Header Ads

3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού «Πελοπόννησος:
΄Ενα ταξίδι στον οίνο και στον χρόνο», στην Νεμέα! φ.1786

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ
Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Την Κυριακή, 3 Απριλίου, ολοκληρώθηκε στην Νεμέα το 3o Συνέδριο Οινοτουρισμού «Πελοπόννησος: ΄Ενα ταξίδι στον οίνο και στο χρόνο» , που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου , το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ .
  

Σύμφωνα, με τον Πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Δρ. Κωνσταντίνο Μαρινάκο - Επικ. Καθηγητή Παν/μίου Δυτικής Αττικής , αντικείμενο του συνεδρίου αποτελεί «…η ανάδειξη της δυναμικής και των ευκαιριών ανάπτυξης που δημιουργεί ο οινοτουρισμός, σε συνδυασμό με άλλες μορφές τουριστικής δραστηριότητας, για την ελληνική Περιφέρεια και ειδικά για μία περιοχή, πλούσια σε ιστορία αλλά και φημισμένες ετικέτες κρασιού, όπως η Νεμέα. Με εμπλουτισμένο περιεχόμενο και έμφαση στο βίωμα της εμπειρίας του εκλεκτού ελληνικού κρασιού, το τριήμερο, το οποίο παρακολούθησαν ξένοι πρέσβεις, καθώς και δημοσιογράφοι του εγχώριου και διεθνούς τύπου, περιέλαβε ενδιαφέρουσες δράσεις γνωριμίας με την τοπική παραγωγή και την παράδοσή της».

Όπως τονίστηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου, η Πελοπόννησος διαθέτει μοναδικά γαστρονομικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συνδράμουν στην τουριστική ανάπτυξη, αλλά και να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τον τόπο και να εμπλουτίσουν το portfolio των βιωματικών εμπειριών που προσφέρονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με πολλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Η Πελοπόννησος έχει κάθε εφόδιο για να αναπτυχθεί και στον τομέα του οινοτουρισμού, με πρώτο τη δυναμική της στην καλλιέργεια (το 1/3 της συνολικής εγχώριας παραγωγής) και δεύτερο το ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς οι επαγγελματίες του οίνου στην Πελοπόννησο εργάζονται με μεράκι, αφοσίωση και σεβασμό στο προϊόν και στο περιβάλλον και δημιουργούν τις καλύτερες των προϋποθέσεων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη , γνωστοποίησε την έναρξη λειτουργίας, τις επόμενες ημέρες, επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου για τον οινοτουρισμό, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Άννα Καλογεροπούλου , αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος «Food and Drink» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώνοντας τις σχεδιαζόμενες δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στους επόμενους 18 μήνες και περιλαμβάνουν, νέα εικαστική ταυτότητα, γαστρονομικό φεστιβάλ, πιλοτική θεσμοθέτηση γαστρονομικών διαδρομών και χαρακτηρισμό ως European Region of Gastronomy .

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 1ης Απριλίου, στο κτήμα Σκούρα , όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και στο οινοποιείο. Την δεύτερη ημέρα – Σάββατο 2 Απριλίου- το πρωί, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο επισκέφθηκαν το Οινοποιείο Τσέλεπου στην Μαντινεία Αρκαδίας και το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε workshop με τον master of wine, Γιάννη Καρακάση, στον πολυχώρο του Οινοποιείου Λαφαζάνη στη Νεμέα, αφιερωμένο στο «terroir» της περιοχής της Νεμέας, πατρίδας της φημισμένης ποικιλίας Αγιωργίτικου, γνωστού και ως «αίμα του Ηρακλή». Ακολούθησαν οι εργασίες του συνεδρίου με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και με πρωταγωνιστές τη νέα γενιά των οινοποιών. Την Κυριακή 3 Απριλίου- πραγματοποιήθηκε φύτευση αμπελώνα , επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας και επίσκεψη στο Οινοποιείο Σεμέλη .

Για τις επισκέψεις οινογνωσίας επιλέχθηκαν παραγωγικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής της Νεμέας και της Μαντίνειας, οι οποίες έχουν λάβει το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου («ΣΕΟ») του Υπουργείου Τουρισμού.

Στο Συνέδριο χαιρέτισε διαδικτυακά ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ενώ συμμετείχαν, εκτός άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, η πρέσβειρα της Ιταλίας Πατρίτσια Φαλτσινέλι (Patricia Falcinelli), ο ομόλογός της του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι (Yossi Amrani) και ο επιτετραμμένος από την Πρεσβεία της Μολδαβίας Σέργκιου Βρεμέα (Sergiu Vremea), ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, οι βουλευτές Κορινθίας Κώστας Κόλλιας και Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς, η γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Μαλτέζος, οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Οικονόμου, Βασίλης Σιδέρης και Τάσος Γανώσης, οι δήμαρχοι Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, Γορτυνίας Στάθης Κούλης και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, η Alessandra Priante διευθύντρια της World Tourism Organization, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, Κορινθίας Παναγιώτης Λουζιώτης, Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής και Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, εκπρόσωποι από τον χώρο του τουρισμού και του οίνου κ.α. (Πηγή: www.flynews.gr)

Συζητήθηκε εκτενώς η παραγωγική και τουριστική ταυτότητα της περιοχής, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η νέα γενιά οινοποιών, το μέλλον της ελληνικής αμπελουργίας και οι προκλήσεις του.

Σημαντικά τα βήματα που γίνονται στον χώρο του οινοτουρισμού, με επίκεντρο την περιοχή μας. Ας μην χαθεί άλλος χρόνος! Είναι καιρός να αξιοποιηθεί ο πλούτος του τόπου μας και να κινητοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στον τουρισμό!


* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 


Δεν υπάρχουν σχόλια