Header Ads

Μητροπολιτικά νέα

Φ.1792


«ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» 
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ «ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» ΥΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ
   

Σύσκεψη για τα «ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022, στην Κροκίδειο Αίθουσα στην Κόρινθο.

Κατά την διάρκεια της συσκέψεως, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία και καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, παρουσία και του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, του Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως μας Πανος. Αρχιμ. π. Ανθίμου Παπαλεξόπουλου, των Ιερέων και Ιεροψαλτών του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου, των Ιερέων της Αρχαίας Κορίνθου και του κ. Ευαγγέλου Παπαϊωάννου, Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Ποιότητας ζωής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Κορινθίων, συζητήθηκαν οι τρόποι, με τους οποίους θα πραγματοποιηθούν καλύτερα οι προγραμματιζόμενες Λειτουργικές και Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου μας και Αποστόλου των Εθνών Παύλου.

Ο Σεβασμιώτατος, πέραν των τεχνικών ζητημάτων που αναλύθηκαν, επεσήμανε την αναγκαιότητα, που ως Κορίνθιοι οφείλουμε να μας χαρακτηρίζει, να τιμήσουμε κι εφέτος όπως αρμόζει εις τον «πρώτο μετά τον Ένα», τον Προστάτη, Έφορο και Ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας, ιδιαιτέρως μετά από τα δύο χρόνια «αποχής» λόγω των υγειονομικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΜΑΣ
  


Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Βασιλείου Κορινθίας συνοδευόμενοι από την Διευθύντρια του Σχολείου κ. Παναγιώτα Βλαχάκη και τους Δασκάλους τους κ. Σμαραγδή Δημάκη, κ. Γεωργία Παπαμιχαήλ και κ. Βασίλειο Κυριάκο, επισκέφθηκαν το Επισκοπείο της Ι. Μητροπόλεως μας και ξεναγήθηκαν από τον Ιερολογιώτατο Αρχιδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά στους χώρους του ακούγοντας ταυτόχρονα την ιστορία του Επισκοπικού Μεγάρου και ωφέλιμους λόγους. Στην συνέχεια μετέβησαν στην «Κροκίδειο Αίθουσα», δίπλα στο Επισκοπείο, όπου συνάντησαν τον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο, τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο ως και Ιερείς, που εκείνη την ώρα συσκέπτονταν για τα «ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022». Ο Σεβασμιώτατος δέχτηκε με πολύ χαρά τους μικρούς Μαθητές και τους Δασκάλους τους και τους ομίλησε για τον Απ. Παύλο και την ιστορία της Τοπική μας Εκκλησίας.

Μετά το πέρας της σύντομης ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες με τα παιδιά, σε ανάμνηση της επισκέψεως τους στο Επισκοπείο, τους προσέφερε «ευλογίες», κεράσματα και το πρόσφατα επανεκδοθέν υπό της Ι. Μητροπόλεως μας βιβλίο του αειμνήστου Μητροπολίτου Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου με τίτλο «ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», προτρέποντας τους να το δώσουν προς μελέτη στους γονείς τους αλλά και να το φυλάξουν, ώστε όταν μεγαλώσουν να το μελετήσουν καλύτερα και να γνωρίσουν τι, ο Απ. Παύλος, έγραφε στους προγόνους μας Κορινθίους.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.
   


Την Θεία Λειτουργία τέλεσε την Κυριακή, 15 Μαΐου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ι. Ναού και τους συνοδούς του Κληρικούς.

Στο κήρυγμα του ο Ποιμενάρχης μας ομίλησε αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή του Παραλύτου, όπου ο Κύριος μας προ του Πάθους και της Αναστάσεως Του θεράπευσε τον επί τριάκοντα και οκτώ έτη παράλυτο στην προβατική κολυμβήθρα. Στην κολυμβήθρα αυτή πλένονταν τα πρόβατα που προορίζονταν για θυσία και γι΄ αυτό επεσήμανε τα λόγια του Τιμίου Προδρόμου, ότι ο Χριστός είναι «… ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου» (Ιω. α΄, 29). Ο Χριστός είναι Αυτός που με την Σταυρική Του θυσία σήκωσε στους ώμους Του τις αμαρτίες της ανθρωπότητας. Η περικοπή αυτή αναγιγνώσκεται μετά την Ανάσταση για να μας υπενθυμίζει ότι πνευματικά και σωματικά υγιείς μας κάνει η «κολυμβήθρα» της Εκκλησίας, δηλαδή, το Άγιον Βάπτισμα και μας εγείρει από την παραλυσία της αμαρτίας. Στις μέρες μας κάποιοι τεχνηέντως δυσανασχετούν όταν οι Χριστιανοί καλούμεθα «πρόβατα» του Χριστού και της Εκκλησίας. Αγνοούν την βαθιά σημασία του συμβολισμού και τον παραλληλισμό του Χριστιανού με το «αγνό» πρόβατο. Αγνοούν ότι ο Κύριος και Θεός μας είναι ο «Αμνός» και Ποιμένας και ότι το Ωμοφόριο του Επισκόπου συμβολίζει το απολωλός πρόβατο, για το οποίο ο Χριστός, ως Καλός Ποιμένας, θυσιάστηκε προς σωτηρία του. Αν τα ήξεραν όλα αυτά δεν θα παρέμεναν στην ρηχή ερμηνεία ότι πρόβατο είναι όποιος άβουλα συναινεί στην άποψη των άλλων.

Ολοκληρώνοντας, ανακοίνωσε στους Πιστούς το πρόγραμμα των Λειτουργικών Εκδηλώσεων προς τιμήν της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής της Σαμαρείτιδος με αποκορύφωση την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κυριακής, 22 Μαΐου, όπου και θα χειροτονήσει τον Ιεροδιάκονο π. Γεράσιμο Λάμπο, Πρεσβύτερο, ενώ την Τετάρτη, 1η Ιουνίου 2022, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο τα τελεσθεί η καθιερωμένη νυκτερινή Θ. Λειτουργία για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΣΑ Ι. ΜΟΝΗ ΑΓ. ΘΕΡΑΠΟΝΤΟΣ ΓΑΛΑΤΑΚΙΟΥ.
   

Στην πανηγυρίζουσα γυναικεία Κοινοβιακή Ι. Μονή του Αγίου Θεράποντος Γαλατακίου Κορινθίας λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος το Σάββατο, 14 Μαΐου 2022. Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν οι Πανοσ. Αρχιμ. π. Ακάκιος Χαραλαμπίδης, Πνευματικός και κτίτωρ της εν λόγω Ιεράς Μονής, π. Παχώμιος Ονουφρίου, π. Αρκάδιος Ραζνύ, ο Αιδεσ. π. Γεώργιος Παππάς και οι Διάκονοι του.

Με αφορμή την μνήμη του Αγίου Θεράποντος, Επισκόπου Κύπρου ο Σεβασμιώτατος ομίλησε προς την Ι. Αδελφότητα και τους πολυπληθείς προσκυνητές της Ι. Μονής για την Ελληνορθόδοξη παράδοση της Κύπρου, με τους αρχαίους ιστορικούς Ναούς, τα Ιερά Προσκυνήματα, το πλήθος των Τοπικών Αγίων κ.λ.π., αφού στην μαρτυρική μας Νήσο διατηρούνται όλα τα ήθη και τα έθιμα, που κρατούν δεμένο όλο τον Ελληνόφωνο κόσμο με την Ορθοδοξία. Στην Κύπρο «κτυπούσε και θα κτυπά η καρδιά» της Ελλάδας νυν και αεί και εις τους αιώνας.

Το όνομα του τιμώμενου Αγίου μας σημαίνει, υπηρέτης, διακονητής, νοσοκόμος, ιατρός και ο Άγιος έμεινε ζωντανός στην μνήμη των Χριστιανών ως ο υπηρέτης της αγάπης προς τον Αναστημένο Θεάνθρωπο Χριστό και την Πατρίδα. Στις μέρες μας ο κόσμος αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα όπως η οικονομική κρίση, η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση, οι πόλεμοι. Όλα αυτά προκαλούν εσωτερικά ερωτήματα για το πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Την απάντηση μας την δίνει ο ίδιος ο Άγιος καλώντας μας να γίνουμε θεράποντες των άλλων και να διακονούμε τους αδελφούς μας μιμούμενοι τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Στον επίλογο του κηρύγματος του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους παρισταμένους πιστούς, στην Καθηγουμένη της Ι. Μονής Γερόντισσα Πελαγία και στην περί αυτήν Αδελφότητα ο εορταζόμενος Άγιος να πρεσβεύει στον Αναστάντα Κύριό μας για υγεία πνευματική και σωματική, ώστε όλοι μαζί να τον τιμούμε και να τον δοξάζουμε «ἐν ἑνὶ στόματι καὶ μιᾷ καρδίᾳ»!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια