Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα

Φ.1793

Φλέγεται η Ανατολική Μεσόγειος! 
Αφήνιασαν οι Τούρκοι μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ…
   

Πηγή 5PENTAPOSTAGMA Newsroom 23.5.2022 
Οι Τούρκοι προετοιμάζονται πιθανόν, όχι μόνο να επιχειρήσουν να υφαρπάξουν ελληνική ΑΟΖ, αλλά και να προσπαθήσουν κυριαρχήσουν στην Α.Μεσόγειο»Το 4ο εθνικό μας γεωτρύπανο, το οποίο νηολογήθηκε τον Ιούλιο, θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή Seljuk 1 Yavuz , όπου το πλοίο Oruç Reis πραγματοποιεί τρισδιάστατη σεισμική μελέτη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» ..Με αυτήν την φράση ο Τουρκοκύπριος αναλυτής Cemal Aslan δίνει συνέχεια στο σήριαλ των ημερών. Υπενθυμίζεται προ ημερών γράφαμε πως έφτασε στο λιμάνι της Μερσίνας το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων και μάλιστα συνοδευόμενο από την κορβέτα TCG BARTIN κλάσης Burak του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και το αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας P-235.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στην σημερινή συνεδρίαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσει μεταξύ άλλων και για το γεωτρύπανο.

Το έχουμε πει εδώ και μεγάλο διάστημα ότι οι Τούρκοι προετοιμάζονται πιθανόν, όχι μόνο να επιχειρήσουν να υφαρπάξουν ελληνική ΑΟΖ, αλλά και να προσπαθήσουν κυριαρχήσουν στην Α.Μεσόγειο και στο Νότιο Αιγαίο, ελέγχοντας μία ακόμη είσοδο μετά τον Βόσπορο. Το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων που θα ενταχθεί στον τουρκικό στόλο που αναζητά υδρογονάνθρακες στις θάλασσες έφτασε ήδη λοιπόν Aστο λιμάνι Taşucu της Μερσίνης μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Το πλοίο, το οποίο αναχώρησε από το λιμάνι Okpo στη Νότια Κορέα στις 7 Μαρτίου, έφτασε στην ακτή του λιμανιού στην περιοχή Silifke το πρωί. Το πλοίο, μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων με την προηγμένη τεχνολογία έβδομης γενιάς, θα δέσει στο λιμάνι μετά τις διαδικασίες.

Το πλοίο 200 ατόμων με ύψος πύργου 104 μέτρα και ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης θα παραμείνει στο λιμάνι για περίπου 2 μήνες για τη διαδικασία προετοιμασίας για γεώτρηση όπως χειριστήρια και εργασίες βαφής. Το πλοίο, το οποίο μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων, θα είναι το τέταρτο πλοίο που θα ενταχθεί στον στόλο που αναζητά υδρογονάνθρακες μετά το Fatih, το Kanuni και το Yavuz. Επί του παρόντος, χρησιμοποιώντας το όνομα «Cobalt Explorer», η πρώτη αποστολή του πλοίου αναμένεται να είναι στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναλύσει πως ετοιμάζουν Mega-ναυτικές βάσεις σε Ακσάζ και Μερσίνα ενώ ετοιμάζεται στόλος με ταχύπλοα για τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα Όλα δείχνουν πλέον ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α.Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες τις κινήσεις τους για τον σκοπό αυτόν. Η περίοδος μετά το καλοκαίρι και μέχρι την Άνοιξη του 2023, θα είναι ίσως η πιο “καυτή” για την περιοχή μας από το 1974 και μετά.




Τα «παζάρια» Ερντογάν και οι φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο
  


Σε ρόλο διαιτητή οι ΗΠΑ Ανησυχία και προβληματισμό για τις επόμενες κινήσεις προκαλεί η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων τα τελευταία 24ωρα με τους αναλυτές να «βλέπουν» θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο. Η ακραία τουρκική πρόκληση στην Αλεξανδρούπολη εκλαμβάνεται ως ένδειξη η Άγκυρα να θέσει εκ νέου σε δοκιμασία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο εκνευρισμός Ερντογάν από το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι πλέον εμφανής από την επιλογή του με δηλώσεις του να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης για την ένταση στο Αιγαίο στην Ελλάδα. Στρατιωτικές πηγές υπενθυμίζουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να βγάλει το νέο του γεωτρύπανο για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ εκτιμούν πως η γειτονική χώρα θα επιχειρήσει να στρέψει τα βέλη της προς την Κύπρο έτσι ώστε να προκαλέσει νέα εστία έντασης στην περιοχή.

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».Ο Ερντογάν που προέδρευε της συνεδρίασης φέρεται να είπε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, πρέπει να το αναθεωρήσουμε και αυτό. Ο Μητσοτάκης είχε πει «Να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά», αλλά πήγε και μίλησε με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα.

Η ακραία προκλητική πτήση των τουρκικών F16 προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη και του παρέδωσε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας. Μάλιστα άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες ώστε η Αθήνα να ενημερώσει όλους τους συμμάχους και εταίρους της, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ. Η Άγκυρα για άλλη μια φορά προσπάθησε να κάνει το άσπρο...

μαύρο κατηγορώντας την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ότι ήταν αυτή που προκάλεσε με παραβιάσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Εδώ αναμένεται με έκδηλο ενδιαφέρον ποίος θα είναι ο ρόλος των ΗΠΑ, θα είναι σε ρόλο διαιτητή ή υπέρ του δεχόμενου επίθεση;

Πηγή: 5pentapostagma Newsroom




Σε «βέρτιγκο» ο Ερντογάν μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Χρωστάνε κι όμως τους δίνουν όπλα
 


Μάριος Καλογερόπουλος Newsbomb 
Σφόδρα ενοχλημένος ο Ερντογάν από την επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Νέο «όχι» για Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ Μεγάλη φαίνεται ότι είναι η ενόχληση στην Τουρκία από τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την επιστροφή του, μεταξύ άλλων, με τη δέσμευση για αγορά εκ μέρους της Ελλάδας μιας μοίρας μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35. Στην σημαντική αυτή ελληνική επιτυχία η οποία της δίνει ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα στους ουρανούς της νοτιοανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε σήμερα, Πέμπτη (19/05) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε νέους της χώρας του.

«Η Ελλάδα χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ στη Δύση και η Δύση εξακολουθεί να τη στηρίζει με όπλα ενώ τους επιτρέπει να αναπτύσσουν στρατιωτικές βάσεις» είπε αρχικά ο πρόεδρος της Τουρκίας προσθέτοντας – κατά την πάγια τουρκική πρακτική της διαστρέβλωσης της αλήθειας – ότι «όταν εμείς τους λέμε «θέλουμε να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις» εκείνοι πάνε και μιλάνε για την Κύπρο».Με νωπές τις μνήμες από τις αναφορές στο Κυπριακό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν όσο και στην ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, ο Ερντογάν είπε, μπαίνοντας στη λογική των απειλών, ότι «μας λένε ότι δεν βλέπουν θετικά τη λύση με τη δημιουργία δύο κρατών. Ποιος σας είπε ότι θα δούμε θετικά αυτά που θέλετε;».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη χώρα μας και με αφορμή την επανάληψη της τουρκικής άρνησης για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι «κάναμε το ίδιο λάθος με την Ελλάδα. Την αφήσαμε να μπαίνει και να βγαίνει από το ΝΑΤΟ και τι συνέβη όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα οι ΗΠΑ ανέπτυξαν βάση στην Αλεξανδρούπολη και οι τρομοκράτες του FETO (σ.σ. της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν) ταξιδεύουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας αγνοώντας τις λίστες με τα ονόματα των τρομοκρατών που τους στείλαμε και συνεχίζοντας να τους προστατεύουμε».

«Δεν σκοπεύουμε να πέσουμε στον ίδιο λάκκο όπως συνέβη με την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι Φινλανδία και Σουηδία θα κάνουν το ίδιο κόλπο σε βάρος μας. Γιατί να κάνουμε το ίδιο λάθος. Μην ανησυχείτε. Το ΝΑΤΟ απαιτεί ομοφωνία. Αν μια χώρα πει όχι δεν μπορεί να γίνει καμία ένταξη χώρας στη συμμαχία» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. a«Η Σουηδία είναι μια πραγματική φωλιά τρομοκρατών» κατέληξε για το θέμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.




Σ. Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν έκανε τη μεγαλύτερη πολιτική γκάφα που έχει κάνει αρχηγός κράτους
  


Newsroom 
Το «στρίμωγμα» στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας Ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, μίλησε στην εκπομπή ΄΄Ενημέρωση και σκέψη’’, για το «στρίμωγμα» στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας .

Ο κ. Καλεντερίδης είπε αρχικά ότι «Ο Ερντογάν είναι ένας μεγάλος πολιτικός, ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα της Σουηδίας και της Νορβηγίας δείχνει τουλάχιστον την απόφαση που έχει πάρει η Τουρκία να υπάρξει ως ένα κανονικό κράτος και να συμμετέχει στους διεθνείς οργανισμούς ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση με όρους Τουρκίας και όχι με όρους της συμμαχίας».

Ο κ. Καλεντερίδης συνέχισε λέγοντας «Αυτό όμως έχει και κόστος, έκανε τη μεγαλύτερη πολιτική γκάφα που θα μπορούσε να κάνει πρωθυπουργός. Δηλαδή πήρε τους S-400 χωρίς να έχει προεξοφλήσει τα αποτελέσματα αυτής του της απόφασης. Ποια είναι τα αποτελέσματα;

Η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 που ήταν συμπαραγωγός χώρα και όχι μόνον αυτό, δέχθηκε και χτυπήματα και από μια σειρά από άλλες χώρες, αλλά ιδιαίτερα σε σχέση με τις ΗΠΑ, αποκλείστηκε και από την αγορά των F-16. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την Τουρκία; Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα 15-20 χρόνια η Ελλάδα θα είναι η κυρίαρχη στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».


Δεν υπάρχουν σχόλια