Header Ads

Μητροπολιτικά νέα φ.1786

ΟΙ Δ’ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  

Στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Βραχατίου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος την Παρασκευή, 1 Απριλίου 2022, στην Ι. Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών. Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, οι συνοδοί του Κληρικοί, καθώς και ο Εφημέριος του Ι. Ναού και Ταμίας της Ι. Μητροπόλεώς μας Αιδεσ. Πρωτ. π. Κυριάκος Σκλίας.

Τον Θείο λόγο κήρυξε, με προτροπή του Σεβ.  Μητροπολίτου μας, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβος Κανάκης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την παραχώρηση της διακονίας του λόγου, αναφέρθηκε στους Χαιρετισμούς της Υπεραγίας Θεοτόκου χαρακτηρίζοντας τις Ι. Ακολουθίες ως προεόρτια και μεθεόρτια της κεφαλαιώδους εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Τόνισε δε ότι οφείλουμε κι εμείς, ως Χριστιανοί, να αναλαμβάνουμε την θέση του Αρχαγγέλου και να υμνολογούμε την Κυρία Θεοτόκο «απὸ φυλακῆς πρωΐας μέχρι νυκτός». Παράλληλα όμως, οφείλουμε στην ζωή μας να μιμούμαστε την Παναγία μας και να αντιμετωπίζουμε την κάθε δυσκολία της ζωής μας με τα λόγια Της: «Ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου•γένοιτό μοι κατὰ τὸ ρῆμά σου» (Λουκ. α΄, 38).

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, πριν την απόλυση, ευχαρίστησε τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβο για την επίσκεψή και το κήρυγμα του και αναφερόμενος στους λόγους του υμνωδού, «Ευφράνθη μου το πνεύμα συγχαίρει η καρδία», τόνισε ότι η Παναγία μας δημιουργεί μια ατμόσφαιρα εμποτισμένη από χαρά και ευφροσύνη, που γεμίζει τις ψυχές των Πιστών με ελπίδα, χαρά και θέληση για αγώνα και προσπάθεια, ώστε να φτάσουν στην νίκη κατά του κακού. Παράλληλα, εξέφρασε την χαρά του για την ενεργή συμμετοχή των Πιστών στις Ι. Ακολουθίες της Τεσσαραρακοστής, γεγονός που καταδεικνύει ότι μόνο όσοι είναι ξένοι προς το Μυστήριο της Ενσάρκου Οικονομίας του Θεού δεν μπορούν να καταλάβουν τι πραγματικά σημαίνει σωτηρία των ανθρώπων δια της Αναστάσεως. Δεν μπορούν να καταλάβουν τίποτα από όσα ο Θεός προσφέρει στην ζωή των ανθρώπων, γι΄ αυτό και με τις πράξεις τους απομακρύνονται από κοντά Του με αποτέλεσμα να βιώνουν πρόωρα την «κόλαση». Ολοκληρώνοντας, προέτρεψε τους Πιστούς να ψάλουν όλοι μαζί το τροπάριο «Την ωραιότητα της παρθενίας Σου» και ευχήθηκε να έχουν όλοι τις ευχές της Παναγίας μας και του Αρχαγγέλου!

Το ίδιο απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε την Ι. Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών στον Ι. Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου Αλμυρής πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Γεώργιο Μαρινάκη και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος με αφορμή τον 24ο Οίκο αναφέρθηκε στον ρόλο της Μητρότητος της Υπεραγίας Θεοτόκου ως «Μήτηρ Θεού» και «μήτηρ» πάντων των ανθρώπων, διηγηθείς δε δι᾿ ολίγων περιστατικό από την Ρωμαϊκή ιστορία του Κοριολανού και της μητέρας του Βετουρίας τόνισε την δύναμη της «μητρικής» ικεσίας λέγοντας ότι ως «μητέρα πάντων ημών» η Θεοτόκος «θέλει» την σωτηρία των ανθρώπων και ως Θεού μητέρα «δύναται», αφού «πολλὰ ἰσχύει δέησις Μητρὸς πρὸς εὐμένειαν Δεσπότου». Προέτρεψε δε τους Πιστούς να επικαλούνται τις «πρεσβείες» Της «ίνα ρύση από πάσης συμφοράς άπαντας» Ολοκληρώνοντας ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και ευχήθηκε η Κυρία Θεοτόκος να μεσιτεύει για την σωτηρία και την ένταξη όλων μας στον Παράδεισο και να παρακαλέσει τον Υιό Της και Θεό μας να χαρίζει την υγεία και την ειρήνη σε όλον τον κόσμο!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΗΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ ΖΑΚΟΥΡΑ.
   

Στον Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ταρσινών λειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεώς μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος το Σάββατο, 2 Απριλίου 2022, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου. Τον άγιο Κεγχρεών πλαισίωσαν ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, ο Αιδεσ. Σταυροφόρος-Οικονόμος π. Νικόλαος Βαρδουνιώτης, ο Εφημέριος του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Ιωάννης Αθανασίου και ο Διάκονος π. Χρήστος Χίλιας.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε, προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο της αοιδίμου Χαρίκλειας Ζακούρα, μητρός του Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Δημητρίου Ζακούρα. Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το Αποστολικό ανάγνωσμα αναφέρθηκε στον Απόστολο Παύλο και στην προς Εβραίους Επιστολή του, όπου μεταλαμπαδεύει στους συμπατριώτες του τις αλήθειες του Ευαγγελίου του Χριστού παραθέτοντας τους χωρία από την Παλαιά Διαθήκη. Τόνισε δε ότι, ο Απόστολος προτρέπει τους συμπατριώτες του και όλους τους Χριστιανούς να δείχνουν την ίδια προθυμία και τον ίδιο ζήλο στην άσκηση της αρετής και να μιμούνται εκείνους, οι οποίοι εισηγούνται το έργο του Θεού. Αυτές τις αλήθειες τις τήρησε η μακαριστή Χαρίκλεια, αφού μιμήθηκε στην ζωή της καλά και Χριστιανικά παραδείγματα, κράτησε τις Χριστιανικές παραδόσεις, με αποτέλεσμα να αποτελεί κι αυτή παράδειγμα για τα παιδιά της και τα εγγόνια της.

Ας είναι αιωνία η μνήμη της!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια