Header Ads

Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου»

Φ.1793

ο «Κορίνθιος»


ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

Η Τουρκία άναρθρες κραυγές, η Ελλάδα με ψυχραιμία

Πηγή: Χρήστος Γιαννούλης Newsbomb 24.5.2022 Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η στρατηγική συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον , τα εξοπλιστικά προγράμματα και η στάση των Αμερικανών στα ελληνοτουρκικά ζητήματα έχουν πυροδοτήσει ένα ρεσιτάλ ακραίων προκλήσεων από πλευράς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παραμένει σταθερή η θέση της Ελλάδας, που χωρίς «κορώνες» βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο διαχρονικά για την επίλυση των διαφορών με τους γείτονες. Ήταν προφανές, από τις πρώτες κιόλας στιγμές της παρουσίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ ότι θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας. Οι αναφορές που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας, προκάλεσαν έντονη ενόχληση στη γειτονική χώρα.

Μετά την παρουσία του στον Λευκό Οίκο, όπου παρουσίασε χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον Τζο Μπάιντεν αλλά και η εξαγγελία της συνεργασίας Αθήνας – Ουάσιγκτον για τα F-35, ήταν η… σπίθα που χρειαζόταν για να πάρει «φωτιά» για ακόμα μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να υπερβεί τα εσκαμμένα.

Ένα ακόμα «λιθαράκι», βέβαια, στο να «ξεφύγει» για τα καλά ο Τούρκος πρόεδρος, ήταν και η αναφορά του πρωθυπουργού στο Κυπριακό ζήτημα, χωρίς περιστροφές και με ξεκάθαρη τη θέση για λύση με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μη αποδεκτή λύση δύο κρατών σε καμία περίπτωση, μέσα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, έχει ενοχλήσει κατάφορα την Άγκυρα.

Χρειάστηκαν μόλις λίγα 24ωρα για να «απασφαλίσει» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να μιλήσει για την «ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και για την «εξώθηση της Τουρκίας στο να εξοπλιστεί» εξαιτίας της «κακής Ελλάδας».

Όπως δήλωσε μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «ειρηνευτική επιχείρηση» την εισβολή στην Κύπρο, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το «θερμόμετρο» των προκλήσεων. Την ίδια ώρα, τουρκικά μαχητικά επιχειρούσαν αιφνιδιασμό στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με παραβίαση του FIR Αθηνών, η οποία απέτυχε παταγωδώς χάρη στην έγκυρη επέμβαση των ελληνικών «φτερών» και την ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας που έτρεψε τους Τούρκους σε άτακτη φυγή. Η στάση Ερντογάν, για την ώρα, δικαιώνει όλους όσοι προέβλεπαν πως η Τουρκία θα επιχειρήσει εκ νέου να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο και ενδεχομένως να αναζητήσει ένα «θερμό επεισόδιο» με την Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»



ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ο «Σουλτάνος» απειλεί και προκαλεί…

«Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο και τινάζοντας την όποια προσπάθεια μιας στοιχειώδους συνεννόησης. Προς απότομη κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κινείται η Άγκυρα, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή, αναφέρει το 5Pentapostagma.gr. Η ακραία αποστροφή του Τούρκου Προέδρου μετά τη προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, με την οποία επιχείρησε να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με την Αθήνα, σηματοδοτεί την αλλαγή γραμμή πλεύσης από πλευράς της γειτονικής χώρας, η οποία επιχειρεί να θέσει και τη διμερή σχέση της με την Αθήνα στο μακρύ τραπέζι των διεθνών της διεκδικήσεων.

Αντίθετα, στην προσπάθειά του να «δαιμονοποιήσει» τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Ερντογάν πρόδωσε τη «ρίζα του κακού» του, που δεν είναι άλλη από τον απολογισμό του πρόσφατου ταξιδιού του κ.Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, με φόντο την ομιλία του και μαζί την άσκηση επιρροής προς το Κογκρέσο. «Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν μόνες τους για την πώληση F-16 στην Τουρκία, δεν θα συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος, παραδεχόμενος ως ιδιαίτερα βαρύνουσες πλέον τις ελληνικές θέσεις, αναφορικά με την έκβαση της διμερούς ατζέντας ΗΠΑ -Τουρκίας.

Με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, η Ελλάδα απάντησε στην προκλητική και ακραία στάση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών»… Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»





ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Ανάγκη ενεργοποίησης της Πολιτοφυλακής...

Η Διεθνής Κατάσταση, η οποία υπάρχει σήμερα ανά την Υφήλιο με τα γεγονότα που έχουν δημιουργηθεί στην Ουκρανία, τη Συρία και στα Βαλκάνια επιβάλλει περίσκεψη από μέρους της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η απόσχιση ενός μέρους της Επικράτειας στην πρώτη χώρα με ένα δημοψήφισμα, που αμφισβητείται μονόπλευρα από ενόχους της ίδιας Διεθνούς παράβασης, δεν είναι μία απλή υπόθεση. Συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στη Γεωργία, στη Σερβία με το Κόσσοβο και σε άλλες περιοχές του Πλανήτη. Τείνει να γίνει της μόδας, σαν να μη συμβαίνει τίποτα το σοβαρό.

Η Ακεραιότητα των Κρατών, τα Κυριαρχικά Δικαιώματα των Εθνών, αλλά και οι Κατακτήσεις των Λαών της Γης, ποδοπατούνται βάναυσα από ολιγαρχίες και Συνωμοτικές δραστηριότητες των παικτών στην Παγκόσμια Σκακιέρα. Οι παραπάνω δύο κρατικοί φορείς, που μνημονεύσαμε, έχουν την ευθύνη να μελετούν τις πληροφορίες και τις δραστηριότητες άλλων χωρών, που έχουν εδαφικές διεκδικήσεις από την Ελλάδα και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.

Με την Οικονομική κρίση και την Ύφεση που έχουν πλήξει την Ελλάδα, εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι, γιατί ανοίγει η όρεξη των γειτόνων μας, που πεισματικά δεν αποποιούνται των επεκτατικών βλέψεων κατά της χώρας μας. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια προετοιμασία απόκρουσης επιβουλέα για παν ενδεχόμενο. Δυστυχώς, το Επαχθές Μνημόνιο και άλλες σκοπιμότητες έχουν αποδυναμώσει το έμψυχο και το άψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Ειδικά σήμερα μετά την προδοσία των Πρεσπών, το κακό παράγινε.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε να απασχολήσει υπεύθυνα και σοβαρά τις αρμόδιες Ηγεσίες της χώρας η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του Σχεδίου της Παλλαϊκής Άμυνας, που φαίνεται μεν να έχει ενεργοποιηθεί, αλλά κινείται σε ρυθμούς ριλαντί. Μετά τη διάλυση των ΤΕΑ, το λιγότερο που θα έπρεπε να έχει συσταθεί και ενεργοποιηθεί σε όλη τη χώρα είναι η λεγόμενη Πολιτοφυλακή ή Εθνοφρουρά από τον καιρό της Ειρήνης, κατά το πρότυπο άλλων χωρών, όπως στις ΗΠΑ και αλλαχού. Όταν έχουμε ολομέτωπες διεκδικήσεις Ελληνικών εδαφών, από μουσουλμανικές χώρες, το θέμα αυτό θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα από τους αρμοδίους «ΧΘΕΣ»...

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»




ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΩ

Ναυτικός πυρετός στην Α. Μεσόγειο;

Έντονη κινητικότητα είχαμε σήμερα, αναφέρει το 5Πενταποσταγμα. το πρωί εντός και εκτός της ναυτικής βάσης της Σούδας στο νησί της Κρήτης, σε μια συνέχεια της αυξανόμενης ναυτικής και αεροπορικής δραστηριότητας στην ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η εκστρατευτική κινητή βάση του Αμερικανικού Ναυτικού (ESB) USS Hershel «Woody» Williams (ESB-4) εγκατέλειψε τη βάση της Σούδας. Το πλοίο επιχειρεί υπό τη Στρατιωτική Διοίκηση Sealift του Πολεμικού Ναυτικού με κυρίως πολιτικά πληρώματα, ενώ τα ESB, λόγω της φύσης των επιχειρήσεων τους, έχουν παραγγελθεί και διοικηθεί απευθείας από το Ναυτικό των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή έφτασε στη Σούδα το αποβατικό πλοίο Auxiliar RFA Lyme Bay (L3007) του Βασιλικού Ναυτικού. Το RFA Lyme Bay είναι ένα αποβατικό πλοίο κλάσης Bay του Royal Fleet Auxiliary. Είναι ικανό να προσφέρει μια σημαντική μαχητική δύναμη οπουδήποτε» Στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν, η έξαρση της νατοϊκής δραστηριότητας στην Κρήτη είναι συμβολικής σημασίας, καθώς επιβεβαιώνει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για τους Συμμάχους σε μια κρίσιμη - γεωπολιτικά - περίοδο. Προς απότομη κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κινείται η Άγκυρα, όπως διαφάνηκε από τη προχθεσινή παραληρηματική τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ξεδιπλώνοντας, μάλιστα, όλο το «κουβάρι» της ενόχλησής του απέναντι στην στρατηγική συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν σχολίασε πως «αυτή την στιγμή υπάρχουν σχεδόν δέκα βάσεις στην Ελλάδα. Και άραγε με αυτές τις βάσεις η Ελλάδα ποιον απειλεί; Και γιατί στήνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα».

Στην ίδια κατεύθυνση, «αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει χρέος 400 δισ. ευρώ προς την Ευρώπη. Συνομιλήσαμε μαζί τους και συμφωνήσαμε να μην βάζουμε τρίτους μεταξύ μας. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, ο Μητσοτάκης μίλησε στη Γερουσία και είπε να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία» υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε πως «φέτος θα κάναμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Πλέον για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης».

Καθώς ο Ερντογάν «σκυλιάζει» με την στρατηγική, αμυντική και διπλωματική αναβάθμιση της Ελλάδας, γίνεται σαφές πως η ζυγαριά γέρνει προς τη δική μας πλευρά σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συνεργασίες και τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας σε ενεργειακό και στρατιωτικό επίπεδο. Η προσέγγιση πολεμικών πλοίων στην Κρήτη λένε πολλά. Για να δούμε ,πού θα πάμε;

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»




Δεν υπάρχουν σχόλια