Header Ads

«Θαύματα φτιαγμένα από τραύματα»
Ο π.Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και πάλι στην Κόρινθο!

Φ.1792




Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 και ώρα 19:30΄ στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου το βιβλιοπωλείο «Κιβωτός» και οι Εκδόσεις Αρμός μας έδωσαν και πάλι τη χαρά να ζήσουμε λίγη ώρα και να συνομιλήσουμε με τον γνωστό και αγαπητό ιδίως στους νέους π.Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου του «Θαύματα φτιαγμένα από τραύματα».

Μόνο ο τίτλος του βιβλίου προϊδεάζει για ένα βιβλίο ελπιδοφόρο
για τον πονεμένο άνθρωπο της σύγχρονης εποχής, όπου η μοναξιά, η θλίψη, η απελπισία, η αποξένωση, η αδιαφορία, ο εγκλωβισμός στο «εγώ» και στην «εικόνα» γίνονται όλο και πιο αισθητά, επώδυνα και πολλές φορές αδιέξοδα…

Πώς τα ψυχικά τραύματα μπορούν να μεταμορφωθούν σε δύναμη και ζωή; Ποιος είναι ο ρόλος της καθημερινότητας στην πραγματοποίηση των επιθυμιών και των ονείρων μας;

Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της απόγνωσης και με ποιους τρόπους θα μεταμορφώσουμε την πληγή σε δημιουργία, φως, χαρά, σχέση, έρωτα, αγάπη;

Πως θα ανακαλύψουμε την ομορφιά στον κόσμο μας, στον συνάνθρωπο, στον εαυτό μας;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντώνται στο βιβλίο…

Ύστερα από το καλωσόρισμα και τις ευχαριστίες προς τον προσκεκλημένο και το κοινό, από την κα Πηνελόπη Μπισμπίκη , ιδιοκτήτρια του Βιβλιοπωλείου ΚΙΒΩΤΟΣ , ο π.Χαράλαμπος Παπαδόπουλος μίλησε στους Κορίνθιους και στις Κορίνθιες που κατέκλυσαν το Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου για την ζωή, το «εγώ», την σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του, τους άλλους και τον Θεό, ενώ ακολούθησε συνομιλία του συγγραφέα με το κοινό και υπογραφή αντιτύπων των βιβλίων του.
  

Φωτογράφος: Μαρία Κροντήρη

«Δεν υπάρχει άνθρωπος δίχως τραύματα. Η ζωή μας διαμορφώνεται πάνω στα τραύματά μας. Ό,τι ζούμε είναι απώλειες που είτε τις μεταμορφώσαμε σε ζωή είτε έγιναν η κόλασή μας. Η ζωή μας ολόκληρη είναι μια μάχη να μετατρέψουμε και να μεταπλάσουμε το σκοτάδι σε φως . Να πάρουμε το ακατέργαστο χαοτικό υλικό της ψυχής μας, το γεμάτο από απώλειες και τραύματα, και με την Χάρη του Θεού να του δώσουμε μορφή και ομορφιά.

Αυτό είναι το στοίχημα της ζωής μας, πώς θα μεταμορφώσουμε την κόλαση σε παράδεισο. Πώς το τραύμα θα γίνει θαύμα. Πώς η πληγή θα γίνει ζωή, δημιουργία, φως, χαρά, σχέση, έρωτας, αγάπη.

Το τραύμα για να γίνει θαύμα, χρειάζεται χρόνο, αργούς ρυθμούς, ωρίμανση και παιδαγωγία εν Χριστώ
.

Το θαύμα έρχεται όταν δεν το περιμένεις, γιατί δεν είναι θέαμα, αλλά θέα στη θεραπεία της ύπαρξής μας.

Δυστυχώς άνθρωποι με τραύματα αντί να βαθαίνουν ψυχικά μέσα από τον πόνο, γίνονται ρηχότεροι, κι αντί να μαλακώνουν, σκληραίνουν τόσο προς τον εαυτό τους όσο και προς τους άλλους.».

Ο πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης. Φοίτησε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης και μετέπειτα στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με τις νέες μορφές πληροφοριακής επικοινωνίας, ιδιαιτέρως με το blogging, δημιουργώντας πολλά ιστολόγια με σημαντικότερο το π.Λίβυος: http//plibyos.blogspot.com. Σήμερα ζει στην νότια Κρήτη, στο χωριό Πύργος Μονοφατσίου, και είναι εφημέριος στην ενορία Αγ. Ειρήνης Πύργου. Είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά. Έχει συγγράψει τα βιβλία: 1. Ο Κινέζος, ο Θεός κι η μοναξιά (Συλλογή Διηγημάτων), «Αρμός», 2. Όλα είναι δρόμος, «Αρμός», 3. Κάθε τέλος μια αρχή, «Αρμός», 4. Η ενοχή της Χαράς, «Αρμός». 5. Ένας Θεός που έπαιζε κρυφτό, «Αρμός», 6. Ζωή δίχως συνταγές, «Αρμός». 7. Εμπιστοσύνη, η ελευθερία από την ανάγκη να ελέγχεις τα πάντα…, «Αρμός», 8. «Ό,τι λάμπει δεν είναι Χριστός…», Αρχονταρίκι.

Ο χαρισματικός αυτός ιερέας από την Κρήτη για ακόμη μία φορά φώτισε λίγο το σκοτάδι της ψυχής μας δίνοντας ελπίδα και ενισχύοντας την πίστη ότι μέσα από τα τραύματα της ζωής ο άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί στο φως και οι απώλειές του να γίνουν αιτία δημιουργίας, χαράς, πραγματικής ζωής, αρκεί να δείξει εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού, στον συνάνθρωπο και στον εαυτό του, να ωριμάσει σιγά σιγά, να αναλάβει την ευθύνη της ύπαρξης και της συνύπαρξής του με τους άλλους και να μάθει να ζει με χαρά την κάθε στιγμή παρά τις όποιες δυσκολίες που είναι βέβαιο ότι θα βιώσει.

Ευχαριστώντας για μία ακόμη φορά το βιβλιοπωλείο «Κιβωτός» και την ιδιοκτήτριά του, Πηνελόπη Μπισμπίκη, για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση της εκδήλωσης, ιδίως δε τον π.Χαράλαμπο Παπαδόπουλο για τα όσα ωφέλιμα μοιράσθηκε μαζί μας, εύχομαι να καταφέρουμε όλοι να μετατρέψουμε τα τραύματά μας σε φως, δημιουργία και χαρά ζωής!


* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 


Δεν υπάρχουν σχόλια