας, το Baby Race, το ποδηλατικό φιδάκι και την ποδηλατάδα.

Την προσπάθεια του Δήμου συνέδραμαν και καταστήματα ποδηλάτων τα οποία παρουσίασαν τις νέες τάσεις στον κόσμο του ποδηλάτου αλλά παρείχαν και χρήσιμες συμβουλές σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

To Ξυλόκαστρο γέμισε με χαμόγελα από παιδιά τη μέρα του Ποδηλάτου.

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης θα συνεχίσει να προωθεί την κουλτούρα της επαφής των δημοτών με τις φυσικές δραστηριότητες και το περιβάλλον πάντα μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης πραγματικότητας και των εργαλείων που αυτή μας προσφέρει.

* Η κλήρωση των δώρων (ανάμεσα σε αυτά και ένα μικρό ποδήλατο) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10/6 με ηλεκτρονικό τρόπο και οι τυχεροί θα ενημερωθούν τηλεφωνικά. Τέλος να ευχαριστήσουμε θερμά τη φωτογράφο μας Μαρία Γιάννου, τον διασώστη του ΕΚΑΒ Βασιλή Γιαννακλή, που βοήθησαν εθελοντικά τη δράση του Δήμου, αλλά και τους πολύτιμους χορηγούς μας τον Εμπορικό Σύλλογο Ξυλοκάστρου και τον κ. Γιώργο Λιναρδάκη με το κατάστημα «Smile».




Επαμεινώνδας Κατσούλας 
ΒΡΑΔΥΤΗΤΑ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ…ΝΕΚΡΑ ΦΥΣΙΣ
 


Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την «Προστασία του Πευκιά Ξυλοκάστρου από την διάβρωση των ακτών», με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, για την αποκατάσταση του παραλιακού πεζοδρομίου και δρόμου δυτικά του Τουριστικού Περιπτέρου.



Η Δημοτική Αρχή μάλιστα αφαίρεσε κατεπειγόντως τους φωτιστικούς στύλους, αφήνοντας την περιοχή κυριολεκτικά στο σκοτάδι επί ένα χρόνο.

Το πεζοδρόμιο κατέρρευσε και ο δρόμος υποχώρησε τον περασμένο χειμώνα, όπως ήταν α
ναμενόμενο. Το έργο, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες του Δημάρχου, ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα, αλλά η αποκατάσταση ακόμη να τελειώσει.

Το καλοκαίρι έχει ήδη αρχίσει, η κάποτε πολυσύχναστη αυτή παραλία είναι απρόσιτη για τους λουόμενους, ενώ το πεζοδρόμιο είναι άβατο για τους πεζούς.

Η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, που αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της παραλιακής ζώνης του Δήμου με την, γνωστή πλέον σε όλους, ελαφρότητα που την χαρακτηρίζει.

Για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η «παραλία» της Οδού Αριστοναυτών, όπου απειλούνται τα σπίτια των κατοίκων, για την σταδιακή εξαφάνιση της παραλίας του Πευκιά, του Μελισσίου, για τις επιπτώσεις της διάβρωσης στο Δυτικό τμήμα του Δήμου και την αναζήτηση λύσεων, η Δημοτική Αρχή δεν θεωρεί σκόπιμο να συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο «εμπλουτισμός» με φερτό υλικό γίνεται (χωρίς βέβαια καμία μελέτη) επιλεκτικά μόνο σε ορισμένα σημεία και με υλικό τελείως ακατάλληλο και ασύμβατο για αναπλήρωση ακτής.

Η εικόνα που παρουσιάζει το Ξυλόκαστρο Ιούνιο μήνα είναι απαράδεκτη για ένα τόπο που θέλει να λέγεται παραθεριστικός και τουριστικός.

Η εμφάνιση του παραλιακού πεζοδρομίου με τα κορμοτομημένα αλμυρίκια που «φυτεύτηκαν» πρόσφατα και με το ασπρόχωμα που ξεχειλίζει έξω από τα παρτέρια τους είναι απογοητευτική.

Σε συνδυασμό με τη χείριστη εικόνα του πεζοδρομίου, δημιουργούν μια αίσθηση εγκατάλειψης.

Αυτή η κατάσταση μόνο με χιούμορ πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί, ως εικαστική παρέμβαση με θέμα: «νεκρά φύσις».




ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ, ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΤΙ «ΧΑΣΑΜΕ».
ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΦΡΑΝΤΖΗ Ή ΑΣΟ;
(ΝΩΝΤΑ ΚΑΤΣΟΥΛΑ: Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΦΥΛΑΞΕ).


  

Του Γρηγόρη Κλαδούχου *


Στο διαδίκτυο κοινοποιήθηκε η άποψη του Νώντα Κατσούλα, αρχηγού των Ενεργών Δημοτών, παράταξης με τρεις εκπροσώπους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θέμα, Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ του έργου Πολιτιστικού Πολυχώρου στις πρώην αποθήκες ΑΣΟ.

1. ΓΕΝΙΚΑ: Ο Νώντας με επαναφέρει στα φοιτητικά μου χρόνια, όταν είχαμε μια παράταξη με τον τίτλο ΠΠΣΠ. Αυτή είχε το σύνθημα «Συνεπής Αριστερά». Η συνέπεια είναι μια αποϊδεολογικοποιημένη έννοια που μπορούν να εφαρμόζουν ακροαριστεροί έως και ακροδεξιοί και πάσης φύσεως πολιτικά και προσωπικά φυράματα. Προϋπόθεση συνέπειας είναι η διαρκής επιβεβαίωση του στόχου και του δρόμου, αν είναι οι σωστοί.

Σε μια λάθος απόφαση δεν πρέπει να ζητάμε συνέπεια στην εφαρμογή της.

2. ΕΙΔΙΚΑ: Ο Δήμος πήρε μια απόφαση να κάνει πολιτιστικό κέντρο στις αποθήκες ΑΣΟ. Είναι λάθος απόφαση και αντίθετα: οι Αποθήκες Φραντζή (έχω δημοσιοποιήσει τους λόγους) είναι η κεντρική υποδομή Πολιτιστικού Κέντρου. Οι δημοτικοί μας εκπρόσωποι δεν τα πάνε καλά με τη γνώση της αξίας των τοπικών αγαθών και πώς πρέπει να επενδύσουμε σε αυτά. Πού να τους μιλήσεις και για γεωγραφία των πολιτιστικών υποδομών. Δεν συγχωρούνται όχι γιατί δεν ερευνούν, συγκρίνουν, γνωρίζουν, αλλά γιατί δεν θέλουν να μάθουν.

3. ΙΣΤΟΡΙΚΑ:

Α-. Για τις αποθήκες Φραντζή έχω κοινοποιήσει απόψεις από το 2002.

Β-. Σε ανάρτηση του Νώντα, πέρυσι, (4 Απριλίου), για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, του απάντησα ότι «Ο Πολιτιστικός Πολυχώρος» στις αποθήκες ΑΣΟ «προγραμματίζεται σε περιβάλλον που δεν αντιστοιχεί στις Ξυλοκαστρινές Πολιτιστικές αξίες». Γ-.

Πηγαίνουμε πιο πίσω. Λίγο μετά τις εκλογές του ΄19 έστειλα mail στην Πατρίτσια Αδαμοπούλου, εκλεγμένη εκπρόσωπο με τον Νώντα, ώστε να τον ενημερώσει, ως αρχηγό των Ενεργών Δημοτών. (Παρένθεση μεγάλη.

Δεν γινόταν διαφορετικά. Για κάποιους ο αρχηγός αμέσως μετά τις εκλογές χάθηκε και έγραψα στην Π. Α.:

«Γνωρίζουν πολλοί τοπικά αλλά και παραπέρα ότι στην επικοινωνία μου δεν ακολουθώ τεθλασμένες γραμμές.

Απευθύνομαι εκεί που πρέπει με ευθύ τρόπο. Ενδιάμεσους σταθμούς μετεπιβίβασης μηνυμάτων και δεδομένων αποφεύγω». Αναγκαστικά λοιπόν απευθύνθηκα σε ταχυδρόμο).

Έγραφα ανάμεσα σε άλλα (μεταφερόμενα από την Π.Α.) τα παρακάτω: «συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο με πρώτο θέμα την αποδοχή του χορηγούμενου ποσού για την κατασκευή «Πολιτιστικού Πολυχώρου» στις αποθήκες ΑΣΟ… Διαπιστώνω ότι το καταχώνιασμα του Πολιτιστικού Κέντρου στις Αποθήκες ΑΣΟ μειώνει την ανταγωνιστικότητα της πόλης. Αντίθετα, οι Αποθήκες Φραντζή στο προνομιούχο μέτωπο της πόλης…, ότι δεν έχει προηγηθεί μια σοβαρή πολεοδομική μελέτη χωροθέτησης ενός τέτοιου έργου, ότι πρέπει να πάμε σε μια νέα αντίληψη για τον σχεδιασμό, από μεμονωμένα κτίρια σε συνολικές συνδυαστικές επιλογές με ιδιαίτερη αναφορά στα δίκτυα των δημόσιων χώρων και υποδομές – κόμβους. Στο κείμενο επισημαίνω την κομβικότητα των Αποθηκών Φραντζή, που μπορεί να μετεξελιχθεί σε συμβολικό Κέντρο ενός αναγεννημένου τοπίου της πόλης. Και σήμερα προσθέτω ότι η δρομολόγηση αξιοποίησης των Αποθηκών ΑΣΟ είναι παράνομη, γιατί υπάρχει ήδη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και έχει ξεκινήσει το έργο ίδιας λειτουργικότητας στις Αποθήκες Φραντζή. Και το καλοκαίρι τα ζητήματα τρέχουν και κάθε αυτοδιοικητική κίνηση πρέπει να παρεμβαίνει εν παντί, δικαίω τρόπω, πάντα και παντού. Στις (προεκλογικές) ομιλίες του ο Νώντας έλεγε «οραματίζομαι τις αποθήκες Φραντζή ως χώρο Τεχνών και Πολιτισμού». Αν αλλάξατε γνώμη και συμφωνείτε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (το ψήφισαν όλοι εκτός Μπρακούλια), να γίνουν αυτά στις αποθήκες ΑΣΟ, να ενημερωθούμε». Ζήτησα δηλ. αιτιολόγηση της θέσης της παράταξης, η οποία δεν υπήρξε ποτέ.

4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Θεός μας φύλαξε που βρήκαν εμπόδια στην υλοποίηση του παραπάνω έργου και η κοινωνία έχει την δυνατότητα να επανεξετάσει το ζήτημα. Η απάντησή μου της 4/4/21, έκλεινε ως εξής: «Αν είναι να αξιοποιείται η περιουσία του Δήμου κατά τις ικανότητες του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, ή τις ικανότητες και τα συμφέροντα του Δημάρχου, καλύτερα να μένουν έτσι, μήπως και βρεθεί κάποιος επόμενος με λογική Έξυπνης Πόλης – Έξυπνου Δήμου και αποδώσει σε ό,τι πρέπει αυτό που πρέπει». Ένα σκαλοπάτι σε ένα προσδόκιμο μέλλον, η υπέρβαση της σημερινής μικρής παρένθεσης - σκοτεινής θητείας.

Γρηγόρης Κλαδούχος – Ξυλόκαστρο – 5 Ιουνίου 2022




ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ


Πρόσω ολοταχώς για την καταχώριση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης «Λίμνη Στυμφαλία»
  


Στην κοινή προσπάθεια των οινοποιητικών επιχειρήσεων της περιοχής Στυμφαλίας συντάχθηκε ο δήμος Σικυωνίων προκειμένου να καταχωρηθεί ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) ο όρος «Λίμνη Στυμφαλία».

Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία για την κατοχύρωση της ΠΓΕ βρέθηκε δίπλα στους οινοπαραγωγούς, στηρίζοντας το δίκαιο αίτημά τους και συμβάλλοντας με ουσιαστικές παρεμβάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό πριν λίγες μέρες, ο Σπύρος Σταματόπουλος, σε ειδική συνάντηση με τις οινοποιητικές επιχειρήσεις υπέγραψε και απέστειλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιστολή υποστήριξης της αίτησης καταχώρισης της ΠΓΕ «Λίμνη Στυμφαλία».

Ο δήμαρχος Σικυωνίων αναφέρθηκε διεξοδικά στα πολλαπλά οφέλη και τα πολύπλευρα ευεργετήματα για τον τόπο, τα οποία θα προκύψουν από την καταχώριση της ΠΓΕ. Ειδικότερα, σημείωσε την περαιτέρω ώθηση που θα δοθεί στην αμπελοκαλλιέργεια και στην οινοποιία, στην αύξηση του εισοδήματος των καλλιεργητών και οινοπαραγωγών, στην διατήρηση νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση νέων για την δραστηριοποίησή τους στα χωριά της περιοχής, αλλά και στην παράπλευρη ενίσχυση του εισοδήματος από την αύξηση της τουριστικής κίνησης καθώς ο οινοτουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο ανάπτυξης του αγροτοτουρισμού.

Οι οινοπαραγωγοί με τη σειρά τους ευχαρίστησαν τον δήμαρχο Σικυωνίων για την στήριξη στο αίτημά τους και την αγαστή συνεργασία τόσων ετών, ενώ κοινή διαπίστωση και των δύο πλευρών αποτέλεσε η βεβαιότητα της αποδοχής του αιτήματος και η πολύπλευρη θετική συνεισφορά που θα έχει για την περιοχή στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.




ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΙΑΤΟΥ
  


-Όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την πόλη του Κιάτου και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σικιυωνίων δεν έχουν επιλυθεί και τούτο οφείλεται κυρίως στην ανικανότητα και ανυπαρξία του επικεφαλής και συνολικά της Δημοτικής αρχής του Δήμου Σικυωνίων, που διανύει το 12ο έτος στην διοίκηση του Δήμου.

Το μπάχαλο και η ασυδοσία που επικρατεί στην πόλη και την περιοχή, σε όλα τα επίπεδα, έχει ζημιώσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του Δήμου μας, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική, επιχειρηματική, τουριστική, αγροτική και κάθε είδους δραστηριό- τητα. Το άλλοτε εμπορικό, αγροτικό και εν μέρει τουριστικό κέντρο της Δυτικής Κορινθίας κατάντησε Κοινότητα άγονης γραμμής .Ένα από τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το κόσμημα της περιοχής, είναι η παραλιακή ζώνη της πόλης του Κιάτου, Δυστυχώς, τα τελευταία [12] χρόνια η πόλη του Κιάτου και η ευρύτερη περιοχή, με βασική ευθύνη της Δημοτικής αρχής του Δήμου Σικυωνίων, βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση και παρακμή, στην δε παραλιακή ζώνη επικρατεί μπάχαλο και ασυδοσία και καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει για να βελτιωθεί η εικόνα της σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα, πέραν των άλλων, να υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση των πολιτών και επισκεπτών της περιοχής, καθώς και των επιχειρηματιών.

Η εικόνα της παραλιακής ζώνης, δυστυχώς είναι από τις χειρότερες που συναντάμε σε όλη τη Χώρα και αυτό μας στενοχωρεί, μας πληγώνει και μας προσβάλει όλους, Υπηρεσίες-Δήμος -Επιχειρηματίες-Πολίτες.

Η τραγική αυτή άναρχη κατάσταση της παραλιακής ζώνης, πέρα από την γενικότερη απαξίωση της πόλης και της περιοχής, ζημιώνει τους πολίτες και επισκέπτες της περιοχής και φυσικά τους ιδιοκτήτες των πάσης φύσεως καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Από το αποτέλεσμα προκύπτει ότι, πέρα από την ανικανότητα και ανυπαρξία καθώς και τις σοβαρές ευθύνες της Δημοτικής αρχής του Δήμου Σικυωνίων, δυστυχώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα, «δεν γνώριζαν τίποτα» για όλα αυτά που συμβαίνουν στον παραλιακό χώρο, όλα αυτά τα χρόνια.

Ως εκ τούτου και εν όψει της έλευσης του καλοκαιριού, σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής, ενεργειακής και κοινωνικής κρίσης, αυτή η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην παραλιακή ζώνη πρέπει να τελειώσει και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

-Η αναβάθμιση της πόλης και της περιοχής είναι πρώτη προτεραιότητα.

ΚΙΑΤΟ 14 - 6- 2022 
Νικόλαος Ζαχαρόπουλος 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» 
ΠΡ. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ-ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια