Header Ads

Η επεκτατική τακτική της Τουρκίας και οι ελληνικές δημόσιες σχέσεις /Φ.1794

Αντιστράτηγος ε.α. Κ .Κούσαντας: Το Πολεμικό μας Ναυτικό θα πρέπει να αποκλείσει περιοχές εξαγγελίας τουρκικών NAVTEΧ
   

Νέα σημαντική παρέμβαση από τον αντιστράτηγο ε.α. Κωνσταντίνο Κούσαντα για τα ελληνοτουρκικά. Σημειωτέον πως ο κ. Κούσαντας έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη στο βαθμό του Ταξίαρχου και είναι κάτοχος δύο Masters στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).

Οι πρόσφατες προκλητικές προθέσεις - απειλές του Ερντογάν για να θέσει στο ‘’χρονοντούλαπο τους Βυζαντινούς’’ και οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί ‘’αποστρατικοποίησης των νησιών ή ζήτημα κυριαρχίας’’, υποδεικνύει την τουρκική στρατηγική - τακτική που ακολουθείται διαχρονικά.

1. Αρχικά η πρώτη τακτική της Τουρκίας είναι της ΔΟΚΙΜΗΣ δηλαδή να διαπιστώσει εάν θα αντιδράσει η χώρα μας επιχειρησιακά σε κάθε διαδοχική πρόκληση της παραβίασης της εθνικής μας εδαφικής κυριαρχίας. Όσο η χώρα μας δεν αντιδρά επιχειρησιακά (συνήθως αντιδρά μόνο διπλωματικά με απαντήσεις καρμπόν και κάποιες φορές με αναχαιτίσεις που εξελίσσονται σε εμπλοκές) η Τουρκία επαναλαμβάνει τις προκλήσεις της με περισσότερη ένταση και συχνότητα.

2. Στην συνέχεια η Τουρκία εφαρμόζει την δεύτερη τακτική της ΑΝΟΧΗΣ, δηλαδή κατά πόσο η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα ανέχεται τις αυξανόμενες παραβιάσεις σε βάθος χρόνου και προσπαθεί χρονικά φθορά ώστε να παγιώσει και να συνεχίσει τις προκλήσεις πιο επιτακτικά με αξιώσεις.

3. Επιπλέον η Τουρκία εφαρμόζει την τακτική της άμεσης ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ των Ελληνικών πολιτικών εξελίξεων στη Βουλή ή τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων προσπαθώντας να διαπιστώσει τυχόν διχογνωμία - διαφωνία, όπως για παράδειγμα την οριοθέτηση της κόκκινης γραμμής μας στην κρίση του 2020 στα 6 νμ. Η τότε διαφωνία στην Βουλή της επέτρεψε να πραγματοποιήσει σεισμολογικές έρευνες μόλις 6 νμ έξω από την Ρόδο και στο Καστελόριζο.

Δυστυχώς η Ελληνική πολιτική του χρόνιου κατευνασμού και των ευκαιριακών καλών δημοσίων σχέσεων των ηγετών της με τις ζεμπεκιές και τις κουμπαριές φαίνεται να είχαν περισσότερο αποτέλεσμα προσωπικών, πολιτικών ή κομματικών επιδιώξεων, πάρα σοβαρές προϋποθέσεις και εχέγγυα των εθνικών μας συμφερόντων και αποτροπής των προκλήσεων.

Ακόμα και η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάρτιο (εν μέσω του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου), χωρίς επίσημη ατζέντα συζήτησης, διαφαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι ήταν εντελώς ευκαιριακή. Αντίθετα επιδείνωσε την κατάσταση με τις 1051 παραβιάσεις του ΕΘΝΙΚΟΎ ΕΝΑΈΡΙΟΥ ΧΏΡΟΥ μας κατά τον μήνα Απρίλιο 2022.

Βεβαίως η διπλωματία είναι πάντα μια συνιστώσα διατήρησης κλίματος αισιοδοξίας και ειρήνης χωρίς ένταση μεταξύ των δύο κρατών αλλά οι ανώτερες Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας με την ισχυρή μας επιχειρησιακή μας ετοιμότητα δεν θα πρέπει να επιτρέψουν στην Τουρκία να εκτελέσει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης δυτικά των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου. Επειδή η Τουρκία θα θελήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την αποσταθεροποίηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ λόγω Ρώσο Ουκρανικού πολέμου με νέες NAVTEX, το Πολεμικό μας Ναυτικό θα πρέπει να αποκλείσει περιοχές εξαγγελίας τουρκικών NAVTEΧ με συνεχή ΝΑΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ώστε να προασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

5Pentapostagma.gr Newsroom


Δεν υπάρχουν σχόλια