Header Ads

Μωβ μέδουσες: Οδηγίες προφύλαξης από τσιμπήματα και αντιμετώπισης! /Φ.1794

  

Οι μωβ μέδουσες άρχισαν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των λουομένων, αφού έκαναν την επανεμφάνισή τους στο Αιγαίο ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 και πλέον κάνουν αισθητή την παρουσία τους και σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου.

Οι μέδουσες Pelagia noctiluca -όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα- είναι αρκετά επικίνδυνες και οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τη σεζόν που έχει ήδη αρχίσει.

Όπως σημειώνει στο Newsbeast o Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας:

« Σίγουρα τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να τις βλέπουμε μέσα στον Κορινθιακό κόλπο . Στο Ξυλόκαστρο επίσης είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο το είδος μέδουσας “Πυξίδα” (Chrysaora hysoscella), οι οποίες προκαλούν κάψιμο αλλά όχι ερύθημα, έντονο τσίμπημα, αλλεργική αντίδραση κτλ».

Μέχρι και το 2015 περίπου οι μωβ μέδουσες εμφανίζονταν περίπου ανά 10 με 12 χρόνια και η παρουσία τους στα νερά όπου «καταλάμβαναν» κρατούσε το πολύ 4 χρόνια (με μέσο όρο τα 2 με 3 χρόνια). Το 2015 όμως μέχρι και το 2018 μια πληθυσμιακή έξαρση αυτού του είδους γέμισε με μωβ μέδουσες τον Κορινθιακό Κόλπο. Τη σκυτάλη πήρε η Μάλτα από το 2018 έως και το 2020, ενώ τμηματικά από τον περυσινό χειμώνα οι μωβ μέδουσες άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλη τη Μεσόγειο.

Οδηγίες για προφύλαξη από τσιμπήματα μεδουσών ή και αντιμετώπιση αυτών:

Όπως μας εξηγεί ο Χρήστος Τακλής, τα γνωστά είδη μέδουσας που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι 17, τα οποία και βλέπουμε πιο συχνά ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 30. Από αυτά, επικίνδυνο τσίμπημα σαν της μωβ μέδουσας έχουν τα 4.

Τα αποτελέσματα από τσίμπημα μωβ μέδουσας ποικίλουν από ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο, μέχρι σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, όπως ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων και δύσπνοια. Το τσίμπημά τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Το «Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας» έχει καταρτίσει ειδικό οδηγό με τα είδη των μεδουσών, προκειμένου να ξέρουμε και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε...

Υπάρχουν είδη μέδουσας που το τσίμπημά τους είναι τελείως ακίνδυνο -ακόμη και να το πιάσει κανείς δεν αισθάνεται κάτι, αλλά υπάρχουν και είδη με ήπιο ή και με δυνατό τσίμπημα, που αφήνει σημάδια στο σώμα. Θανατηφόρες μέδουσες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν.

Οδηγίες προφύλαξης:

*Φτάνοντας σε μια παραλία, αν δούμε πλαγκτόν καλύτερο είναι να μην κολυμπήσουμε αφού οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν, άρα η παρουσία του είναι και σημάδι παρουσίας μεδουσών.

*Το να κολυμπάμε με μάσκα είναι κάτι που θα μας βοηθήσει πολύ στο να ελέγξουμε τα νερά και να ταυτοποιήσουμε την παρουσία μεδουσών.

*Έχουμε στο νου μας ότι οι πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών εντοπίζονται κατά βάση σε κλειστούς κόλπους (π.χ. Κορινθιακός, Σαρωνικός, κλπ), οπότε το κολύμπι σε αυτές τις παραλίες θέλει έλεγχο πληροφορίας -μια επίσκεψη στην εφαρμογή inaturalist- θα σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το αν το μέρος που σκοπεύετε να επισκεφτείτε έχει ή δεν έχει μέδουσες.

*Αν τελικά μας τσιμπήσει μέδουσα ξεπλενόμαστε με θαλασσινό νερό (όχι γλυκό/βρύσης) για να αφαιρέσουμε και από το δέρμα μας τυχόν υπολείμματα από πλοκάμια. Αν έχει μείνει και άλλο υπόλειμμα από το πλοκάμι προσπαθούμε να το αφαιρέσουμε με ένα τσιμπιδάκι.

*Στη συνέχεια, φτιάχνουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας σε αναλογία 1 προς 1 και το απλώνουμε πάνω στο τσίμπημα. ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ξύδι…!

Έπειτα, βάζουμε πάνω στο τσίμπημα κορτιζονούχο κρέμα για να μην επεκταθεί η δράση της νευροτοξίνης.

Την ίδια μέρα μετά το τσίμπημα, είναι καλό να μη μπούμε ξανά στη θάλασσα.

*Αν η μέδουσα έχει «καταφέρει» πολλά τσιμπήματα στο σώμα, αν έχουμε φουσκάλες με πύον και φυσικά αν έχουμε συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, ζαλάδες και όλα τα παραπάνω που έχουν αναφερθεί, πηγαίνουμε στο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο ή τέλος πάντων σε γιατρό πηγαίνουμε και αν η μέδουσα μας έχει τσιμπήσει στο πρόσωπο και ειδικά κοντά στα μάτια ή στα γεννητικά όργανα.

(Πηγή: https://www.newsbeast.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια