Header Ads

Μερικές από τις αναρτήσεις στο facebook

Φ.1792

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ
facebook

Κυριάκος Κόκκινος
Δικηγόρος - Coach





Ο Κυριάκος Κόκκινος κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Σκέφτηκα ότι θα αρέσει στην ομάδα

Ισοκράτης ο μεγάλος ρήτορας, δάσκαλος και φιλόσοφος της κλασσικής αρχαιότητας

Ο Ισοκράτης, μεγάλος ρήτορας, δάσκαλος και φιλόσοφος της κλασσικής αρχαιότητας (436-338 π.Χ.), γεννημένος στο Δήμο Ερχειών (σημερινών Σπάτων) σε ηλικία 56 ετών, έχοντας διέλθει όλα τα στάδια φιλοσοφικής και πολιτικής του ωρίμανσης, συνέταξε τον Πανηγυρικό του, περί το 380 π.χ. με την ευκαιρία της 100ής Ολυμπιάδας. Σε αυτόν απευθυνόμενος σε όλους τους Έλληνες, διεκήρυξε την πολιτική ιδέα της Πανελληνίου Ενώσεως και της αντιμετωπίσεως των βαρβαρικών επιθέσεων, ως μόνου μέσου εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης.
  

Μέσα σε αυτή την μοναδική πολιτική διακήρυξη, περιέλαβε την περιβόητη ιδέα του για τον ρόλο της Ελληνικής παιδείας, που τόσο έχει διαστρεβλωθεί έως σήμερα, από όσους ούτε πού διάβασαν ποτέ τον Πανηγυρικό, ούτε καν κατενόησαν τις αρχές, που υπηρέτησε ο Ισοκράτης!

Έγραψε συγκεκριμένα στο έργο του, καθώς σύγκρινε τις Ελληνικές πόλεις και κυρίως την Αθήνα και τη Σπάρτη και τις πολιτικές και πολιτιστικές αξίες, που αυτές εφάρμοσαν και διέδωσαν:

Τόσο πολύ ξεπέρασε η πόλη μας (η Αθήνα) όλους τους άλλους (Έλληνες) στην πνευματική ανάπτυξη και στην τέχνη του λόγου, ώστε οι δικοί της μαθητές έγιναν δάσκαλοι στους άλλους• το όνομα πάλι Έλληνες κατόρθωσε να μη συμβολίζει πια την καταγωγή, αλλά την καλλιέργεια του πνεύματος, και Έλληνες να ονομάζονται πιο πολύ όσοι δέχτηκαν τον τρόπο της δικιάς μας αγωγής και μόρφωσης παρά αυτοί που έχουν την ίδια με εμάς καταγωγή.

[50] τοσοῦτον δ’ ἀπολέλοιπεν ἡ πόλις ἡμῶν περὶ τὸ φρονεῖν καὶ λέγειν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὥσθ’ οἱ ταύτης μαθηταὶ τῶν ἄλλων διδάσκαλοι γεγόνασι, καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκε μηκέτι τοῦ γένους ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας.

Η ιδέα του μεγάλου αυτού πνευματικού δασκάλου περί Πανελληνίου Ενώσεως στη βάση των αιωνίων αρχών, που ενστερνίστηκαν και εφάρμοσαν πρώτοι οι πρόγονοί μας, προσαρμοσμένες αρμονικά στη σημερινή πραγματικότητα και συνθήκη, καθώς η πανανθρώπινη εμπειρία έχει ήδη εμπλουτιστεί με όσα της είναι αναγκαία, για να μπορεί να επιτύχει την ευδαιμονία , όχι μόνον ενός λαού, αλλά όλης της ανθρωπότητας, μας είναι πολύτιμη και αναγκαία και για το λόγο αυτό την επαναφέρουμε και υπενθυμίζουμε!

Κυριάκος Κόκκινος, Δικηγόρος, Coach, CSAP, Εκπαιδευτής Ενηλίκων, Πρόεδρος της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια